Nederlands Reisblog Expeditie Aardbol
6 maart 2023

Doen: Een kookcursus in Yangshuo, China

China: Kookcursus bij Cloud 9 in Yangshuo

Thais, Indiaas of Vietnamees: ik ben dol op de Aziatische keuken, maar mijn verwachtingen over het eten in China waren niet bijzonder hooggespannen. Tsja, dat krijg je als je enige referentiekader de babi pangang van de Chinees op de hoek is.

CULINAIRE PARELS VAN CHINESE BODEM

Nu moet ik eerlijk zeggen dat het eten in China in het begin ook wel een beetje een uitdaging was. Zo sprong op onze eerste avond in Beijing een kakkerlak uit mijn bordje met lamsvlees en had ik eerder die dag een kommetje met gehaktballensoep wat echt heel smerig was.

Maar gelukkig viel het uiteindelijk allemaal reuze mee. Ik ben gek op Pekingeend met pannenkoekjes, lenteui en pruimensaus, en ook de dim sum was heerlijk. En hoewel iets vettiger dan de Thaise keuken en een stuk vleziger dan de Indiase, zijn de traditionele Chinese gerechten me niet tegengevallen.

Omdat ik thuis graag in de keuken sta, leek het mij daarom een goed idee om een Chinese kookcursus in Yangshuo te volgen. We hadden wat tijd over, dus reserveerden een plekje bij Cloud 9, een lokale kookschool.

China: Kookcursus bij Cloud 9 in Yangshuo
China: Kookcursus bij Cloud 9 in Yangshuo

KOOKSCHOOL CLOUD 9 IN YANGSHUO

Samen met zo’n twintig andere toeristen verzamelen we in de drukke straat voor de kookschool. Onder begeleiding lopen we met de hele groep naar de markthal voor het eerste deel van onze cursus. We beginnen met een rondje door de hal met groentes. Het is leuk om hier even rond te snuffelen, maar de lezing over de verschillende groenten mag wat mij betreft geschrapt worden. Ik weet namelijk best wel hoe een aubergine, prei en komkommer eruit zien.

Na de groenten gaan we door naar de markthal waar vlees en vis wordt verkocht. Van tevoren worden we gewaarschuwd voor de dingen die we hier gaan zien. Want hoewel de doorsnee Chinees echt geen hondenvlees op het menu heeft staan, gaan ze op deze markt wél in de stoofpot. Ik zie enorme ganzen in kleine hokjes zitten en achterin de hal staan kooien met poezen en honden. De karkassen van hun dode voorgangers hangen met vleeshaken aan het plafond en iets verderop zie ik een hond gevild worden. Een paar meisjes beginnen en te huilen en ikzelf voel me ook een beetje licht worden in mijn hoofd. Ik vind het heel naar om te zien, maar ook ik maak me doorgaans ook schuldig aan het eten van vlees. Ik vind het daarom lastig om de Chinese eetgewoontes te veroordelen, maar ik ben wel blij als we de hal weer uitlopen.

China: Kookcursus bij Cloud 9 in Yangshuo
China: Kookcursus bij Cloud 9 in Yangshuo

DUMPLINGS VOUWEN ALS EEN PROF

Terug in de kookschool krijgt iedereen een schort aan, een mutsje op z’n hoofd en een hakmes in z’n handen (zie ook bovenstaand portret van ondergetekende). We nemen plaats aan een lang aanrecht waar 22 kookpitten staan. Er wordt ons nog even uitgelegd hoe we het hakmes moeten hanteren en dan is het tijd voor het echte werk: het koken. De stappen worden voorgedaan en wij volgen braaf. De kip in blokjes en de paprika in reepjes. 22 gaspitten gaan aan en simultaan wokken we onze ingrediënten. We maken eerst een Chinese klassieker: Gong Bao chicken (kip met pinda’s), een gerechtje met aubergine en sluiten af met het leukste gerecht van de middag: dumplings. Bij die laatste heb ik eindelijk het idee dat ik echt iets leer: Het vouwen van een dumping is namelijk nog knap lastig en zelfs na tien stuks gaat het nog steeds niet helemaal zoals ik wil.

Na een half uurtje zijn de gerechtjes zijn klaar, de dumplings gestoomd en met z’n allen nemen we plaats aan een grote ronde tafel. We proosten met onze biertjes en vallen aan op het eten. En dat ons bordje er net iets florissanter uitziet dan dat van de rest is stiekem wel de spreekwoordelijke kers op de taart. Of in de dit geval de sojasaus op de dumpling, want ondanks het belabberde vouwwerk smaakten die verrassend goed.

Conclusie? Een gezellige middag en fijn dat iedereen zijn eigen kookstelletje heeft. Jammer dat de groep zo groot is, waardoor je niet zo heel veel leert. De gerechtjes zijn simpel maar lekker en dat je ook dumplings leert maken is ontzettend leuk. Kortom: een hele leuke besteding van je middag in Yanghsuo.

China: Kookcursus bij Cloud 9 in Yangshuo
China: Kookcursus bij Cloud 9 in Yangshuo
Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

17 reacties

 1. O dat is wel heel heftig van die hal met de honden en katten (en natuurlijk weer typisch van mij dat ik dat er dan meteen uitpikt van je verhaal) Je weet dat het gebeurt in die landen maar met je neus op de feiten worden gedrukt is dan toch weer anders. Jammer dat er zoveel mensen bij die kookcursus waren. Kleine groepjes is toch altijd leuker vind ik.

  1. Ja heel heftig! En kleine groepjes vind ik ook leuker, maar zoiets weet je natuurlijk niet van tevoren.

 2. Oh het lijkt me echt heftig om honden en katten zo te zien, ondanks dat ik me heel goed besef dat het voor hen heel normaal is en eigenlijk hetzelfde is als een koe.. Wel leuk een kookcursus, jammer dat het zo’n grote groep is inderdaad! Ik heb in Thailand een kookcursus gevolgd, erg leuk!

  1. Eens hoor! Ik zie het maar als een cultureel verschil en probeer er verder niet te veel over te oordelen. Een Thaise kookcursus staat overigens nog steeds op mijn lijstje, vind het erg jammer dat ik het daar destijds niet heb gedaan :(.

 3. Wat een leuk stukje, maar vooral: wat een leuke blog! Ik stuitte net toevallig op je website en heb met plezier even rond zitten kijken. De reiskriebels zitten me weer hoog :-).

  1. Wat een lieve reactie, superleuk om te horen! Het doorgeven van reiskriebels is waarom ik ben begonnen met schrijven ;).

 4. Bofbips ben je, een kakkerlak als extraatje! Dat is me nog nooit overkomen hier. *klopt af*

  Ben benieuwd naar je kookcursus van de Black Sesame Kitchen, het schijnt dat ze inmiddels of helemaal failliet zijn, of bijna…

  1. Haha ja, lucky me hè? Ik vond Black Sesame Kitchen ontzettend leuk en leerzaam, maar ze bieden helaas inderdaad geen kookcursussen meer aan (las ik vorige week op hun site). Zonde! Maar het stukje komt nog wel online ;).

 5. Dan was mijn mijn cursus met alleen maar dumplings vouwen in een hostel in Chengdu gelukkig wat minder heftig ;-)

  Overigens, het kookboek “Sichuan Cookery” van Fuchsia Dunlop staat boordevol heerlijke gerechten uit de provincie Sichuan, echt een aanrader. Zowel het boek als de gerechten!

  In China is het gezegde: 食在中国,味在四川, oftewel: Eten in China, smaak in Sichuan.

  1. Ik zou nog best een keer fatsoenlijk dumplings willen vouwen hoor ;). En dat boek onthoud ik, ben gek op reiskookboeken!

 6. Toevallig heb ik daar ook een kookcursus gedaan en precies hetzelfde gemaakt! Toen ik het laatst in Nederland die eggplant ging maken, smaakte het echter compleet anders.. Ik vond ook wel dat er in dit recept naast de aubergine, veel andere groente zit. Hm naja nog maar een keer proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis china

China is een van de fascinerendste bestemmingen van Azië. Een land met schitterende natuur, mooie tempels en overweldigende miljoenensteden. Enerzijds hypermodern, anderzijds traditioneel tot in de details. Het land is te groot om in één reis te kunnen doorgronden, maar een bezoek aan Beijing, Shanghai en Hong Kong is een goed begin.

Wil je meer weten over rondreizen en backpacken in China? Lees hier alle reisblogs over China.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset