15 april 2020

Brazilië: Liefdesverhaal op Ilha dos Papagaios

Home » Brazilië » Brazilië: Liefdesverhaal op Ilha dos Papagaios

Het is vroeg in de ochtend. De boot ligt kalm te schommelen aan de kade en de zon laat zich voorlopig nog niet zien. Stilletjes sluipen we aan boord. Met een zachte zoem gaat de motor aan en schieten we vooruit in het donker.

Brazilië: Ilha dos Papagaios

ILHA DOS PAPAGAIOS

We koersen af op Ilha dos Papagaios, een eiland in het Amazonegebied bij de stad Belem in Brazilië. Zoals de naam al doet vermoeden wordt dit eilandje bewoond door een grote groep papegaaien. Bij het krieken van de dag moeten de vogels eerst hun partner terugvinden voordat de dagelijkse routine kan beginnen. Het schijnt een bijzonder schouwspel te zijn, en daarom gaan wij vandaag zo vroeg op pad.

In de verte wordt het al langzaam lichter als de boot stopt met varen. We liggen stil in het donkerbruine water, en hebben vanaf hier goed uitzicht op het kleine eiland. We houden onze adem in. We hebben geen idee wat we moeten verwachten en doodstil wachten we af op wat gaat komen.

Brazilië: Ilha dos Papagaios
Brazilië: Ilha dos Papagaios

EEN VERTEDEREND SCHOUWSPEL

Dan klinkt opeens lawaai. Honderden, misschien wel duizenden papegaaien worden wakker en maken met z’n allen een hels kabaal. Het slapende eilandje wordt binnen een minuut overgenomen door krijsende vogels. In het schemerlicht zien we ze vliegen: de papegaaien cirkelen onrustig boven het eiland.

Maar wat volgt is een liefdevol en vertederend schouwspel. Papegaaien zijn trouwe beestjes en blijven over het algemeen hun hele leven bij dezelfde partner. Er beginnen zich paartjes te vormen. De papegaaien die hun liefje weer hebben teruggevonden fladderen weg van de groep en duiken het woud in. Soms zie je ze ook in groepjes van drie, dan vechten twee mannetjes om de gunsten van een vrouwtje. De verliezer druipt af en moet op zoek naar een nieuw meisje.

Steeds meer papegaaien vliegen de jungle in, en na een hele tijd begint het lawaai langzaam af te nemen. De meeste vogels zijn inmiddels in duo’s weggevlogen, om pas bij zonsondergang terug te keren naar Ilha dos Papagaios. En dat lawaaierige ritueel? Dat begint morgenochtend gewoon weer opnieuw.

Meer lezen over reizen in Brazilië? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Route en planning: Drie weken rondreizen door Brazilië
• 10 x doen in tropisch Rio de Janeiro
• Brazilië: 5 tips voor je bezoek aan de Pantanal
• 10 x doen in het Braziliaanse Amazonegebied

14 reacties

    1. Ik ben er overdag niet geweest, maar volgens mij verspreiden de vogels zich nadat ze wakker zijn geworden over de omgeving en komen ze ‘s nachts weer terug op dit eiland om te slapen! Heel bijzonder inderdaad :)

  1. Paar jaar terug ben ik in Belem geweest, maar had geen idee dat je daar dat eilandje had! Wat gaaf zeg. Wil zo graag nog eens terug naar Brazilië. Ooit eerste backpackreis naartoe gemaakt, toen een 2e keer terug gegaan maar wil best voor een 3e maal!

    1. Oh wat jammer! Brazilië was ook mijn eerste keer buiten Europa, ergens onderweg besmet geraakt met het reisvirus ;)!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Over Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Dit Nederlandse reisblog is het gelukkige huwelijk tussen mijn twee grote passies.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

Presets
Bewerk je vakantiefoto's met de filters van Expeditie Aardbol
Lees meer
Tote bags
De enige echte Expeditie Aardbol tas!
Lees meer
Shirts
Bestel hier het exclusieve Expeditie Aardbol t-shirt
Lees meer
Previous
Next