Zoeken
Sluit dit zoekvak.
4 december 2023

Cristo Redentor: het wereldwonder van Brazilië

Cristo Redentor, Rio de Janeiro

Het letterlijke hoogtepunt van een verblijf in Rio de Janeiro is een bezoek aan Cristo Redentor, het iconische jezusbeeld dat vanuit vrijwel de hele stad is te zien. Hij waakt over Rio en haar inwoners, maar trekt ook vele toeristen aan. Niet voor niets, want het ís ook heel bijzonder als je net aankomt in de stad en het beeld al vanuit je taxiraampje in de verte ziet schitteren. Waar je ook verblijft in Rio, je kunt maar moeilijk om zijn bestaan heen en daarom is het niet per sé nodig om het kabeltrammetje naar boven te nemen: je kunt het beeld immers ook van een afstandje bekijken. Toch wil ik je aanraden om het te doen, want eenmaal boven heb je een fenomenaal uitzicht over Rio de Janeiro.

CRISTO REDENTOR

HET BEROEMDE JEZUSBEELD IN RIO

Cristo Redentor, ofwel Christus de Verlosser, is de bekendste landmark van Rio de Janeiro. Het beroemde jezusbeeld werd in 1931 opgeleverd en prijkt sindsdien op de top van Corcovadoberg. Dit is hét symbool van de stad en werd in 2007 zelfs verkozen tot een van de zeven moderne wereldwonderen.

HET WERELDWONDER VAN RIO DE JANEIRO

Cristo Redentor is een van de zeven moderne wereldwonderen en wordt in één adem genoemd met attracties als Petra in Jordanië, de Taj Mahal en de Chinese Muur. Ik heb zelf inmiddels zes van de zeven wereldwonderen gezien en ik moet eerlijk zeggen dat Cristo Redentor iets minder indrukwekkend is dan de rest. Het blijft uiteindelijk slechts ‘een beeld’ en is wat dat betreft niet zo bijzonder als de andere wereldwonderen. Vergelijk het eens met bijvoorbeeld Chichèn Itzá in Mexico, de tempel die is gebaseerd op de ingewikkelde Maya-kalender. Of de oude stad Petra, die volledig uit de rotsen werd gehakt. Omringd met zulke culturele hoogtepunten valt het jezusbeeld naar mijn mening een beetje in het niet. Maar laat je daar niet door tegenhouden om het beeld te bezoeken, want Cristo Redentor blijft natuurlijk gewoon een bijzondere plek.

Jezusbeeld Christus de Verlosser, Rio de Janeiro

HOE GROOT IS CRISTO REDENTOR?

Een paar feitjes. Het christusbeeld staat bovenop op de Corcovadoberg in Rio, op een hoogte van 710 meter. Cristo Redentor zelf is inclusief sokkel 38 meter hoog en het monument weegt in totaal zo’n 1145 ton. De spanwijdte van zijn armen is 28 meter, dus je kunt je voorstellen wat een enorm gevaarte het in werkelijkheid is.

Het beeld van Christus de Verlosser heeft in 2010 een grondige renovatie gehad en stond toen maandenlang in de steigers. Jammer voor de toeristen, maar ik had geluk. Ik was namelijk ook in 2010 in Brazilië, maar ze hadden vlak voor mijn aankomst in Rio de meeste steigers weer weggehaald. Destijds was alleen de sokkel nog ingepakt, maar het beeld zelf was gelukkig in vol ornaat te bewonderen.

UITZICHT OVER RIO

Overigens wil je niet alleen vanwege het jezusbeeld naar de top van Corcovado reizen: ook het uitzicht is hier fenomenaal. Vanaf het uitkijkplatform heb je geweldig uitzicht over Rio de Janeiro en haar bezienswaardigheden. Zo kun je het strand van Botafogo zien liggen en heb je ongehinderd uitzicht over de Suikerbroodberg in de verte. Als het beeld zelf je niet zo interesseert, pak dan in ieder geval de tram omhoog voor dat fenomenale uitzicht.

En alsof dat nog niet leuk genoeg is: het beeld ligt midden in het Parque Nacional da Tijuca. Een prachtig groen natuurgebied met grotten, watervallen en wilde dieren. Op weg naar het jezusbeeld heb je al kans om leguanen en apen tegen te komen, maar je kunt ook de tijd nemen voor een mooie hike of een jeep safari doen. Als je gaat wandelen raad ik het wel altijd aan om voor een georganiseerde tour te kiezen, want Rio de Janeiro is nou eenmaal niet de meest veilige stad om in je eentje te gaan hiken.

Jezusbeeld Christus de Verlosser, Rio de Janeiro

CRISTO REDENTOR BEZOEKEN

Wil je Cristo Redentor bezoeken tijdens jouw verblijf in Rio de Janeiro? Hieronder lees je alle praktische informatie voor een bezoek.

ZO KOM JE ER

Er zijn verschillende manieren om het jezusbeeld van Rio de Janeiro te bezoeken. Zo kun je met de tram, minibusje of een eigen huurauto naar boven, en als je de tijd hebt is het zelfs mogelijk om naar boven te hiken. Dat is overigens niet echt een aanrader, want er zijn op dit traject in het verleden toeristen beroofd.

De leukste manier om op de top te geraken is wat mij betreft met het historische trammetje. Deze zogenoemde tandradbaan rijdt dwars door het bos en takelt je naar de top van de berg. De tram vertrekt elk half uur en doet er ongeveer 20 minuten over. Het kan hier wel erg druk worden, dus koop op tijd een kaartje.

Cristo Redentor, Rio de Janeiro

OPENINGSTIJDEN

Cristo Redentor is dagelijks geopend van 8 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds.

Het beste moment om het beeld te bezoeken is in de vroege ochtend of aan het eind van de middag. Kies bij voorkeur een heldere dag uit, want dan is het uitzicht het mooist. Aan het eind van de middag moet je trouwens wel rekening houden met bewolking, want het kan van het ene op het andere moment heel mistig worden en dan zie je niets meer. Ik maakte dat zelf ook mee, zie ook de mistige foto hierboven.

KOSTEN

Als je met de tram omhoog gaat, dan is de toegangsprijs al verrekend in je ticket. Tickets zijn te koop via de officiële website, maar omdat deze site vrij onduidelijk is (en geen beveiligde betaalomgeving heeft), kun je beter via Getyourguide een ticket kopen. Je betaalt dan € 13,79 voor een skip-the-line toegangskaartje.

Let op: tickets voor de tram zijn alleen online verkrijgbaar en dus niet bij het ticket office. Hier kun je alleen je online vouchers omwisselen voor een echt kaartje.

Jezusbeeld Christus de Verlosser, Rio de Janeiro

Reizen naar Brazilië

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Brazilië

Er zijn maar weinig landen die zo tot de verbeelding spreken als Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse land is een van de mooisten op aarde en een fantastische reisbestemming. Hier vind je het namelijk allemaal: indrukwekkende wereldsteden, ongerepte natuurgebieden, mooie stranden en het broodnodige avontuur.

Meer weten over reizen naar Brazilië? Lees hier alle blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset