Zoeken
Sluit dit zoekvak.
19 september 2022

De Big 5 van Nederland: welke heb jij al gespot?

De Big 5 van Nederland spotten

Wilde dieren spotten kan ook in Nederland; daar hoef je echt niet voor naar het verre buitenland te reizen. Sterker nog: ook in Nederland hebben we een zogenoemde Big 5. Een zwijntje is misschien niet zo indrukwekkend als een olifant of leeuw, maar het blijft bijzonder om ze tegen te komen in het wild. Misschien dat je er tijdens een van je tripjes in eigen land al wel eens eentje hebt gespot, en anders heb je nu een uitstekend excuus om er weer wat vaker op uit te trekken. Want welke wilde dieren heb jij al kunnen afstrepen in Nederland?

Tip: Staatsbosbeheer organiseert regelmatig speciale safari’s waarbij je met een boswachter op zoek gaat naar de Nederlandse Big Five. Kijk op hun website voor een overzicht van data en prijzen.

DE BIG 5 VAN NEDERLAND

EDELHERT

Een ontmoeting met een edelhert is voor veel natuurliefhebbers het ultieme hoogtepunt. Niet voor niets: dit indrukwekkende hert kan namelijk heel groot worden en mannetjes hebben een enorm gewei. Met name tijdens de bronst, in het najaar, is het een goed moment om met je verrekijker op pad te gaan. De mannetjes gaan dan op zoek naar een vrouwtje en maken daarbij een soort schrapend geluid met hun keel: burlen genaamd. Heel bijzonder om mee te maken. 

Edelherten komen voornamelijk voor op de Veluwe, maar worden inmiddels soms ook op andere plekken in Nederland gesignaleerd, zoals bij de Oostvaardersplassen en in Drenthe. Wil je een exemplaar in het wild spotten? Trek er zo vroeg mogelijk op uit, dan heb je de meeste kans om een edelhert te spotten.

Goede plekken om edelherten te spotten in Nederland:

 • Veluwe
 • Oostvaardersplassen
Edelhert, Big 5 van Nederland

REE

De ree komt op veel plekken in Nederland voor en is net een slagje kleiner dan het edelhert. Ze lijken veel op elkaar, maar je kunt een ree herkennen aan de goudbruine vacht, de zwarte neus, witte kin en korte staart. Daarnaast is de ree met een schofthoogte van 60 tot 90 centimeter wel echt een heel stuk kleiner. 

Doordat reeën in heel Nederland voorkomen, heb je grote kans om een exemplaar te spotten tijdens een boswandeling. Wij zien ze bijvoorbeeld regelmatig voorbij schieten op de Utrechtse Heuvelrug. Ze laten zich het liefst zien op rustige plekjes waar niet veel mensen komen.

Goede plekken om reeën te spotten in Nederland:

 • Veluwe
 • De Kampina
 • Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
 • Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug
Big 5 Nederland

WILD ZWIJN

Het is altijd een feestje wanneer je een groepje wilde zwijnen ziet oversteken. Het wilde zwijn is een voorouder van het varken en te herkennen aan de harige vacht en flinke slagtanden. Het is het leukst om ze te spotten in de lente, omdat je dan ook kans hebt om kleine biggetjes te zien. Deze hebben de eerste maanden een gestreepte vacht en zien er schattig uit. Maar laat je daar niet door verleiden. Wilde zwijnen kunnen behoorlijk agressief reageren op mensen, zeker als er kleintjes zijn. Houd dus altijd voldoende afstand. 

Goede plekken om wilde zwijnen te spotten in Nederland:

 • Veluwe
 • Nationaal Park De Meinweg

ZEEHOND

In Nederland kun je twee soorten zeehonden spotten: de gewone zeehond en de grijze zeehond. Grijze zeehonden zijn te herkennen aan hun gevlekte huid en hebben een afgeplat hoofd. Waar je ze vooral kan tegenkomen in Nederland? In Zeeland en het Waddengebied, Soms heb je geluk en zie je een zeehond zwemmen in de haven of luieren op het strand, maar je kunt ook deelnemen aan een speciale robbentocht. Deze worden onder andere georganiseerd vanaf de verschillende Waddeneilanden en in Zeeland. 

Goede plekken om zeehonden te spotten in Nederland:

 • Oosterschelde
 • Waddenzee
Zeehond

BEVER

De bever is een van de grootste knaagdieren van Europa en je kunt ze met een beetje geluk op verschillende plekken in Nederland spotten. Vroeger kwamen ze hier van nature voor, maar de huidige populaties zijn uitgezet. Bevers leven in de buurt van water, waar ze burchten en dammen bouwen. Hoe je weet dat er bevers in de buurt zitten? Vaak kun je dat wel zien aan de knaagsporen die ze achterlaten. Als je op pad gaat met een boswachter of natuurgids, dan zal deze je daarop wijzen.

Goede plekken om bevers te spotten in Nederland:

 • Biesbosch
 • Natuureiland Tiengemeten
 • Maasvallei
 • Geuldal

Reizen in Nederland

Foto van Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol is hét toonaangevende reisblog van Nederland. Een online magazine vol reistips over de mooiste bestemmingen wereldwijd. Op de hoogte blijven? Volg Expeditie Aardbol op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Nederland

Ook voor een vakantie in Nederland kun je terecht op Expeditie Aardbol. Van originele ideeën voor een weekendje weg tot een lijstje met de leukste tips voor een stedentrip in eigen land: hier vind je tips en inspiratie voor Utrecht, Arnhem en Amsterdam.

Meer lezen over een vakantie in eigen land? Lees hier alle reisblogs over Nederland.

Bestemmingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset