Zoek
Sluit dit zoekvak.
17 februari 2023

Dieren spotten in Madagascar: zet deze exemplaren op je lijstje

Wilde dieren in Madagascar

Welke dieren leven op Madagascar? Giraffes, olifanten en nijlpaarden ga je er niet tegenkomen. Maki’s, kameleons en fossa’s des te meer. Madagascar is een fantastische bestemming om wildlife te spotten, want er zijn tal van wilde dieren die enkel op Madagascar leven. Vanwege de geïsoleerde ligging heeft het dierenrijk zich op een andere manier ontwikkelt dan op het vasteland van Afrika, en dat maakt dit land zo uniek. Of het spotten van wilde dieren een geldige reden is om een ticket naar Madagascar te boeken? Wat mij betreft wel.

Welke dieren kun je in Madagascar spotten?

Een ontmoeting met bijzondere dieren op Madagascar was namelijk ook voor mij de belangrijkste reden om een rondreis over het rode eiland te plannen. En gelukkig is het moeilijk om op dat vlak teleurgesteld te worden. Madagascar is een paradijs en het barst van de unieke diersoorten. Benieuwd welke dieren je allemaal kan spotten op Madagascar? Hieronder vind je een overzicht van de dieren die ik tegenkwam.

Ringstaartmaki

Het spotten van ringstaartmaki’s in het wild was voor mij een droom die uitkwam. Ik kwam ze op twee verschillende plekken tegen, namelijk in het Isalo National Park en in het Réserve d’Anja. Twee totaal verschillende ervaringen die ik even kort zal toelichten.

In het Isalo National Park zijn ze heel erg gewend aan mensen en zitten ze vooral rondom de picknickplek. Ze zijn daar ontzettend nieuwsgierig en heel erg gefocust op het voedsel van toeristen. Je moet bijvoorbeeld echt uitkijken dat ze er niet stiekem met een banaan vandoor gaan. Enerzijds heel leuk om ze van zo dichtbij te zien, anderzijds is het natuurlijk niet goed dat ze zo gefixeerd zijn op eten dat wordt meegebracht. In het Réserve d’Anja hoef je je daar gelukkig geen zorgen om te maken. Hier kun je de ringstaartmaki’s van dichtbij bekijken, maar je wordt compleet door ze genegeerd. Minder leuk voor de foto’s, maar wel een stuk echter.

Waar vind je ringstaartmaki’s op Madagascar? Met 400 ringstaartmaki’s is Réserve d’Anja de beste plek om ringstaartmaki’s te spotten in Madagascar. Ik kwam ze daarnaast ook tegen in het Isalo National Park.

Wilde dieren in Madagascar
Isalo National Park bezoeken in Madagascar
Wilde dieren in Madagascar

Nog meer soorten maki’s en lemuren

De beroemdste inwoner van Madagascar is dan misschien de ringstaartmaki, er zijn nog veel meer soorten lemuren op Madagascar. In totaal zo’n 85 en ik heb tijdens mijn rondreis door Madagascar zeker 15 verschillende soorten gespot. De maki is een dier dat enkel op Madagascar leeft en je komt hem in vrijwel elk natuurpark tegen. Ze leven in boomtoppen en als toerist is dat als zoeken naar een speld in een hooiberg. Het is bijna onmogelijk om ze in een groot bos te vinden, want je weet niet waar je moet beginnen. Je bent echter verplicht om altijd een gids mee te nemen, en die weten gelukkig precies waar je de maki’s kan spotten.

Binnen de verschillende soorten lemuren wordt onderscheid gemaakt tussen dag- en nachtdieren. Ongeveer de helft laat zich alleen ’s nachts zien, waaronder de piepkleine muismaki. Wil je deze nachtdieren spotten, dan moet je na zonsondergang op pad. In verschillende natuurparken kun je een avondwandeling doen met gids. Wij deden dat in het Kirindy Forest in het westen van Madagascar en dat was echt geweldig.

Waar vind je lemuren en maki’s op Madagascar? Overal! In elk natuurpark zijn wel een paar soorten te vinden. Mijn persoonlijke favorieten waren het Kirindy Forest en het Ranomafana National Park.

Wilde dieren in Madagascar
Wilde dieren in Madagascar
Wilde dieren in Madagascar

Sifaka

De sifaka’s worden officieel tot de maki’s gerekend, maar verdienen wat mij betreft een aparte vermelding. Dit fantastische dier kwam ik tegen in zowel het westen als het zuiden van Madagascar. Ze springen van boomtop naar boomtop, maar laten zich ook wel eens op de grond zien. Met een beetje geluk ben je dan getuige van hun kenmerkende dansje, want ze kunnen op twee benen huppelen.

Waar vind je sifaka’s op Madagascar? Overal! In alle windstreken van Madagascar is wel een park te vinden waar Sifaka’s zitten. Ik zag ze zelf bijvoorbeeld in het Tsingy de Bemaraha National Park, het Isalo National Park en in Kirindy Forest.

Isalo National Park bezoeken in Madagascar
Wilde dieren in Madagascar
Wilde dieren in Madagascar

Kameleon

In tegenstelling tot de maki’s laat de kameleon zich veel minder vaak zien. Het is echt een kunst om ze te spotten, want met hun schutkleuren is het vaak verdraaid lastig om ze op te merken. Zelfs met een gids lukte het vaak niet om ze te vinden en we hebben echt goed gezocht. Ik kon daarom pas in de laatste dagen de kameleon van mijn lijstje strepen.

Waar vind je kameleons op Madagascar? Overal! Ze zitten overal in Madagascar, maar laten zich niet graag zien als het koud is. Ik heb ze daarom alleen gespot in het Réserve d’Anja en de omgeving daarvan.

Wilde dieren in Madagascar
Wilde dieren in Madagascar

Fossa

De kans is groot dat je nog nooit van de fossa hebt gehoord, want ook dit dier komt alleen voor op Madagascar. De fossa is een van de weinige roofdieren op Madagascar en een groot liefhebber van maki’s. Dit katachtige dier kan zonder moeite in bomen klimmen en maki’s uit hun nest roven. Het is niet heel makkelijk om een fossa te spotten, maar de meeste kans heb je als een wandeling maakt in het Kirindy Forest. Wij hebben daar twee keer een fossa gespot: één exemplaar lag te slapen in de buurt van het kamp, de ander sprong in het donker op de weg voor onze auto.

Waar vind je fossa’s op Madagascar? De fossa leeft in verschillende natuurparken, maar laat zich over het algemeen alleen zien in het Kirindy Forest.

Wilde dieren in Madagascar

Ringstaartmangoest

In het Ranomafana National Park maak ik kennis met de ringstaartmangoest, een nieuwsgierig dier dat het op mijn banaan had voorzien. Ik had al een plaatje gezien in mijn reisgids, maar in het echt zijn ze nog veel leuker. De ringstaartmangoest heeft een rode vacht en een pluizige staart, en ziet eruit als een combi tussen een chihuahua en een eekhoorn. Het dier doet echter schattiger voorkomen dan dat ze in werkelijkheid zijn, want de ringstaartmangoest eet graag kleine maki’s.

Waar vind je ringstaart mangoesten op Madagascar? De beste plekken om de ringstaartmangoest te spotten is in het Ranomafana National Park en in Réserve Spéciale Ankarana.

Wilde dieren in Madagascar

Gekko’s

Gekko’s kom je overal ter wereld tegen, maar zo mooi als de madagaskardaggekko zijn ze zelden. Op verschillende plekken in de buurt van het Ranomafana National Park zag ik deze kleurrijke gekko zitten. Hij heeft een felgroen lijfje met rode stipjes op zijn rug en poseert gewillig voor de camera.

Waar vind je gekko’s op Madagascar? Ik kwam dit exemplaar tegen in het Ranomafana National Park.

Wilde dieren in Madagascar

Vogels in Madagascar

Vogelspotters komen in Madagascar zeker aan hun trekken, want er fladdert heel wat bijzonders rond. Tijdens onze roadtrip door Madagascar komen we verschillende bijzondere exemplaren tegen, waaronder de madagaskarhop, kuifdrongo, vanga, de madagascar kingfisher en de madagaskartorenvalk.

Wilde dieren in Madagascar

Welke dieren kun je nog meer spotten in Madagascar?

Behalve bovenstaande kun je natuurlijk nog veel meer unieke diersoorten spotten in Madagascar. Ik heb bijvoorbeeld ook schorpioenen, vlinders en krokodillen gezien, maar ook een heleboel dieren niet.

Zo stond de sissende kakkerlak ook op mijn wensenlijstje. Deze reusachtige kakkerlak maakt een sissend geluid en wordt op sommige plekken zelfs als huisdier gehouden. Samen met een gids ging ik in het Réserve d’Anja op zoek naar de Malagassische kakkerlak, maar helaas zonder resultaat.

Daarnaast had ik graag de Malagassische girafkever gespot. Dit is een soort kever met een hele lange nek. Ze schijnen voor te komen in het Ranomafana National Park, maar ik heb ze helaas niet gezien.

Wist je trouwens dat je ook bultruggen kunt spotten in Madagascar? Die zijn misschien niet endemisch, maar het is wel een bijzonder gezicht. Migrerende walvissen zwemmen in de maanden juni tot september langs de oostkust van Madagascar, een plek waar wij helaas niet zijn geweest. We waren wel in de juiste periode, maar hadden niet genoeg tijd om ook Île Sainte Marie in onze reisroute voor Madagascar op te nemen.

10 redenen voor een vakantie naar Madagascar

Reisinformatie Madagascar

Wij hebben zelfstandig rondgereisd door Madagascar en maakten een roadtrip in een knalrode Renault 4. Je hoeft namelijk niet per sé met een reisorganisatie of chauffeur rond te reizen. Wij hebben zelf onze reis uitgestippeld en gepland. Vlieg bijvoorbeeld vanaf € 600 met KLM/Air France naar de hoofdstad Antananarivo en boek je accommodaties via Booking.com. Wil je meer weten over autorijden en reizen met een huurauto? Ik schreef een uitgebreid artikel met informatie over het autohuur in Madagascar.

Reizen naar Madagascar

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

4 reacties

  1. Ik ben dol op maki’s, dus dat is een grote reden voor mij om Madagascar te bezoeken. De kameleons & daggekko’s zou ik voor mijn vader op zoeken. Hij is namelijk gek op de examplaren van Madagascar. Ik had nog nooit van de fossa gehoord, maar die staat bij deze ook op mijn lijstje :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RONDREIS MADAGASCAR

Avontuurlijke reizigers zetten koers naar Madagascar, ook wel het Rode Eiland genoemd. Dit unieke paradijs voor de kust van Zuid-Afrika is de ultieme bestemming voor liefhebbers van wildlife en ongerepte natuur, en een geweldig roadtrip land. Huur een 4×4 en zoek de ultieme wildernis op, of ontdek dit bijzondere land in stijl en kies voor een roadtrip met een oude Renault 4.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Madagascar? Lees hier alle reisblogs over Madagascar.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REISORGANISATIES