13 juni 2023

Leer de Indonesische keuken kennen tijdens een kookcursus in Yogyakarta

Kookcursus in Yogyakarta

Het leukste souvenir dat je kan meenemen uit Indonesië is niet een tastbaar item, maar kennis van de lokale keuken. Een kookcursus is daarom een leuke tip en zoiets kun je op meerdere plekken in het land doen. Zo worden kooklessen gegeven Bali en bij het Tobameer, maar wij meldden ons aan voor een kookcursus in Yogyakarta.

Kookcursus in Yogyakarta

Kookcursus in Yogyakarta

Wij gingen koken in Yogyakarta

Na ruim 2500 kilometer te hebben afgelegd binnen de Indonesische archipel begon ik de lokale keuken toch wel erg te waarderen. Het is zó anders dan het Indonesische eten dat je uit Nederland kent. Al die keren dat we bij een klein stalletje op straat een bordje gebakken rijst bestelden, wilde ik de smaken in een doosje stoppen om thuis weer uit te kunnen pakken. Niet echt mogelijk natuurlijk, dus daarom besloten we ons in te schrijven voor een kookcursus in Yogyakarta. Zodat we dan in ieder geval het recept mee naar huis konden nemen.

We kloppen daarvoor aan bij Guesthouse Viavia en gaan samen met twee Franse toeristen een aantal gerechten uit de Indonesische keuken bereiden.

Kookcursus in Yogyakarta

Een bezoekje aan de lokale markt

Een kookcursus in Indonesië begint steevast met een bezoekje aan de lokale markt. En dat is altijd een leuke plek om even rond te kijken. Marktkooplui zitten tussen de boodschappen op de grond, om hen heen levende kippen, schalen vol vis en heel veel groenten en fruit. Hier komen over het algemeen maar weinig andere toeristen en worden je zintuigen geprikkeld door alle geuren en kleuren.

Ik leer dat bepaalde groenten nog Nederlandse namen hebben omdat ze ooit door de Hollanders naar Indonesië zijn gebracht. Een mevrouw laat zien hoe ze ter plekke tempeh maakt en wij doen inkopen voor ons middagje koken. We kopen verse groenten, vlees, tempeh en lemper, een snack van gekookte rijst met een plukje kippenvlees ertussen.

Kookcursus in YogyakartaKookcursus in Yogyakarta

Snijden, roeren, frituren, proeven

Na een rondje langs alle kraampjes, lopen we weer terug naar de keuken. Op het menu staan gerechten met exotische namen als ‘Ayam Bumbu Rajak’, ‘Gulai Nangka’ en ‘Perkedel Kentang’. We beginnen met het snijden van de ingrediënten en werken in teams aan verschillende gerechten. Terwijl onze Indonesische lerares van alles uitlegt over de recepten en bereidingswijze, worden wij aan het werk gezet. We snijden, roeren, frituren en mogen tussendoor regelmatig even proeven.

Kookcursus in Yogyakarta
Kookcursus in Yogyakarta

Paarse rijst en een curry van jackfruit

Hoewel ik eigenlijk had gehoopt om hét succesrecept voor nasi goreng te krijgen, wordt de rijst vandaag helaas niet gebakken. In plaats daarvan maken we een gerecht met paarse rijst. Wat je daarbij kan eten? We vijzelen de pepers, ui en knoflook in een platte stenen kom tot een smeuïge pasta. Rollen vegetarische balletjes van gekookte aardappels. Bereiden een curry van jack fruit en maken zelf de boemboe voor onze Javaanse kip. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de gefrituurde tempeh en de zelfgebakken kroepoek.

Na een uurtje is onze rijsttafel klaar en eenmaal opgediend is de nasi goreng gelukkig snel vergeten. Want als je er zoveel tijd en liefde in steekt, dan is het sowieso lekker.

Kookcursus in Yogyakarta
Kookcursus in Yogyakarta

Ook een kookcursus doen in Yogyakarta?

Honger gekregen? Ook zin om een kookcursus te doen in Yogyakarta? Er zijn een paar adresjes waar je terecht kunt.

Guesthouse Viavia: Wij boeken onze kookcursus in Yogyakarta bij Guesthouse Viavia. Niet alleen een leuke cursus, maar ook een toffe plek om te overnachten of een andere excursie rondom Yogyakarta te doen. Prijzen vanaf € 14 per persoon.

Privétour met Erna via Withlocals: Heb je geen zin om in een groep te koken, boek dan een kookcursus bij Erna. Ze gaat alleen met jouw reisgezelschap aan de slag. Prijzen vanaf € 32 per persoon.

Koken met Desi (via Viator): Tijdens deze kookcursus leer je maar liefst zes verschillende gerechten koken. Altijd al willen weten hoe je een complete rijsttafel moet bereiden? Desi gaat het je leren. Prijzen vanaf € 33 per persoon.

Kookcursus in Yogyakarta

Reizen naar Indonesië

Pinterest
Facebook
Whatsapp
Email
Foto van Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Rondreis Indonesië

Indonesië is met haar vele duizenden eilanden een van de meest veelzijdige bestemmingen binnen Azië. Elk eiland heeft zijn eigen gebruiken en tradities, en je kunt er moeiteloos natuur met cultuur of mooie stranden combineren. Neem de tijd en bezoek tijdens je reis naar Indonesië ten minste twee eilanden, alleen dan leer je dit immense land een beetje doorgronden.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Indonesië? Lees hier alle reisblogs over Indonesië.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset