De Chinese keuken kan soms een tikkeltje uitdagend zijn en dat maakt China de ultieme bestemming voor gevorderde foodies. Helemaal op plekken waar relatief weinig toeristen komen. In restaurants waar geen woord Engels wordt gesproken is het namelijk lastig uitleggen dat je geen vlees eet of een voorkeur hebt voor ‘medium spicy’.
Om de lokale keuken een beetje te doorgronden is het daarom leuk om tijdens je reis door China mee te doen met een kookcursus. In een paar uurtjes leer je de basis van de belangrijkste kooktechnieken, breng je een bezoekje aan de markt en bereid je zelf een lekkere Chinese maaltijd.
Kookcursus in Yangshuo
Welkom in Yangshuo
Je kunt op verschillende plekken in China een kookcursus doen, maar wij kloppen aan bij kookschool Cloud 9 in Yangshuo. Yangshuo, gelegen in de regio Guangxi in Zuid-China, staat bekend om de weelderige landschappen en kalkstenen bergen die uit de grond oprijzen als reusachtige torens. Het is een gezellig backpackersdorpje met veel mogelijkheden voor avontuurlijk excursies, maar een middagje koken is ook zeker een aanrader.
Koken bij kookschool Cloud 9
Als je een kookcurus wilt volgen in Yangshuo, dan is Cloud 9 de aangewezen plek. De lessen beginnen standaard met een bezoek aan de lokale markthal in Yangshuo, op loopafstand van de school. Dit is een echte Chinese markt die bestaat uit meerdere markthallen. De eerste ligt vol met groenten en fruit. Naast een aantal bekende ingrediënten zijn hier veel soorten groenten te vinden die je niet zo snel tegenkomt in de Nederlandse supermarkt, zoals lotuswortel en allerlei soorten pepers.
Deze markt is niet voor tere zieltjes
In de tweede hal wordt vlees en vis verkocht, maar voordat we naar binnen lopen krijgen we nog wel een waarschuwing: dit is niet voor tere zieltjes. Betreden op eigen risico en dan voel je de bui al hangen natuurlijk. In China wordt eigenlijk alles dat met zijn rug naar de hemel loopt, zwemt of vliegt beschouwd als eetbaar en zo ook hier in Yangshuo. In deze markthal zien we niet alleen stukken vlees liggen, maar ook dieren in kleine kooitjes die ter plekke geslacht kunnen worden. Emmers met reusachtige vissen, veel gevogelte, zoals kippen en ganzen, en iets verderop ook bevers, konijnen, honden en katten – zowel in kooitjes als aan vleeshaken.
Het menu: een duik in de Chinese keuken
Terug in de kookschool krijgt iedereen een schort aan, een mutsje op z’n hoofd en een vlijmscherp hakmes in z’n handen. We nemen plaats aan een lang aanrecht waar 22 kookpitten staan. Er wordt gedemonstreerd hoe we het hakmes moeten vasthouden en dan is het tijd voor het echte werk: het koken. Op het menu staan drie bekende Chinese gerechten: we maken Gong Bao chicken (kip met pinda’s), een gerechtje met aubergine en sluiten af met dumplings. Iedere cursist heeft zijn eigen kookstationnetje en de recepten krijg je mee naar huis. En uiteraard: als de gerechtjes klaar zijn mag je het allemaal zelf opeten.
De grondbeginselen van het Chinese koken
Van het snijden van groenten tot het roerbakken van de ingrediënten en het vouwen van dumplings: onder leiding van een deskundige chef-kok krijgen we tijdens deze kookcursus in Yangshuo de basis van het Chinese koken uitgelegd. Natuurlijk kun je in één middagje nooit de Chinese keuken leren doorgronden, maar je krijgt wel wat meer inzicht in de technieken en ingrediënten die veel worden gebruikt.
Tips voor leuke restaurants
Kennis die ook zeker tijdens de rest van je reis door China van pas kan komen. Want dit is de kans om te vragen naar tips voor leuke restaurants en aanbevelingen uit de lokale keuken. Wat wij ook deden: de naam van de gerechten in Chinese tekens laten opschrijven. Dit konden we dan laten zien in restaurants met onleesbare menukaarten.
Ook een kookcursus doen in China?
Het is een aanrader om een middagje te gaan koken bij de Cloud 9 kookschool. Je leert niet alleen meer over de Chinese eetgewoontes, maar ook een hoop over de lokale cultuur. Het is daarnaast een goede manier om andere reizigers te leren en je krijgt het allerbeste souvenir mee: een stapeltje recepten.
Een middagje koken bij Cloud 9 kost € 35 per persoon. Boeken (met flexibele voorwaarden) kan via Viator.
17 reacties
O dat is wel heel heftig van die hal met de honden en katten (en natuurlijk weer typisch van mij dat ik dat er dan meteen uitpikt van je verhaal) Je weet dat het gebeurt in die landen maar met je neus op de feiten worden gedrukt is dan toch weer anders. Jammer dat er zoveel mensen bij die kookcursus waren. Kleine groepjes is toch altijd leuker vind ik.
Ja heel heftig! En kleine groepjes vind ik ook leuker, maar zoiets weet je natuurlijk niet van tevoren.
Oh het lijkt me echt heftig om honden en katten zo te zien, ondanks dat ik me heel goed besef dat het voor hen heel normaal is en eigenlijk hetzelfde is als een koe.. Wel leuk een kookcursus, jammer dat het zo’n grote groep is inderdaad! Ik heb in Thailand een kookcursus gevolgd, erg leuk!
Eens hoor! Ik zie het maar als een cultureel verschil en probeer er verder niet te veel over te oordelen. Een Thaise kookcursus staat overigens nog steeds op mijn lijstje, vind het erg jammer dat ik het daar destijds niet heb gedaan :(.
Een kakkerlak uit je eten? *rillingen*
Vies hè?
Wat een leuk stukje, maar vooral: wat een leuke blog! Ik stuitte net toevallig op je website en heb met plezier even rond zitten kijken. De reiskriebels zitten me weer hoog :-).
Wat een lieve reactie, superleuk om te horen! Het doorgeven van reiskriebels is waarom ik ben begonnen met schrijven ;).
Bofbips ben je, een kakkerlak als extraatje! Dat is me nog nooit overkomen hier. *klopt af*
Ben benieuwd naar je kookcursus van de Black Sesame Kitchen, het schijnt dat ze inmiddels of helemaal failliet zijn, of bijna…
Haha ja, lucky me hè? Ik vond Black Sesame Kitchen ontzettend leuk en leerzaam, maar ze bieden helaas inderdaad geen kookcursussen meer aan (las ik vorige week op hun site). Zonde! Maar het stukje komt nog wel online ;).
LEUK! Super toffe foto’s ook! Well done ! X
Dank :)!
Dan was mijn mijn cursus met alleen maar dumplings vouwen in een hostel in Chengdu gelukkig wat minder heftig ;-)
Overigens, het kookboek “Sichuan Cookery” van Fuchsia Dunlop staat boordevol heerlijke gerechten uit de provincie Sichuan, echt een aanrader. Zowel het boek als de gerechten!
In China is het gezegde: 食在中国,味在四川, oftewel: Eten in China, smaak in Sichuan.
Ik zou nog best een keer fatsoenlijk dumplings willen vouwen hoor ;). En dat boek onthoud ik, ben gek op reiskookboeken!
Toevallig heb ik daar ook een kookcursus gedaan en precies hetzelfde gemaakt! Toen ik het laatst in Nederland die eggplant ging maken, smaakte het echter compleet anders.. Ik vond ook wel dat er in dit recept naast de aubergine, veel andere groente zit. Hm naja nog maar een keer proberen!
Toevallig! Jammer dat het net niet helemaal hetzelfde was, hopelijk een tweede keer beter!
You can earn some additional $$ from your blog, i see several opportunities here.
You should search in google for:
Yoogurn’s money making