Zoeken
Sluit dit zoekvak.
30 april 2024

5 x doen in de Cradle of Humankind in Zuid-Afrika

Cradle of Humankind, Zuid-Afrika

De Cradle of Humankind in Zuid-Afrika. Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar dit is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen op aarde. Deze zogenoemde Wieg van de mensheid is 474 vierkante kilometer groot en zoals de naam al doet vermoeden zijn hier een aantal interessante ontdekkingen gedaan. Op deze plek zijn namelijk fossielen gevonden van de allereerste mensachtigen, maar dat is niet de enige reden om dit bijzondere gebied op te nemen in je reisplanning. Benieuwd wat je allemaal kan doen in Cradle of Humankind? Je leest het in deze blog.

WAAR LIGT DE CRADLE OF HUMANKIND?

Allereerst: waar ligt de Cradle of Humankind? Op ongeveer 45 minuten rijden ten noordwesten van Johannesburg. Het is daarom uitstekend te combineren met een langere rondreis door de regio, maar je kunt de Cradle of Humankind ook eenvoudig als dagtrip vanuit Johannesburg bezoeken.

CRADLE OF HUMANKIND

De Cradle of Humankind wordt niet voor niets de wieg van de mensheid genoemd. Hier zijn menselijke fossielen van miljoenen jaren oud gevonden. Zo werd in 1947 een schedel van ongeveer 2,5 miljoen jaar oud opgegraven en nog steeds komen regelmatig eeuwenoude fossielen naar boven. Het zijn ontzettend belangrijke vondsten, want hierdoor hebben wetenschappers meer inzicht gekregen in onze voorouders. Mede daarom werd het gebied door UNESCO benoemd tot Werelderfgoed.

Cradle of Humankind, Zuid-Afrika

MAROPENG BEZOEKERSCENTRUM

Als je het interessant vindt om meer te weten te komen over de geschiedenis van de Cradle of Humankind, dan is het een aanrader om naar het Maropeng bezoekerscentrum te gaan. Hier vind je een klein museum met een aantal vrij uitgebreide tentoonstellingen over het ontstaan van de aarde en de mensheid. Zo kun je verschillende (replica’s van) fossielen bekijken die hier in de omgeving zijn opgegraven en leer je in de interactieve tentoonstellingen meer over het ontstaan van het menselijk ras.

STERKFONTEIN GROTTEN

In het gebied liggen verschillende grottenstelsels en ondergrondse gangen, waarvan de Sterkfontein grotten het bekendst zijn. Hier werden verschillende fossielen gevonden en het leuke is dat je net als de wetenschappers mag afdalen in dit grottenstelsel. De grot ligt zo’n 60 meter onder de grond en bestaat uit verschillende ruimtes met indrukwekkende druipstenen en ondergrondse meren. Tel daar bij op dat hier menselijke resten van enkele miljoenen jaren oud zijn gevonden en je begrijpt waarom een bezoek aan de grot zo interessant is. Je kunt de Sterkfontein Grotten alleen bezoeken met een gids en rondleidingen vertrekken elk half uur. 

Sterkfontein Grotten, Cradle of Humankind

BALLONVAART

Een van de hoogtepunten van mijn Zuid-Afrika reis was een ballonvaart over de Cradle of Humankind. Je vertrekt in alle vroegte vanuit je hotel en rond zonsondergang ga je de lucht in. Waar je precies naartoe vaart hangt een beetje af van de elementen, maar de piloot doet zijn best om je naar de mooiste plekjes in de omgeving te sturen. Ik vond het fantastisch, een absolute bucket list ervaring. 

➞ Lees ook: Doen in Zuid-Afrika: maak een ballonvaart over de Cradle of Humankind

Luchtballon Zuid-Afrika

OVERNACHTEN IN HET CRADLE BOUTIQUE HOTEL

Het fantastische Cradle Boutique Hotel is een uitstekend excuus om een nachtje in de Cradle of Humankind te blijven slapen. Een geweldig boetiekhotel met mooie kamers, fijn zwembad en uitstekend restaurant. Het hotel ligt pal aan de rand van een natuurreservaat en bestaat uit een handjevol vrijstaande bungalows met eigen veranda, airco en een heerlijk bed. Ik had achteraf gezien graag langer willen blijven dan één nachtje, dus houd daar rekening mee als je een kamer boekt.

Cradle Boutique Hotel, Johannesburg

WILDLIFE SPOTTEN

Met een beetje geluk zie je vanuit je kamer in het Cradle Boutique Hotel een giraffe lopen, maar waarschijnlijk heb je meer kans tijdens een safari. Binnen het gebied liggen verschillende natuurparken waar je wilde dieren kan spotten, dus dat is perfect als wel je geen tijd hebt om bijvoorbeeld naar Kruger of Pilanesberg te gaan. Let er wel op dat je bij het juiste natuurpark aanklopt, want er zitten een paar rotte appels tussen in deze regio. Zo staan het mega populaire Lion and Safari Park en het Rhino and Lion Reserve NIET bepaald bekend om zijn diervriendelijke aanpak, dus die zou ik persoonlijk vermijden. 

Ik heb wel een andere tip voor je: als je bij het Cradle Boutique Hotel slaapt, dan kun je beter aansluiten bij een van hun game drives. Je rijdt dan met een open 4×4 door het John Nash en Malapa Nature Reserve en gaat op zoek naar verschillende archeologische vindplaatsen. Onderweg kom je verschillende wilde dieren tegen, waaronder koedoes, gnoes en met een beetje geluk zelfs een luipaard.

Giraffe, Zuid-Afrika

REIZEN NAAR DE CRADLE OF HUMANKIND – ZO KOM JE ER

Zoals gezegd ligt de Cradle of Humankind op slechts een klein stukje rijden van Johannesburg. Het is ongeveer drie kwartier rijden naar downtown Johannesburg en een uurtje naar de luchthaven. 

Wij bezochten de Cradle of Humankind met eigen huurauto op de terugweg van het Pilanesberg Nationaal Park, maar je kunt ook een dagtrip maken. Met een huurauto heb je alle vrijheid om zelf de verschillende plekken te bezoeken, maar het is ook mogelijk om aan te sluiten bij een georganiseerde tour. Prijzen voor dagtrips liggen nogal uit elkaar, dus kijk goed welke elementen precies in het programma zitten. 

REISVIDEO ZUID AFRIKA

Benieuwd hoe mijn rondreis door Zuid-Afrika eruit zag? Check ook onderstaande video.

Reizen naar Zuid-Afrika

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Zuid-Afrika

Als je een keer de Big 5 wilt spotten, dan is Zuid-Afrika echt een bestemming voor jou. Je hebt er de mooie reservaten voor het oprapen en gaat er gegarandeerd veel mooie dieren tegenkomen. Zuid-Afrika is daarnaast het land van de mooie roadtrips en een huurauto is een must. Een van de hoogtepunten? Sla de spectaculair mooie Panoramaroute zeker niet over.

Meer lezen over een reizen in Zuid-Afrika? Lees hier alle reisblogs over Zuid-Afrika.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

Reisorganisaties