Vanuit het tropische Sumatra maak ik even een kort uitstapje naar de urban jungle van Singapore. Een digitaal uitstapje dan, want dit verhaal wilde ik niet langer laten wachten. Tijdens mijn verblijf in Singapore at ik namelijk een hapje mee met een lokaal gezin.
WITHLOCALS
Ik vind het geweldig om in het buitenland een kijkje te nemen bij de lokale bevolking, gewoon om zelf een beetje te voelen hoe het dagelijks leven er op die plek uitziet. Ik ben daarom al tijden groot fan van bedrijfjes die locals aan reizigers koppelen. Zo ook Withlocals, waar het draait om ontmoetingen.
Het concept is simpel: via de site kom je in contact met mensen van over de hele wereld die het leuk vinden om toeristen een stukje van hun cultuur te laten ervaren. Zo kun je een fietstocht maken door Bangkok, een food tour doen in Ho Chi Minh, een Japanse kookcursus volgen (gewoon in Amsterdam!) of bij iemand thuis de lokale keuken ontdekken. Ikzelf koos voor dat laatste en schoof aan bij het gezin van Sally, in Singapore.


TRADITIONELE SINGAPORESE CHILIKRAB
Singapore is een overweldigende stad vol hotels, shopping malls en kantoortorens, maar voor dit avontuur reizen mijn vriend en ik met de metro af naar een échte woonwijk. We stappen uit en bevinden ons direct temidden van grote flatgebouwen, basisscholen en sportveldjes. Het is even zoeken naar het juiste adres, maar je hoeft hier als toerist maar twee seconden stil te staan of er komt al iemand naar je toe om je vriendelijk de weg te wijzen. Uiteindelijk staan we met een beetje hulp stipt op tijd voor de goede flat, en worden we hartelijk ontvangen door Sally en haar twee zoontjes.
Bij binnenkomst staat het eten al te pruttelen en nieuwsgierig kijken we om ons heen. Voor ons voelt het best bijzonder om hier over de vloer te komen, maar deze ontmoeting is voor onze doorgewinterde gastvrouw overduidelijk niets nieuws: de muur in de eetkamer hangt vol met polaroidfoto’s van mensen die ons zijn voorgegaan.
Singaporese chilikrab
Het dinertje van vanavond draait om een typisch Singaporees gerecht: chilikrab. Dit gerecht van geroerbakte krab in een pittige tomatensaus zie je overal in Singapore op de kaart staan, maar op verzoek eten wij het vanavond bij Sally. Als man Robert thuiskomt staat de tafel inmiddels vol hapjes, en kan het eetfeest beginnen. Iedereen krijgt een kommetje soep, een flink stuk krab, rijst, omelet en gewokte groente. We mogen de krab met onze handen eten en zoveel opscheppen als we willen. We babbelen over reizen, Europa en Singapore, en zo nu en dan ga ik volledig op in mijn eten. Enthousiast kraak, zuig en slurp ik aan de krabbenpoten en ik bedenk me: Hoe tof is het dat ik hier met deze mensen aan tafel zit met mijn handen in een schaal vol krab en mijn gezicht onder de spicy tomatensaus. Tegen die ervaring kan toch geen restaurant op?
Lees hier al mijn verhalen over Singapore.





Meer lezen over backpacken in Singapore? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
• Route en planning: 10 dagen rondreizen in Maleisië en Singapore
• Katten knuffelen in het Neko No Niwa kattencafé in Singapore
• Dit zijn de lekkerste gerechten uit Azië: een culinaire wereldreis door het Verre Oosten
• Dit zijn de leukste wijken van Singapore
Met dank aan Withlocals