Nederlands Reisblog Expeditie Aardbol
6 maart 2023

Doen: Hiken op de Chinese Muur van Jinshanling naar Simatai

Een bezoek aan de Chinese Muur is het hoogtepunt van je reis naar China. De Chinese Muur is duizenden kilometers lang en de stad Beijing (Peking) is daarvoor de beste uitvalsbasis. Zelf bezoek ik de Chinese Muur bij Jinshanling, vanwaar ik een schitterende wandeling maak naar Simatai. Een geweldige ervaring van een ongerept stuk van de muur, want er komen maar weinig andere toeristen.

Wil jij ook de Chinese Muur bezoeken en ben je op zoek naar praktische tips? In deze blog vertel ik je alles over mijn eigen ervaringen met wandelen over de Chinese Muur en welke stukken het makkelijkst zijn te bereiken vanuit Beijing.

| Lees ook: Stadsgids: Wat te doen in Beijing?

Doen: Hiken op de Chinese Muur van Jinshanling naar Simatai

EEN STUKJE GESCHIEDENIS

Eerst een stukje geschiedenis. De bouw voor de Chinese Muur begon ten tijde van de Ming Dynastie (1368-1644), een periode waarin China veel oorlog voerde. De muur moest dienen als verdediging aan de noordkant van het rijk, met name tegen de Mongoolse heersers.

Het bleek weinig zinvol, want begin zeventiende eeuw werd China alsnog vanuit het noordoosten veroverd. De Chinese Muur raakte daarna in verval en werd zelfs deel afgebroken onder het bewind van Mao. Hij liet de stenen gebruiken voor andere bouwwerken. Sinds 1987 staat de Chinese Muur op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt er alles aan gedaan om dit bijzondere bouwwerk te bewaren.

HOE LANG IS DE CHINESE MUUR?

De Chinese Muur diende dus als verdedigingslinie en loopt vanaf de Chinese oostkust duizenden kilometers landinwaarts. De totale lengte van de Chinese Muur is 6350 kilometer. Het bouwwerk heeft een gemiddelde hoogte van 5 meter en is anderhalve meter breed. Het gerucht gaat dat je de Chinese Muur zelfs vanaf de maan kan zien, maar dat is niet waar. De muur is weliswaar heel erg lang, maar te smal om vanuit de ruimte te kunnen waarnemen.

Doen: Hiken op de Chinese Muur van Jinshanling naar Simatai

WANDELEN OVER DE CHINESE MUUR

Met duizenden kilometers aan muur heb je natuurlijk een hoop keus om de Chinese Muur te bezoeken. Vanuit Beijing zijn de stukken bij Badaling en Mutianyu het best te bereiken, maar daar is het logischerwijs erg druk. Wil je liever een rustig stuk van de Chinese Muur bezoeken, dan kun je beter ergens anders naartoe gaan.

Zelf bewandel ik de Chinese Muur van Jinshanling richting Simatai. Dit deel is niet zo heel makkelijk bereikbaar en wordt maar weinig toeristen bezocht. Zelfs tijdens Golden Week, als alle Chinezen vrij zijn en het overal ontzettend druk is in Beijing, kom je hier bijna niemand tegen. Een authentiek stuk van de Chinese Muur, zonder toeristen en zonder verkopers.

| Lees ook: Stedentrip Shanghai: 10 x doen in de leukste stad van China

Doen: Hiken op de Chinese Muur van Jinshanling naar Simatai
Doen: Hiken op de Chinese Muur van Jinshanling naar Simatai

VAN JINSHANLING NAAR SIMATAI

Het stuk van Jinshanling naar Simatai is zo’n 7 kilometer lang en onderweg kom je langs 43 wachttorens. De hele wandeling duurt zo’n 4 à 5 uur en bereid je voor op een zware klim. Er is veel hoogteverschil en de muur is op veel plekken compleet vervallen of zelfs ingestort. Soms loop je steil de berg op en af en moet je op je handen en knieën omhoog klauteren vanwege de steile traptreden.

Maar god, wat is het hier mooi. Ik heb al veel van de wereld gezien, maar een beklimming van de Chinese Muur vond ik het meest indrukwekkend. Met elke stap die je zet wordt het uitzicht mooier en na elke traptree kan je steeds verder kijken. Het is gewoon bijna niet te geloven dat dit reusachtige bouwwerk door mensen is gemaakt. Ik heb die middag ontzettend hard moeten werken om het stuk af te leggen, maar het was elke stap waard. Ben je op zoek naar een ongerept stuk muur, dan moet je wandelen van Jinshanling naar Simatai.

Een paar tips voor als je dit deel van de Chinese Muur gaat bezoeken: Draag goede schoenen! De muur brokkelt op veel plekken af en je verliest snel je grip. Neem daarnaast voldoende eten en drinken mee, onderweg kom je namelijk geen verkoper tegen. Alleen = alleen.

Let op: Tijdens mijn bezoek in 2013 was de helft van het traject Jinshanling-Simatai gesloten. Ter hoogte van wachttoren 22 moest je van de muur af vanwege restauratiewerkzaamheden. Het was niet toegestaan om verder te lopen. Ik kan niet garanderen dat het stuk naar Simatai op dit moment weer open is voor publiek, dus vraag dat goed na in je hotel of guesthouse.

Doen: Hiken op de Chinese Muur van Jinshanling naar Simatai

DE CHINESE MUUR BEZOEKEN

Wil je ook de Chinese Muur bezoeken? Vanuit Beijing heb je keus uit een aantal opties. Je kunt een georganiseerde excursie boeken, met het openbaar vervoer gaan, of via je hotel of guesthouse een privé-chauffeur regelen. Van de ruim 6000 kilometer aan Chinese Muur zijn de stukken bij Badaling en Mùtiányù het populairst en meest bezocht. Hoe kom je vanuit Beijing bij de Chinese Muur? Dat lees je hieronder.

DE CHINESE MUUR BEZOEKEN BIJ BADALING

Badaling is het drukst bezochte deel van de Chinese Muur. Dit stuk is vrij eenvoudig te bereiken met de bus en de Chinese Muur is er schitterend gerestaureerd. Je moet echter wel van het hele circus eromheen houden. Er is een kabelbaan, een dierentuin, een museum en heel veel souvenirwinkeltjes. Het is er over het algemeen heel druk, maar als je een stukje verder loopt wordt het al snel rustiger.

Het meest geschikt voor: Dit stuk van de Chinese Muur is het meest geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of zelfs in een rolstoel zitten. Er is een kabelbaan die je omhoog brengt en een speciale rolstoelingang.

Hoe kom je vanuit Beijing in Badaling? Neem bus 877, 919 of 880 op het Déshèngmén busstation. Je bent in een uur à anderhalf uur in Badaling.

Liever met een georganiseerde tour? Tijdens deze dagtour bezoek je de Chinese Muur bij BadalingJe kan van tevoren online een excursie boeken naar Badaling via Getyourguide. en maak je een korte stop bij het graf van een van de belangrijkste keizers uit de Ming-dynastie. En extra fijn: je kunt gewoon met iDeal betalen, de voucher op je telefoon laten zien en eventueel tot 24 uur voor aanvang annuleren.

Doen: Hiken op de Chinese Muur van Jinshanling naar Simatai

DE CHINESE MUUR BEZOEKEN BIJ MÙTIÁNYÙ

Mùtiányù ligt op ongeveer 40 kilometer ten zuidoosten van Beijing. Dit deel van de muur is schitterend gerestaureerd en over een lengte van ruim 2 kilometer vind je 22 uitkijktorens. Ook hier kun je met een kabelbaan omhoog, maar er zijn minder busgroepen die op deze plek stoppen. Dat scheelt aanzienlijk in de drukte, al kan het er nog steeds wel erg druk worden. Als je op tijd bent kun je vrij eenvoudig de grote mensenmassa’s ontlopen.

Het meest geschikt voor: Mùtiányù is erg populair onder gezinnen met kinderen. Er is namelijk een rodelbaan waarmee je weer naar beneden kan roetsjen.

Hoe kom je vanuit Beijing in Mùtiányù? Neem bus 867 vanaf het Dongzhimen Wai busstation. Deze gaat elke ochtend om 7:00 en om 08:30 uur en gaat om 14:00 en om 16:00 uur terug. De rit duurt wel lang: je bent 2,5 uur onderweg.

Liever met een georganiseerde tour? Deze dagtour brengt je naar de Chinese Muur bij Mutianyu en is inclusief gids en kaartjes voor de kabelbaan.

DE CHINESE MUUR BEZOEKEN BIJ JINSHANLING

Heb je de tijd en zin om een stukje te reizen? Ga dan zeker wandelen van Jinshanling naar Simatai. Een uitdagende wandeltocht, maar de uitzichten zijn fantastisch en je hebt er de muur nagenoeg voor jezelf. Let op: de muur is hier op veel plekken afgebrokkeld en ingestort, dus je moet wel goed ter been zijn.

Het meest geschikt voor: Reizigers die graag van de gebaande paden afwijken en op zoek zijn naar een ongerept stukje van de Chinese Muur.

Hoe kom je vanuit Beijing in Jinshanling? Neem op het Sìhuì busstation de bus naar Chéngdé en stap uit bij Jinshanling. Vanaf hier is het een nog een kilometer lopen. Een andere optie is om bus 980 vanaf Dongzhimen transport hub te nemen en in het stadje Mìyún een taxi naar de muur te pakken.

Liever met een georganiseerde tour? Je kunt de Chinese Muur bij Jinshanling ook georganiseerd bezoeken, maar dat kost wel iets meer dan een tour naar Mutianyu of Badaling. Dat heeft alles te maken het afgelegen karakter, maar zoals je hierboven kunt is het wel echt de moeite waard om wat meer te betalen. Deze tour is inclusief pickup bij je hotel.

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

30 reacties

 1. Deze ga ik onthouden voor volgend jaar, als weer in Beijing hopen te komen. Mijn vriend heeft de Muur nog nooit gezien, en ik heb ‘m gezien samen met 1,2 miljard Chinezen bij Badaling. Dat was geen goed idee ;)

  1. Ik heb plaatjes gezien van hoe druk het bij Badaling kan zijn, maar in het echie ziet het dus ook zwart van de mensen? Dan kun je inderdaad beter iets verder reizen :).

 2. WAUW, wát een uitzicht! Mooie foto’s :) Mijn schoonzusje en zwager zijn net terug uit China en hebben ook op de muur gelopen. Kan niet wachten om hun verhalen te horen!

 3. Wat gaaf! Ik ben er een paar jaar geleden geweest en had de mazzel dat ik door Chinese collega’s op sleeptouw werd genomen. Weet niet meer precies waar ik ben geweest, er waren wel meer dan genoeg toeristen. Maar het was een indrukwekkende ervaring, erg bijzonder.

 4. Wat een bizar mooie foto’s, lijkt me echt een bijzondere ervaring zeg! De Chinese muur zou ik graag eens bewandelen, al klinkt het ook een beetje eng. Maar wauwww, het is zo waard als ik de foto’s zie!!

  1. Op sommige punten was het best een uitdaging om hem te beklimmen, maar het is het inderdaad zo ontzettend waard! Ik was de hele wandeling onder de indruk!

 5. Hele gave foto’s, avontuurtje dit!
  Het staat op mijn bucketlist, want: 1 van de 7 wereldwonderen ;)

  Ben trouwens heel erg benieuwd naar je route in China! Komt daar een post over? Ben me aan het orienteren namelijk en ben op zoek naar een leuke, afwisselende route (natuur/cultuur/steden).

  1. Ik ga wel nog een uitgebreide post schrijven over China, maar heb hem nog niet ingepland! Mijn route was in ieder geval in het kort: Beijing-Shanghai-Guilin-Yangshuo-Macau-Hong Kong. En dat was prima te doen voor 3,5 week :)

 6. Hoi Stephanie
  Ik heb een vraagje. Wij gaan ook bij Jinshangling wandelen op de muur. En na het zien van jou blog heb ik er nog meer zin in :)
  Ik lees dat je reisgenoten wandel schoenen aan hadden. Wat voor schoenen hadden jullie en wat raad je aan? Bergschoenen, lage wandel schoenen of sandalen?

  1. He Nymphaea! Supermooie plannen en tof vooruitzicht! Wij hadden all stars aan, en dat ging in principe prima, maar sommige plekken zijn zo slecht onderhouden dat je wel snel grip verliest. Ik vond het op sommige stukken best eng, zeker als je op een hoog punt stond en dus half naar glijdt. Dus als je schoenen met een goed profiel hebt, dan zou ik dat zeker aanraden!

  2. Ik zou wel schoenen aan doen met goede grip. Het is al vrij pittig lopen en klimmen met goed weer. Met regen meer slippery. Veel fun!

 7. Ik heb ook het deel van Jinshanling naar Simatai gelopen. Was werkelijk super mooi weer, fantastische views en lekker rustig. 1 van de hoogtepunten tijdens t reizen. Aanrader om dit te doen ipv de voor de hand liggende tourtjes met honderden toeristen

 8. Ik zou wel schoenen aan doen met goede grip. Het is al vrij pittig lopen en klimmen met goed weer. Met regen meer slippery. Veel fun!

 9. Hoi Stephanie,

  In het najaar willen mijn vriend en ik deze hike ook gaan doen! Hartstikke leuk om hier jou ervaring te lezen. Graag zou ik je nog wat vragen willen stellen over de hike. Ik twijfel of we de hike georganiseerd gaan doen of gewoon zelf. Is het op jezelf goed te doen? Staat er bij de muur bv aangegeven welke richting in te gaan naar Simatai? en vervolgens weer wanneer je de muur moet verlaten (bij tower 22 als ik het goed begrijp)?
  Daarnaast schrijf je dat je de bus kunt nemen van Sihui naar Chengde en dan uit moet stappen bij Jinshanling. Weet je nog hoe je aan de vertrektijden van de bus kunt komen? en ook de tijden van de bus terug naar Beijing (en welke bus dat is)?
  Ik hoop dat je me kunt helpen want ik heb al behoorlijk wat gezocht op internet maar kom er niet echt aan uit!

  Groetjes Loes

  1. Hi Loes, wat tof dat je naar China gaat! Ik heb het zelf gedaan, maar heb me wel laten afzetten door een privechauffeur. Dat kwam toevallig zo uit. Wat betreft je vraag over de juiste kant: overal staan plattegronden en aan het begin een groot bord met de route. In mijn herinnering moet je rechts aanhouden, maar pin me er niet op vast ;). Je kan het altijd aan iemand vragen, er zijn weinig toeristen, maar wel af en toe verkopers en andere mensen die in de buurt werken. De bustijden heb ik geen idee van, omdat ik dus met een privéchauffeur ben geweest, maar denk dat de meest recente versie van Lonely Planet wel uitkomst kan bieden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis china

China is een van de fascinerendste bestemmingen van Azië. Een land met schitterende natuur, mooie tempels en overweldigende miljoenensteden. Enerzijds hypermodern, anderzijds traditioneel tot in de details. Het land is te groot om in één reis te kunnen doorgronden, maar een bezoek aan Beijing, Shanghai en Hong Kong is een goed begin.

Wil je meer weten over rondreizen en backpacken in China? Lees hier alle reisblogs over China.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset