Zoek
Sluit dit zoekvak.
30 november 2023

Dit zijn de mooiste Maya tempels van Mexico

De mooiste (maya)tempels van Mexico

In Mexico reis je langs indrukwekkend erfgoed en de overblijfselen van verloren beschavingen. Reis van Oaxaca naar Palenque om via Tulum te eindigen bij Chichén Itzá, en combineer een rondreis langs kustlijnen en door het grillige binnenland met een bezoek aan de mooiste tempels. Van de Maya’s tot de Zapoteken, elke tempelruïne heeft zijn eigen charme en karakter. Deze prachtige tempelsteden mag je niet missen tijdens een rondreis door Mexico!

De mooiste (Maya)tempels in Mexico

De mooiste (maya)tempels van Mexico

TEOTIHUACAN

De grootste tempelstad van Mexico

Regio: Mexico-Stad
Tempels van de: Teotihuacanen
Wanneer zijn deze tempels gebouwd? 0-700 n. Chr.

Een van de hoogtepunten van centraal Mexico is tempelcomplex Teotihuacan. Deze tempels liggen praktisch naast Mexico-Stad en vormden honderden jaren de hoofdstad van het rijk van Teotihuacan. Inderdaad, het gaat hier dus niet om een Mayatempel. Letterlijke hoogtepunten zijn de piramides van de zon en de maan, die tot de hoogste piramides ter wereld behoren. Teotihuacan is de grootste tempelstad van heel Mexico en alleen al daarom de moeite waard. Het is ontzettend indrukwekkend om door de oude straten te lopen en het uitzicht te bewonderen vanaf de verschillende bouwwerken. 

Teotihuacan

 • Toegangsprijzen: $80 MXN
 • Bijzonderheden: De tempels van Teotihuacan liggen op een grote, kale vlakte. Je moet flinke afstanden afleggen en er is weinig schaduw. Kom daarom vroeg in de ochtend, draag fijne schoenen en neem genoeg water mee.
 • Hoe kom je er? Vanaf busstation Terminal Norte gaat elk uur een bus naar de ruïnes van Teotihuacan. De rit duurt ongeveer een uur.

➞ Boek hier alvast je tickets voor Teotihuacan

MONTE ALBAN

Maya tempel met het mooiste uitzicht
Oaxaca: 10 x doen in de leukste stad van Mexico

Regio: Oaxaca
Tempels van de: Zapoteken
Wanneer zijn deze tempels gebouwd? 500 v. Chr. – 900 n. Chr.

Ook Monte Alban is eigenlijk geen Mayatempel, maar zo mooi dat we ‘m toch graag in dit overzicht meenemen. Het is een stad van de Zapoteken en een bezoek aan de tempels is absoluut de moeite waard. Volgens velen is het zelfs de mooiste tempelruïne van heel Mexico.

Monte Alban ligt op het puntje van een hele hoge berg en het uitzicht is fantastisch. Vanuit het naastgelegen Oaxaca gaan er verschillende busjes de berg op en eenmaal boven is het uitzicht adembenemend. Het complex is enorm uitgestrekt, het uitzicht is zó bijzonder en het is hier zelfs met veel toeristen nog heerlijk rustig en sereen. De ruïnes van Monte Alban behoren daarom zeker in het lijstje met mooiste tempels van Mexico. Daarnaast staan ze op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ga hier dus zeker langs als je in de buurt bent, want het is de moeite waard.

Monte Alban

Toegangsprijzen: $75 MXN
Bijzonderheden: Monte Alban is gelegen op een 400 meter hoge bergtop en daardoor heb je een panoramisch uitzicht over de omgeving.
Hoe kom je er? Met de bus vanuit Oaxaca of tijdens een georganiseerde dagtour.

PALENQUE

Deze tempel ruïne spreekt het meest tot de verbleeding
Rondreis Mexico: Palenque bezienswaardigheden

Regio: Chiapas
Tempels van de: Maya
Wanneer zijn deze Mayatempels gebouwd? 100 v. Chr. – 740 n. Chr.

De tempelruïnes van Palenque liggen midden in de jungle en dat doet een hoop met je verbeelding. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe het er vroeger uitzag en wat de Spanjaarden moeten hebben gezien toen ze de plek ontdekten. Ten tijde van de ontdekking lagen de tempels goed verstopt in het oerwoud en werden ze overwoekerd door bomen en planten. Inmiddels hoef je je gelukkig niet meer een weg te banen door de onbegaanbare jungle en zijn de tempels prachtig gerenoveerd. 

Op het complex zijn verschillende tempels, piramides en bouwwerken. Een aantal daarvan mag je beklimmen, maar het worden er wel steeds minder. Het uitzicht over deze mooie Mayastad is echter fenomenaal, dus vraag even naar de regels als je bij de ingang bent. Vanwege de ligging in de jungle is het hier lekker broeierig, neem behalve stevige schoenen dus ook genoeg water en insectenspray mee.

Palenque

 • Toegangsprijzen: $90 MXN voor de tempels + $80 MXN voor het nationale park
 • Bijzonderheden: Palenque is groot en uitgestrekt, trek er een hele dag voor uit om alle bouwwerken en ruïnes te bekijken.
 • Hoe kom je er? De ruïnes van Palenque liggen zo’n 6 kilometer buiten het stadje. Er rijden colectivos, maar je kunt er ook goed met een huurauto geraken.

CHICHÉN ITZÁ

Deze Maya tempel mag je niet missen
Backpacken Mexico: Rondreis van vier weken

Regio: Yucatan
Tempels van de: Maya’s
Wanneer zijn deze Maya tempels gebouwd? Tussen de 2e en 14e eeuw 

De bekendste én belangrijkste Mayastad van Mexico is natuurlijk Chichén Itzá. Dit tempelcomplex in Yucatan werd in 2007 zelfs verkozen tot een van de zeven moderne wereldwonderen. Dat is voor veel reizigers een reden om Mexico op de bucketlist te zetten. 

Chichén Itzá is van de tempels in Mexico het exemplaar met de meeste mystiek en beste verhaal. Er zijn talloze verwijzingen naar de moderne én de Mayakalender. Hoogtepunt is de tempel El Castillo, de bekende piramide van Mexico en de zogenoemde ‘kalender’. Deze tempel is namelijk zo ingenieus gebouwd, dat het op 21 maart en 21 september net lijkt alsof de schaduwen veranderen in een kruipende slangen. Andere bezienswaardigheden op het tempelcomplex van Chichén Itzá zijn onder andere El Caracol, de balspelbaan en de cenote. 

Chichén Itzá

 • Toegangsprijzen: $613 MXN
 • Bijzonderheden: Wat betreft voorzieningen is het uitstekend geregeld bij Chichén Itzá. Je kunt er prima een hapje eten en drinken, er is een bagageopslag en je kunt er uren struinen langs souvenirstalletjes.
 • Hoe kom je er? Overal in Yucatan vertrekken bussen naar Chichén Itzá, maar je kunt ook met een georganiseerde tour mee.

➞ Boek hier alvast je tickets voor Chichén Itza

EK BALAM

Klimmen naar de top van de piramide
Ek Balam, Mexico

Regio: Yucatan
Tempels van de: Maya
Wanneer zijn deze Mayatempels gebouwd? 800 – 1000 n. Chr.

Vanuit de stad Valladolid in Yucatan heb je maar liefst twéé tempelcomplexen binnen handbereik. Chichén Itzá noemden we hierboven al even, maar Ek Balam is ook een aanrader. Veel kleiner qua formaat en bovendien veel minder bekend, en juist daarom een aanrader. Ek Balam wordt door relatief weinig toeristen bezocht en als je net na openingstijd bij de ingang staat, dan heb je het complex bijna helemaal voor jezelf.

Maar dat is niet de enige troef van dit mooie tempelcomplex. Dit is namelijk een van de weinige Mayatempels in dit deel van Mexico die je ook daadwerkelijk nog mag beklimmen. De klim naar de ruim 30 meter hoge top van La Acrópolis is even pittig, maar eenmaal bovenop het bouwwerk heb je ongehinderd uitzicht over de omgeving.

Ek Balam

 • Toegangsprijzen: $499 MXN
 • Bijzonderheden: Vergeet je zwemkleding niet! Direct naast Ek Balam zit een prachtige cenote waar je kan zwemmen in blauw water. Toegangsprijs is $170 MXN.
 • Hoe kom je er? Met de bus, taxi of huurauto vanuit Valladolid.

COBA

Het alternatief voor Chichén Itzá
Ruines van Coba, Mexico

Regio: Yucatan
Tempels van de: Maya
Wanneer zijn deze tempels gebouwd: 600-1100 n. Chr.

Een leuk alternatief voor Chichén Itzá en Tulum is tempelcomplex Coba, dat een stukje ten noorden van Tulum is gelegen. Het is veel minder gepolijst dan eerder genoemde Mayatempels in dit deel van Mexico, maar wel een stuk authentieker. Er komen minder toeristen en de tempels liggen grotendeels verscholen in het woud. Dat is extra fijn om een warme dag, want daardoor loop je een beetje beschut tegen de zon. Hoogtepunt is de 42 meter hoge piramide El Castillo, die je tot voor kort nog mocht beklimmen. Helaas is dat sinds corona niet meer toegestaan.

Coba

 • Toegangsprijzen: $100 MXN
 • Bijzonderheden: Het tempelcomplex van Coba is enorm. Je kunt ervoor kiezen om de tempels te voet te bekijken, maar het is ook leuk om een fiets te huren. Ben je lui? Je kunt ook de fietstaxi nemen.
 • Hoe kom je er? Met de bus vanuit Tulum, Playa del Carmen, Valladolid en Chichén Itzá. Je kunt vanuit Tulum ook een taxi nemen naar de tempels van Coba.

TULUM

Paradijselijke tempels in Yucatan
Tulum mayatempels, Mexico

Regio: Yucatan
Tempels van de: Maya
Wanneer zijn deze Mayatempels gebouwd? 1200 -1600 v. Chr.

Je hebt vast wel eens een foto gezien van Tulum, want dit is toch wel de paradijselijkste Mayatempel van heel Mexico. De ruïnes van Tulum liggen op een rotsachtige klif aan de felblauwe Caribische zee; vanaf de ruïnes loop je zo het warme water in. De bouwwerken worden bewoond door enorme hagedissen, en die laten zich regelmatig zien. De tempels van Tulum zijn echt prachtig, met dat glinsterende blauwe water op de achtergrond en de waanzinnige uitzichten over zee. 

Helaas heeft Tulum ook een sterke aantrekkingskracht op de Amerikanen die in het nabijgelegen Playa del Carmen en Cancun vakantie vieren. Ze komen met busladingen tegelijkertijd aan en dat doet toch een beetje af aan dit paradijselijke plekje. Als je deze Mayatempels enigszins voor jezelf wilt hebben, dan moet je direct na openingstijd in Tulum zijn.

De Maya tempels van Tulum

Toegangsprijzen: $90 MXN
Bijzonderheden: De ruïnes van Tulum zijn direct aan het strand gelegen, dus neem je badkleding en een handdoek mee om een bezoekje aan de tempels te combineren met een dagje luieren aan het strand.
Hoe kom je er? Taxi’s rijden voor een klein prijsje naar de ingang van de ruïnes, maar het is leuker om een fiets te huren bij je hotel of in het dorp. Vanuit het dorp is het ongeveer 10 minuten fietsen.

➞ Boek hier alvast je tickets voor Tulum

Muyil

Combineer het met een jungletour
Muyil, Mexico

Regio: Yucatan
Tempels van de: Maya
Wanneer zijn deze Mayatempels gebouwd? 700 – 1500 n. Chr.

Niet de grootste of indrukwekkendste Mayatempels van Mexico, maar zo makkelijk te bezoeken vanuit Tulum dat we hem toch even noemen. Het complex van Muyil bestaat uit verschillende tempels, platformen en bouwwerken. Ook hier wordt het belangrijkste bouwwerk gevormd door een piramide: El Castillo.

Het unieke aan dit tempelcomplex is de ligging: namelijk pal naast het Sian Ka’an Biosphere Reserve. Je kunt vanaf het complex zo het park inlopen en tal van bijzondere dieren en vogels spotten. Het is leuk om een hele dag uit te trekken om beide plekken te bezoeken.

Bezoek de Mayatempels van Muyil

 • Toegangsprijzen: $70 MXN voor de tempels
 • Bijzonderheden: Vanaf het tempelcomplex loop je zo de jungle in. Toegang tot het natuurpark bedraagt $50 MXN. Wil je met een gids op pad? Check dan deze tour die Muyil combineert met Sian Ka’an.
 • Hoe kom je er? Neem vanuit Tulum een taxi of ga met je eigen huurauto op pad.

CALAKMUL

De ongerepte Mayastad van Mexico

Regio: Yucatan
Tempels van de: Maya
Wanneer zijn deze Mayatempels gebouwd? Het precieze bouwjaar van de tempels van Calakmul is niet bekend.

Voor de mooiste Mayatempels van Mexico reis je naar het schiereiland Yucatan. Hier vind je enorm veel ruïnes en erfgoed van de Maya’s en heb je de mooie tempels voor het uitkiezen. Een daarvan is het tempelcomplex van Calakmul. Ooit was dit een grote en machtige Maya stad, maar daar merk je anno nu nog weinig van. Calakmul wordt namelijk relatief weinig bezocht. Dat heeft deels te maken met de geïsoleerde ligging en de tempels zijn hier ook minder gerestaureerd dan in bijvoorbeeld Palenque of Tulum. Toch is het de moeite waard om de reis naar Calakmul te maken, want de tempels zijn prachtig gelegen in het oerwoud. Klim naar de top voor een mooi uitzicht over de groene boomtoppen.

De tempels van Calakmul

 • Toegangsprijzen: $55 MXN voor de tempels + $65 MXN voor het nationale park
 • Bijzonderheden: In Calakmul zijn geen faciliteiten zoals bij andere bekendere Mayatempels in Mexico. Zorg dus dat je zelf een lunchpakketje mee hebt en genoeg te drinken. Met name aan het eind van de dag kan het heel erg heet en broeierig worden.
 • Hoe kom je er? Calakmul ligt behoorlijk afgelegen en is eigenlijk alleen te bereiken via een georganiseerde tour vanuit bijvoorbeeld Bacalar of met eigen huurauto. Een betrouwbare partij om een auto te huren in Mexico is Sunny Cars.

UXMAL

Mooie, maar onbekende Mayatempels in Zuid-Mexico

Regio: Yucatan
Tempels van de: Maya
Wanneer zijn deze tempels gebouwd: 600-900 n. Chr.

Een van de mooiste Mayasteden van Mexico is Uxmal, al is deze tempelruïne lang niet zo bekend als het complex van Chichén Itza. En dat merk je als je hier een rondje loopt. Het is minder druk en daarom een aangename bestemming voor een dagtrip. Ook hier vind je tal van verwijzingen naar de astrologie en als je goed kijkt zul je zien dat de gebouwen vol bijzondere details zitten. Het is leuk om daarom met een gids op pad te gaan, zodat je meer te weten komt over de achtergrond en historie van deze Mayatempels. Uxmal was ooit een hele belangrijke stad voor de Maya en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het meest opvallende gebouw is de 39 meter hoge piramide, dat ook ‘Het huis van de tovenaar’ wordt genoemd. 

Uxmal bezoeken

Toegangsprijzen: $381 MXN voor de tempels + $80 MXN voor het nationale park
Bijzonderheden: Elke avond na zonsondergang kun je op het complex een lichtshow bewonderen. De bouwwerken veranderen van kleur en er wordt (in het Spaans) een stukje over de geschiedenis van Uxmal vertelt. 
Hoe kom je er? Met de bus vanuit Mérida of Campeche, maar het is makkelijker als je een tour boekt of met een huurauto gaat.

➞ Boek hier alvast je tickets voor Uxmal

Welke Mayatempels in Mexico kun je nog meer bezoeken?

Dit lijstje met Mayatempels in Mexico is een mooi begin, maar natuurlijk niet compleet. In heel Mexico vind je nog honderden andere ruïnes van onder andere de Maya’s, Zapoteken en Azteken. Waaronder deze exemplaren die ook de moeite waard zijn:

 • Cholula
 • Yagul
 • Tula
 • El Tajin
 • Chacchoben
 • Edzná
De mooiste mayatempels van Mexico

Reizen naar Mexico

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

21 reacties

 1. Leuk verslag. Monte Alban is van dit lijstje ook mijn absolute favoriet. Teotihuacan is trouwens ook zo’n prachtige site. Edzna bij Campeche kan ik je ook aanraden. Prachtig en geen toerist te bekennen :)

  Ik heb Chichen Itza als eerste van de Maya site ’s bezocht in de negentiger jaren, dus denk daar iets anders over. Je mocht nog op de piramide en we hebben met een klein propeller vliegtuig de site vanuit de lucht bekeken. Paar jaar geleden schrok ik me er ook van de toeristenmassa’s…

  1. Dankjewel! Teotihuacan kon ik tijdens in Mexico-stad niet meer opbrengen, maar die wil ik ooit nog wel eens zien. En met een klein vliegtuigje Chichén Itzá bekijken klinkt ontzettend gaaf. Op die manier wil ik het nog wel eens proberen ;).

  1. Chichén Itzá was zeker mooi, maar minder mooi dan wat ik al gezien had! Misschien dat je ‘m beter als eerst kan zien, dan zou ik nog wel onder de indruk zijn denk ik!

 2. Dat mag met recht Maya pracht genoemd worden. Elke keer als ik jouw foto’s zie krijg ik de reiskriebels. Wat ben jij toch op een fantastische plekken geweest. En ach, toeristenstalletjes mogen ook wel eens bekeken worden toch?! :)

 3. Mexico staat hooooog op m’n wishlist! En dan vooral een rondreis door Yucatan. En natuurlijk ook langs de prachtige mayasteden. En met jou gave foto’s krijg ik er alleen maar meer zin in. Het lijkt me een bijzonder land met een rijke cultuur en vast heerlijk eten. Dat snorkelen spreekt me ook wel aan. Maar es een trip plannen dus!

  1. Yucatan is mooi, maar de rest van Mexico is ook echt ontzettend gaaf! Zeker het overwegen waard om ook Mexico-City, Oaxaca en de Chiapas te bezoeken.

 4. Wauw, mooie bestemming zeg! Die foto’s van Tulum zijn ook prachtig; contrast van het heldere water met die oude bouwwerken, heeel gaaf. Jammer inderdaad dat er vervolgens veel toeristen op af komen, maar daar ontkom je niet aan!

 5. Heerlijke foto’s even fijn herinneringen ophalen. Wij zijn bij alle ruïnes geweest als jij noemt behalve Monte Alban, maar dan nog wel aantal extra zoals Uxmal, El Tajin etc. Mocht je ooit nog in de buurt zijn Chitzen Itza moet je echt heel vroeg doen of 2 uurtjes voor sluitingstijd. Toen alle mensen weg waren snapte ik pas waarom dit het wereldwonder is en niet al die andere ruïnes. Avondshow is trouwens ook erg leuk!
  Kleine correctie: Guatemala en Mexico = Noord-Amerika. Midden-Amerika of Latijns-Amerika mag ook, maar niet Zuid-Amerika.

  1. Jullie hebben er een hoop gezien, gaaf hoor! Welke was de mooiste? En oeps inderdaad, het moet Latijns Amerika zijn, dank voor het doorgeven!

 6. Mooie foto’s en erg leuk verhaal. Ben zelf in september/oktober in Mexico, Guatemala en Honduras geweest met een groepsreis, super mooi! Ook veel sites gezien uiteraard, van de Mexicaanse sites vond ik Monte Alban ook één van de mooiste, verder zijn Teotihuacán, Uxmal en Yaxchilan ook hele mooie. Vooral Yaxchilan maakte indruk op mij, we waren de enige toeristen en met het geluid van de apen op de achtergrond en het groen van de woekerende jungle voelde het net als een ontdekkingstocht. Chichen Itza viel mij ook zwaar tegen, uiteraard speelt de ruïnie-moeheid daarbij een rol, maar kan ik me ook echt niet voorstellen dat dit één van de zeven wereldwonderen is, dan zijn er echt nog veel mooiere (helaas minder bekende) sites in Mexico én Guatemala..

  1. Leuk om te horen dat óók jij Monte Alban indrukwekkender vond. Voor Teotihuacan had ik in Mexico-stad geen zin meer (was aan het eind van mijn reis), maar zou inmiddels wel weer een kleine opgravingen-tour kunnen doen daar ;).

 7. In één woord: Wauw! Dit is echt super mooi zeg en dit moet ik eigenlijk op mijn bucketlist zitten. Wat een prachtig uitzicht.

 8. mooie fotos..het ziet er nog steeds zo uit..als ik jou was ging ik mooi geen pesos betalen om daar rond te lopen..dat je zo cameleon op foto zet zeg..heb je die op dia of negatief toevallig het zou kunnen dat de cameleon op de foto nog steeds meekleurd haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Mexico

Mexico is het land van de eeuwenoude Mayatempels, parelwitte stranden en kleurrijke steden. Een geweldige bestemming om te backpacken, maar eigenlijk heeft Mexico elk type reiziger wel iets te bieden. Of je nu op zoek bent naar de ultieme bountyvakantie, graag mooie wandelingen door de natuur maakt of gek bent op de Mexicaanse keuken, een vakantie naar Mexico is een ervaring om nooit te vergeten.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Mexico? Lees hier alle reisblogs over Mexico.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset