Couchsurfing is een van de beste manieren om goedkoop te reizen én om een nieuwe cultuur te leren kennen. Met behulp van dit platform kun je gratis bij locals op de bank crashen. Win-win voor iedereen, want als reiziger is het een leuke manier om een land en cultuur te leren kennen. Maar is Couchsurfing wel veilig en wat zijn de ervaringen? Ik heb zelf twee keer gebruik gemaakt van Couchsurfing en in dit artikel deel ik mijn ervaringen.
WAT IS COUCHSURFING?
Couchsurfing.com is een online platform dat locals koppelt aan reiziger. Het principe is als volgt: via de website kom je in contact met locals die een gratis slaapplek aanbieden. Wereldwijd zijn er miljoenen mensen aangesloten, dus je vindt bijna overal wel een slaapplek. Je hebt dan niet de luxe van een eigen kamer of eigen appartement, want zoals de naam al zegt slaap je meestal op de bank.
Couchsurfing heeft daarnaast een heel sociaal karakter, je betaalt in wezen met gezelligheid. Zo ben je even onderdeel van iemands leven en sluit je vriendschappen over de hele wereld.
Vind je het een beetje eng om bij een vreemde op de bank te slapen? Je kunt via Couchsurfing ook in contact komen met locals zonder te blijven logeren. Niet iedereen biedt een slaapplek aan, maar sommigen willen bijvoorbeeld wel graag koffie met je drinken of je rondleiden door de stad. Als je alleen op reis bent, dan is dit een hele leuke manier om wat meer mensen te leren kennen.

6 TIPS VOOR EEN FIJNE ERVARING MET COUCHSURING
Couchsurfing is een voedingsbodem voor mooie ontmoetingen en bijzondere reiservaringen. Om het voor beide partijen leuk te houden moet je je wel aan een soort gedragscode houden. Dit zijn een paar tips voor een geweldige ervaring met Couchsurfing
1. Neem iets mee voor je host – Neem iets mee van thuis als dank dat je gratis op de bank mag blijven slapen. Stroopwafels zijn altijd goed, maar ook een sleutelhanger met klompjes of een koelkastmagneet does the trick. Soms geeft je host zelf aan wat je kan meenemen. Zo spaarde host Viktor uit Wit-Rusland bijzondere luciferdoosjes van over de hele wereld.
2. Respecteer verschillen – Tijdens zo’n kennismaking met een andere cultuur zijn er ongetwijfeld onderwerpen waarover je verschilt van mening. Respect voor elkaars belevingswereld is heel belangrijk voor de sfeer. Doe daarom je huiswerk: en lees je alvast in over lokale gebruiken en etiquette.
3. Participeer – Neem de tijd om iets te ondernemen met je host en investeer tijd in deze nieuwe vriendschap. Ga een biertje drinken met zijn of haar vrienden, of ga samen boodschappen doen. Nicolai uit Kopenhagen nam me bijvoorbeeld mee naar een verjaardagsfeestje. Hartstikke gezellig.
4. Wees netjes – Wellicht overbodig, maar je bent te gast. Ruim je spullen op en laat het huis netjes achter.
5. Wees betrouwbaar – De community van Couchsurfing is grotendeels gebouwd op vertrouwen. Kom daarom altijd je afspraken na en laat het weten als je plannen veranderen.
6. Vertrouw op je instinct – Natuurlijk heb je altijd de kans om iemand tegen te komen die jouw fijne ervaring kan verpesten. Vertrouw altijd op je instinct en kap contacten af als het niet goed voelt.
7. Zorg voor een back-up plan – Mocht er toch iets misgaan met je afspraak, zorg dan dat je niet op straat hoeft te slapen of verdwaald raakt. Doe research naar de plek waar je gaat overnachten, download een kaart en schrijf adressen van hostels en hostels in de buurt op. Gewoon voor de zekerheid.
| Lees ook: 10 trucjes voor het vinden van een goedkoop hotel

IS COUCHSURFING VEILIG?
Een van de meest gestelde vragen als ik vertel over couchsurfing: Is het veilig? Ik ben zelf overtuigd van wel. Couchsurfing werkt met een review-systeem waarbij je een beoordeling kan achterlaten voor je ervaring met iemand. Op basis van de reviews kun je dus de slaapplek kiezen die jou het meeste aanspreekt en weet de host ook gelijk wie hij in huis haalt. De Couchsurfing-community bestaat (veelal) uit jonge en avontuurlijke reizigers die net als jij graag wat van de wereld zien en die het leuk vinden om nieuwe mensen uit andere culturen te ontmoeten, dus lees de profielen en kies iemand bij wie jij een goed gevoel hebt. Zelf zou ik altijd kiezen voor iemand die al veel mensen heeft gehost en goed wordt beoordeeld.
Voor meer informatie over veilig couchsurfen kun je de Safety Guidelines van Couchsurfing nog eens goed doorlezen.
MIJN ERVARING MET COUCHSURFING BIJ NICOLAI IN KOPENHAGEN
Een paar jaar geleden ging ik samen met een vriendin wildkamperen in Noorwegen en Zweden. Onze eerste stop was Kopenhagen, maar omdat wildkamperen in Denemarken niet is toegestaan zochten we naar een betaalbaar alternatief. Via Couchsurfing belandden we in het appartement van local Nicolai.
In ruil voor een flesje wijn mochten we een nacht op zijn bank in het centrum van Kopenhagen logeren. Enorm gezellig, want Nicolai nam ons die avond mee naar een verjaardagsfeestje van vrienden. We dronken tot diep in de nacht rosé met een groepje Deense hippies, knuffelden met zijn kat en mochten ’s ochtends de koelkast plunderen voor een goed ontbijt. Al met al een hele fijne eerste ervaring met Couchsurfing.

MIJN ERVARING MET COUCHSURFING BIJ VIKTOR IN WIT-RUSLAND
Een paar jaar later maakte ik samen met een vriendin een rondreis door Polen, Wit-Rusland en de Oekraïne. In Wit-Rusland zijn maar weinig goedkope hotels te vinden, zeker niet in het plaatsje Brest, vlak over de grens met Polen. We hadden dus keus uit een duur zakenhotel of Couchsurfing. Daar hoefden we niet lang over na te denken.
We komen uit bij Viktor, die ons al bij het station stond op te wachten. Hij had al heel veel mensen van over de hele wereld gehost, dus de keus was snel gemaakt. Zijn simpele flatje was even schrikken, maar deze jongen ging zelf op de bank slapen, zodat wij in zijn bed konden liggen.
We bleven een paar dagen bij Viktor logeren en dat bleek dolle pret. We deden drankspelletjes met zijn vrienden en gingen picknicken op het dak van zijn flat. Hij kookte Wit-Russische specialiteiten voor ons, wij bakten als dank Hollandse pannenkoeken voor hem. Viktor en zijn vrienden lieten ons de hele omgeving zien en regelden praktische zaken als treintickets en buskaartjes. Hij reed ons in zijn oude auto de hele stad rond. De communicatie liep wat stroef, maar dankzij Google Translate hebben we met z’n drieën heel wat afgelachen. Onnodig te zeggen dat ik aan dit avontuur met Couchsurfing hele mooie herinneringen heb overgehouden.
| Lees ook: Dit moet je weten over backpacken in Wit-Rusland

Meer lezen over reizen in Europa? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
• Backpacken in Wit-Rusland: reizen door de laatste dictatuur van Europa
• Oekraïne: Een lijstje met de leukste activiteiten voor een stedentrip Kiev
• Doen: Een bezoek aan spookstad Tsjernobyl in de Oekraïne
• Bijzondere treinroute: interrailen door Polen, Wit-Rusland en Oekraïne