Toerist in eigen land: Historisch Harlingen

Toerist in eigen land: Historisch Harlingen

Harlingen is de toegangspoort van Terschelling en Vlieland. In dit eeuwenoude havenstadje vertrokken vroeger de handelsschepen naar de overzeese gebieden, tegenwoordig stap je hier aan boord van de veerboot naar de Waddeneilanden of op een zeilschip van de Bruine Vloot.

Tijdens mijn reisje naar de Wadden deze zomer verblijf ik ook een nachtje in dit kleine Friese plaatsje op het vasteland. Mijn bezoek aan Harlingen was summier, ik had nog geen 24 uur de tijd om rond te kijken. Uiteraard veel te kort om het stadje écht te leren kennen, maar lang genoeg om van haar sfeer te proeven en te genieten van de schilderachtige binnenstad. Mijn tips voor Harlingen, voor als je de boot hebt gemist of gewoon om een dag te genieten van deze leuke stad.

 

ZIEN

Harlingen is een prachtig Middeleeuws plaatsje en kent een lange geschiedenis als belangrijkste haven van Friesland. De karakteristieke binnenstad is een echt Hollands plaatje, met een mooie gracht, huizen met klokgevels, smalle steegjes, statige pakhuizen en een haven vol bootjes. Het bewijs dat er ook in Nederland zoveel moois valt te zien.

Al wandelend zie je de stad op haar mooist en dat kan zowel op eigen gelegenheid als met een gids. Onder leiding van een stadsgids kom je meer te weten over de historie van de stad en word je op de vele bijzonderheden monumenten in de binnenstad gewezen (en dat zijn er met meer dan 500 een heleboel). Bij de VVV van Harlingen kunnen ze je alles vertellen over stadswandelingen met een gids.

Zelf kies ik ervoor om vanwege de tijd op eigen gelegenheid rond te lopen. Ik maak een rondje langs de gracht en de Noorderhaven, en wandel over de pittoreske Zoutsloot. De binnenstad van Harlingen is compact genoeg om niet te verdwalen, maar met al dat moois en de vele leuke winkeltjes en gezellige cafés kun je je hier makkelijk een dagje vermaken met rondlopen.

Tip: Op deze site vind je een gratis wandelroute en kun je een audiotour downloaden, een leuke manier om de stad beter te leren kennen.

Toerist in eigen land: Historisch Harlingen

 

DOEN

In de Nieuwe Willemshaven, ten zuiden van de binnenstad van Harlingen, wordt al enkele jaren gewerkt aan een bijzonder project. Een groep vrijwilligers bouwt hier het expeditieschip van Willem Barentsz na, het schip dat in de 16e eeuw verging op Nova Zembla tijdens een poging om via de Noordelijke IJszee China te bereiken.

Ruim 400 jaar later komt de historie van de mislukte expeditie opnieuw tot leven in de scheepswerf van Harlingen. Hier kun je een kijkje nemen bij het schip in aanbouw, een reusachtig gevaarte van zo’n 25 meter lang en 5 meter breed. Het is de bedoeling dat het schip in 2018 meevaart tijdens Sail Harlingen, maar omdat alles met de hand gebeurd en de bouw afhankelijk is van donaties, is het nog maar de vraag of dat gaat lukken.

Tot die tijd kun je in ieder geval een bezoek brengen aan de scheepswerf. In het bezoekerscentrum maak ik kennis met Karel Jan Elsdijk, een enthousiaste vrijwilliger die alles kan vertellen over de expeditie van Willem Barentsz. Een boeiende geschiedenisles over de wereldreizen van vroeger en welke risico’s die met zich meebrachten. Het bezoekerscentrum is gratis te bezoeken en van april tot november geopend. Openingstijden: maandag tot vrijdag 11:00 – 17:00 uur, zaterdag en zondag 13:00 tot 17:00 uur.

Toerist in eigen land: Historisch Harlingen

 

ETEN

Al wandelend door Harlingen valt het aantal leuke restaurants en cafés me meteen op. Genoeg plekken om lekker te eten of gezellig te borrelen. Ikzelf schuif aan voor een diner bij restaurant Nooitgedacht, dat is gevestigd in een prachtig pakhuis uit 1647, compleet met trapgevel, hijsbalk en rood-witte luikjes voor de ramen. Op de plek waar ooit boter, kaas en wijn werd opgeslagen kun je nu gezellig tafelen in een modern industrieel decor, want ook Harlingen gaat met haar tijd mee.

Het menu is vrij klassiek, met veel ruimte voor visgerechten en een aantal vegetarische opties. Ik geniet er van een uitgebreide broodplank met huisgemaakte dipjes, een soepje van linzen en roodbaars als hoofdgerecht. En hoe kan het ook anders in een voormalig wijnpakhuis: een lekkere wijn voor erbij.

Eetcafé Nooitgedacht is open voor lunch en diner, de prijzen zijn gemiddeld: je betaalt tussen de 15 en 20 euro voor een hoofdgerecht.

Toerist in eigen land: Historisch Harlingen

 

SLAPEN

Ik slaap in een bijzonder hotel in het hart van Harlingen: Stadslogement Almenum, gelegen in de oude binnenstad, op ongeveer 10 minuutjes lopen van de haven. Het hotel omvat een 17e-eeuws pakhuis en enkele oude arbeidershuisjes, die rondom een sfeervol hofje zijn gelegen. Het pakhuis is van binnen volledig gerenoveerd maar de oude gevel is behouden. Dankzij dit fraaie historische decor waan ik me soms heel even in een willekeurig dorpje in Zuid-Frankrijk in plaats van in Harlingen.

Ik word hartelijk ontvangen en slaap in een van de ruime arbeidershuisjes die zijn omgetoverd tot comfortabel vakantieappartement. Het ontbijt is simpel, maar er is een hoop keus en de producten zijn vers. Al met al een fijne uitvalsbasis in Harlingen.

De prijs voor een hotelkamer begint bij € 55,00, op basis van twee personen. Boek een kamer bij Hotel Almenum in Harlingen via de website van het hotel of via Booking.com.

Toerist in eigen land: Historisch Harlingen
Toerist in eigen land: Historisch Harlingen
Toerist in eigen land: Historisch Harlingen Toerist in eigen land: Historisch Harlingen  Toerist in eigen land: Historisch Harlingen

Disclaimer: Ik verbleef in Harlingen op uitnodiging van Provincie Fryslan

14 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.