Nederlands Reisblog Expeditie Aardbol
6 maart 2023

Zo mooi: de rijstvelden van Longsheng in China

China: De rijstvelden van Longsheng

De Chinese provincie Guangxi staat bekend om het fenomenale karstgebergte rond Yangshuo, maar op ongeveer anderhalf uur rijden van de stad Guilin vind je nog een speciaal stukje natuur: de rijstvelden van Longsheng.

Deze vruchtbare rijstterrassen vormen een fotogeniek plaatje dankzij de uitgestrekte heuvels vol rijst en gewassen die trapsgewijs tegen de berg op lopen. Breng je tijdens je rondreis door China een bezoek aan het Guilin en het nabijgelegen Yangshuo? Trek dan ook minstens een halve dag uit om deze bijzondere plek te bezoeken en maak een kleine omweg langs de rijstvelden.

Longsheng: Dragon’s Backbone Rice Terraces

LONGJI DRAGON’S BACKBONE RICE TERRACES

De rijstterrassen van Longsheng in China worden ook wel de Longji Dragon’s Backbone Rice Terraces genoemd. Een wijze Chinees zag hier ooit de bergtoppen veranderen in de gedaantes van een tijger en een draak, en menig bezoeker probeert nu datzelfde plaatje in zijn eigen gedachten te vangen.

Het heuvelachtige landschap bestaat uit eindeloze rijstterrassen met uitgehakte wandelpaden ertussen die naar de mooiste uitzichtpunten leiden. Sommige bergtoppen liggen op wel 1000 meter hoogte en het dal beneden je is bezaaid met piepkleine dorpjes. Ook ik laat bovenop een heuvel mijn fantasie op de vrije loop gaan. Een draak of tijger is mij persoonlijk een beetje te vergezocht, maar tot de verbeelding spreekt deze plek absoluut.

Je kunt op eigen gelegenheid naar boven klimmen, maar er zijn ook gidsen die je door het landschap kunnen loodsen. Wel zo interessant, want je leert een hoop over de lokale rijstcultuur en de achtergrond van dit gebied.

Longsheng: Dragon’s Backbone Rice Terraces

PING’AN: OVERNACHTEN TUSSEN DE RIJSTVELDEN

De rijstvelden van Longsheng zijn vanuit twee plekken te bezoeken: de piepdorpjes Ping’an, Tiantouzhai en Dazhai. Ik ben alleen in Ping’an geweest en kan begrijpen waarom deze plek zo tot de verbeelding spreekt. Dit 600 jaar oude dorpje bestaat uit houten huisjes die worden bewoond door etnische minderheden. Je vindt er enkele simpele guesthouses waar je de nacht kan doorbrengen en als je de tijd hebt zou ik dit zeker doen. Je kan prachtige wandeltochten maken door de rijstvelden en de omgeving, en het lokale boerenleven van heel dichtbij bestuderen.

Longsheng: Dragon’s Backbone Rice Terraces

LONGSHENG IN DE HERFST

De beste tijd om de rijstvelden te bezoeken is in mei, als de terrassen onder water staan en het landschap verandert in een glinsterende spiegel, maar eigenlijk is deze plek elk seizoen mooi. Zelf breng ik vlak na de oogsttijd een bezoek aan de rijstvelden van Longsheng. De felgroene hoogvlakte is veranderd in een golvend goudgeel landschap en overal zijn mensen aan het werk. Geweldig om te zien. De terrassenbouw komt zonder begroeiing nog beter tot zijn recht en de sfeer die de omgeving bij me oproept bevalt me wel.

In deze periode ben je getuige van een tafereel dat zo van een ansichtkaart lijkt te komen. Het is de zon die laag aan de hemel staat, de warme gloed die over het landschap strijkt en de piepkleine boeren die onverstoorbaar doorwerken in het onregelmatige heuveldecor. Ze hebben een rijsthoedje op hun hoofd en een os voor hun kar gespannen, een fotogeniek plaatje waar je naar blijft kijken.

Longsheng: Dragon’s Backbone Rice Terraces

HOE KOM JE ER?

Longsheng ligt op ongeveer een anderhalf uur rijden van de Chinese stad Guilin. Om er te komen neem je de bus naar Longshen vanaf het Qintan busstation en ga je eruit bij Heping. Hier vertrekken minibusjes naar de rijstvelden. Dat kan prima als een dagtrip vanuit Guilin, maar als je de tijd hebt is het ook zeker aan te raden om in een guesthouse in het dorpje Ping’an te blijven slapen. Hier vind je een overzicht van alle accommodatie in de buurt van Longsheng.

Zelf maak ik een dagtrip vanuit Guilin, waar ik verblijf in het Guilin Riverside Hostel. Omdat ik weinig tijd heb regel ik een kant en klare excursie bij mijn hostel en ga ik met een lokale gids op pad. Een prima manier om dit mooie gebied beter te leren kennen.

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

27 reacties

    1. Thanks Rosanne! En het was ook een geweldige reis, heel veel moois gezien en gedaan. Kan er zo nog een stel verhalen uitrammen ;)

  1. Ondanks dat de oogst geweest is, is het nog altijd een prachtig landschap. Ik hoop er voor de oogst te zijn, maar ik ga in september, dus het zal erom spannen! Alvast bedankt voor de reisinspiratie, ik kan niet wachten!

    1. Ik vond het sowieso indrukwekkend, en eigenlijk helemaal niet vervelend dat de terrassen niet groen waren! In ieder geval heel leuk dat je die kant op gaat, wordt een mooie reis :)!

  2. Wat een mooie foto’s! Ik denk dat je helemaal gelijk hebt, het ziet er juist bewonderend uit zonder begroeiing. Heel gaaf… Ik snap precies wat je bedoelt met die Franse weiden haha, dat gevoel krijg ik hier ook. Gaaf!

    1. Thanks! Ik gebruik een Canon 60D met een 17-85 lens. Daarnaast fotografeer ik in RAW en gebruik ik Photoshop Elements voor de nabewerking :)!

    1. Volgens mij kom je sowieso langs Guilin, want dat ligt ongeveer in het midden. Heb het even voor je opgezocht en volgens deze lezer van Lonely Planet moet je inderdaad in Guilin de bus pakken. Denk niet dat het je veel extra tijd gaat kosten trouwens, dus no worries :)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis china

China is een van de fascinerendste bestemmingen van Azië. Een land met schitterende natuur, mooie tempels en overweldigende miljoenensteden. Enerzijds hypermodern, anderzijds traditioneel tot in de details. Het land is te groot om in één reis te kunnen doorgronden, maar een bezoek aan Beijing, Shanghai en Hong Kong is een goed begin.

Wil je meer weten over rondreizen en backpacken in China? Lees hier alle reisblogs over China.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset