Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

Made in Taiwan: een overzicht van de leukste creative parks in Taipei

Design, kunst, lekker eten, street art en festivals: Made in Taiwan krijgt een heel andere lading in de verschillende creative parks in Taipei. Op meerdere plekken in de stad vind je deze creatieve hubs waar lokale artiesten de scepter zwaaien en waar je kennismaakt met een heel nieuw gezicht van de stad. Heb je tijdens je rondreis door Taiwan een paar dagen de tijd in Taipei? Zorg dat je in ieder geval een van deze creative parks op je lijstje zet.

CREATIVE PARKS IN TAIPEI

Design, kunst, concept stores en street art in Taipei

Benieuwd welke creative parks je precies kan bezoeken in Taipei? Hieronder vind je alle creative parks in Taipei op een rijtje. Wil je meer leuke en alternatieve tips voor de Taiwanese hoofdstad? Bekijk ook mijn blog met de leukste tips voor Taipei.

HUASHAN 1914 CREATIVE PARK

In de pakhuizen van een vroegere wijnfabriek vind je anno nu het Huashan 1914 Creative Park. De plek werd geadopteerd door een groepje creatievelingen en is inmiddels een van de hipste plekken van de stad. Een cultureel complex waar verschillende creatieve initiatieven samenkomen, en dat zowel toeristen als de lokale bevolking trekt. Er is een vrij groot aanbod aan hippe cafés en restaurants, maar op het terrein zijn ook een theater en filmhuis te vinden. Daarnaast vind je hier een aantal bijzondere kunstwinkels waar ze spulletjes verkopen van lokale designers. Het creatieve aandeel blijft echter niet beperkt tot de oude fabriekshallen, want ook in de straatjes eromheen vind je mooie street art en bijzondere kunstwerken.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10:00 uur tot 22:00 uur – Tip: kom wat later op de dag, want tot een uurtje of 12 zijn ze nog veel aan het opstarten.
Zo kom je er: Stap uit bij metrostation Zongxiao Xinsheng Station (exit 1), vanaf daar is het drie minuten lopen naar de ingang van het Huashan 1914 Creative Park.

Foto’s van Huashan 1914 Creative Park

De leukste creative parks in Taipei
De leukste creative parks in Taipei
De leukste creative parks in Taipei
De leukste creative parks in Taipei
Wat te doen in Taipei? Bezienswaardigheden en tips
De leukste creative parks in Taipei

➞ Taiwan tip: Wil je meer lezen over de reis die ik maakte naar Taiwan en wat je nog meer kan doen in Taipei? Bekijk ook mijn blog met tips voor Taipei en een overzicht van de leukste night markets in Taipei.

SONGSHAN CULTURAL & CREATIVE PARK

Het Songshan Cultural & Creative Park bevindt zich op een reusachtig terrein waar vroeger een tabaksfabriek was gevestigd. Ooit rolden hier sigaretten van de band, tegenwoordig biedt het onderdak aan concept stores, cafés expositieruimtes en musea. Dit is de plek om een bijzonder souvenir op de kop te tikken, want je kunt het direct bij de maker kopen. Sommige kunstenaars hebben zelfs een bureautje in de winkel staan waar ze de hele dag aan het werk zijn. Naast een groot complex met winkels is er ook een deel met leuke en bijzondere restaurants. Een leuk voorbeeld is de Yue Yue Bookstore; boekwinkel, café en cultureel podium in één. Je kunt er door mooie boeken bladeren onder het genot van een kopje koffie, maar het is ook leuk om bij mooi weer op het grote buitenterras te zitten.

Tip: Op hetzelfde terrein als het Songshan Cultural & Creative Park vind je ook het Eslite warenhuis. Dat is een soort Bijenkorf, maar dan met bijna alleen maar Taiwanese merken. Een bezoekje waard!

Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10:00 uur tot 22:00 uur
Zo kom je er: Stap uit bij metrohalte Sun Yat Sen Memorial, vanwaar het nog 10 minuten lopen is naar de ingang van het park.

Foto’s van Songshan Cultural & Creative Park

De leukste creative parks in Taipei
De leukste creative parks in Taipei
De leukste creative parks in Taipei
De leukste creative parks in Taipei

TREASURE HILL ARTIST VILLAGE

Treasure Hill Artist Village ligt een beetje in een uithoek van Taipei, maar het is met het openbaar vervoer vrij makkelijk te bereiken. Deze creatieve compound diende oorspronkelijk als woonruimte voor veteranen, maar wordt tegenwoordig ingenomen door kunstenaars. In tegenstelling tot de hierboven genoemde creative parks is dit complex veel minder gepolijst en commercieel. Het bestaat uit verschillende kleine huisjes waar artiesten hun ateliers hebben, en in de straatjes kun je een flinke dosis street art spotten. Behalve ateliers vind je er ook een paar galeries, cafés, kunstwinkeltjes en zelfs een jeugdhostel. Helaas was tijdens ons bezoek niet altijd alles open en ik heb gelezen dat dat vaker het geval is. Het is dus altijd afwachten wat je precies te zien krijgt. Street art hoef je in ieder geval niet te ontberen en het is in ieder geval al erg leuk om gewoon door de straatjes te dwalen.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10:00 uur tot 20:00 uur
Zo kom je er: Vanaf metrohalte Gongguan (exit 1) kun je de bordjes volgen naar Treasure Hill. Je moet eerst een stukje langs een grote parkeerplaats en een tempel lopen, en daarachter ligt Treasure Hill. Wij gebruikten de app maps.me om naar Treasure Hill te navigeren. Niet zo’n succes, want helaas stuurt de app je compleet de verkeerde kant op. Volg gewoon de bordjes met Treasure Hill erop en je komt er vanzelf.

Foto’s van Treasure Hill Artist Village

De leukste creative parks in Taipei
De leukste creative parks in Taipei
De leukste creative parks in Taipei
De leukste creative parks in Taipei
De leukste creative parks in Taipei
De leukste creative parks in Taipei
De leukste creative parks in Taipei

TAIPEI ARTIST VILLAGE

Op steenworp afstand van het centraal station van Taipei ligt het Taipei Artist Village. Dit creatieve bolwerk is gevestigd in een herkenbaar geel pand dat onderdak biedt aan een handjevol studios en ateliers. Dit vond ik de minst interessante plek van dit lijstje, omdat er voor bezoekers niet veel te doen valt. De ateliers zijn niet toegankelijk en op de begane grond vind je alleen een cafeetje en een kleine expositieruimte. Er worden wel regelmatig culturele praatjes gehouden door lokale en internationale artiesten, maar dat moet net in je planning passen. Vind je het leuk om zo’n creatieve avond bij te wonen, dan is het een aanrader om de agenda in de gaten te houden.

Tip: Wij waren hier belandt toen we eigenlijk op zoek waren naar de Treasure Hill Artist Village. Maak dus niet dezelfde fout en onthoud dat er twéé artist villages in Taipei zijn.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 11:00 uur tot 21:00 uur
Zo kom je er: Vanaf Shandao Temple Station (uitgang 1) is het een paar minuten lopen naar Taipei Artist Village.

De leukste creative parks in Taipei

Reizen naar Taiwan

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Taiwan

Dit kleine eilandje voor de kust van China is als vakantiebestemming nog nauwelijks ontdekt. Onterecht, want in Taiwan komt het beste van China en Japan samen. De hoofdstad Taipei is een indrukwekkende metropool, maar er zijn meer steden die je gezien wilt hebben tijdens een rondreis. Voor natuurliefhebbers heeft Taiwan overigens ook genoeg te bieden, het Taroko Gorge National Park is een van de mooiste natuurparken in heel Azië.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Taiwan? Lees hier alle reisblogs over Taiwan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset