10 x doen tijdens je eerste bezoek aan Berlijn

10 x doen tijdens je eerste bezoek aan Berlijn
Home » Duitsland » 10 x doen tijdens je eerste bezoek aan Berlijn

Berlijn is zonder twijfel mijn favoriete Europese stad. Een creatief bolwerk vol culturele initiatieven, bijzondere mensen, een indrukwekkende geschiedenis en bovenal een unieke sfeer. Er is geen plek ter wereld waar ik zo vaak ben geweest als in Berlijn. Dat krijg je ervan als het relatief om de hoek ligt. Met de trein reis je vanaf de Nederlandse grens in ongeveer 5 uur naar de Duitse hoofdstad en met het vliegtuig ben je helemaal snel op de plaats van bestemming.

Ga je binnenkort voor de eerste keer naar Berlijn en benieuwd naar de leukste activiteiten en bezienswaardigheden? Ik geef 10 tips voor wat te doen in Berlijn.

WAT TE DOEN IN BERLIJN?

TIPS VOOR EEN STEDENTRIP BERLIJN

1. EEN FIETS HUREN

Het eerste dat je moet doen in Berlijn is een fiets huren. Met het openbaar vervoer is niets mis (integendeel), maar de stad is vrij groot en ondergronds krijg je maar weinig mee van de dynamiek. Inwoners stappen zelf ook graag op de fiets en de fietspaden zijn minstens zo breed als in Amsterdam. Reden genoeg dus om Berlijn op z’n Hollands te ontdekken. Fietsen kun je op elke hoek van de straat huren, en je betaalt ongeveer een tientje per dag.

Berlijn

2. DE GROTE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN BERLIJN AFSTREPEN

Fernsehturm, Brandenburger Tor, het Holocaust Monument, Rijksdaggebouw en Checkpoint Charlie. Natuurlijk kun je Berlijn niet verlaten zonder dat je een glimp hebt opgevangen van de bekendste bezienswaardigheden, maar blijf er vooral niet te lang hangen. Berlijn barst van de verborgen plekjes en heeft zoveel verhalen te vertellen, en de mooiste hoor je op heel andere plekken in de stad.

10 x doen tijdens je eerste bezoek aan Berlijn

3. DE BERLIJNSE MUUR VOLGEN

De Berlijnse Muur liep als een slagader door Berlijn en het symbool van de Koude Oorlog is ook anno 2016 nog overal in de stad te zien. Op veel plekken is de muur vervangen door een markering in de grond, maar zo nu en dan kom je weer een stuk tegen. Een van de bekendste plekken waar je de muur kan bekijken is East Side Gallery langs de Spree-rivier, een enorm stuk muur met talloze kunstwerken, zoals het wereldberoemde kunstwerk van een kussende Leonid Breznjev en Erich Honecker. Je kan de Muur ook bewonderen in onder andere het Mauerpark en bij Potsdamer Platz.

10 x eten en drinken in Berlijn: dit zijn de lekkerste restaurants

4. BRUNCHEN ALS EEN KONING

Zeker doen in Berlijn: lekker onbeperkt brunchen op zondag. Brunchen in Berlijnse is een heerlijke weekendtraditie en hoort bij een bezoek aan de stad. Sla het hotelontbijt op zaterdag en zondag over, en stap op de fiets voor een uitgebreide brunch buiten de deur. Met name in het levendige Friedrichshain zijn volop restaurants waar je voor een vast bedrag onbeperkt mag opscheppen. Zoek een gezellig plekje en geniet van een buffet met Duitse broodjes, salades en warme gerechten. Daar kun je gegarandeerd de rest van de middag op teren. Ben je op zoek naar leuk Berlijn tips voor restaurants en cafés? Lees ook het artikel met mijn 10 favoriete eettentjes in Berlijn.

10 x doen tijdens je eerste bezoek aan Berlijn

5. STRUINEN OVER DE ROMMELMARKT IN BERLIJN

Tijdens elke stedentrip Berlijn loop ik wel een keer over een rommelmarkt. Vooral in het weekend vind je in elk park en pleintje wel kraampjes en verkopers, en kun je ongegeneerd snuffelen tussen andermans troep. Mijn favoriete rommelmarkten in Berlijn zijn die op Boxhagener Platz in Friedrichshain, de Kreuzboerg Flowmarkt in de Prinzessinengärten en de rommelmarkt in het Mauerpark.

Vooral de rommelmarkt in het Mauerpark is een aanrader, want nadat je op zondag tussen de kraampjes hebt gelopen, kun je de Berlijnse Muur bekijken en meedoen met Joe’s Bearpit Karaoke. Dit is een wekelijkse openlucht karaoke met zo’n 2000 man publiek. Durf je dat niet aan? Dan kun je ook gewoon een plekje zoeken in het gras en met een biertje in je hand genieten van andermans zangkunsten.

10 x doen tijdens je eerste bezoek aan Berlijn

6. STREET ART & ALTERNATIEF BERLIJN

Street art en Berlijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nergens ter wereld zie je zoveel graffiti, stickerkunst en kunstwerken in de openlucht als hier. Als je er op gaat letten ga je kunstenaars herkennen en kun je soms wel een uur naar één muur blijven kijken. In principe kun je er zelf op uit, maar het is ook leuk om met een gids op zoek te gaan naar de meest bekende en onbekende street art.

Een van de leukste manier om alternatief Berlijn te ontdekken is tijdens een gratis stadswandeling met Alternative Berlin. Een leuke middag langs de mooiste plekjes van de stad. Zij hebben daarnaast ook een hele leuke alternatieve pub crawl voor in de avonduren. Bij deze tour geef je aan het eind van de wandeling een fooi naar eigen budget. Als je liever gaat fietsen dan kan ik de alternatieve fietstour van Berlin on Bike met een Nederlandse gids van harte aanraden. Deze fietstocht door Berlijn kost € 25, duurt ongeveer 4 uur en kun je eenvoudig van tevoren boeken via Getyourguide.

Lees ook: Alternatief Berlijn door een analoge lens

10 x eten en drinken in Berlijn: dit zijn de lekkerste restaurants

7. CHILLEN OP EEN STADSSTRAND LANGS DE SPREE

Wat te doen in Berlijn als het warm is? Op een zonnig dag kun je wat mij betreft het best afkoelen langs het water van de Spree. Berlijn heeft diverse stadsstranden, waarvan Badeschiff de meest bekende is. Hier kun je chillen op een strandstoel in het zand en een duik nemen in een zwembad in de Spree. Kom wel op tijd, want zeker op een warme dag is het hier ontzettend druk. Toch te laat? Een leuk alternatief is Holzmarkt25, een relaxte strandbar met zitjes langs het water, hangmatten en eetstalletjes. Je kunt er niet zwemmen, maar pootjebaden in de Spree moet lukken.

Teufelsberg bezoeken, een voormalig afluisterstation in Berlijn

8. URBEX EN VERLATEN GEBOUWEN BEKIJKEN

Oude ziekenhuizen en vliegvelden, leegstaande pretparken en afluisterstations: in Berlijn stikt het van de verlaten gebouwen met een verhaal. Sommige panden zijn gestript en overgenomen door kunstenaars, bij andere hebben de eigenaren niet eens de moeite genomen om hun spullen mee te nemen. Berlijn is de uitgelezen bestemming om eens op ontdekking te gaan in een leegstaand pand, zogenoemd Urban Exploring ofwel urbex. Op de site van Abandoned Berlin vind je een overzicht van alle verlaten gebouwen waar je op eigen risico een kijkje kan nemen, maar als je liever legaal ergens rondkijkt kun je gelukkig ook aansluiten bij een rondleiding. Zelf nam ik een kijkje in het verlaten vliegveld Tempelhof en deed ik een rondleiding bij het voormalige afluisterstation Teufelsberg.

Lees ook: Doen: Rondleiding over Flughafen Tempelhof in Berlijn
Lees ook: Rondleiding door Teufelsberg, een voormalig afluisterstation in Berlijn

10 x doen tijdens je eerste bezoek aan Berlijn

9. EEN DAGJE RAW GELÄNDE

Een van de leukste plekken in Berlijn is RAW Gelände. Hier moet je zijn geweest tijdens je eerste, tweede en eigenlijk elk bezoek aan de stad. RAW staat voor Reichsbahn-Ausbesserungs-Werk en is een voormalige onderhoudswerkplaats voor treinen. In de oude fabrieksloodsen vind je nu toffe street art en bijzondere culturele alternatieven, zoals een openluchtbioscoop, skatehal, klimmuur, zondagse rommelmarkt en een street food markt. Ik ben er wel eens een hele avond wezen dansen in nachtclub Cassiopeia en de laatste keer lag ik er zelfs aan het zwembad. Haubentaucher is een openluchtzwembad met fijne strandstoeltjes en ligbedjes, de ideale plek voor als je even een pauze wil van de drukte in de stad.

10 x doen tijdens je eerste bezoek aan Berlijn

10. IN EEN FOTOHOKJE DUIKEN

Het blijft een bijzonder fenomeen: overal in de stad staan pasfotohokjes waar je voor een paar euro een kiekje kan maken. De analoge fotohokjes zijn op de raarste plekken te vinden en hebben een grote aantrekkingskracht op zowel toeristen als locals. Zorg dat je altijd wat muntgeld op zak hebt (een foto kost € 2) en maak samen met je reisgezelschap een leuke foto. Het perfecte aandenken aan je bezoek aan Berlijn.

Meer tips voor Berlijn? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• 10 x eten en drinken in Berlijn
• 25hours Hotel Bikini Berlin, designhotel met uitzicht op de dierentuin
• Een milieusticker voor Duitsland: waar heb je deze nodig en waar is ie te koop?
• Doen: Rondleiding over Flughafen Tempelhof in Berlijn

OVER EXPEDITIE AARDBOL

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, allen geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!35 REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.