Raampjes open, voeten op het dashboard en een thermoskan koffie bij de hand. Bij een campervakantie gaat het écht om de reis zelf en is er niets fijner dan geen haast hebben. Expeditie Aardbols Daphne knapte eigenhandig een camper op en heeft de ultieme campertips voor beginners.
Campertips voor beginners
Een eigen camper pimpen
De hele winter waren mijn vriend en ik aan het klussen in onze ‘Wodkamobiel’ (niet zelf verzonnen, de modelnaam van onze camper is opmerkelijk genoeg ‘Wodka’). We gaven de kussens nieuwe bekleding, naaiden gordijntjes, voorzagen de camper van een fris behangetje, schilderden de kastjes in mooi groen en installeerden zelfs zonnepanelen op het dak. Ondertussen fantaseerden we over de onvergetelijke reizen die we zouden gaan maken. Dit zijn de belangrijkste handige campertips die we verzamelden tijdens het klussen…
Klus- en campertips:
- Ken jezelf. Wij hebben erover gedacht een compleet lege bus te kopen en daarvan een camper te maken. Achteraf ben ik blij dat de basis van onze camper goed was (inclusief toilethok, keukentje, kasten, etc.) en we niet alles hoefden te bouwen.
- Kies stevige stof voor de gordijntjes, zeker als je ze over een lijntje gaat schuiven. Wij gebruikten lieflijke vitrage met bloemetjes, maar daar schoten na een paar keer schuiven de gaten al in.
- Gewone behanglijm voldoet niet in de camper. Ons behang heeft het nog geen jaar volgehouden en hing toen met vellen van de muur. Verven is een veiligere keus en mocht je toch behang willen, ga dan in elk geval voor goede behanglijm en een stevige behangvariant. Vinyl- en vliesbehang kunnen beter tegen vocht dan papierbehang.
- Als je de kans hebt, maak je camper dan enigszins zelfvoorzienend. Zonnepanelen installeren is niet enorm moeilijk (als je het aandurft: er staan genoeg tutorials online), maar het is een luxe om niet altijd afhankelijk te zijn van externe stroompunten. Denk er ook over om de lampen te vervangen door led-verlichting, wat aanzienlijk minder energie verbruikt.
- Je hoeft niet altijd groot te denken. De camper knapt al ontzettend op van een leuk lichtsnoer, een mooi plaid over de zithoek en wat posters op de kasten.
- Een uitschuifbaar wasrekje in het wc-hok is erg fijn, dan kunnen handdoeken en dergelijke drogen terwijl je aan het rijden bent.
- Je kan veel zelf, maar wees voorzichtig met gas. Wij kozen er op aanraden van de garage bijvoorbeeld voor om ons gaskacheltje volledig te verwijderen.
- Vergeet het comfort niet. Een nachtje op een slecht bed is te doen, twee weken is een ander verhaal. Zo kochten wij een opvouwbaar matras voor ons bed, want de bed-/bankkussens waren toch wat oncomfortabel.
Tips voor een eerste reis met camper
Begin maart was het eindelijk zo ver, we gingen voor het eerst met de camper op pad. In Nederland was het koud en nat, wij gingen naar de Zuid-Franse zon. Onze eerste stop was een gratis camperplek in de Champagnestreek, de tweede stop een compleet verlaten camping iets verder in Noord-Frankrijk. Hier bekeken we de allerallereerste Nederlandse corona-persconferentie ooit. Conclusie: alles ging op slot, de eerste lockdown was een feit.
We klapten onze stoeltjes weer in en reden met gierende banden terug naar Nederland. Balen natuurlijk, maar we hadden onze eerste camperervaring maar mooi op zak én onze inventaris(wensen) verder uitgebreid. Deze slimme camperoplossingen hadden we graag willen kennen voordat we op reis gingen…
Vanaf nu nemen we dit altijd mee in de camper:
- Slippers voor op de camping, zo houd je de camper van binnen schoon;
- Douchezak voor als er geen douche beschikbaar is. Even in de zon hangen en je hebt warm water;
- Een paar flessen drinkwater;
- Maaltijd voor de eerste avond (mocht er geen supermarkt in de buurt zijn);
- (Vouw)fietsen;
- Handdesinfectiegel, fijn voor bij tankstations en in andere onhygiënische situaties;
- Grote doeken + knijpers om schaduw onder de luifel en in de camper te creëren;
- Thermoskan voor koffie onderweg;
- Rol toiletpapier (niet altijd aanwezig op campings);
- Warme dekens en het liefst een kacheltje voor koude avonden;
- Frisbee/bal/etc;
- Ventilator voor plaknachten;
- (Muggen)kaarsen voor sfeer en rust in de tent;
- Waszak zodat je vuile was niet door de hele camper terechtkomt;
- Washandjes/vochtige doekjes voor de dagen dat je niet kunt douchen;
- Waslijn om was en kleding te drogen op de camping.
Een mooie camperroute door Duitsland, Italië en Zwitserland
En die volgende keer kwam, natuurlijk. Nog die zomer maakten we een prachtige reis waarbij we probeerden zoveel mogelijk landen in een logische route aan elkaar te knopen. Elk land was een bumpersticker voor de camper en een punaise in de landkaart boven het voorraam. We combineerden campings met gratis/goedkope camperplaatsen, wat de reis net wat avontuurlijker en betaalbaarder maakte.
Natuurlijk ontdekten we ook nu weer elke dag wat nieuws. Zo bleek onze camper niet zeer bergbestendig te zijn en kropen we door de Alpen – niet altijd een even leuke ervaring. Maar wat me vooral bijgebleven is zijn de picknicks met rondom bergtoppen, ons prachtige plekje met uitzicht op het Lago d’Iseo, de overnachting op een parkeerplaats aan de rand van Verona en onze vouwfietstocht naar het centrum van mooi Heidelberg.
Onze camperroute voor twee weken:
Stop 1: Gratis camperplek in Limburg an der Lahn (335 km vanaf Utrecht).
Stop 2: Camperplek bij Waldbad Günzburg (400 km). Voor een paar euro overnachten en zwemmen. Onderweg geluncht in de mooie stad Rothenburg.
Stop 3: Schlosscamping Aschach in Volders, in de Oostenrijkse Alpen (280 km, route met uitzicht op sprookjeskasteel Neuschwanstein). Mooi gewandeld in de bergen.
Stop 4: Camperplek Area Comunale Porta Palio, aan de rand van het centrum van Verona. (280 km)
Stop 5: Agricampeggio Mose bij Venetië. (175 km) Met de vouwfiets naar de boot die ons naar Venetië en het kleurrijke eiland Murano bracht.
Stop 6: Camping Covelo aan het Lago d’Iseo. (255 km) Lekker zwemmen en met de vouwfiets de dorpjes aan het meer verkend.
Stop 7: Camperplek bij het stadion van Vaduz, Liechtenstein. (345 km) Op loopafstand van het centrum.
Stop 8: Camping und Schwimmbad am Rhein op de grens van Zwitserland en Duitsland. (185 km met lunch in Zürich) Behalve het zwemmen in de Rijn en het zwembad geen aanrader, wel handig op de route.
Stop 9: Camping Haide bij Heidelberg. (265 km) Met de vouwfiets naar de tram die ons naar het centrum van deze gezellige en mooie studentenstad bracht.
Tips bij het samenstellen van een mooie camperroute:
- Check of je camper de milieuzone van steden in mag. Wij hebben een camper op benzine, maar dat is uitzonderlijk. Oudere campers op diesel zijn over het algemeen niet toegestaan in milieuzones.
- Overschat je camper niet. Heb je een wat ouder model, ga dan voor de makkelijkste routes door de Alpen en vermijdt steile bergpassen.
- Download de app CamperContact (deels betaald) met daarin een overzicht van speciale camperplaatsen.
- Kies je campings tactisch. Is er een supermarkt op fiets- of loopafstand, hoe ver is het openbaar vervoer? Je wilt niet elke keer de camper van zijn plek halen voor een boodschap of uitje.