Zoek
Sluit dit zoekvak.
27 juli 2022

Toerist in eigen land: Tips voor een dagje Volendam

Tips voor een dagje Volendam

Volendam: welke toerist is er níet geweest? Het Noord-Hollandse vissersdorp staat bovenaan het lijstje van menig buitenlands bezoeker, maar zelf had ik het dorp nog nooit bezocht. Een paar jaar geleden was ik heel kort op de Dijk toen ik ging RIB-varen op het Markermeer, maar dat telt natuurlijk niet echt. Omdat ik deze periode gebruik om meer van Nederland te ontdekken, besloot ik daarom een dagje Volendam te plannen en de übertoerist uit te hangen. Wat blijkt: juist in eigen land is dat hartstikke leuk.

Benieuwd wat je allemaal kan doen tijdens een dagje Volendam? Hieronder vind je al mijn tips voor een dagje Volendam.

WAT TE DOEN IN VOLENDAM?

DE LEUKSTE TIPS VOOR EEN DAGJE VOLENDAM

Volendam is het beroemdste vissersdorp van de Lage Landen. Met haar oer-Hollandse huisjes en dobberende vissersboten is het absoluut een fotogenieke bestemming. Het eigenzinnige dorp heeft een eigen klederdracht en tradities, maar geniet ook landelijke bekendheid vanwege de vele beroemde inwoners. Het trekt jaarlijks busladingen vol buitenlandse toeristen die hier in het oerhollandse decor op zoek gaan naar iconen zoals kaas, klompen en klederdracht.

OP DE FOTO IN VOLENDAMSE KLEDERDRACHT

Ben je wel in Volendam geweest als je géén foto hebt gemaakt in klederdracht? Een fotoshoot in traditioneel Volendams kostuum hoort erbij en is het perfecte aandenken aan een dagje Volendam. De Volendamse klederdracht voor vrouwen bestaat onder andere uit een zwarte rok met gekleurd schort, een geborduurde kraag en uiteraard een kanten mutsje. Het kostuum voor de mannen is iets simpeler, maar het ziet er beide fantastisch uit.

Tijdens de fotoshoot word je van onder tot boven in klederdracht gehuld en mag je plaatsnemen in een typisch Volendams decor. Er is een fotograaf die een aantal foto’s neemt en na afloop kun je kiezen welke foto je laat afdrukken. Bij sommige fotostudio’s heb je de mogelijkheid om de foto’s naar jezelf te laten mailen en kan de fotograaf ook een paar kiekjes nemen met je eigen camera of telefoon. Er zitten verschillende fotografen in Volendam, ik boekte zelf een shoot bij deze fotograaf.

Fotoshoot in klederdracht Volendam

BEZOEK HET VOLENDAMS MUSEUM

Om Volendam echt te begrijpen en waarderen is het een aanrader om een bezoek te brengen aan het Volendams Museum. Dit kleine museum heeft interessante tentoonstellingen over de geschiedenis van het vissersdorp. Klederdracht komt uiteraard aan bod, maar er zijn ook een aantal Volendamse interieurs nagebouwd. Daarnaast is er een filmzaal met oude beelden uit Volendam en kun je schilderijen met Volendamse tafereeltjes bewonderen. De zelfbenoemde topattractie van het Volendams Museum is de kamer met 11 miljoen sigarenbandjes, ook wel bekend als het Sigarenbandjesmuseum.

Wat te doen in Volendam?

DÉ VOLENDAM TIP: EEN VISJE ETEN OP DE DIJK

Verplichte kost als je een dagje naar Volendam gaat: een visje eten op De Dijk. Want hoewel Volendam het al lang niet meer moet hebben van de visserij, is het nog steeds een van de beste plekken in Nederland om visje te eten. Een broodje paling is een echte Volendamse lekkernij, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een Hollandse Nieuwe of portie kibbeling. Vis eten kan bij een van de restaurantjes aan de haven, maar ook bij een van de viskramen. Vishandel Lekkers (gelegen in de haven tegenover Foto de Boer) schijnt de beste te zijn.

Wat te doen in Volendam?
Tips voor een dagje Volendam

KAAS PROEVEN BIJ DE CHEESE FACTORY VOLENDAM

Ze noemen zichzelf een kaasmuseum, maar dat is wat mij betreft iets te veel eer. In deze kaaswinkel kun je uiteraard kaas kopen en worden korte demonstraties gegeven, maar dat is vooral interessant voor toeristen die niet verder komen dan Volendam. Het kost gelukkig niets om een kijkje te nemen en je kunt ook kaasjes proeven, dus laat je gerust verleiden om binnen een kijkje te nemen.

Echte kaasliefhebbers kunnen beter langswippen bij Kaasboerderij Jacobs Hoeve in Katswoude. Deze boerderij ligt halverwege Volendam en Monnickendam, en geeft je een inkijkje in het productieproces.

Wat te doen in Volendam?

DWALEN DOOR ‘HET DOOLHOF’ TIJDENS EEN DAGJE VOLENDAM

De Dijk in Volendam is dé toeristische trekpleister, maar het is ook de moeite waard om een zijstraatje in te duiken. Ga op zoek naar het deel van Volendam dat ‘het Doolhof; wordt genoemd en maak een wandeling door het historische hart van het vissersdorp.

Tips voor een dagje Volendam
Wat te doen in Volendam?

KUNST KIJKEN IN HOTEL SPAANDER

Hotel Spaander is een Volendams icoon. ’s Lands bekendste vissersdorp trok van oudsher veel kunstenaars en artiesten aan, die vaak op uitnodiging bleven slapen bij Hotel Spaander. Zij betaalden hun kamers dikwijls met kunstwerken in plaats van guldens, wat het hotel een bijzondere kunstcollectie opleverde. Helaas is het hotel vrij recent failliet verklaard en kun je momenteel alleen door de ramen naar binnen gluren, maar via Google Maps kun je nog wel een digitale tour door het pand doen.

Wat te doen in Volendam?
Tips voor een dagje Volendam

RIB-VAREN OP HET MARKERMEER

Adrenalinejunkies stappen in Volendam aan boord van een RIB (Rigid Inflatable Boat) voor een tochtje over het Markermeer. Deze boten worden ook wel gebruikt door de reddingsbrigade en schieten op hoge snelheid over het water. Het gaat snoeihard en je moet je echt goed vasthouden, want dit is niet voor de tere zieltjes. Je scheert met wel 70 kilometer per uur over het water en de kapitein maakt met alle liefde wat schijnbewegingen en scherpe bochten. Ik stond na afloop met knikkende knietjes op de kade, maar het is echt tof om te doen.

RIB varen in Volendam

VOLENDAM TIPS: BEZOEK OOK EDAM, MARKEN EN MONNICKENDAM

Eerlijk is eerlijk: Volendam is weinig authentiek en voelt vooral als een poppenkast voor toeristen. Als je sfeer wilt proeven kun je daarom beter koers naar een van de vissersdorpjes die rondom Volendam liggen. Edam, Monnickendam en Marken zijn misschien minder populair, maar minstens zo mooi als Volendam én je krijgt hier nog echt een beeld van hoe het vroeger was. Edam en Marken staan nog op mijn lijstje, maar Monnickendam heb ik wel bezocht. Echt een heel mooi plaatsje met sfeervolle straten, historische huizen en leuke terrasjes waar je kunt neerstrijken voor een kop koffie of een biertje.

Er is een veerdienst tussen Volendam en Marken, maar leuker is het misschien nog wel om met een e-scooter de mooiste dorpjes rondom Volendam te bezoeken. De afstanden zijn niet heel groot, dus de omliggende dorpjes zijn prima te combineren met en dagje Volendam.

Monnickendam
Monnickendam

ZO PLAN JE EEN DAGJE VOLENDAM

Bereikbaarheid: Volendam ligt op ongeveer 20 kilometer ten noorden van Amsterdam en is goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. Reis je met het openbaar vervoer, dan kun je vanaf Amsterdam Centraal de rechtstreekse bus naar Volendam pakken. Deze gaat elk kwartier en doet er ongeveer 40 minuten over.

Parkeren in Volendam: Je hebt volop parkeerplaatsen in Volendam en kunt op veel plekken zelfs gratis parkeren. Marinapark is een van de grotere parkeerterreinen van Volendam waar je gratis kan parkeren. Vanaf hier is het ongeveer 10 minuten lopen naar de haven.

Overnachten in Volendam: Wil je in plaats van een dagje een heel weekend doorbrengen in Volendam, dan heb je keus uit verschillende hotels en accommodaties. Landal Volendam ligt bijvoorbeeld pal aan het Markermeer en verhuurt huisjes die zijn gebouwd in Volendamse stijl.

Tips voor een dagje Volendam
Wat te doen in Volendam?

Reizen in Nederland

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset