Zoek
Sluit dit zoekvak.
4 december 2023

20 x de leukste tips voor een dagje Utrecht

Tips voor een dagje Utrecht

Ben je op zoek naar een leuke Nederlandse stad voor een stedentrip? Ga naar Utrecht! Utrecht heeft zich de laatste jaren namelijk ontpopt tot een geweldige bestemming voor een dagje of weekendje weg. En ik kan het weten, want ik woon er al jaren. Er wordt elke week wel een nieuw restaurant geopend en ook wat betreft hotels is de keuze inmiddels reuze. In het middeleeuwse centrum valt bovendien ontzettend veel te doen, en waarschijnlijk heb je na twee dagen nog niet eens alles gezien.

Benieuwd wat te doen tijdens een dagje Utrecht? Ik maakte een uitgebreide lijst met mijn favoriete tips en activiteiten voor een stedentrip Utrecht.

UTRECHT TIPS

DE LEUKSTE TIPS VOOR EEN DAGJE UTRECHT

1. HUUR EEN FIETS

Laat ik meteen met de belangrijkste Utrecht tip beginnen: huur een fiets! Om in Utrecht van A naar B te komen heb je namelijk echt eigen vervoer nodig, want met de bus of tram duurt alles onnodig lang. Utrecht is de fietsstad bij uitstek, dus neem een voorbeeld aan de inwoners en huur een tweewieler.

In Utrecht kun je met je NS-abonnement een OV-fiets huren op het station, dit is verreweg de goedkoopste optie. Heb je geen NS-abonnement, dan kun je terecht bij Fietsenstalling Laag Catharijne (vanaf € 10 per dag).

Tip: Misschien vind je het ook leuk om aan te sluiten bij een georganiseerde fietstour met gids.

Tips voor een dagje Utrecht
Tips voor een dagje Utrecht

2. VLINDERS TELLEN IN DE BOTANISCHE TUINEN

De Botanische Tuinen van Utrecht zijn te vinden op de Uithof en een van mijn favoriete plekjes in de stad. Het complex hoort officieel bij de universiteit, maar ook bezoekers van buitenaf kunnen een kijkje nemen. De tuinen omvatten een groot park vol bijzondere bloemen en planten en het is er over het algemeen heerlijk rustig. Met een Museumjaarkaart mag je bovendien gratis naar binnen, dus een goede reden om even langs te wippen als je een weekendje Utrecht doet.

Een van de mooiste plekjes in de tuin is de vlinderkas, waar je elke zomer tal van tropische vlinders kan spotten. Er worden daarnaast regelmatig evenementen in de tuin georganiseerd, en ook dat zijn stuk voor stuk aanraders. Zo werd hier jarenlang wetenschapsfestival De Beschaving gehouden, diende de tuin als decor van het China Light Festival en kun je elke zomer terecht bij pop-up restaurant De Maaltuin.

Tip: toegangskaartjes voor de Botanische Tuinen zijn hier te koop.

Tips voor een dagje Utrecht
Tips voor een dagje Utrecht

➞ Lees ook: Bijzonder overnachten in de provincie Utrecht: 7 tips voor een nachtje weg

3. GA KANOËN DOOR DE OUDEGRACHT OF BIJ AMELISWEERD

Stijgt het kwik naar tropische temperaturen tijdens jouw dagje Utrecht? Bootje varen is populair onder toeristen en ook echte Utrechters zoeken dan graag het water op. Ik raad het zelf aan om een kano te huren. Dat kan bij Kanoverhuur Utrecht aan de Oudegracht, maar je kunt ook een kano huren bij De Rijnstroom. Het is altijd leuk om de route te volgen door het centrum van de stad en al peddelend de Oudegracht te volgen, maar de andere kant op is misschien nog nog wel mooier. Je vaart dan dwars door natuurgebied Amelisweerd, met tal van mooie zwem- en picknickplekjes langs de route.

Tips voor een dagje Utrecht

4. KLIM NAAR HET TOPJE VAN DE DOMTOREN

Het icoon van Utrecht is natuurlijk de Domtoren, met 112 meter de hoogste kerktoren van heel Nederland. Ondanks dat de Domtoren de komende vijf jaar wordt gerestaureerd, is het een aanrader om alle 400 traptreden omhoog te klimmen. Vanaf hier heb je namelijk een geweldig uitzicht over de binnenstad en met mooi weer kun je kilometersver kijken.

Tips voor een dagje Utrecht

➞ Lees ook: 20 x lunchen in Utrecht

5. DUIK IN DE GESCHIEDENIS VAN UTRECHT BIJ DOMUNDER

De geschiedenis van Utrecht gaat terug tot in de middeleeuwen en in de bijzondere attractie Dom Under wordt deze tot leven gewekt. Dom Under bevindt zich onder het Domplein en is een interactieve reis naar het Utrecht van 1000 jaar geleden. Ik vond het mega interessant om op deze manier meer over de stad te leren. Dom Under is daarnaast ook een leuke activiteit als het regent tijdens jouw weekendje Utrecht.

6. EN SLA OOK HET PANDHOF NIET OVER

Vergeet niet om ook een bezoek aan de Domkerk te brengen. De toren en kerk zaten ooit aan elkaar vast, maar door een hevige zomerstorm in 1674 stortte het middenschip in en ontstond het Domplein. Wat wel overeind bleef staan is het fotogenieke Pandhof. Dit serene plekje zou niet misstaan in een Harry Potter film en is gratis te bezichtigen.

Tips voor een dagje Utrecht

7. Doe een gratis wandeltour met gids

Doe jij in het buitenland wel eens een stadswandeling met gids? Het is ook leuk om dit eens in Nederland te doen. Tijdens deze gratis tour ga je op pad met Bart, die de stad op zijn duimpje kent. Hij kan je mooie verhalen vertellen over de geschiedenis van Utrecht, maar heeft ook goede tips voor leuke dingen om tijdens je stedentrip te doen. Na afloop is het gebruikelijk om een kleine fooi te geven.

8. PAK DE TREIN NAAR HET SPOORWEGMUSEUM

Ik vind het Spoorwegmuseum een van de mooiste musea in de hele regio. Als wereldreiziger ben ik gek op reizen met de trein en in dit museum herleef je de glorietijden van het spoor. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de koninklijke wachtkamer van het Maliebaanstation en bewonder de verschillende treinmodellen die vroeger over de Nederlandse sporen denderden.

Je kunt hier online een kaartje kopen voor het Spoorwegmuseum.

Tips voor een dagje Utrecht
Tips voor een dagje Utrecht

9. BEZOEK HET CENTRAAL MUSEUM

Van alle musea in Utrecht moet je in ieder geval het Centraal Museum gezien hebben tijdens een weekendje weg. Hier vind je bijzondere tentoonstellingen die vrijwel altijd een bepaalde link met de stad hebben, maar ook permanente exposities met werken van Utrechtse iconen als Dick Bruna en Gerrit Rietveld.

Toegangstickets zijn hier te koop.

Tips voor een dagje Utrecht
Tips voor een dagje Utrecht

➞ Lees ook: 15 x de leukste musea in Nederland

10. GA OP ZOEK NAAR NIJNTJE

Razend populair onder Aziatische toeristen en daarom terecht een plek in deze lijst met tips voor een dagje Utrecht: ga op zoek naar Nijntje! Utrecht is de stad van Dick Bruna en zijn levenswerk kom je op verschillende plekken in de stad tegen. Neem in ieder geval een kijkje op het zogenoemde Nijntje Pleintje, ga op zoek naar het Nijntje stoplicht en de echte fans maken ook nog een korte stop bij het Nijntje Museum. Kleine waarschuwing: die laatste is vooral gericht op peuters en kleuters.

Tips voor een dagje Utrecht

11. GA WINKELEN OP DE VOORSTRAAT EN TWIJNSTRAAT

Winkelen kun je in Utrecht als de beste. Op de Steenweg, langs de Oudegracht en in Hoog Catharijne vind je de grote winkelketens en bekende modehuizen. Voor de unieke winkels en kleine boetieks verwijs ik je echter liever naar de Voorstraat of Twijnstraat. Hier vind je tal van bijzondere speciaalzaken en ondernemers, en is het lastig om met lege handen weg te komen. Mijn favoriete kledingzaken zijn Revenge en Studio Jux.

➞ Lees ook: Winkelen in Utrecht: de leukste winkels en winkelstraten

12. BEZOEK DE OUDE HORTUS

Een van mijn favoriete geheimpjes in het centrum van Utrecht is de Oude Hortus, dat onderdeel is van het Universiteitsmuseum. Dit is de oude botanische tuin van de Universiteit en het is echt een aanrader om een kijkje te nemen in het oude kassencomplex. Het is er heerlijk rustig en je kunt er tal van mooie planten en bomen zien. En als je er toch bent: neem dan ook even een kijkje in het Universiteitsmuseum zelf.

Tips voor een dagje Utrecht

13. BESTEL EEN BROODJE MARIO

Broodje Mario is een begrip en moet je geprobeerd hebben als je een dagje Utrecht hebt gepland. De Italiaanse bakker zit naast de McDonalds aan de Oudegracht en je kunt hier voor een paar euro een zéér royaal belegd broodje scoren. Laat je lunch goed inpakken en zet vervolgens koers naar Café De Voortuin of Café De Zaak, waar je altijd je eigen lunch mee mag nemen. Ook een aanrader in de categorie broodjeszaak: Bigoli. Bij deze Italiaanse delicatessenzaakjes smeren ze de lekkerste broodjes en kun je ook goed inkopen doen voor een borrel of picknick.

Nog meer Utrecht tips: op zoek naar meer leuke adresjes voor de lunch? Bekijk ook mijn blog met de leukste plekken om te lunchen in Utrecht.

Tips voor een dagje Utrecht
Tips voor een dagje Utrecht

14. PROEF BIERTJES BIJ BROUWERIJ MAXIMUS

In principe heb je tijdens een dagje of weekendje Utrecht niet zoveel te zoeken in stadsdeel Leidsche Rijn, maar Brouwerij Maximus is een aangename uitzondering. Hier wordt het lokale bier gebrouwen en de enthousiaste makers nemen je graag mee langs het productieproces. In het bijbehorende proeflokaal kun je proosten met uitzicht op de ketels en voor de lekkere trek hebben ze een heel arsenaal aan borrelhappen op de kaart staan.

15. BEZOEK HET WERELDSE LOMBOK

Ik heb acht jaar lang in Lombok gewoond en de wijk is in al die tijd vrijwel hetzelfde gebleven. Tuurlijk: ook hier vind je inmiddels hippe eettentjes op elke hoek van de straat, maar het gezellige multiculturele karakter is gebleven. Op de Kanaalstraat vind je een hele rits aan Turkse en Marokkaanse winkeltjes waar je gegarandeerd slaagt als je een keer exotisch wilt koken. Bij de vele bakkerijtjes kun je bovendien spotgoedkope broodjes scoren, die je vervolgens lekker aan het water kan opeten ter hoogte van het Molenpark of De Munt.

Tips voor een dagje Utrecht

16. GA OP ZOEK NAAR HOTSPOTS BIJ ROTSOORD

De coolste wijk van Utrecht is het hippe Rotsoord. Dit deel van Utrecht ligt net buiten het centrum, maar met de fiets is het een kwestie van minuten. Je kunt hier naar concerten bij De Helling, op stand eten bij WT Urban Kitchen, cocktails drinken bij Le:en en biertjes proeven bij Taplokaal Gist.

Nog meer Utrecht tips: op zoek naar leuke restaurants in Utrecht? Bekijk ook mijn blog met een overzicht van de leukste plekken voor een diner in Utrecht.

Tips voor een dagje Utrecht

17. DUIK DE NATUUR IN BIJ AMELISWEERD

Wil je even ontsnappen aan de hectiek van de binnenstad? Doe wat de Utrechters doen en pak de fiets naar Amelisweerd. In dit natuurgebied kun je mooi fietsen, wandelen, hardlopen en kanoën, en er zijn zelfs een aantal bezienswaardigheden af te strepen. Langs de route vind je namelijk tal van landhuizen en buitenplaatsen, zoals Museum Oud Amelisweerd en Fort bij Vechten. Ook leuk op een warme dag: neem een picknickkleed mee en zoek verkoeling in de Kromme Rijn. Lunchen kan je hier overigens ook erg goed: bij De Veldkeuken hebben ze een uitgebreide kaart vol huisgemaakte lekkernijen. Meer tips voor mooie natuur in de omgeving van Utrecht? Ik maakte een lijstje met de mooiste plekken van Utrecht.

Tips voor een dagje Utrecht
Tips voor een dagje Utrecht

18. LUISTER NAAR BANDJES BIJ TIVOLI VREDENBURG

Tijdens een dagje Utrecht kun je het moderne pand van Tivoli Vredenburg maar moeilijk over het hoofd zien. Dit zogenoemde Muziekpaleis biedt onderdak aan 8 podia, 2 restaurants en heeft een bomvolle culturele agenda. Bij café Het Gegeven Paard kun je goed lunchen en borrelen voor of na een concert, maar er worden ook vaak gratis optredens in de hal gegeven.

Tips voor een dagje Utrecht

19. CHILLEN BIJ STRAND OOG IN AL

Jazeker, ook in Utrecht kan je naar het strand. Strand Oog in Al (SOIA) ligt pal aan het Amsterdam Rijnkanaal en op een zonnige dag ligt half Utrecht daar voor pampus. Zwemmen behoort helaas niet tot de mogelijkheden, maar je kunt er wel lekker luieren met een biertje en muziek.

Tips voor een dagje Utrecht
Tips voor een dagje Utrecht

20. GA KAMPEREN BIJ FORT AAN DE KLOP

Een leuke tip als je wilt blijven slapen na jouw dagje Utrecht: ga kamperen bij Fort aan de Klop. Deze gezellige stadscamping ligt op een kwartiertje fietsen van het centrum. Het fort was vroeger onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar tegenwoordig zit er horeca in. Je kunt er voor een klein bedrag je tentje opzetten en ‘s avonds een kampvuurtje maken.

➞ Lees ook: 13 ideeën voor een bijzonder weekendje weg in eigen land

21. OF BLIJF SLAPEN BIJ HET BUNK HOTEL

Ben je niet zo’n kampeerder, maar wil je wel redelijk betaalbaar overnachten in hartje Utrecht? Ik tip het recent geopende BUNK Hotel, dat op een spectaculair mooie locatie in het centrum ligt. Bunk is namelijk gevestigd in de voormalige Westerkerk en bevindt zich op loopafstand van alle bezienswaardigheden in de Utrechtse binnenstad. Je hebt hier keus uit slaapzalen, pods en privékamers, en de prijzen beginnen bij € 39. Je kunt het dus zo duur en luxe maken als je zelf wilt.

HEB JIJ NOG LEUKE TIPS VOOR EEN DAGJE UTRECHT?

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset