Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

De Bosbergtoren in Appelscha: het hoogtepunt van Friesland

Bosbergtoren in Appelscha

Als er één plek is in Nederland waar je je hoogtevrees kan overwinnen, dan is het wel op de Bosbergtoren uitkijktoren in Appelscha. Deze iconische uitkijktoren ligt aan de rand van het Drents Friese Wold en biedt een geweldig uitzicht over de omgeving. Het is wat mij betreft een van de mooiste uitkijktorens van Nederland en de reis naar Friesland zeker waard.

DE BOSBERGTOREN IN APPELSCHA

De Bosbergtoren in Appelscha markeert het hoogste punt op het Friese vasteland. De uitkijktoren staat bovenop een 20 meter hoge stuifduin en is gebouwd op een enorme ondergrondse eik van ruim 300 jaar oud. Alleen de toppen van deze oerboom zijn nog zichtbaar, de rest ligt verscholen onder de grond.

De uitkijktoren is vrij nieuw en de architect liet zich inspireren door de groene omgeving van Appelscha. Het bouwwerk doet daarom ook wel denken aan een dennenboom: met uitkijkplatforms die er als een soort takken uitsteken.

Bosbergtoren in Appelscha, Friesland

JE HOOGTEVREES OVERWINNEN

Met een hoogte van 33 meter moet je niet al te veel last hebben van hoogtevrees als je de Bosbergtoren bezoekt. Ik heb zelf wel hoogtevrees, maar gelukkig kun je langzaam aan de hoogte wennen. Er zijn verschillende verdiepingen met platforms gecreëerd en je kan zo hoog gaan als je zelf wilt. De onderste verdiepingen komen net boven de boomtoppen uit en zijn nog niet zo heel spannend, en zo kun je langzaam aan de hoogte wennen.

De echte uitdaging vind je op de bovenste verdieping, waar een aantal uitkijkplatforms zijn gemaakt met glazen vloer. Doodeng als je naar beneden kijkt en ik kan me voorstellen dat je deze platforms liever niet betreedt. Gelukkig is dat niet nodig om van het uitzicht te genieten, en kun je ook veilig in de toren blijven staan.

Goed om te weten: er zit een lift in de uitkijktoren. Als je niet meer naar beneden durft via de trap, dan kun je dus gebruik maken van de lift.

Uitkijktoren Appelscha
Bosbergtoren Appelscha
Uitkijktoren Appelscha Bosbergtoren

UITZICHT OVER DE NOORDELIJKE PROVINCIES

Vanaf de Bosbergtoren heb je niet alleen een panoramisch uitzicht over Appelscha en het Drents Friese Wold, maar ook daarbuiten. Je kunt namelijk nog veel verder kijken. Vanaf de top van de uitkijktoren heb je de drie noordelijke provincies in het vizier. Op een heldere dag kun je in de verte steden als Leeuwarden, Groningen en Coevorden zien liggen. Benieuwd in welke richting je precies moet kijken? Op de bovenste verdieping van de toren zijn bordjes gemaakt met bezienswaardigheden in de regio. Zo kun je vanaf hier bijvoorbeeld ook de televisietoren van Smilde zien liggen.

Bosbergtoren in Appelscha

WANDELEN IN HET DRENTS FRIESE WOLD

Een bezoek aan de Bosbergtoren in Appelscha is goed te combineren met een wandeling in het Drents Friese Wold. Dit is een prachtig natuurgebied op de grens van Friesland en Drenthe, met tal van mooie wandel- en fietsroutes. Bij dezelfde parkeerplaats als de Bosbergtoren kun je bijvoorbeeld Wandelroute Bosberg (door het bos) en Wandelroute Westeres (over het platteland) volgen. Een van de mooiste routes in het Drents Friese Wold is Wandelroute Kale Duinen, die door een gebied van heide en stuifduinen komt. Deze begint iets verderop.

Je kunt hier overigens ook heel goed mountainbiken. Pal onder de Bosbergtoren begint een van de mooiste MTB-routes in Friesland, dus die twee activiteiten zijn ook goed met elkaar te combineren.

Mountainbiken in Appelscha: de mooiste MTB routes in Friesland
Mountainbiken in Appelscha: de mooiste MTB routes in Friesland

PRAKTISCHE INFO

DIT MOET JE WETEN OVER JE BEZOEK AAN DE BOSBERGTOREN

TICKETS VOOR DE BOSBERGTOREN

Toegangskaartjes voor de Bosbergtoren kosten € 2. Je kunt met je pinpas bij de ingang van de toren betalen of online een ticket kopen via de officiële website.

OPENINGSTIJDEN BOSBERGTOREN

De Bosbergtoren is dagelijks geopend van 10.00 – 18.00 uur. In de winterperiode is de toren geopend van 09.00 – 17.00.

Let op: vanwege het coronavirus is de toren mogelijk gesloten voor publiek. Regelgeving kan in deze tijd plotseling veranderen. Check daarom vlak voor vertrek of je de toren daadwerkelijk kan bezoeken.

PARKEREN

Parkeren kan gratis op de parkeerplaats aan de Bosberg 2 in Appelscha. Vanaf daar is het een klein stukje lopen naar de ingang van de Bosbergtoren.

OVERNACHTEN IN APPELSCHA

Wil je in Appelscha blijven overnachten? Dan heb je keus uit verschillende accommodaties en vakantieparken. Zelf blijf ik een nachtje slapen bij RCN De Roggeberg, maar er zit ook een park met huisjes van Roompot.

Bosbergtoren Appelscha

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset