Zoek
Sluit dit zoekvak.
27 februari 2023

Zien en doen in de oude medina van Fez

Zien en doen in de medina van Fez

Koningsstad Fez is gelegen ten noorden van de Atlas en groeide in korte tijd uit tot een van de populairste bestemmingen van Marokko. Niet geheel onterecht, want Fez heeft een prachtige oude stad vol verrassingen. De okergele medina is een labyrint van straatjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Straten zijn net breed genoeg voor een ezel met kar en om elke hoek wacht weer een nieuwe verrassing in de vorm van een moskee, markt of museum. Verdwalen is hier onvermijdelijk, maar het blijkt de beste manier om deze bijzondere plek en haar lieve bewoners te leren kennen.

Fez

Zien en doen in de medina van Fez

Wat te doen in Fez?

Benieuwd wat te doen in Fez? Het oude centrum van Fez barst van de bezienswaardigheden, maar verdwalen is eerder regel dan uitzondering. Om te voorkomen dat je daardoor een belangrijke highlight over het hoofd ziet, hebben we de belangrijkste bezienswaardigheden op een rijtje gezet. Dus sla deze pagina op als je naar Fez gaat, want in deze blog delen we onze tips voor de leukste dingen om te doen in het hart van deze Marokkaanse Koningsstad.

1. Verdwalen in de medina

De medina van Fez (genaamd Fès el-Bali) is de grootste van heel Marokko en omvat 1200 jaar aan geschiedenis. Het is het grootste autovrije centrum ter wereld en bestaat uit een fijnmazig netwerk van smalle steegjes. Hier weerklinkt het getik van ezelshoeven in de straatjes en is verdwalen aan de orde van de dag. De medina bestaat uit twee hoofdstraten, Talaa Kebira en Talaa Seghira, maar zodra je een zijstraatje inslaat raak je gegarandeerd de weg kwijt. Neem ruim de tijd om het ingenieuze stratenpatroon te leren kennen, op eigen kracht of onder begeleiding van een gids. In de meeste riads en hotels kun je een rondleiding boeken, maar als je gewoon op straat de weg vraagt kom je er uiteindelijk ook.

➞ Fez tip: Deze rondleiding neemt je mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Zien en doen in de medina van Fez
Zien en doen in de medina van Fez

2. De koranscholen van Fez

De koranscholen van Fez behoren tot de meest gefotografeerde plekjes van de stad. Medersa Bou Inania lijkt qua bouwstijl en details erg op de beroemde koranschool in Marrakech, maar is een stuk kleiner en doorgaans ook een stuk rustiger. Hier kun je op je gemak het prachtige houtsnijwerk bewonderen en de gedetailleerde mozaïeken. Vroeger werd hier theologisch onderwijs gegeven en deze medersa behoorde tot de beste scholen van de stad. Een stukje verderop vind je ook de tweede koranschool van Fez: Medersa el-Attarine. Deze koranschool hoort bij de nabijgelegen Kairaouine Moskee en bestaat al sinds het jaar 1325.

Zien en doen in de medina van Fez
Zien en doen in de medina van Fez

3. Naar binnen gluren bij de Kairaouine Moskee

De Kairaouine Moskee behoort tot de grootste moskee’s van heel Afrika. Het gebedshuis staat midden in de Medina en werd gebouwd in 859. De moskee wordt al eeuwenlang gezien als één van de belangrijkste spirituele en intellectuele centra van de Arabische wereld, en biedt plek voor ongeveer 20.000 gelovigen. De binnenkant schijnt ontzettend mooi te zijn, met prachtige fonteinen, marmeren zuilengalerijen en unieke details. Als niet-moslim mag je niet naar binnen, maar voor de grote poort kun je wel even naar binnen gluren.

Zien en doen in de medina van Fez

4. Bab Bou Jeloud

In het westen van de medina ligt Bab Bou Jeloud, de belangrijkste toegangspoort tot de medina van Fez. Bab Bou Jeloud is een prachtige poort met blauw-paarse tegels en geeft een mooi doorkijkje op de rijkversierde minaret van de Medersa Bou Inania. Als je via deze poort de medina binnenkomt, bevind je je direct op een pleintje vol restaurants. Hier kun je prima Marokkaans eten voor een kleine prijs. Een grote schaal couscous met groente of tajine kost doorgaans niet meer dan 40 dirham. Een goede plek om goedkoop te eten. Kies voor een tafeltje aan de straatkant om getuige te zijn van de bedrijvigheid op straat.

Lees ook: Chefchaouen: 10 x doen in het blauwe stadje van Marokko

Zien en doen in de medina van Fez

5. Nejjarine Museum of Wooden Arts and Crafts

Het Nejjarine Museum of Wooden Arts and Crafts is gevestigd in een prachtig gerestaureerde funduq, een plek waar rondtrekkende nomaden van oudsher hun koopwaar konden verkopen. Een prachtig gebouw met interessante tentoonstellingen over Marokkaanse kunst- en gebruiksvoorwerpen. Zelfs als je niet zo van de musea bent, is het een aanrader om deze plek toch te bezoeken. Het prachtige gebouw wordt namelijk gerekend tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Fez.

➞ Fez tip: Leer de lekkerste gerechten uit Marokko kennen tijdens een kookworkshop in Fez.

Zien en doen in de medina van Fez

6. De leerlooierijen van Fez bezoeken

Al wandelend door de straatjes van Fez word je constant aangesproken door mannen die je naar de leerlooierijen willen brengen. De leerlooierijen van Fez zijn wereldberoemd en moet je gezien hebben tijdens je bezoek aan de stad. Negeer dan wel alle mensen die je ernaartoe willen brengen, want dat gaat je geld kosten. Beter kun je de bordjes volgen en op de geur afgaan. Het leerdistrict bestaat uit leerwinkels met terrassen vanwaar je goed uitzicht hebt op de werkzaamheden beneden je. Je mag over het algemeen gratis een kijkje nemen en verkopers willen je voor een kleine fooi graag meer vertellen over het productieproces. In Fez vind je leer van uitstekende kwaliteit, maar voel je niet verplicht om iets in de winkels te kopen.

Zien en doen in de medina van Fez
Zien en doen in de medina van Fez

7. Batha Museum

Er zijn maar weinig mensen die een bezoek brengen aan het Batha Museum, en dat is best een beetje jammer. De collectie van het museum bestaat uit traditioneel Marokkaans handwerk en je bewondert er onder andere antiek keramiek, houtsnijwerk en textiel. Ik was zelf vooral onder de indruk van het gebouw zelf. Het museum bevindt zich in een 19de-eeuws paleis met een prachtige tuin in Andalusische stijl. Een bezienswaardigheid in Fez waar je op je gemak foto’s kan maken zonder dat er andere reizigers in je beeld lopen.

Zien en doen in de medina van Fez

8. Eten bij Café Clock

Mijn favoriete plekje in heel Fez is het dakterras van Café Clock. Een vrij westers café met een originele kaart en leuke activiteiten op het programma. Zo worden er sportwedstrijden uitgezonden, concerten gehouden en kun je er kooklessen nemen. Het is een hele fijne plek om even te ontsnappen aan de hectiek op straat en op het dakterras is het heerlijk rustig zitten. Ik ging hier vaak aan het eind van de dag naartoe om lekker wat te drinken, eten en te lezen. Op de kaart staan broodjes en gerechten met falafel, maar ook een kamelenburger. Een fijne afwisseling op alle tajines en couscous.

Zien en doen in de medina van Fez

9. De kamelenslager

Kamelenvlees dus. Op de markt aan het begin van de medina is het een drukte van belang met mensen en dieren. Hier kun je groente, fruit, specerijen en vlees kopen, en de meest beruchte verkoper is de kamelenslager. Je herkent zijn stalletje aan de reusachtige kamelenkop die hier aan een haak voor de toonbank hangt.

➞ Lees ook: Mini rondreis door Marokko: combineer Marrakech en Essaouira

Zien en doen in de medina van Fez

10. Zoeken naar de mooiste souvenirs

Fez is een stad van de ambachten en de medina is opgedeeld in verschillende kwartieren waar je ambachtslieden nog op traditionele wijze aan het werk kan zien. Behalve de leerlooierijen zie je hier ook hoe kleurrijke aardewerken schalen worden gemaakt en kun je een kijkje nemen in oude tegelfabrieken. Fez is daarmee een uitstekende bestemming om mooie Marokkaanse souvenirs op de kop te tikken. Wat betreft aantal winkeltjes moet de stad het afleggen tegen de medina van Marrakech, maar je vindt er desondanks genoeg plekken waar je goed kan winkelen. Zelf koop ik er een handgeknoopt Berbertapijt en grote aardewerken schalen. Houd er wel rekening mee dat de medina op vrijdag praktisch uitgestorven is en de meeste winkeltjes gesloten.

Zien en doen in de medina van Fez

Hotels in Fez

De prijzen voor een hotel, hostel of riad in Fez liggen een stukje hoger dan in Marrakech, maar er is genoeg keus voor elk budget. Zelf slaap ik in Dar Ahl Tadla, dat super centraal is gelegen op vijf minuten lopen van Bab Bou Jeloud. Het is een vrij simpel pension, maar op een goede locatie ten opzichte van alle bezienswaardigheden en het dakterras heeft de mooiste uitzichten over de medina van Fez.

Wat leuker: Fez of Marrakech?

En dan is het tijd voor de vraag der vragen: wat is leuker? Fez of Marrakech? Ik hoor regelmatig dat reizigers Fez leuker en gemoedelijker vinden dan Marrakech, maar persoonlijk ben ik meer gecharmeerd van Marrakech. Ik vond Fez erg druk en gefocust op reizigers, terwijl je in Marrakech voor mijn gevoel veel meer tussen de echte bewoners zit. De medina van Fez is ontzettend mooi, maar ik kreeg bij Marrakech meer het gevoel alsof ik me in het decor van een sprookje van 1001 nacht bevond. Of je wat mij betreft Fez helemaal moet overslaan? Nee hoor, gewoon lekker bovenstaand lijstje afwerken en combineren met naastgelegen Koningsstad Meknes, of nog beter: het ontzettend leuke Chefchaouen. Meer weten over mijn roadtrip door Marokko? Lees hier al mijn verhalen.

Ook op reis naar Fez? Zo kom je er:

Marokko ligt op slechts drie uurtjes vliegen van Nederland en een rondreis heb je zo gepland. Je kunt al voor een paar tientjes naar Fez vliegen, de goedkoopste tickets vind je online via TIX.nl. Wil je na je stedentrip Fez nog meer van Marokko zien? Vanuit Fez reis je eenvoudig verder naar bestemmingen zoals Chefchaouen, het Atlasgebergte of de Sahara. Boek een georganiseerde tour via bijvoorbeeld GetYourGuide of huur een auto via Sunny Cars.

Laat je het plannen van jouw vakantie naar Marokko liever over aan de experts? Neem dan eens een kijkje op de website van Riksja Travel, en stel eenvoudig jouw ideale rondreis samen met behulp van de verschillende bouwstenen.

Reizen naar Marokko

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

21 reacties

  1. Dankjewel! Ik kan het alleen maar aanraden om meer van Marokko te gaan bekijken! En ik blijf inderdaad een zwak houden voor die stad :)!

 1. Aahh ik wil zo graag een keer naar Marokko, maar ik krijg m’n omgeving er niet warm voor helaas. Weet ook niet of het een bestemming is die je snel alleen zou bezoeken?

  1. Zou ik inderdaad niet zo snel doen, vond Marokko niet echt een backpackersbestemming zoals Azië of Oost-Europa. Jammer dat je omgeving er niet voor is te porren, het is zo mooi!

  1. Ik kan het je zeker aanraden, heb zo ontzettend genoten van de road trip die ik maakte door Marokko!

 2. Te gekke foto’s! Die hele sfeer is echt geweldig. Dan wil ik alleen maar mijn koffer inpakken en ook die kant op gaan. Die straatjes en gebouwen zijn zo mooi!

  1. Dankjewel! Het is zo anders dan Europa, echt bijzonder dat je zo’n totaal andere wereld vindt op slechts 3 uur vliegen!

 3. Marokko begint me steeds leuker te lijken. Eerst dacht ik er nooit zo over na, maar het begint steeds meer intrede te maken op social media! Ik ben nu toch wel een beetje benieuwd. Ik ben dol op de Arabische landen in de Perzische Golf streek, dus wellicht is Marokko ook wel iets voor mij!

  1. Dan zal je Marokko zeker leuk vinden! Het is er zo mooi, leuk en bijzonder, ik zou er zo weer naartoe gaan dit jaar!

 4. Damn, ik was een heel verhaal aan het schrijven met tips daar ik diverse keren in Fes ben geweest maar het hele verhaal is ineens foetsie…

 5. Ik ben zowel vorig jaar november als dit jaar november in Fes geweest en heb ook nog wat tips. Vorig jaar hebben we via ons riad een gids gehuurd (500 dirham pp, is nog geen €50) naar o.a. Sefrou, Ifrane en Azrou. Verder hebben we aapjes gevoerd in het Atlas gebergte en hebben thee gedronken bij mensen die in een grot wonen. Was geweldig! Zo’n tocht kun je het beste op vrijdag doen, dan is er in de medina niet veel te beleven.

 6. vorig jaar zijn we, op advies van het riad, met een gids de medina ingegaan. Dat kostte niet veel, en dan kom je meteen overal en krijg je een rondleiding etc. Natuurlijk hopen de verkopers dat je iets koopt, maar het hóeft niet. Onze gids wilde onze meenemen naar een tapijtwinkel waar we thee zouden drinken, wij zeiden dat we dat liever niet deden omdat we zeker geen tapijt zouden kopen. Dat hoeft ook niet zei de gids. Bij de winkel aangekomen zeiden we tegen de eigenaar dat we zeker geen tapijt zouden kopen. Dat hoefde ook niet zei hij, we kregen thee en ze lieten zien wat ze zoal hadden, omdat het hoorde bij de culturele ervaring. Toen we weggingen wilden we wat geld geven voor de thee maar dat werd niet geaccepteerd.

 7. Dit jaar hebben we met een gids een dagtocht gemaakt naar Meknes en Volubilis (ruïnes van een zeer oude Romeinse nederzetting). Meknes vonden wij minder, maar Volubilis was geweldig. Het was eind november en desondanks bijna 30 graden die dag, erg warm maar net te doen om Volubilis te bezoeken. In de zomer zou ik het niet aanraden. Dit soort tochten kun je het beste op vrijdag inplannen. Verder hebben we een diner show gedaan, dat was geweldig. Prachtige zaal, live muziek, buikdanseressen en een illusionist en een drie-gangen diner met koffie of thee met lekkernijen na. Ik heb ook wijn gedronken en desondanks waren we ca. €32 pp kwijt inclusief entertainment. Dit jaar heb ik ook bij de kapper (kosten €4,50) mijn lange krulhaar laten wassen en glad laten föhnen. Het heeft nog nooit zo mooi gezeten!

  1. Hoi Brigitta, dank voor het delen van jouw ervaringen! Fez is een mooie stad en leuk dat je zoveel verschillende dingen hebt gedaan!

 8. Leuke info voor ons reisje naar Fez eind april. Ik ga met mijn dochter, is het oppassen als je met 2 vrouwen bent in Marokko qua veiligheid?

  1. Hoi Yvonne, ik ben nu 3 keer in Marokko geweest en heb geen vervelende dingen meegemaakt op dat gebied. Je wordt als vrouw wel veel aangesproken op straat, maar dat is in Fez gelukkig een heel stuk minder dan in Marrakech bijvoorbeeld. Ik zou me daar in ieder geval niet heel druk om maken. Groetjes en goede reis! Stephanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Marokko

Marokko ligt op slechts 3 uur vliegen van Nederland, maar voelt als de andere kant van de wereld. Marrakech is als een sprookje uit 1001-nacht, het Atlasgebergte bestaat uit indrukwekkende rotsformaties en er zijn maar weinig plekken zo kleurrijk als het blauwe Chefchaouen. De leukste manier om dit land te verkennen? Met een huurauto! Zet koers richting de Koningssteden of doorkruis het Atlasgebergte, de keus is aan jou.

Wil je meer weten over een vakantie naar Marokko? Lees hier alle reisblogs over Marokko.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset