Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

Getest: is de DJI Tello Drone (€ 99) een aanrader?

Goedkope drone getest: de DJI Tello Drone

Ben je op zoek naar een goedkope drone die makkelijk mee kan tijdens het backpacken? Ik testte de DJI Tello Drone, een goedkoop exemplaar van slechts 99 euro. Het is een instapmodel voor beginners en zéér gunstig geprijsd. Ideaal voor tijdens het reizen, want dan wil je niet met teveel waardevolle spullen rondlopen. Maar hoe is de kwaliteit van deze goedkope drone en is het uiteindelijk niet alsnog weggegooid geld? Ik onderwierp deze DJI Tello Drone aan een uitgebreide test.

DJI TELLO DRONE

COMPACTE EN GOEDKOPE DRONE VAN DJI

Drones zijn fantastisch speelgoed. Je kunt er foto’s mee maken vanuit het perspectief van een vogel en dat maakt de beelden automatisch interessant om naar te kijken. Enig nadeel: drones zijn over het algemeen peperduur. Voor een echt goede drone van het merk DJI ben je makkelijk 1000 euro kwijt. Die kun je dus beter niet laten crashen.

Dan de DJI Tello Drone, ik kocht deze vanwege de scherpe prijs en goede beoordelingen. De DJI Tello Drone is in vrijwel elke webwinkel de hoogste beoordeelde drone onder de 100 euro, dus dat gaf ook wel vertrouwen. Goed om te weten: normaliter zijn drones niet zo goedkoop, maar dit instapmodel is vooral bedoeld voor de beginnende dronepiloot. Stel dat de drone niet bevalt, per ongeluk tegen een boom vliegt of als hij wordt ingenomen bij een grensovergang, dan ben ik in ieder geval geen honderden euro’s kwijt.

Goedkope drone getest: de DJI Tello Drone

SPECIFICATIES VAN DE DJI TELLO DRONE

  • Foto’s: 5 megapixel
  • Video: 720 pixel
  • Bediening: met app via smartphone of controller (excl)
  • Batterijduur: 13 minuten
  • Bereik: 100 meter
  • Maximale hoogte: 10 meter
  • Afmetingen: 9.8 x 9.3 x 4.1 cm
  • Gewicht: 80 gram
Goedkope drone getest: de DJI Tello Drone
Goedkope drone getest: de DJI Tello Drone

VLIEGEN MET DE DJI TELLO DRONE

De DJI Tello Drone is een compact apparaatje en ongeveer even groot als je handpalm. Tijdens het vliegen kun je deze drone besturen met de bijbehorende app op je telefoon. Je hoeft dus geen extra controller mee te nemen. Het vliegen zelf heb je vrij makkelijk onder de knie, en de drone reageert super snel op vliegcommando’s die je via je telefoon doorgeeft. Ook fijn: je hoeft de drone niet van tevoren te calibreren en kunt meteen de lucht in. Met windstil weer blijft de DJI Tello Drone ook aardig stabiel in de lucht hangen, maar als het waait krijg je hem niet echt onder controle. Daar moet je wel rekening mee houden als je gaat vliegen.

Deze drone heeft een aantal toffe features. Hij begint bijvoorbeeld meteen te vliegen als je hem in de lucht gooit en je kunt hem laten landen op je handpalm. Daarnaast kan je hem trucjes laten doen door over het scherm van je telefoon te vegen. Dat is vooral interessant als je de videofunctie gebruikt.

BATTERIJ EN BEREIK

Zoals bij elke drone kun je ook met de DJI Tello Drone niet eindeloos vliegen; de batterijduur is ongeveer 13 minuten en daarna zal hij automatisch proberen te landen. Er zit echter geen ingebouwde GPS-ontvanger in, dus hij vliegt op dat moment niet terug. Ik zou hem daarom niet zo snel boven zee gebruiken, want dan heb je kans dat de drone in het water landt.

Dan het bereik, want daaraan merk je wel dat dit om een goedkopere drone gaat. De DJI Tello Drone heeft ongeveer 100 meter bereik en kan tot een hoogte van maximaal 10 meter vliegen. Dat is niet heel hoog en ver, maar in principe genoeg om vette beelden te maken. En als je nog niet zo’n ervaren vlieger bent, dan is het ook wel prettig om het apparaatje een beetje in de gaten te kunnen houden. Het schijnt dat je het bereik nog wel kunt uitbreiden met een WiFi repeater, maar dat heb ik zelf niet geprobeerd.

Goedkope drone getest: de DJI Tello Drone
Goedkope drone getest: de DJI Tello Drone

FOOLPROOF

De DJI Tello Drone is aardig fool proof. Natuurlijk kan er iets gebeuren waardoor je de drone laat crashen, maar dat is mij nog geen enkele keer overkomen. Er zitten bijvoorbeeld speciale ingebouwde sensoren in die voorkomen dat je ergens tegenaan vliegt en je krijgt altijd een signaal als de batterij bijna op is. Met behulp van de automatische landingsfunctie probeert de drone bovendien altijd veilig te landen als de batterij er in de lucht mee ophoudt. Hij gaan dan al vanzelf dalen en valt niet halverwege naar beneden. Zoals al eerder gezegd zou ik deze functie overigens niet uitproberen boven water.

FILMEN EN FOTO’S MAKEN

Qua foto’s en video’s moet je bij deze drone geen topkwaliteit verwachten, maar dat kan ook bijna niet voor die prijs. De DJI Tello Drone maakt 5 megapixel foto’s en kan filmen op 720 pixel videokwaliteit. Op het schermpje van je telefoon zul je je daar niet heel snel aan storen, maar op je computer zie je al gauw dat de foto’s vrij korrelig zijn. Voor mooie plaatjes op social media is het echter goed genoeg. Toen ik een dronefoto op Instagram postte kreeg ik daar ontzettend veel leuke reacties op, dus voor die test is de DJI Tello Drone glansrijk geslaagd.

Ik gebruik de drone zelf niet echt voor video, want die kwaliteit is gewoon niet goed genoeg. Er zit wel een elektronische stabilisator in, maar geen gimbal die de echte schokken en bewegingen goed kan stabiliseren. Ik mis daarnaast een functie om de camera te bewegen, je kunt eigenlijk alleen vooruit filmen of fotograferen, en de camera niet recht naar beneden richten. Aan dat soort dingetjes merk je wel echt dat het een goedkope drone is.

Wat ik zelf tijdens het vliegen wel een nadeel vond: soms hapert de opnameknop in de app, waardoor de drone niet heel goed luistert als je een foto of video wilt nemen. Er zit dan een vertraging in voordat de foto wordt genomen.

En ook goed om te weten: er zit geen geheugen in de drone zelf, dus al het beeldmateriaal wordt rechtstreeks op je telefoon opgeslagen. Hoeveel je kunt filmen of fotograferen ligt dus aan de ruimte op je eigen telefoon. Een voordeel is dan weer dat als je je drone tijdens het vliegen kwijtraakt, je niet ook al het beeldmateriaal kwijt bent.

Getest: de goedkope DJI Tello Drone

TIPS VOOR ALS JE GAAT FOTOGRAFEREN

Ga je met de DJI Tello drone op pad en wil je thuiskomen met mooie foto’s? Dan is het slim om met een aantal dingen rekening te houden. Zo worden de foto’s het mooist op een heldere dag. Daarnaast is het slim om niet tegen de zon in te schieten, want dat zorgt voor erg veel lensflare op de foto. Ik heb ook gemerkt dat de drone beter werkt voor landschappen dan voor foto’s van mensen. En als je toch iemand op de foto wilt zetten, helpt het om niet te hoog te gaan vliegen. Hoe hoger, hoe slechter de kwaliteit van de persoon op je foto.

Getest: de goedkope DJI Tello Drone

ACCESSOIRES

Er zijn verschillende accessoires te verkrijgen voor de DJI Tello Drone.

Ik heb de drone zelf gekocht als Boost Combo. Je krijgt dan twee extra batterijen, een externe oplader en reserve-propellers erbij. Vooral die batterijen zijn erg handig, want dan kun je bijna drie kwartier vliegen zonder dat je tussendoor moet opladen. Overigens is de drone met deze extra accessoires nog steeds erg goedkoop: je betaalt € 139 voor dit speciale combipack.

Daarnaast heb ik er ook een opbergcase bij, zodat je de drone netjes kan opbergen. Met name als je hem meeneemt in je bagage is het wel prettig om de drone te kunnen beschermen tegen vallen en stoten.

Het is trouwens ook mogelijk een speciale controller te kopen om je drone te besturen. Deze lijkt op een joystick voor een spelcomputer en maakt het besturen van de drone nog iets makkelijker.

Getest: de goedkope DJI Tello Drone

IS DEZE GOEDKOPE DRONE EEN AANRADER?

Vind je het leuk om een keer te oefenen met dronevideos’ en fotografie en wil je niet al te veel geld kwijt zijn? Dan is de DJI Tello Drone zeker een aanrader. De beeldkwaliteit van deze goedkope drone is natuurlijk niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld de DJI Mavic 2 Pro (€ 1300), maar de foto’s zijn goed genoeg voor social media. Daarnaast is deze drone lekker licht en compact, waardoor je er nauwelijks last van hebt als je hem meesleept tijdens een verre reis. Eindconclusie: voor slechts 99 euro heb je aan deze drone een goede koop.

De DJI Tello Drone kost € 99 is te koop via onder andere bol.com en Coolblue.

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp