Search
Close this search box.
13 juni 2023

Leer de Indonesische keuken kennen tijdens een kookcursus in Yogyakarta

Kookcursus in Yogyakarta

Het leukste souvenir dat je kan meenemen uit Indonesië is niet een tastbaar item, maar kennis van de lokale keuken. Een kookcursus is daarom een leuke tip en zoiets kun je op meerdere plekken in het land doen. Zo worden kooklessen gegeven Bali en bij het Tobameer, maar wij meldden ons aan voor een kookcursus in Yogyakarta.

Kookcursus in Yogyakarta

Kookcursus in Yogyakarta

Wij gingen koken in Yogyakarta

Na ruim 2500 kilometer te hebben afgelegd binnen de Indonesische archipel begon ik de lokale keuken toch wel erg te waarderen. Het is zó anders dan het Indonesische eten dat je uit Nederland kent. Al die keren dat we bij een klein stalletje op straat een bordje gebakken rijst bestelden, wilde ik de smaken in een doosje stoppen om thuis weer uit te kunnen pakken. Niet echt mogelijk natuurlijk, dus daarom besloten we ons in te schrijven voor een kookcursus in Yogyakarta. Zodat we dan in ieder geval het recept mee naar huis konden nemen.

We kloppen daarvoor aan bij Guesthouse Viavia en gaan samen met twee Franse toeristen een aantal gerechten uit de Indonesische keuken bereiden.

Kookcursus in Yogyakarta

Een bezoekje aan de lokale markt

Een kookcursus in Indonesië begint steevast met een bezoekje aan de lokale markt. En dat is altijd een leuke plek om even rond te kijken. Marktkooplui zitten tussen de boodschappen op de grond, om hen heen levende kippen, schalen vol vis en heel veel groenten en fruit. Hier komen over het algemeen maar weinig andere toeristen en worden je zintuigen geprikkeld door alle geuren en kleuren.

Ik leer dat bepaalde groenten nog Nederlandse namen hebben omdat ze ooit door de Hollanders naar Indonesië zijn gebracht. Een mevrouw laat zien hoe ze ter plekke tempeh maakt en wij doen inkopen voor ons middagje koken. We kopen verse groenten, vlees, tempeh en lemper, een snack van gekookte rijst met een plukje kippenvlees ertussen.

Kookcursus in YogyakartaKookcursus in Yogyakarta

Snijden, roeren, frituren, proeven

Na een rondje langs alle kraampjes, lopen we weer terug naar de keuken. Op het menu staan gerechten met exotische namen als ‘Ayam Bumbu Rajak’, ‘Gulai Nangka’ en ‘Perkedel Kentang’. We beginnen met het snijden van de ingrediënten en werken in teams aan verschillende gerechten. Terwijl onze Indonesische lerares van alles uitlegt over de recepten en bereidingswijze, worden wij aan het werk gezet. We snijden, roeren, frituren en mogen tussendoor regelmatig even proeven.

Kookcursus in Yogyakarta
Kookcursus in Yogyakarta

Paarse rijst en een curry van jackfruit

Hoewel ik eigenlijk had gehoopt om hét succesrecept voor nasi goreng te krijgen, wordt de rijst vandaag helaas niet gebakken. In plaats daarvan maken we een gerecht met paarse rijst. Wat je daarbij kan eten? We vijzelen de pepers, ui en knoflook in een platte stenen kom tot een smeuïge pasta. Rollen vegetarische balletjes van gekookte aardappels. Bereiden een curry van jack fruit en maken zelf de boemboe voor onze Javaanse kip. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de gefrituurde tempeh en de zelfgebakken kroepoek.

Na een uurtje is onze rijsttafel klaar en eenmaal opgediend is de nasi goreng gelukkig snel vergeten. Want als je er zoveel tijd en liefde in steekt, dan is het sowieso lekker.

Kookcursus in Yogyakarta
Kookcursus in Yogyakarta

Ook een kookcursus doen in Yogyakarta?

Honger gekregen? Ook zin om een kookcursus te doen in Yogyakarta? Er zijn een paar adresjes waar je terecht kunt.

Guesthouse Viavia: Wij boeken onze kookcursus in Yogyakarta bij Guesthouse Viavia. Niet alleen een leuke cursus, maar ook een toffe plek om te overnachten of een andere excursie rondom Yogyakarta te doen. Prijzen vanaf € 14 per persoon.

Privétour met Erna via Withlocals: Heb je geen zin om in een groep te koken, boek dan een kookcursus bij Erna. Ze gaat alleen met jouw reisgezelschap aan de slag. Prijzen vanaf € 32 per persoon.

Koken met Desi (via Viator): Tijdens deze kookcursus leer je maar liefst zes verschillende gerechten koken. Altijd al willen weten hoe je een complete rijsttafel moet bereiden? Desi gaat het je leren. Prijzen vanaf € 33 per persoon.

Kookcursus in Yogyakarta

Reizen naar Indonesië

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

22 reacties

  1. Wow, wat een supermotie foto’s! De kleuren, de belichting, ik weet niet… Er is iets mee, ik vind ze prachtig (en ik ben totaal geen fotodeskundige, can you tell? haha). Ik heb nog nooit een kookcursus gedaan op reis, erg hè… Maar vooral het marktbezoek lijkt me wel erg leuk!

    1. Ahhh dankjewel! En iedereen doet wat hij/zij leuk vindt, toch? Ik ben echt verzot op koken en vind het leuk om op deze manier een cultuur te leren kennen :)!

  2. Dat lijkt me echt zo leuk om eens te doen! De gerechten die jullie hebben gemaakt zien er heerlijk uti :)

    Ik wilde eigenlijk in Thailand een kookcursus doen, maar het strand en de zon wonnen het toch van het uitbreiden van mijn kookkunsten. Volgende keer beter ;)

    1. Hahaha ook begrijpelijk hoor! Ik heb het destijds in Thailand (en in India) ook niet gedaan, maar stiekem heb ik daar nu een beetje spijt van!

    1. Oh Vietnam lijkt me ook heel fijn. Wil daar nog steeds een keer naartoe voor het eten, dus dan zou ik ook zeker een kookcursus gaan doen inderdaad!

  3. Dat ziet er echt heerlijk uit!

    Via-Via zat al in Yogya tijdens mijn eerste bezoek aan de stad, maar toen hadden ze geloof ik geen kookcursussen. Tijdens mijn tweede bezoek aan Yogya ben ik er niet langs geweest…

    Ik overweeg om volgend jaar Java opnieuw aan te doen om de hoogtepunten aan mijn vriend te laten zien. Maar misschien ga ik toch naar Sumatra of juist het noorden van Sulawesi… We zijn er nog niet uit!

    1. Ja! Je weet het echt perfect te omschrijven, want dat vind ik ook! Daarnaast zegt een bepaalde keuken heel veel over natuur, cultuur en tradities, dus een kookcursus us ook echt leerzaam!

    1. Haha ja klopt inderdaad! Ik hoorde dat ze daar het kookboek van mijn kookvrouwtje gaan verkopen, dus wie weet ga ik binnenkort wel een keer in Brussel kijken!

  4. Oooh dit ziet er zo lekker uit! Ik deed ooit een kookcursus in Chiang Mai maar verder nog nooit op reis. Toch vaker doen, ik wilde dat ik het ook had gedaan in Indonesië! Die keer in Thailand had ik er namelijk ook huis echt nog wel wat aan. Zo leuk en lekker.

    1. In Thailand heb ik dus geen kookcursus gedaan omdat mijn reisgenootjes dat niet wilden. Ik baal er nog steeds van, want ik ben gek op Thais!

  5. Wat gaaf zeg, om een kookles in het buitenland te nemen. Daar heb ik nou nog nooit aan gedacht. Maar staat vanaf nu zeker op mijn to do lijstje! ;-) Mooie foto’s heb je gemaakt en de gerechten zien er heerlijk uit.

    1. Ik vind koken in het buitenland zo leuk! Zeker in Azië kun je het eigenlijk overal wel doen, aanrader hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Indonesië

Indonesië is met haar vele duizenden eilanden een van de meest veelzijdige bestemmingen binnen Azië. Elk eiland heeft zijn eigen gebruiken en tradities, en je kunt er moeiteloos natuur met cultuur of mooie stranden combineren. Neem de tijd en bezoek tijdens je reis naar Indonesië ten minste twee eilanden, alleen dan leer je dit immense land een beetje doorgronden.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Indonesië? Lees hier alle reisblogs over Indonesië.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset