Search
Close this search box.
13 april 2022

Checklist: Dit moet je regelen voor je allereerste verre reis

Checklist: Je eerste verre reis maken

Backpacken in Thailand, eilandhoppen in de Stille Oceaan of wandelen in Nieuw Zeeland? Misschien maak jij dit jaar wel jouw eerste verre reis. Het maken van een verre reis vraagt om een goede voorbereiding. Waar moet je allemaal op letten? Met deze checklist weet je zeker dat je aan alles hebt gedacht.

CHECKLIST VERRE REIS

○ DE TICKETS

Een verre reis plannen begint met het boeken van een ticket, maar weet je überhaupt al waar je naartoe wil? Handige dingen om qua bestemming rekening mee te houden: regenseizoen, orkanen en feestdagen (zoals bijvoorbeeld Suikerfeest). Weet je al wanneer je vakantie hebt? Dinsdagmiddag en acht weken van tevoren schijnt het beste moment daarvoor te zijn, want dan zijn de prijzen het laagst. Prijzen van vliegtickets fluctueren enorm en er zijn een aantal trucjes die je kan gebruiken om zo laag mogelijk uit te komen. In dit artikel lees je mijn tips voor het boeken van een goedkoop vliegticket.

○ DE JUISTE DOCUMENTEN

Tickets op zak? Dan kun je nu beginnen met het in orde maken van alle benodigde documenten. Vraag een (nieuw) paspoort aan voor reizen buiten Europa of controleer hoe lang je huidige nog geldig is: minstens een half jaar als je naar landen in Azië of Zuid-Amerika reist. Daarnaast moet je voor een hoop bestemmingen een visum hebben en dat moet voor vertrek geregeld zijn.

Regels voor een visum verschillen per land. Zo kun je het voor de Verenigde Staten, Canada, Turkije en India online regelen, heb je voor Vietnam een uitnodigingsbrief nodig en moet je voor China en Rusland naar de ambassade in Den Haag. Met een beetje uitzoekwerk kun je het allemaal zelf regelen, maar als je het liever door een bureautje laat doen kan dat ook. Ik heb zelf goede ervaringen met de Visumdienst en de ANWB. Mail voor vertrek kopietjes van je paspoort en eventuele visa naar jezelf, zodat je in geval van nood altijd de juiste documenten en nummers bij je hebt.

○ DE VERZEKERINGEN

Regel op tijd je verzekeringen. Lees de polissen nog eens door en pas modules aan als je situatie is veranderd. Verzamel noodnummers die 24 uur per dag zijn te bereiken en schrijf je klantnummers op. Een reisverzekering beschermt jou en je spullen op reis, een zorgverzekering is handig als je bepaalde inentingen of malariapillen vergoed wil hebben. Ikzelf kies daar altijd mijn verzekeraar op uit, want als je van plan bent om veel te gaan reizen kan het flink in de kosten schelen. Heb je op tijd geboekt? Misschien heb je dan zelfs nog wel tijd om van verzekeraar over te stappen. Er zijn veel sites die je daarbij kunnen helpen, bijvoorbeeld Overstappen.nl.

10 x doen in Hong Kong

○ DE INENTINGEN

Het kwam hierboven al even aan de orde: kijk welke inentingen nodig zijn en of je op je bestemming malariatabletten moet slikken. Hepatitis A, buiktyfus, hondsdolheid: het zijn ziekten waar je liever niet mee te maken krijgt en in het verre buitenland loop je meer kans dan thuis. Zorg dat je op tijd hebt uitgezocht welke prikken je nodig hebt, want soms moet je meerdere prikken hebben. Via de GGD kunnen ze je vertellen voor welke landen je welke prikken nodig hebt, en eventueel een afspraak maken. Een bezoekje kan flink in de kosten lopen, dus het is handig om uit te zoeken wat precies wordt vergoedt door jouw zorgverzekeraar.

○ DE UITRUSTING

Kies je voor een koffer of een backpack? Dat hangt een beetje af van je bestemming en reisplannen. Ga je rondreizen, eilandhoppen of blijf je constant op dezelfde plek? Ik heb zelf altijd met een backpack gereisd en dat bevalt me na al die jaren nog steeds heel goed. Zeker als je naar de tropen gaat en veel onderweg bent is een goede backpack wel zo handig en de investering meer dan waard.

Laat je bij voorkeur informeren bij een goede outdoorwinkel zoals Bever. Daar kun je je backpack helemaal naar jouw lichaam laten instellen, zodat je tijdens het reizen zo min mogelijk last hebt van het gewicht op je rug. Het is handig als je backpack een rits aan de voorkant heeft, zodat je niet steeds van bovenaf hoeft te graven naar je spullen. Koop er meteen een degelijke regenhoes en een fijne dagrugzak bij. Kost misschien eenmalig een hoop geld, maar je gaat er op reis heel veel plezier aan beleven.

○ HET BUDGET

Als je geen onuitputtelijke bankrekening hebt, kan het handig zijn om van tevoren een begroting te maken. Hoeveel heb je te besteden en hoeveel kun je per dag uitgeven? Als je alles al hebt vastgelegd scheelt dat natuurlijk op de plaats van bestemming, maar als je op de bonnefooi reist kunnen de kosten fluctueren. Hoe je dat het best kan inschatten? Lonely Planet geeft altijd advies over dagbudgetten en met Google kom je doorgaans ook een eind. Daarnaast moet je rekening houden met onvoorziene kosten en duurdere uitgaves die per dag verschillen, voor bijvoorbeeld binnenlandse vliegtickets en excursies.

In het verlengde daarvan nog een paar tips voor de financiën onderweg: vraag een creditcard (ik heb zelf Mastercard) aan voor noodgevallen of open een Paypal-account waar je met iDeal geld kan opzetten. Altijd handig om wat financiële mogelijkheden achter de hand te hebben, bijvoorbeeld als het gaat om het boeken van vliegtickets of hotels. En niet vergeten je bankpasje op Wereld te zetten, dit is namelijk niet automatisch het geval. Je kan eventueel van tevoren lokaal geld wisselen op Schiphol, maar dit is altijd duurder dan wanneer je het in het land zelf pint.

Route en planing: 17 dagen Sumatra

○ DE ROUTE

Hoe bepaal je de route van je reis? Leg je het van tevoren vast of kijk je ter plekke wel waar het schip strand? Hoe je ook reist, het is in ieder geval handig om een globale planning te hebben van de plekken die je wilt bezoeken. Zeker als je niet heel veel tijd hebt, is het aan te raden om alvast nagedacht te hebben over een mogelijke route. Inspiratie opdoen? Check ook mijn artikelen met routes voor een verre reis.

○ DE ACCOMMODATIES

In sommige gevallen is het slim om van tevoren al je accommodaties vast te leggen, bijvoorbeeld in een land als Japan. Het voordeel: je hoeft je niet meer druk te maken over het vinden van een accommodatie en je weet precies waar je die nacht zult slapen. Het nadeel: je kan ergens niet langer blijven hangen omdat het zo leuk is of weggaan omdat een bestemming tegenvalt.

Ik vind het zelf prettig om in ieder geval mijn accommodatie voor de eerste nacht vast te leggen, zodat ik niet na een lange vliegreis nog op zoek hoef naar een slaapplek. Daarnaast heb ik geleerd dat het in duurdere steden ook zeker loont om vooraf iets te boeken. Van tevoren heb je meer keus uit betaalbare accommodaties en in een miljoenenstad als Hong Kong of Singapore heb je geen zin om uren te zoeken naar een fijn hotel of guesthouse. Is het goedkoper om alles vooraf te regelen of kun je beter ter plekke een hotel zoeken? Dat verschilt per bestemming en reis. Ik heb in dit artikel mijn tips voor het vinden van een goedkoop hotel op een rijtje gezet.

Japan

○ HET INPAKKEN

Tot slot een paar tips voor het inpakken van je koffer of backpack. Maak van tevoren een paklijst zodat je geen belangrijke dingen vergeet. Doe de zware dingen bovenin, lichte dingen onder. Opgerolde kleding neemt minder ruimte in dan wanneer je het opvouwt. Gebruik paking cubes of waszakjes om je spullen te ordenen. Ga je naar een koud gebied, dan kun je een vacuümzak gebruiken om je dikke kleding klein op te bergen. Meer tips voor het inpakken van je backpack en benieuwd wat ik allemaal meeneem op een verre reis? Ik heb hier een lijst gemaakt met mijn 20 onmisbare items.

Tickets? Backpack? Paspoort? Check! Fijne reis!

Meer praktische reistips? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Handig: De ultieme inpaklijst voor backpackers en wereldreizigers
• 20 x onmisbaar tijdens het backpacken
• 10 trucjes voor het vinden van goedkope vliegtickets
• Dit moet je weten over het afsluiten van een reisverzekering

Disclaimer: deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met een externe partij.

Reistips

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp