Zoeken
Sluit dit zoekvak.
28 juli 2022

Checklist reisapotheek: wat neem je mee op (een verre) reis?

Wat neem je mee in je reisapotheek

Van ORS tot paracetamol: welke inhoud moet standaard in je reisapotheek zitten? Stel je eigen EHBO-set voor op reis samen met dit handige overzicht van producten voor in je reisapotheek.

REISAPOTHEEK

ORS

ORS staat voor oral rehydration salts en is simpel gezegd een mengsel van zouten en suikers. Ze zijn verkrijgbaar als bruistablet of poeder dat je met water moet aanlengen. ORS gebruik je tegen uitdroging bij bijvoorbeeld diarree of als je veel moet braken, en is daarom onmisbaar in je reisapotheek. Daarnaast kan ORS ook erg handig zijn als je last hebt van een zonnesteek of bijvoorbeeld moet herstellen van een avondje stappen… 

Vliegtuig

DIARREEREMMERS

Nog zo’n lifesaver die niet mag ontbreken in je reisapotheek: diarreeremmmers. Klinkt niet zo sexy, maar iedere ervaren backpacker heeft wel eens met dit bijltje gehakt. Als je last hebt van reizigersziekte kun je soms maar beter de boel laten lopen en wachten tot alles uit je lichaam is, maar in de praktijk is dat op reis niet altijd handig. Bijvoorbeeld als je een lange busrit voor de boeg hebt of last van je buik krijgt tijdens een meerdaagse trekking. Lees wel voor gebruik de bijsluiter, want in bepaalde gevallen wordt het gebruik van diarreeremmers afgeraden. 

DIGITALE THERMOMETER

Een thermometer om je koorts op te meten is essentieel om mee te nemen, want je lichaamstemperatuur vertelt je veel over de ernst van je malaise. Bijvoorbeeld of je een ontsteking hebt, covid of iets anders. Met name in de tropen is een thermometer heel fijn om bij je te hebben. Zit je in malariagebied en heb je verhoging? Direct contact opnemen met een arts.

PIJNSTILLERS

Tegen een kater, een flinke verbranding door de zon of wanneer je spierpijn hebt: pijnstillers zoals paracetamol zijn onmisbaar. Waar je ook naartoe gaat, zorg dat je altijd een doosje in je tas hebt zitten. Paracetamol werkt pijnstillend en is koortsverlagend, en in Nederland zonder recept verkrijgbaar bij de drogist. 

Thailand

PILLETJES TEGEN REISZIEKTE

Er zijn bij de drogist verschillende middeltjes te krijgen tegen reisziekte. Deze zorgen ervoor dat je minder last hebt van een deinend schip of wagenziekte. Heb je een middeltje met cinnarizine, dan kun je deze pilletjes ook gebruiken als anti-allergiemedicijn. Let er wel op dat je door deze pilletjes wat suffer kan worden. Gebruik ze niet als je zelf nog moet autorijden en lees altijd de bijsluiter.

ONTSMETTINGSMIDDEL

Ook een desinfecterend middel om wondjes te ontsmetten is handig om standaard in je reisapotheek te hebben. Het zorgt ervoor dat je wond schoon blijft en niet gaat ontsteken.

PLEISTERS

Pleisters, verband en gaasjes, het is handig als je wat mee hebt wanneer je lang en ver op reis gaat. Een enorme verbanddoos is misschien een beetje onhandig in je backpack, maar er zijn ook kleine setjes te krijgen met daarin 

Riksja in Jodhpur, India

INSECTENSPRAY MET DEET

Het is niet het lekkerste middeltje, maar wel effectief: insectenspray met DEET. Als je een spray gebruikt met een flinke concentratie DEET, dan zorg je ervoor dat onder andere muggen, teken, vlooien en mijten niet meer bij je in de buurt willen komen. Zo wordt het onder andere aangeraden voor reizen naar malariagebieden, maar het is ook heel effectief op plekken waar veel teken voorkomen. Houd er wel rekening mee dat DEET vrij agressief is en voor vlekken in je kleren en op je spullen kan zorgen. Daarnaast wil je contact met je ogen en gevoelige huid vermijden.

TEKENTANG

Teken kunnen nare ziektes overbrengen, waarvan Lyme de bekendste is. Ze komen voor in de bossen in Nederland, maar ook in andere delen van de wereld. Ben je veel in de natuur, zorg dan dat je altijd een tekentang in je reisapotheek hebt zitten, zodat je de parasiet zo snel mogelijk én zo goed mogelijk kan verwijderen. 

UITZUIGPOMPJE

Voorkomen is beter dan genezen, maar mocht je toch gestoken of gebeten zijn, door een insect, dan is het fijn als je er iets aan kan doen. Zo is het ook slim om standaard een uitzuigpompje bij je te hebben. Hiermee kun je snel het gif uit je huid verwijderen en zorg je ervoor dat je minder last krijgt van pijn of jeuk. Een uitzuigpompje werkt niet alleen goed tegen wespensteken, maar ook bij steken van andere dieren of insecten.

PINCET 

Een pincet is niet alleen handig om je wenkbrauwen te plukken, maar ook fijn als je een splinter oploopt.

Snorkelen op Sint-Maarten

SCHAARTJE

Zorg dat je ook altijd een schaartje in je verbanddoos of reisapotheek hebt zitten. Reis je met alleen handbagage? Let er dan op dat je schaar een afgeronde punt heeft en de bladen maximaal 6 centimeter zijn, anders pakken ze ‘m af bij security.

CONDOOMS 

Dit behoeft geen uitleg, toch? Neem genoeg condooms mee als je op reis bent en zin hebt in een avontuurtje tussen de lakens.

OP RECEPT

Voor sommige verre bestemmingen heb je medicatie nodig op recept. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een noodbehandeling tegen malaria of pillen tegen hoogteziekte. 

PERSOONLIJKE MEDICIJNEN

Uiteraard mogen ook je persoonlijke medicijnen niet ontbreken als je op reis gaat. Zorg dat je je medicatie zoveel mogelijk in de originele verpakking bewaard (met jouw naam erop en de naam van je apotheek) en check of je een doktersverklaring nodig hebt. Dat geldt voornamelijk voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zoals sterke pijnstillers, slaapmiddelen en ADHD-medicatie. Controleer dit altijd ruim voor vertrek bij je huisarts en via deze website van de Rijksoverheid. Daarnaast is het handig als je een overzicht van je persoonlijke medicatie in een (digitaal) medicijnpaspoort hebt staan. 

Mexico

Reistips

Foto van Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol is hét toonaangevende reisblog van Nederland. Een online magazine vol reistips over de mooiste bestemmingen wereldwijd. Op de hoogte blijven? Volg Expeditie Aardbol op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp