Doen: Een Indonesische kookcursus in Yogyakarta

Kookcursus in Yogyakarta
Home » Indonesië » Doen: Een Indonesische kookcursus in Yogyakarta

Eigenlijk kook ik thuis nooit Indonesisch, maar na ruim 2500 kilometer te hebben afgelegd binnen de Indonesische archipel begon ik de nasi goreng en kroepoek toch wel erg te waarderen. Al die keren dat we bij een klein stalletje op straat een bordje gebakken rijst bestelden, en in de sfeervolle eethuisjes en bij mensen thuis. Smaken die ik graag in een doosje zou willen stoppen om thuis weer uit te pakken. Maar omdat dat niet echt een optie is besloten we zelf een kookcursus in Yogyakarta te gaan volgen. Zodat we het recept mee naar huis konden nemen.

Kookcursus in Yogyakarta

KOOKCURSUS

In ons guesthouse in Yogyakarta raken we in gesprek met een Nederlands stel dat al drie dagen leeft op de left overs van hun kookcursus. Ze hadden zoveel nasi gemaakt dat ze de restjes in een krant hebben verpakt en meegenomen naar het guesthouse. Delen wilden ze niet, maar ze konden ons wel vertellen waar we het zelf konden maken. Op hun advies nemen we contact op met Via-Via, een Belgische organisatie van internationale reiscafés. Ze zitten in België, maar ook in Midden-Amerika, Afrika en dus in Yogyakarta. We pakken ons reisschema erbij en maken een kookafspraak voor later die week.

Op onze állerlaatste dag in Indonesië staan we al hongerig bij de receptie van Via Via. Samen met een Franse moeder en dochter gaan we vandaag koken. We beginnen echter met een bezoekje aan de markt. Een wandeling door een stoffige hal vol tafels met koopwaar. Mooie vrouwtjes overal, gehuld in prachtige stoffen en tussen de boodschappen: Levende kippen, vis en heel veel groenten en fruit.

Hier leer ik dat bepaalde groenten nog Nederlandse namen hebben omdat ze ooit door de Hollanders naar Indonesië zijn gebracht. Ook zie ik hoe ze ter plekke tempeh maken en ik vraag me af welke houdbaarheidsrotzooi er wel niet in de tempeh in Nederland zit. We kopen verse groenten, vlees, tempeh en lemper, een snack van gekookte rijst met een plukje kippenvlees ertussen. Lekker wel.

Kookcursus in YogyakartaKookcursus in Yogyakarta

SNIJDEN, ROEREN, FRITUREN, PROEVEN

Na een rondje langs alle kraampjes, lopen we weer terug naar de keuken. Op het menu staan gerechten met exotische namen als ‘Ayam Bumbu Rajak’, ‘Gulai Nangka’ en ‘Perkedel Kentang’. We beginnen met het snijden van de ingrediënten en werken in teams aan verschillende gerechten. Terwijl onze Indonesische lerares van alles uitlegt over de recepten en bereidingswijze, worden wij aan het werk gezet. We snijden, roeren, frituren en mogen tussendoor regelmatig even proeven.

Hoewel ik eigenlijk voor de nasi goreng kwam, wordt de rijst vandaag niet gebakken. In plaats daarvan maken we een gerecht met paarse rijst. We vijzelen de pepers, ui en knoflook in een platte stenen kom tot een smeuïge pasta. Rollen vegetarische balletjes van gekookte aardappels. Bereiden een curry van jack fruit en maken zelf de boemboe voor onze Javaanse kip. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de gefrituurde tempeh en de zelfgebakken kroepoek.

Na een uurtje is onze rijsttafel klaar en wanneer alles staat opgediend is de nasi goreng gelukkig snel vergeten. Want als je er zoveel tijd en liefde in steekt, dan is het sowieso lekker.

VIA VIA
Jl. Prawirotaman 30, Yogyakarta
Website: http://www.viaviajogja.com/

Kookcursus in YogyakartaKookcursus in YogyakartaKookcursus in YogyakartaKookcursus in YogyakartaKookcursus in YogyakartaKookcursus in Yogyakarta

Meer lezen over reizen in Indonesië? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Waarom je de Borobudur zeker moet bezoeken tijdens je rondreis Indonesië
• Tips voor Yogyakarta, het culturele hoogtepunt van Java
• Indonesië: Prambanan tempels bezoeken in Yogyakarta
• Review: Bladok Losmen in Yogyakarta
• Backpacken in Indonesië: 11 redenen om je tassen te pakken

Lees hier alle verhalen over Indonesië »

22 Comments

  • Wow, wat een supermotie foto’s! De kleuren, de belichting, ik weet niet… Er is iets mee, ik vind ze prachtig (en ik ben totaal geen fotodeskundige, can you tell? haha). Ik heb nog nooit een kookcursus gedaan op reis, erg hè… Maar vooral het marktbezoek lijkt me wel erg leuk!

    • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

      Ahhh dankjewel! En iedereen doet wat hij/zij leuk vindt, toch? Ik ben echt verzot op koken en vind het leuk om op deze manier een cultuur te leren kennen :)!

  • Arlette schreef:

    Lijkt me een bijzonder ervaring daar zo’n kookcursus te doen. Super leuk!

  • Eva - eighty7 schreef:

    Dat lijkt me echt zo leuk om eens te doen! De gerechten die jullie hebben gemaakt zien er heerlijk uti :)

    Ik wilde eigenlijk in Thailand een kookcursus doen, maar het strand en de zon wonnen het toch van het uitbreiden van mijn kookkunsten. Volgende keer beter ;)

    • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

      Hahaha ook begrijpelijk hoor! Ik heb het destijds in Thailand (en in India) ook niet gedaan, maar stiekem heb ik daar nu een beetje spijt van!

  • Rianne schreef:

    Wat een mooie foto’s! Ik hou van Indonesisch eten en heb ook best wel spijt dat we geen kookcursus hebben gedaan toen we daar waren!

  • Prachtige foto’s! Tijdens onze vorige reis hebben we nergens een kookcursus gedaan, maar dat willen we nu toch wel graag gaan doen. Ik zat al aan Thailand te denken, maar Indonesië kan natuurlijk ook! Leuk :D

  • Prachtige foto’s! En zo leuk om een kookcursus te doen op vakantie. Ik volgde er afgelopen maand eentje in Vietnam. Heerlijk! En zo leuk om de traditionele recepten thuis nog een keer te proberen ook!

    • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

      Oh Vietnam lijkt me ook heel fijn. Wil daar nog steeds een keer naartoe voor het eten, dus dan zou ik ook zeker een kookcursus gaan doen inderdaad!

  • Dat ziet er echt heerlijk uit!

    Via-Via zat al in Yogya tijdens mijn eerste bezoek aan de stad, maar toen hadden ze geloof ik geen kookcursussen. Tijdens mijn tweede bezoek aan Yogya ben ik er niet langs geweest…

    Ik overweeg om volgend jaar Java opnieuw aan te doen om de hoogtepunten aan mijn vriend te laten zien. Maar misschien ga ik toch naar Sumatra of juist het noorden van Sulawesi… We zijn er nog niet uit!

  • Super! Heerlijk om je zo te verdiepen in de lokale keuken en er met je eigen handen mee aan de slag te gaan! Ik doe het in elk land waar ik ben! Je verrijkt je eigen koken en inzicht in het gebruik van ingrediënten erg mee!!

    • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

      Ja! Je weet het echt perfect te omschrijven, want dat vind ik ook! Daarnaast zegt een bepaalde keuken heel veel over natuur, cultuur en tradities, dus een kookcursus us ook echt leerzaam!

  • Ester schreef:

    Wat grappig, Via-Via ken ik inderdaad als reiscafé in Brussel :-)
    Die foto’s, prachtig!

    • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

      Haha ja klopt inderdaad! Ik hoorde dat ze daar het kookboek van mijn kookvrouwtje gaan verkopen, dus wie weet ga ik binnenkort wel een keer in Brussel kijken!

  • Sheelagh schreef:

    Oooh dit ziet er zo lekker uit! Ik deed ooit een kookcursus in Chiang Mai maar verder nog nooit op reis. Toch vaker doen, ik wilde dat ik het ook had gedaan in Indonesië! Die keer in Thailand had ik er namelijk ook huis echt nog wel wat aan. Zo leuk en lekker.

    • Stéphanie - Expeditie Aardbol schreef:

      In Thailand heb ik dus geen kookcursus gedaan omdat mijn reisgenootjes dat niet wilden. Ik baal er nog steeds van, want ik ben gek op Thais!

  • Rowan schreef:

    Wat gaaf zeg, om een kookles in het buitenland te nemen. Daar heb ik nou nog nooit aan gedacht. Maar staat vanaf nu zeker op mijn to do lijstje! ;-) Mooie foto’s heb je gemaakt en de gerechten zien er heerlijk uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.