Zoeken
Sluit dit zoekvak.
21 augustus 2023

Chefchaouen: 10 x doen in het blauwe stadje van Marokko

Chefchaouen: 10 x doen in het blauwe stadje van Marokkko

De blauwe medina van Chefchaouen behoort zonder twijfel tot de mooiste plekjes ter wereld. Dit fotogenieke bergdorpje is gelegen in het noorden van Marokko en wordt ingeklemd door het ruige Rifgebergte. Blikvanger is het betoverend mooie oude centrum van Chefchaouen, want de medina is volledig opgetrokken in blauwe en witte verf. Je kunt er eindeloos dwalen door een spectaculair decor van blauwtinten en maakt er kennis met een heel andere kant van Marokko.

Chefchaouen

Chefchaouen: 10 x doen in het blauwe stadje van Marokkko

Chefchaouen: het blauwe stadje van Marokko

Je vraagt je vast af: waarom is Chefchaouen blauw? Chefchaouen werd in 1471 gesticht door berberstammen uit het Rifgebergte. Vanaf 1494 zochten Joodse vluchtelingen uit Granada er onderdak als gevolg van de Spaanse Inquisitie. De huizen werden omstreeks 1930 voorzien van hun kenmerkende kleur blauw, wat een symbolische kleur is binnen het jodendom. Anno nu is de medina een prachtige smeltkroes van invloeden uit Marokko en Andalusië. Het straatbeeld wordt bepaald door smalle steegjes en rode dakpannen, en je hoort vaker Spaans dan Frans of Arabisch. Chefchaouen is een bijzondere plek die je niet mag overslaan tijdens je rondreis door Marokko.

Bezienswaardigheden in Chefchaouen

Benieuwd naar de bezienswaardigheden van Chefchaouen en wat je allemaal kan doen in deze blauwe stad van Marokko? Hieronder lees je mijn 10 tips voor Chefchaouen.

Chefchaouen: 10 x doen in het blauwe stadje van Marokkko

1. Overnachten in een boetiekhotel

Net als elders in Marokko vind je in Chefchaouen charmante hotels en prachtig ingerichte raids. Deze Marokkaanse herenhuizen hebben dikwijls een sfeervolle binnenplaats en een dakterras vanwaar je uitzicht heb over de omliggende daken. Een slaapplek hoeft in Chefchaouen niet veel te kosten, want voor 20 à 30 euro kun je met z’n tweeën meer dan prima overnachten. Zelf sliep ik in het mooie boetiekhotel Casa Miguel, waar ik samen met mijn vriend omgerekend 90 euro betaalde voor drie nachten.

Chefchaouen: 10 x doen in het blauwe stadje van Marokkko

2. Genieten van de zeldzame rust in relaxt Chefchaouen

Chefchaouen voelt als een oase van rust in vergelijking met de Marokkaanse koningssteden Fes en Marrakech. Het is niet alleen het kalmerende blauw waarmee de huizen zijn versierd, ook de inwoners zijn relaxt en de medina heerlijk rustig. Chefchaouen is de ideale bestemming om even bij te komen van je reis door hectisch Marokko. Een stadje waar je graag wat langer blijft hangen. Want de sfeer is goed, de prijzen zijn laag en de inwoners ontzettend vriendelijk.

Maar wees gewaarschuwd: het bekendste exportproduct uit de regio van Chefchaouen is cannabis. In de bergen liggen ’kif’-plantages en het is niet moeilijk om hier aan wiet te komen. Toch is het verboden om drugs te kopen, verkopen of te gebruiken in Marokko. Het wordt afgestraft met celstraffen tot 10 jaar.

Chefchaouen: 10 x doen in het blauwe stadje van Marokkko

3. Doe een gratis wandeltour met gids

De leukste manier om Chefchaouen te leren kennen? Tijdens een wandeltocht met lokale stadsgids. Via Guruwalk kun je je gratis aanmelden voor een tour door het blauwe stadje van Marokko. Je maakt een wandeling door de mooiste straatjes en onderweg leer je meer over de geschiedenis van de stad. De belangrijkste bezienswaardigheden in Chefchaouen komen uiteraard aan bod, maar je zult ook op plekken komen die de doorsnee toerist over het hoofd ziet. De tour is in principe gratis, maar een fooi achteraf wordt wel gewaardeerd. Je bepaalt zelf hoeveel je geeft, dus deze wandeling past altijd binnen je budget.

➞ Chefchaouen tip: Doe de tour direct aan het begin van je verblijf, zodat je alle goede tips meteen in de praktijk kan brengen.

4. Ontbijten en muntthee drinken op Plaza Uta El-Hammam

Het kloppend hart van Chefchaouen wordt gevormd door Plaza Uta el-Hammam. Dit is een mooi plein dat wordt omringd door kleine restaurants en cafés. Je kunt er de dag in alle rust beginnen met een lokaal ontbijtje, dat bestaat uit sinaasappelsap, ei, geitenkaas en olijfolie. Later op de dag drink je er muntthee tussen de locals en is het heerlijk mensen kijken.

Chefchaouen: 10 x doen in het blauwe stadje van Marokkko

➞ Lees ook: Zien en doen in de oude medina van Fez

5. Winkelen in de blauwe medina

Voor een bijzonder souvenir zit je in de blauwe stad helemaal goed. Chefchaouen staat bekend om haar wolproductie en in de vele souvenirwinkels koop je prachtige dekens en tapijten. Veel winkels hebben een atelier of werkplaats waar je kan zien hoe dekens en kleden worden geweven. Het is een aanrader om even binnen te kijken. Daarnaast kun je er ook handgemaakte sieraden en mooie leren tassen kopen. Over elke aankoop valt stevig te onderhandelen en een deal wordt beklonken met een glaasje muntthee. Ben je op zoek naar iets moois? Ga dan zeker een middagje thee drinken met de locals, luister naar hun verhalen en ga naar huis met een uniek souvenir uit de regio.

Chefchaouen: 10 x doen in het blauwe stadje van Marokkko

6. Het uitzicht bekijken vanaf de Spaanse moskee

Een stukje buiten de stadsmuren ligt de Spaanse Moskee, een erfenis van de Spaanse bezetting in 1920. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden van Chefchaouen en leuk om even naartoe te lopen. De moskee is nooit in gebruik genomen maar vanaf deze plek heb je wel een geweldig uitzicht over het blauwe centrum van Chefchaouen. Om er te komen moet je de medina verlaten via Bab el-Ansar en de weg oversteken bij de waterval Ras el-Maa. Vanaf hier kun je het bouwwerk goed zien liggen en vind je het pad dat naar de moskee loopt. Let ook op de vrouwtjes die hier hun was doen in de rivier en pas op voor tegemoetkomende ezeltjes.

Chefchaouen: 10 x doen in het blauwe stadje van Marokkko

➞ Lees ook: Marokko voor beginners: de beste tips voor Tanger

7. De oude kasbah en het etnographic museum bezoeken

Verreweg het meest opvallende bouwwerk van Chefchaouen is de oude kasbah aan Plaza Uta el-Hammam. Dit zandstenen fort is volledig gerestaureerd en huist nu het Etnographic Museum en een galerie. Je kunt er het werk van locale kunstenaars bekijken, maar neem vooral de trap omhoog. Vanaf de uitkijktorens heb je een mooi overzicht over het plein en de omliggende bergtoppen.

Chefchaouen: 10 x doen in het blauwe stadje van Marokkko

8. Verdwalen in het netwerk van blauwe straatjes

De blauwe medina van Chefchaouen is een bezienswaardigheid op zich. De oude stad bestaat uit een fijnmazig netwerk van blauwe steegjes. De straatjes leiden naar uitzichtpunten en watervallen, goed verstopte restaurantjes en fotogenieke plekken. Een van de leukste dingen om te doen in Chefchaouen is dan ook eindeloos dwalen door dit blauwe labyrinth. Het is makkelijk verdwalen met alle doodlopende steegjes en wirwar aan huisjes, maar als je naar beneden blijft lopen kom je altijd uit op een herkenbaar punt.

Chefchaouen: 10 x doen in het blauwe stadje van Marokkko

9. Tajine met lam en pruimen eten bij restauarnt Beldi Bab Sour

Veruit de lekkerste Marokkaanse gerechten eet je bij restaurant Beldi Bab Sour, een knus huiskamerrestaurant gelegen in een zijstraat ten westen van Plaza Uta el-Hammam. Je zit er op de grond en moet niet bang zijn om een tafeltje te delen met andere mensen. Toch is het een aanrader, want het eten is goed geprijsd en ontzettend lekker. Mijn aanbeveling is de tajine met lam en pruimen, wat mij betreft een van de lekkerste gerechten uit de Marokkaanse keuken.

10. De watervallen van Akchour bezoeken

Heb je wat meer tijd en ben je benieuwd wat te doen in de omgeving van Chefchaouen? De blauwe stad van Marokko is interessant genoeg om een paar dagen te blijven hangen, maar je kunt er ook voor kiezen om deze plek te gebruiken als uitvalsbasis voor dagtripjes in de omgeving. Op ongeveer 30 kilometer buiten de stad liggen bijvoorbeeld de watervallen van Akchour. Dit is een prachtig natuurgebied met helderblauw water, kabbelende riviertjes en prachtige watervallen.

11. Een trekking doen door het Rifgebergte

Chefchaouen wordt omringd door de groene toppen van het Rifgebergte en in de omgeving kun je prachtige wandelingen maken en trekkings doen. Bezoek bijvoorbeeld het Talassemtane National Park of ga wandelen in het Bouhachem Regional Nature Reserve. Je kunt onder leiding van een gids een halve dag gaan wandelen, maar het is ook mogelijk om daar langer de tijd voor te nemen en onderweg te overnachten in hutten en bergdorpjes. Vanuit Chefchaouen is het ook mogelijk om in één dag de berg Jebel El Kelaâ te beklimmen, een beetje conditie is dan wel handig.

10 x bewijs dat Marokko het meest fotogenieke land ter wereld is

Ook op reis naar Chefchaouen?

Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks naar Chefchaouen vliegen, maar moet je reizen via de luchthaven van Fez. Een goede reden om deze twee steden met elkaar te combineren. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om via de stad Tanger te vliegen. Vliegtickets naar Marokko zijn over het algemeen goed betaalbaar en via Tix.nl vind je altijd wel een gunstige aanbieding.

Chefchaouen ligt op 200 kilometer van Fez en op 115 kilometer van Tanger. Ik kan het aanraden om een auto te huren en zelf naar Chefchaouen te rijden. Ik huur zelf altijd een auto via Sunny Cars, wat mij betreft de meest betrouwbare partij voor autohuur. Bij hun betaal je altijd een all-inclusive prijs, en hoef je nooit meer ter plekke een aanvullende verzekering af te sluiten bij het ophalen van de auto. Daarnaast krijg je altijd je eigen risico terug als er toch iets gebeurd onderweg. Wel zo prettig in een land als Marokko.

In Chefchaouen heb je ruime keus uit leuke hotels en b&b’s. Op Booking.com vind je een uitgebreid overzicht van betaalbare hotels, wij slapen zelf in het fotogenieke Casa Miguel.

Bezoek Chefchaouen tijdens een dagtrip

Ik krijg regelmatig de vraag of je Chefchaouen ook kan bezoeken tijdens een dagtrip. Ja dat is natuurlijk mogelijk, maar je hebt dan wel een druk programma. Vanuit Fez is het bijvoorbeeld drie uur rijden, kom je uit Tanger dan ben je ruim twee uur onderweg. Je kunt ervoor kiezen om zelf een auto te huren, maar het is misschien wel goedkoper en comfortabeler als je een tour boekt. Dat kan eenvoudig van tevoren online. Een dagtour naar Chefchaouen vanuit Fez kost € 45 per persoon.

Reizen naar Marokko

Foto van Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

27 reacties

  1. Ik ben echt zo verliefd op dat stadje. Wij sliepen bij twee mensen thuis in het Rifgebergte omdat we juist een trekking wilde doen. Helaas viel dat letterlijk in het water. Maar ondanks dat genoten van dit stukje Marokko!

    1. Haha dat had ik ook na mijn eerste bezoek aan Marrakech. Marokko is echt een geweldig vakantieland. En dat op maar 3 uur vliegen!

      1. Wij vertrekken in september voor een rondreis door Marokko . We krijgen vele horrorverhalen over de veiligheid, omdat we zelf met de auto door het land rijden! Kan je ons hieromtrent tips geven of ons gerust stellen?

  2. Wat een fotogenieke stad, gehuld in het blauw. En ook wat een mooie foto’s, die kunnen zo uit een 1000 en 1 nacht sprookjesboek komen. Met jouw artikel heb ik even fijn kunnen wegdromen. Wow!

    1. Oei, met een baby of peuter lijkt het me wel erg zwaar, maar wellicht kun je via een bureautje een makkelijke wandeling regelen met een gids :)!

    1. Is het absoluut! Goed betaalbaar, lekker weer, bijzondere cultuur, mooie steden en hele vriendelijke mensen. (nog meer redenen nodig ;)?

  3. Chefchaoun ziet er prachtig uit!
    We gaan in april naar Fes, is het mogelijk met huurauto een dag naar chefchaoun te gaan?

  4. Wij gaan binnenkort naar Marakech wat is het beste om te doen gewoon een taxi nemen naar deze prachtige blauwe stad of een excursie boeken

  5. Wat een inspirerende blog en plek. Mijn idee is om te vliegen naar Tanger en van daar uit met trein door het land te reizen. Ik las dat je sommige plekker, zoals Essaouira met een bus van Oncf kunt bereiken. Ik las ook dat Oncf een railpass heeft voor toeristen, maar op hun site vind ik helemaal niets. Zou je me daar wat tips over willen geven?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Marokko

Marokko ligt op slechts 3 uur vliegen van Nederland, maar voelt als de andere kant van de wereld. Marrakech is als een sprookje uit 1001-nacht, het Atlasgebergte bestaat uit indrukwekkende rotsformaties en er zijn maar weinig plekken zo kleurrijk als het blauwe Chefchaouen. De leukste manier om dit land te verkennen? Met een huurauto! Zet koers richting de Koningssteden of doorkruis het Atlasgebergte, de keus is aan jou.

Wil je meer weten over een vakantie naar Marokko? Lees hier alle reisblogs over Marokko.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset