Nederlands Reisblog Expeditie Aardbol
6 maart 2023

Indonesië: orang oetans spotten tijdens een trekking in Bukit Lawang

Orang oetans spotten in Bukit Lawang

Jungledorpje Bukit Lawang is dé plek op Sumatra om orang oetans te spotten. Vanaf het balkon van je guesthouse heb je uitzicht over de jungle en in de omgeving maak je de mooiste trekkings. Een bezoek aan Bukit Lawang was het hoogtepunt van mijn reis naar Sumatra, ik kan het daarom iedereen aanraden om deze plek te bezoeken.

Benieuwd wat te doen in Bukit Lawang, waar je moet overnachten en hoe je een jungle trekking regelt? In dit artikel vind je alle praktische informatie over een jungle trekking in Bukit Lawang.

ZO REGEL JE EEN JUNGLE TREKKING IN BUKIT LAWANG

Bukit Lawang ligt pal aan het Gunung Leuser National Park en is dé uitvalsbasis om orang oetans in het wild te zien. In het dorpje kun je eenvoudig een trekking regelen, bijvoorbeeld via je guesthouse of een van de vele bureautjes. Ik doe dat via mijn guesthouse Sam’s Bungalows en dat is een goede keuze. De gidsen zijn betrouwbaar en hebben respect voor de natuur. Ze laten de dieren met rust, geven ze geen eten en ruimen hun rotzooi op. Tijdens onze trekking in het park ben ik ook gidsen tegengekomen die hun sigaretten gewoon op de grond gooien. Die kun je dus blijkbaar ook treffen.

Ikzelf kies voor een jungle trekking van twee dagen. Met een groepje van 6 en 2 gidsen verkennen we de jungle. Wat mij betreft is een nachtje ruim voldoende. Ik heb heel veel orang oetans en andere apen gezien en vond het geweldig om in de wildernis te slapen. Maar tegelijkertijd is het ook zwaar en oncomfortabel, en was ik heel blij om na afloop weer in het guesthouse te zijn.

10 lessen die ik leerde tijdens een jungle trekking op Sumatra

DE ORANG OETANS VAN SUMATRA

Sumatra is een van de weinige plekken op aarde waar je nog orang oetans in het wild tegen kan komen. Ze bevinden zich in het Gunung Leuser National Park en tijdens een jungle trekking vanuit Bukit Lawang heb je kans om ze te spotten. De meeste orang-oetans zijn semi-wild: ze zijn weggehaald bij mensen die ze als huisdier hebben gehouden en teruggeplaatst in de natuur. Een aantal vrouwtjes hebben inmiddels jongen gekregen en die apen kom je dus ook tegen.

In het Gunung Leuser National Park is de jungle beschermd en kunnen ze ongestoord tussen de bomen slingeren. Een prettige gedachte, want overal op Sumatra wordt regenwoud gekapt voor palmolie-plantages. Let maar eens op als je van Medan naar Bukit Lawang reist, de rit gaat grotendeels door reusachtige plantages. Behalve orang oetans kom je ook veel andere dieren tegen: punky monkeys, bavianen en zelfs een zeldzame black gibbon.

Lees ook: Route en planning: 17 dagen rondreizen over Sumatra

Bukit Lawang Trekking: Alle informatie + handige reistips
10 lessen die ik leerde tijdens een jungle trekking op Sumatra

WAT KUN JE VERWACHTEN VAN EEN BUKIT LAWANG TREKKING?

Ik vond de trekking in Bukit Lawang behoorlijk zwaar. Je moet in korte tijd veel bergen beklimmen en weer afdalen, het is bloedheet en vochtig. Binnen de kortste keren ben je nat van het zweet. Je staat regelmatig op hele hoge bergtoppen en moet zonder kleerscheuren weer beneden komen. Het is daarom aan te raden om goede wandelschoenen aan te doen. Ik deed dat niet en stond te glibberen op mijn sneakers. Niet zo’n slim idee.

Maar ondanks al het lichamelijk ongemak is een trekking in Bukit Lawang ontzettend mooi. Het moment dat je oog in oog staat met de orang oetans is onbeschrijfelijk, zó bijzonder. Hoe dieper je in het woud geraakt, hoe meer apen je tegenkomt.

Bukit Lawang Trekking: Alle informatie + handige reistips
Bukit Lawang Trekking: Alle informatie + handige reistips

SLAPEN IN DE JUNGLE

Als je kiest voor een 2-daagse trekking in Bukit Lawang, dan blijf je ’s nachts slapen op een matje in de jungle. Je slaapt onder een simpele overkapping van hout en zwart plastic, met op de grond slechts een yogamatje om op te slapen. Wassen kan in de rivier, je behoefte doe je ergens achter een boom. Behoorlijk primitief, maar na een lange dag in de jungle voelt het als een beloning. Je kunt al het zweet van je afspoelen in de rivier en nog even genieten van de natuur.

Tijdens zo’n jungle trekking krijg je bovendien geweldig lekker eten. Er heeft namelijk de hele dag iemand meegelopen met een rugzak vol eten en drinken. ’s Avonds wordt midden in de jungle een complete Indonesische rijsttafel klaargemaakt en ’s morgens een uitgebreid ontbijt. Ik heb niet goed geslapen die nacht, maar het wakker worden in de natuur is een geweldige ervaring.

Lees ook: 10 lessen die ik leerde tijdens een jungle trekking op Sumatra

Bukit Lawang Trekking: Alle informatie + handige reistips
Bukit Lawang Trekking: Alle informatie + handige reistips
Bukit Lawang Trekking: Alle informatie + handige reistips

TUBEN OVER DE RIVIER

De tweede dag is gelukkig iets minder inspannend dan de eerste dag. We gaan niet meer de jungle in, maar blijven in de buurt van het kamp. Zo lopen we naar een schitterende waterval en doen we spelletjes in het water. Na de lunch is het vervolgens tijd om weer terug te gaan en dat doen we op een rubberband. Onze gids maakt een groot vlot van opgeblazen binnenbanden en met z’n allen peddelen we in een half uurtje terug naar het dorp.

Orang oetans spotten in Bukit Lawang

BUKIT LAWANG TREKKING: WAT NEEM JE MEE?

Tijdens een jungle trekking in Bukit Lawang kun je je backpack in het guesthouse laten liggen en alleen een dagrugzak meenemen. Het is natuurlijk verstandig om zo min mogelijk gewicht in te pakken, want je moet het allemaal zelf dragen. Maak het jezelf echter niet te moeilijk, want onderstaande dingen maken de ervaring net iets comfortabeler.

Wandelschoenen
– 2 paar fijne wandelsokken
Muggenspray met DEET
– Schoon t-shirt
– Zwemkleding
Dunne handdoek
Lakenzak of dunne slaapzak
– Evt. slaapmatje (er liggen hele dunne yogamatjes)

– Camera
Zoomlens
Hoofdlampje
Zonnebrandcrème
– Vochtige doekjes of handgel
– Fooi voor de gidsen

WAT TE DOEN IN BUKIT LAWANG ZELF?

Het dorpje Bukit Lawang is piepklein, maar je blijft er graag een tijdje hangen. In principe kom je er voor de jungle trekking, maar ik verlengde mijn verblijf met een paar extra nachten. Bukit Lawang is namelijk ontzettend relaxt, dus een prima plek om even een pauze in je reisschema in te lassen. Je kunt er lekker zwemmen in de rivier of met een scooter naar omliggende dorpjes rijden. Zelf vond ik het vooral heel fijn om een beetje rond te lopen en om me heen te kijken. Je kunt de lokale markt bezoeken en er is altijd wel een local die een praatje met je wil maken.

Bukit Lawang Trekking: Alle informatie + handige reistips

TIP VOOR EEN HOTEL IN BUKIT LAWANG

In Bukit Lawang stikt het van de leuke guesthouses, met keus voor elk budget. Alle accommodaties liggen naast de rivier en bestaan uit simpele hutjes op palen. Vaak zit er ook een restaurantje bij waar je biertjes kan drinken en waar ze heerlijke Indonesische maaltijden maken. Een aanrader is het gezellige Sam’s Bungalows, waar je wordt ontvangen met een koud biertje en de betere gado-gado. Een heerlijk plekje, redelijk aan het eind van het dorp gelegen en met uitzicht over de jungle. Op een warme dag kun je vanaf hier een plons maken in het koele water van de rivier en als je goed oplet zie je regelmatig apen door de bomen slingeren.

Let op: er is geen pinautomaat in Bukit Lawang en internet is schaars. Bij sommige hotels kun je met een creditcard betalen, maar als het internet eruit ligt heb je toch cash nodig. Houd daar rekking mee. Je kunt eventueel met de motor of bus naar het volgende dorp rijden om daar te gaan pinnen.

Sams Bungalows Bukit Lawang

VAN MEDAN NAAR BUKIT LAWANG

Bukit Lawang ligt ten noorden van de stad Medan. Om er te komen moet je een kronkelige weg vol gaten afleggen. Een avontuur dat makkelijk uren in beslag neemt, want de wegen op Sumatra zijn ontzettend slecht. Guesthouses kunnen je oppikken vanaf het vliegveld van Medan, maar het is ook een optie om in Medan een lokale bus te nemen. Je backpack wordt op het dak gebonden en enkele uren later sta je op het lokale busstation van Bukit Lawang. Eenmaal op het busstation van Bukit Lawang is het nog een klein ritje met de scooter of tuktuk naar het dorp.

Hoe lang je moet plannen voor een bezoek aan Bukit Lawang en de orang-oetans? Ik raad aan om minstens drie dagen uit te trekken voor Bukit Lawang, het is namelijk wel fijn om de dag na de jungletocht even rustig aan te doen.

Maak je een rondreis over Sumatra, vergeet dan niet om ook Bukit Lawang te bezoeken. Hier vind je alle informatie over reizen in Indonesië. In dit artikel lees je over mijn ervaringen bij Sam’s Bungalows.

10 lessen die ik leerde tijdens een jungle trekking op Sumatra
Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

44 reacties

 1. Jaren geleden was ik hier tijdens een groepsreis en ik wil zoooo graag weer terug. Sumatra heeft mij helemaal van de kaart geblazen en de orang oetans zijn zo geweldig. Wel gaaf hoor wat jullie gedaan hebben, al die aapjes en die mooie natuur om je heen! Hoe heb je dit geregeld/gevonden?

  1. Ik heb de lokale bus gepakt van Medan naar Bukit Lawang, en daar een guesthouse uit de Lonely Planet gekozen! Jungletocht kon ik daar ook regelen, was omgerekend 75 euro p.p. :)

 2. Waaaauw wat gaaf Stéphanie! Orang-Oetans in het wild zien is echt zo’n bucketlist item. Onwijs toffe foto’s en ik kan mij inderdaad voorstellen dat het misschien wel het gaafste is van je reis!

  1. Ja zo waanzinnig gaaf! En het leuke is dat ik ook nu weer achter mijn computer gelukzalige kreetjes slaak bij het zien van de foto’s :).

 3. Wat tof zeg! Ik heb ook weleens apen gezien, maar dit is echt spectaculair. Lijkt me heel bijzonder om daar te zijn… Mooie foto´s ook, alsof ze er gewoon express voor gingen zitten (of hangen eigenlijk) ;)

 4. Allereerst: welkom terug! Heel erg boeiend om je eerste verhaal te lezen! Wat een avontuur en geweldige foto’s!

  Ten tweede: Ik schrok een beetje van dit artikel toen ik net in de auto terug van een verjaardag mijn bloglovin feed checkte, aangezien ik voor morgenochtend ook een ‘orang oetan spotten’ artikel had gepland! Ik heb de datum even aangepast. Wel zo leuk, en anders valt mijn artikel sowieso in het niet :’)

 5. Mooi artikel, Stephanie! Ik volgde je reis ook op Instagram en zag al verschillende mooie foto’s voorbij komen. Wij mochten een tijdje geleden ook de orang oetans en de zwarte gibbon zien en al deze aapjes hebben een speciaal plekje in mijn hart gekregen. Het is zo ver van ons eigen huis dat we dit allemaal in het wild kunnen zien dat ik het echt zo bijzonder vond. Leuk om je verhaal te lezen!

 6. Wow, wat prachtig! Vorig jaar plande ik een hele reis naar Indonesië en dit stond ook op het lijstje. Helaas kon de reis niet doorgaan en bij het zien van deze foto’s baal ik daar nog meer van. Wat een prachtige reis heb je gemaakt. Mooie foto’s :)

 7. Heerlijk om het terug te lezen, ik waan me even terug in de prachtige jungle. Ik dacht onze gids funky monkey zei, maar punky klinkt ook wel erg logisch….

  1. Ik zat bij Sam’s Bungalows (komt nog een post over), en gaaf dat je weer gaat, ik vond het heel erg bijzonder!

 8. Welkom terug!
  Wat een prachtig verhaal Stéphanie, en wat een nog mooiere foto’s! Wat ontzettend bijzonder moet het zijn geweest om deze schitterend beesten van zo dicht bij gezien te hebben.
  Ben benieuwd naar de rest van Indonesië.

  1. Thanks, en ja bloedheet. Op een gegeven moment stroomde het zweet in straaltjes van m’n hoofd. Zelfs m’n wenkbrauwen konden niet voorkomen dat het in mijn ogen drupte!

 9. Wat een heerlijk verhaal, ik zat het met spanning en plezier te lezen! :) Ik heb al veel van Indonesië gezien, maar Sumatra staat nog steeds hoog op mijn lijstje <3

 10. Sumatra is echt geweldig. Zelf ook oog in oog gestaan met orang oetans. Echt bijzonder. Ook bijzonder dat het redelijk goedkoop kan in Indonesië. Je hoeft dus niet helemaal naar het dure Borneo (nooit zelf geweest, dus dit is van horen zeggen) om deze prachtige dieren te zien in het wild.

 11. Wauw, ik wil heel graag naar Indonesië. En wilde eigenlijk altijd naar Bali, maar als ik dit zie begin ik sterk te twijfelen. Wat een prachtige omgeving en die aapjes wil ik ook in het wild zien!

 12. Hoi,
  Ik wil binnenkort ook graag de jungletrekking doen in Sumatra. Maar vraag me af of ik het fysiek aankan? Was het heel zwaar? En had je eem goede basisconditie?

  1. He Judith! Ik vond de tocht persoonlijk best wel zwaar. Je moet veel klimmen en afdalen over gladde padden en onherbergzaam terrein. Goede schoenen en een beetje conditie zijn dus wel een aanrader. Als je jezelf fit genoeg voelt zou ik het zeker proberen :)! Groetjes, Stephanie

 13. geweldige reis, en goed omschreven. heb genoten .
  nu heb ik een vraag.
  ik was nog nooit in
  Sumatra, na een operatie heb ik een pen in mijn been , is het ook mogelijk om de jungletrekking te doen zonder overnachting , ik kan niet goed slapen op een matje met die pen in mijn been. ik ben ook 57 en niet heel erg lenig meer, maar een beetje klimmen moet wel lukken. alhoewel ik daar best tegen op zie., wat denk je zou dit te doen zijn voor mij en mijn vriendin.

  1. Er zijn zeker mogelijkheden om één dag te doen ipv twee. Het klimmen vond ik zelf nogal pittig, maar de excursies zijn helemaal aan te passen naar jouw wensen :). Dat kun je regelen bij een van de vele tourbureautjes in Bukit Lawang. Je zult niet de enige zijn die liever niet op een yogamatje blijft slapen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Indonesië

Indonesië is met haar vele duizenden eilanden een van de meest veelzijdige bestemmingen binnen Azië. Elk eiland heeft zijn eigen gebruiken en tradities, en je kunt er moeiteloos natuur met cultuur of mooie stranden combineren. Neem de tijd en bezoek tijdens je reis naar Indonesië ten minste twee eilanden, alleen dan leer je dit immense land een beetje doorgronden.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Indonesië? Lees hier alle reisblogs over Indonesië.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset