Zoek
Sluit dit zoekvak.
21 december 2023

Dit is het kleurrijke carnaval op Sint-Maarten

Carnaval Sint-Maarten

Goed nieuws als je in de lente op Sint-Maarten bent, want met een beetje geluk kun je het jaarlijkse carnavalsfeest meemaken. Het eiland wordt in april en mei enkele weken overgenomen door het carnaval en volgens de locals is dit hét feest van het jaar. Ook als toerist is het een ervaring om mee te maken, want zelfs de hardnekkige carnavalshater zal ontdooien bij al die mooie kostuums en Caribische muziek. Het carnaval was voor mij in ieder geval een van de hoogtepunten van mijn reis naar Sint-Maarten.

Staat Sint-Maarten op jouw lijstje? Plan je bezoek tijdens carnaval en dompel je onder in dit kleurrijke spektakel. Hieronder lees je wat je kan verwachten.

CARNAVAL SINT MAARTEN

HET PROGRAMMA

Het carnaval op Sint-Maarten duurt een stuk langer dan in Nederland. Tijdens mijn bezoek in 2019 was het 33 dagen feest, in 2024 duurt het carnaval 19 dagen. In deze periode is het één groot festijn op het eiland, want er staat elke dag wel iets op het programma. Van kleurrijke parades tot de missverkiezingen, maar ook danswedstrijden en optredens van bekende artiesten. Zo ben ik tijdens mijn verblijf op Sint-Maarten aanwezig bij een vlaggenfeest en de grote carnavalsparade, maar er waren bijvoorbeeld ook optredens van Ashanti en Ja Rule. Een ding is zeker: als je het volledige programma wilt zien dan mag je je voorbereiden op flink wat slapeloze nachten.

Handig om te weten: de hoogtepunten van het carnaval zijn gepland rondom J’ouvert en de Grand Parade. Deze zijn altijd in de laatste week van april. Wil je carnaval op Sint-Maarten vieren, dan raad ik het aan om in die periode je vakantie te plannen.

Carnaval Sint-Maarten
Carnaval Sint-Maarten

SINT-MAARTEN CARNAVAL VILLAGE

Het kloppend hart van het carnaval op Sint-Maarten is de Carnaval Village in Philipsburg. Op dit festivalterrein worden elke avond optredens gegeven en komen de belangrijkste elementen van het feest samen: muziek, dans, kleurrijke kostuums en lekker eten.

The Village is een soort openlucht concerthal en wordt omringd door maar liefst 79 eetstalletjes. Hier worden elke avond de barbecues aangestoken en kun je aanschuiven voor typisch Caribisch comfort food. Zo worden in het ene restaurantje schalen vol Johnny Cakes en barbecue chicken op tafel gezet, en staan bij de ander gerechten als kreeft en garnalen op het menu. Ik heb hier verschillende avonden gegeten, en het is leuk om elke keer een ander plekje uit te proberen. Na het eten kun je vervolgens direct de dansvloer op en meedansen op de opzwepende Soca. Deze Caribische muziekstijl staat bekend om haar opzwepende klanken en tijdens het carnaval op Sint-Maarten komt het regelmatig voorbij.

Ik raad het aan om in ieder geval één avond naar de Carnaval Village te gaan om sfeer te proeven en lekker te eten. Een van de beste feestjes is bijvoorbeeld Night of the Hitmakers, dat voorafgaand aan J’ouvert wordt gehouden.

Lees ook: Dit zijn de 10 mooiste stranden van Sint-Maarten

Carnaval Sint-Maarten
Carnaval Sint-Maarten
Carnaval Sint-Maarten

J’OUVERT JUMP UP

Mijn persoonlijke hoogtepunt van het carnavalsfeest was de J’ouvert Jump Up. Deze straatparade is vaste prik tijdens het Caribisch carnaval en een traditie die zo’n 200 jaar geleden is geboren op het eiland Trinidad. De parade diende destijds als een tegengeluid tegen de gemaskerde feesten van de Franse kolonisten en groeide uit tot een feest dat overal in het Caribische gebied wordt gevierd.

Anno nu is de J’ouvert op Sint-Maarten een feest waar je bij moet zijn. De parade start midden in de nacht om 04:00 uur en duurt tot na zonsopkomst. Tijdens het feest kun je aansluiten in een lange stoet van trucks met muziek en tussen de wagens is plek om te dansen, drinken en feesten. Er zijn DJ’s, bands en Heineken-trucks, maar je moet vooral niet bang zijn om vies te worden. De deelnemers van de parade zijn namelijk gewapend met waterpistolen, verfbommetjes en kleurenpoeder, en niet bang om deze te gebruiken. In het begin is iedereen nog een beetje rustig aan het dansen, maar op een gegeven moment gaat het he-le-maal los en zit je volledig onder de smurrie. Geweldig om een keer mee te maken. Ik was uiteindelijk rond 10 uur ’s ochtends terug in mijn hotel en súper smerig, maar het was het volledig waard.

Tip: neem oude kleren en afgetrapte schoenen mee, en scherm ook je haar af met een petje of hoofddoekje.

Carnaval Sint-Maarten

GRAND PARADE

Tijdens de J’ouvert mag je zelf meelopen in de parade, maar gedurende de Grand Parade moet je dat overlaten aan de pro’s. De Grand Parade is het kleurrijke spektakelstuk van het carnaval en je kijkt gegarandeerd je ogen uit. Deze optocht bestaat uit verschillende dansgroepen die de mooiste kostuums dragen en in een lange stoet door de straten van hoofdstad Philipsburg trekken. Veren, glitters en minuscule bikini’s: de kostuums worden met de minuut mooier. Hoewel je als toeschouwer dus niet meeloopt, is dit feestje bijna net zo leuk als de J’ouvert. Ook langs de kant is de sfeer opperbest en je kunt aansluiten bij verschillende feestjes met DJ’s en pop-up bars.

Lees ook: 13 tips voor een vakantie naar Sint-Maarten

Carnaval Sint-Maarten
Carnaval Sint-Maarten
Carnaval Sint-Maarten

OOK HET CARNAVAL OP SINT-MAARTEN MEEMAKEN?

Als toerist kun je op Sint-Maarten aan vrijwel alle activiteiten deelnemen. Voor de evenementen in The Village heb je wel een toegangspas nodig, deze zijn te koop bij de ingang. Een passe-partout dat onbeperkt toegang geeft kost $ 250, maar je kunt ook per avond een kaartje kopen. Losse toegangskaartjes zijn ongeveer $ 50 per stuk.

J’ouvert

Wil je meedoen met J’ouvert, dan kun je in principe gewoon aansluiten in de parade. Neem een drankje en een waterpistool mee, en het wordt vanzelf gezellig. De parade begint rond 04:00 ’s nachts en je kunt op elk moment in- en uitstappen. Het is echter ook mogelijk om met een bepaalde groep op te lopen. Ik sloot zelf aan bij de groep Nothin’ But Alcohol (NBA). Zij hadden een afgebakend stuk van de parade met eigen dranktruck waar je onbeperkt drankjes kon halen. NBA had een stalletje in The Village waar je van tevoren het T-shirt kon kopen ($ 30) dat toegang gaf tot dit deel van de J’ouvert parade.

Grand Parade

De Grand Parade is een van de hoogtepunten van het carnaval en de parade is gratis te bekijken in Philipsburg. Je kunt een willekeurig plekje langs de kant uitzoeken, maar het is ook leuk om bij het Holland House Beach Hotel te kijken. Hier zat de sfeer er van tevoren al goed in met een DJ en buitenbar.

Het is overigens wél mogelijk om mee te lopen in de Grand Parade, want in principe is iedereen welkom om deel te nemen. Er hangt echter een prijskaartje aan, want er zit veel werk in het maken van de kostuums. Om je een idee te geven: de prijs voor een pakje kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. Geld geen probleem? Je kunt je hier aanmelden.

SINT-MAARTEN CARNAVAL 2024

In 2024 wordt het carnaval op Sint-Maarten van 18 april tot 5 mei gevierd. Wil je erbij zijn? Boek dan op tijd een vliegticket en een hotel, want dit is de drukste periode op het eiland. Houd het officiële Instagram kanaal in de gaten voor alle informatie over het programma.

Carnaval Sint-Maarten
Carnaval Sint-Maarten

Meer lezen over reizen in het Caraïbisch gebied? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Sint-Maarten na orkaan Irma: zo ziet het eiland er nu uit
• Dit zijn de 10 mooiste stranden van Sint-Maarten
• Op vakantie naar Sint Eustatius: dit kun je er zien en doen
Saba: ecoparadijs in het Caribisch gebied
• 13 tips voor een vakantie naar Sint-Maarten
• Caye Caulker: Tropisch paradijsje voor de kust van Belize

Verantwoording: Ik bezocht Sint-Maarten op uitnodiging van het St. Maarten Tourist Bureau.

Reizen naar Sint-Maarten

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Sint-Maarten

Sint-Maarten is gezegend met maar liefst 37 paradijselijke droomstranden en is daarmee de uitgelezen bestemming voor een onbezorgde zonvakantie. In 2017 werd het eiland deels weggeblazen door orkaan Irma, maar inmiddels kun je hier weer als vanouds vakantie vieren. Zon, zee en strand: wat wil je nog meer?

Wil je meer tips voor een vakantie naar Sint-Maarten? Lees hier alle reisblogs over Sint-Maarten.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset