Zoeken
Sluit dit zoekvak.
6 maart 2023

Waarom je de Borobudur zeker moet bezoeken tijdens je rondreis Indonesië

Het hoogtepunt van Java wordt gevormd door de prachtige Borobudur. Een waanzinnig mooi Boeddhistisch tempelcomplex dat is gesitueerd nabij de stad Yogyakarta. De Borobudur is prachtig gelegen tussen de rijstvelden en bossen met palmbomen, en tijdens zonsopgang op haar mooist. Je moet er even de wekker voor zetten, maar geloof mij: het is het absoluut waard. Wat een prachtige plek. Maak je een rondreis over Java, dan moet je absoluut de Borobudur bezoeken. In deze blog lees je alle informatie over je bezoek aan dit schitterende wereldwonder.

GESCHIEDENIS VAN DE BOROBUDUR

De Borobudur is het grootste boeddhistisch bouwwerk ter wereld en bestaat uit twee miljoen blokken steen. Het tempelcomplex wordt vaak in één adem genoemd met bouwwerken als Angkor Wat in Cambodja, Chichén Itzá in Mexico en Machu Picchu in Peru, en behoort zonder twijfel tot de hoogtepunten van Indonesië.

De Borobudur werd tussen 750 en 850 jaar na Christus gebouwd, nadat het Boeddhisme zich vanuit India over Azië verspreidde. Samen met de specerijen werd deze religie naar Indonesië gebracht en overal verrezen bijzondere tempelcomplexen. Toen enkele eeuwen later de Islam steeds meer invloed begon te krijgen raakte de Borobudur verlaten en vergeten.

Pas in 1815 stuitte een Nederlandse ingenieur in de jungle bij Yogyakarta op de overblijfselen van het indrukwekkende monument, dat was opgeslokt door de jungle en bedekt met een dikke laag vulkanisch as. Sinds 1991 staat het monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tips voor een bezoek aan de Borobudur

DE BOROBUDUR BEZOEKEN TIJDENS ZONSOPGANG

Ik regel een excursie naar de Borobudur bij mijn guesthouse in Yogyakarta. Samen met mijn vriend word ik midden in de nacht opgehaald en rijd ik met een chauffeur naar het tempelcomplex. We hebben gekozen voor een excursie tijdens zonsopgang, want het lijkt me magisch mooi om de tempels in het vroege ochtendlicht te zien. Hier word ik echter een beetje in teleurgesteld, want in plaats van dat we naar het tempelcomplex rijden, gaan we eerst naar een hoge berg. Hier gaan we de zonsopkomst bekijken en heb je uitzicht over de tempels in het dal beneden je. Pas daarna gaan we daadwerkelijk de Borobudur bezoeken. Jammer, want ik had eigenlijk gehoopt dat we de zonsopgang vanuit het tempelcomplex zouden zien.

Even slikken dus, maar het uitzicht over de Borobudur schijnt ook de moeite waard te zijn. Het is nog hartstikke donker als we bovenop de berg aankomen, maar het is er een en al bedrijvigheid. Er zijn kraampjes waar je eten en drinken kan kopen, en bij het uitzichtpunt staat het vol met mensen. In het donker is het onmogelijk om te zien waar de tempels precies liggen, en dus is het geduldig wachten tot de zon opkomt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een beetje teleurgesteld ben. Als we hier te lang blijven hangen dan ben je dus niet direct na openingstijd bij de tempel en heb je kans dat het een stuk drukker is.

In overleg met de gids besluiten we daarom om de zonsopgang  over te slaan en toch eerder naar het complex te rijden. Om 06:05 komen we aan bij de ingang van de Borobudur en zijn we een van de weinige toeristen in het park.

Borobudur tip: Het is ook mogelijk om van tevoren online een toegangskaartje te kopen voor de Borobudur via Getyourguide. Je bent dan niet afhankelijk van een touroperator en je kunt op eigen gelegenheid de tempel bezoeken. Vervoer van en naar de Borobudur moet je dan nog wel zelf regelen.

BOROBUDUR SUNRISE TICKET

Ik had dus gedacht dat we de zonsopkomst vanuit het park gingen bekijken, maar dat kan alleen met een zogenoemd Sunrise Ticket. Dat wist ik niet en had ik beter kunnen uitzoeken van tevoren. Met dit ticket mag je al om 04:30 het park in, maar deze wordt alleen verkocht aan reizigers die in het Manohara Resort slapen. Dit is een heel mooi hotel op slechts 5 minuten lopen van de Borobudur.  Slaap je niet in het Manohara Hotel en wil je toch de zonsopkomst zien? Dan kun je een tour boeken, maar die geeft je geen toegang tot het complex. Je zult dan de zonsopgang bekijken vanaf een berg in de buurt van de Borobudur.

Tips voor een bezoek aan de Borobudur

TIPS VOOR JE BEZOEK AAN DE BOROBUDUR

Ga jij de Borobudur bezoeken tijdens je rondreis door Indonesië? Hieronder vind je nog een aantal tips voor je bezoek aan de Boroudur.

KOM ZO VROEG MOGELIJK

Dit geldt voor elk wereldwonder en dus ook voor de Borobudur: kom zo vroeg mogelijk. De Borobudur is het hoogtepunt van Java en wordt dagelijks door duizenden mensen bezocht. Hoe eerder je in het tempelcomplex bent, hoe rustiger het is. Vanaf 09:00 komen de touringcars vol toeristen aan, dus zorg dat je in ieder geval voor die tijd bent. De deuren gaan open om 06:00, dus je hebt aardig wat speling. Bijkomend voordeel, op dat tijdstip is het nog niet zo warm en kun je op je gemak de tempels bekijken. Lukt het niet om op tijd bij de Borobudur te zijn? Plan je bezoek dan aan het eind van de middag, vlak voor sluitingstijd.

OVERNACHTEN BIJ DE BOROBUDUR

Je kunt er net zoals ik voor kiezen om in alle vroegte vanuit Yogyakarta een excursie te doen en de zonsondergang vanaf een afstandje te bekijken. Maar achteraf gezien was ik liever in de buurt van de Borobudur blijven slapen. De deuren gaan officieel om 06:00 uur open, maar je kunt voor een kleine toeslag ook kiezen voor een speciaal Sunrise Ticket. Met dit ticket mag je al om 04:30 naar binnen om de zonsopgang vanaf de tempel te bewonderen. Het ticket is te koop via het Manohara Resort, op 5 minuten lopen van het tempelcomplex.

NEEM DE TIJD VOOR FOTO’S

Met zoveel mensen die tussen de stoepa’s krioelen is het soms lastig om een foto te nemen waar geen mensen opstaan. Mijn tip: neem de tijd en wacht tot je een rustig moment hebt. Toen ik net binnen was, stond iedereen zich te verdringen rondom de boeddhabeelden, maar een kwartier later had je daar het rijk voor jezelf.

AAI EEN BOEDDHA VOOR GELUK

Als je goed kijkt kun je in sommige stoepa’s op de Borobudur een boeddhabeeld zien. Volgens lokaal bijgeloof brengt het geluk als je deze met je hand kunt aanraken. Schroom dus niet om je arm door een van deze stenen te steken, en de boeddha aan te raken.

COMBINEER DE BOROBUDUR MET DE PRAMBANAN TEMPELS

Een bezoek aan de Borobudur is een van de hoogtepunten in Yogyakarta, maar er is meer te zien in de omgeving. De Prambanan tempels bijvoorbeeld. Dit tempelcomplex is van hindoeïstische  oorsprong en valt goed te combineren met een bezoek aan de Borobudur. Ik bezoek beide tempels op dezelfde dag, omdat ik had gekozen voor een gecombineerde excursie naar beide tempels. Dat is wel zo effectief, al kan de Prambanan een beetje tegenvallen nadat je de tempels van de Borobudur hebt gezien.

Tips voor een bezoek aan de Borobudur

PRAKTISCHE INFORMATIE: DE BOROBUDUR BEZOEKEN

Waar ligt de Borobudur? Dit schitterende wereldwonder is gelegen op het Indonesische eiland Java, op 40 kilometer ten noordwesten van de stad Yogyakarta.

Hoe kom je er? De Borobudur ligt op ruim een uur rijden buiten Yogyakarta, en om de zonsopgang mee te maken moet je dus de wekker zetten. Hostels, guesthouses en reisbureau’s kunnen eenvoudig een excursie voor je regelen, maar als je liever op eigen gelegenheid de Borobudur bezoeken, dan kun je beter een nachtje in de buurt slapen. Slaap je liever in het levendige Yogyakarta, dan kan ik Bladok Losmen in het centrum van de stad van harte aanraden.

Wat kost de entree van de Borobudur?

Een bezoek aan de Borobudur is niet goedkoop. Als volwassene betaal je 337.500 rupiah (ongeveer 20 euro) entree voor de Borobudur. Een combiticket met de Prambanan kost 540.000 rupiah (ongeveer 30 euro).

Openingstijden Borobudur

De Borobudur is dagelijks geopend van 06:00 tot 17:00 uur. Met een speciaal Sunrise Ticket kun je al om 04:30 naar binnen. Let op: deze is alleen beschikbaar voor reizigers die in het Manohara Hotel slapen.

➞ Klik hier om online je reguliere ticket voor de Borobudur te kopen

Tips voor een bezoek aan de Borobudur
Tips voor een bezoek aan de Borobudur
Tips voor een bezoek aan de Borobudur
Tips voor een bezoek aan de Borobudur
Tips voor een bezoek aan de Borobudur
Tips voor een bezoek aan de Borobudur
Tips voor een bezoek aan de Borobudur
Tips voor een bezoek aan de Borobudur
Tips voor een bezoek aan de Borobudur
Tips voor een bezoek aan de Borobudur

Reizen naar Indonesië

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

37 reacties

 1. Wat een magische plek! Het ziet er zo mooi uit en ik kom het echt bij iedere Indonesiëreis tegen. Is het ook echt zo rustig als op de foto’s of weet je het gewoon goed te fotograferen ;-)? Ik zie het zoveel voorbij komen dat het haast wel druk moet zijn haha! Je hebt wel prachtige foto’s geschoten zeg!

  1. Het is een combinatie van geduld hebben en goed opletten ;). Waren uiteraard ook andere mensen, maar als iedereen z’n rondje gehad heeft kun je rustig aan de slag!

 2. Echt fenomenale foto’s! Ze kunnen zo een reismagazine in, prachtig!
  Ik moest mij wel altijd in bochten wringen voor foto’s zonder (al te veel) andere bezoekers op :-) Maar ik lees dat jullie de sunrise-tour hadden, dus jullie konden denk ik wel in iets meer rust en sereniteit genieten van de prachtige omgeving en de magische tempel.
  (PS: Ik. Wil. Terug.)

 3. Mooi! Ik ben er stiekem over na aan het denken om deze winter naar Indonesië te gaan… Heb je toevallig nog tips voor vliegtuigmaatschappijen en bepaalde plekken waar je het beste op kan vlioegen? :-)

  1. Ik vloog zelf met Turkish Airlines naar Kuala Lumpur en heb daar een vlucht naar Indonesië gepakt (Medan op Sumatra). Ticket naar KL was 470 euro, dus echt spotgoedkoop. Vervolgens kun je voor 60 euro wel weer een ticket naar Indonesië boeken. Op het moment dat ik boekte was dat de goedkoopste constructie, en ik vond Turkish Airlines een hele fijne maatschappij. Aanrader dus :)!

  1. Er waren inderdaad wel wat mensen, die de eerste 20 minuten allemaal in beeld stonden, maar gaandeweg had iedereen het wel gezien en kon ik gewoon mijn gang gaan. Even geduld hebben dus!

 4. Door deze foto’s mis ik Indonesië echt!

  Voor mij was het niet zo rustig. Ik ben zeker twee uren bezig geweest om boven te komen door alle foto momentjes met Indonesiërs die ons blanken zo geweldig interessant vonden. Wel echt een super ervaring!

  1. Ja zooo mooi! Ik was ontzettend onder de indruk. En die Indonesiërs en hun foto’s… Mijn vriend is het één keer overkomen, mij vonden ze minder interessant haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Indonesië

Indonesië is met haar vele duizenden eilanden een van de meest veelzijdige bestemmingen binnen Azië. Elk eiland heeft zijn eigen gebruiken en tradities, en je kunt er moeiteloos natuur met cultuur of mooie stranden combineren. Neem de tijd en bezoek tijdens je reis naar Indonesië ten minste twee eilanden, alleen dan leer je dit immense land een beetje doorgronden.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Indonesië? Lees hier alle reisblogs over Indonesië.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset