Zoeken
Sluit dit zoekvak.
14 maart 2024

6 x cultuur snuiven in Dubai

Cultuur snuiven in het oude Dubai

Dubai: city of gold, het businesscentrum van de Verenigde Emiraten, de gloednieuwe stad waar 90% van de bewoners expats zijn. Van over de hele wereld trekt Dubai nieuwe inwoners die ieder hun eigen cultuur en tradities meenemen. En ze hebben één ding gemeen: ze willen meebouwen aan de stad en onderdeel zijn van zijn toekomst. Dubai is enorm gegroeid de afgelopen jaren. Daarom bestempelen veel mensen de stad als ‘nieuw’, maar dat betekent niet Dubai geen geschiedenis of eigen karakter heeft. Benieuwd wat er achter de skyline van torenhoge wolkenkrabbers van Dubai ligt? Lees dan hier hoe en waar je de cultuur van Dubai kunt ontdekken.

Dubai

Dubai Burj Khalifa

Cultuur snuiven in Dubai

Wat te doen in Dubai op het gebied van kunst en cultuur? Combineer oud en nieuw en leer de culturele kant van de stad kennen met onderstaande tips.

En vlieg je met Emirates naar Dubai? Op vertoon van je boardingpass krijg je fijne kortingen bij veel attracties en culturele instellingen, waaronder het Al Shindagha museum (zie ook hieronder).

1. Bezoek Art Dubai

Art Dubai is een van de belangrijkste internationale kunstbeurzen van het Midden-Oosten en vindt elk jaarlijks plaats in maart. Dit is een ideale maand om Dubai te bezoeken vanwege het weer: het is niet te koud en niet te heet. In tegenstelling tot veel kunstbeurzen in het westen, exposeren op Art Dubai veel kleinere artiesten van over de hele wereld. Hier wordt diversiteit gevierd en staat niet-westerse kunst in de schijnwerpers. De galerieën zijn ingedeeld op het land van herkomst van de artiesten en er is aparte expo die zich compleet focust op digitale kunst. Art Dubai is verfrissend en vernieuwend om te bezoeken en compleet in lijn met het DNA van Dubai: hier komen mensen met compleet verschillende achtergronden samen om iets nieuws op te bouwen. In dit geval: een inclusievere en internationale kunstbeurs.

Art Dubai

2. Verdwaal in het oude centrum van Dubai

Het historische gedeelte van Dubai ligt aan de Dubai Creek en hier reis je even terug in de tijd. Aan de ene zijde van de Creek vind je Al Fahidi en Shindagaha District. Hier waan je je in het 19e-eeuwse Dubai en spot je historische architectuur: traditionele windtorens en smalle, fotogenieke steegjes. Hier kun je in je eentje verdwalen, maar het is ook aan te raden om een gids mee te nemen die je meer vertelt over de geschiedenis van deze buurten. Of bezoek het Al Shindagha museum: een interactief museum dat je met een moderne multimedia-ervaring door de enorme ontwikkeling van Dubai door de eeuwen heen leidt. Persoonlijk vond ik dit echt een toevoeging aan mijn bezoek aan Dubai: het belicht een compleet andere kant van de stad die ik eerder nog niet kende.

➞ Panama tip: Wanneer je het oude deel van Dubai bezoekt, eet dan bij SMMCU. Hier eet je een authentiek Emerati-ontbijt, -lunch- of diner in een historisch windtorenhuis terwijl een lokale gastheer of vrouw vertelt over lokale tradities en gebruiken (hoe schenk je bijvoorbeeld op de juiste manier koffie?) en kun je ook al je vragen stellen. Boek wel van tevoren!

Dubai

3. Deira: cultuur snuiven op de souks in het oude Dubai

Aan de overkant van de Dubai Creek vind je Deira, de buurt waar je de grote souks (markten) zijn. Om hier te komen kun je een traditionele, houten veerboot nemen: een Abra. Hier lees je hoe dat gaat en hoeveel het kost. De goud- en specerijensouks zijn populaire bestemmingen. Mocht je daadwerkelijk goud willen kopen, dan is het aan te raden om goed te weten wat je wil (hoeveel gram) en op de hoogte te zijn van de recente goudprijzen.

In deze buurt vind je trouwens ook veel Indiase winkels en streetfood die zeker het proberen waard zijn. Andere lokale producten die je hier kunt inslaan zijn bijvoorbeeld dadels (in alle soorten en maten, met of zonder chocola van kamelenmelk) en wierook. Voor Emerati is het een gewoonte om deze wierook te branden in een kelk en jezelf en je kleding hierin te ‘stomen’ voordat je het huis uit gaat. Zo weet je zeker dat je niet meer naar je lunch ruikt.

➞ Dubai tip: Op de souks kun je afdingen, maar met minder extreme prijsverlagingen dan in Azië (meer dan de helft). Onze gids raadde ons aan om ongeveer 30% van de prijs af te dingen.

Cultuur snuiven in het oude Dubai
Cultuur snuiven in het oude Dubai

4. Struin over Alserkal Avenue

Als je naar Alserkal Avenue rijdt, vraag je je misschien eerst af of je wel goed zit. De buurt ligt verstopt in een industrieel gebied met autogarages en fabrieken. Maar zodra je het terrein oprijdt, begrijp je dat je misschien wel op een van de hipste plekken van de stad bent beland. Alserkal Avenue zou kunnen beschrijven als een art block, een buurtje zonder auto’s maar mét conceptstores, kunstgalerieën, boekwinkels, koffietentjes en een filmhuis. Hier is ruimte gemaakt voor kunst, cultuur en creativiteit van de stad en haar bewoners. Op deze website kun je de recente exposities en activiteiten checken of laat je gewoon verrassen tijdens een bezoek naar deze creatieve hotspot.

5. Verbreed je visie in The Museum of The Future

Een museum over de toekomst: waar anders zou deze moeten staan dan in Dubai? Dubai heeft een historisch hart, maar hier zijn de bewoners ook trots op hun futuristische visie. In deze stad zijn ze gek op groei en vooruitgang en een veel herhaalde uitspraak van Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum is niet voor niets “The future belongs to those who can imagine it, design it, and execute it.” In The Museum of the Future kun je proeven van een toekomstige wereld. Van een bezoek aan een ruimteschip tot ontspannen in een wellness spa van de toekomst en van oplossingen voor extreem weer tot vliegende auto’s (die trouwens nu daadwerkelijk worden getest in Dubai): hier wordt je visie op de toekomst hoe dan ook verbreedt. Ook een absolute aanrader voor kinderen!

➞ Dubai tip: Boek je tickets voor The Museum of The Future ruim op tijd: dit is een heel populair museum!

Dubai Museum of the Future

6. The View & The Palm

Palm Jumeirah is een wereldberoemd beeld van Dubai. De eilanden zijn kunstmatig aangelegd voor de kust en de palmachtige vorm is alleen te zien van bovenaf. Tijdens een bezoek aan The View heb je van 240 meter hoogte uitzicht op het wereldberoemde Palm Jumeirah. Daarnaast doorloop je een gedeelte dat ingaat op de geschiedenis van dit project en het verloop van de bouw. Inmiddels is er een nieuw project begonnen even verderop aan de kust: Palm Jebel Ali. Dit is een vergrootte versie van Palm Jumeirah. Deze enorme bouwprojecten zijn indrukwekkend en ieder heeft er zijn mening over, maar het is hoe dan ook een onderdeel van de cultuur van Dubai: geen droom is te groot als het over groei gaat.

➞ Dubai tip: Raak je niet uitgekeken op de mooie uitzichten van Dubai? Bezoek dan High Society op de rooftop van hotel The Lana tijdens zonsondergang.

The View at The Palm
Foto: Dubai Tourism

Reizen naar Dubai

Ook zin om cultuur te snuiven in Dubai? Vanuit Nederland vlieg je in ongeveer zeven uur naar Dubai. Als je vliegt met maatschappij Emirates, begint de vakantiepret al zodra je aan boord stapt. Emirates staat bekend als een van ’s werelds beste luchtvaartmaatschappijen, met veel comfort aan boord, goed eten en fijne service.

En als je nog op zoek bent naar een fijn hotel: ik bleef slapen bij hotel The Lana, met spectaculair uitzicht op de Burj Khalifa.

The Lana, Dubai

Ga op reis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Dit Nederlandse reisblog is het gelukkige huwelijk tussen mijn twee grote passies.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset