Israel: 10 x doen tijdens je stedentrip naar Jeruzalem

Wat te doen in Jeruzalem? 10 tips voor je stedentrip
Home » Azië » Israel: 10 x doen tijdens je stedentrip naar Jeruzalem

Jeruzalem wordt ook wel gezien als het centrum van de wereld. De plek waar de gouden koelel van de Dome of the Rock schittert in het zonlicht en waar de geschiedenis van de Islam, het Christendom en de Joden samenkomt. Deze stad ademt historie en cultuur, stroomt over van de verhalen. Of het nou gaat om een gebeurtenis van duizenden jaren terug of iets dat vorige week is gebeurd: de stad heeft ontzettend veel te vertellen. Ga het aanhoren, maak een stedentrip naar Jeruzalem. 

TIPS VOOR EEN STEDENTRIP JERUZALEM

Jeruzalem is een van de meest indrukwekkende plekken waar ik ooit ben geweest. Ga je op reis naar Israël en maak je een stedentrip naar Jeruzalem? Bekijk hier mijn lijstje met 10 interessante plaatsen en bezienswaardigheden in Jeruzalem.

 #1 BEKIJK HET UITZICHT VANAF DE OLIJFBERG

Het beste uitzicht over de oude stad heb je vanaf de nabijgelegen Olijfberg. Deze berg vervult in de Bijbel een belangrijke rol in de Bijbel. Aan de voet van de berg werd Jezus namelijk overgeleverd aan de Romeinen. Volgens het Joodse geloof zal God hier beginnen met het tot leven weken van overledenen aan het einde der tijden. Als toerist beklim je deze berg niet alleen voor de geschiedenisles, maar ook voor het uitzicht. Vanaf hier heb je een mooi overzicht over de oude stad, met in het hart de glinsterende gouden koepel van de Dome of the Rock.

Wat te doen in Jeruzalem? 10 tips voor je stedentrip

#2 BEZOEK DE LICHTSHOW VAN THE TOWER OF DAVID

The Tower of David is een oude citadel binnen het oude centrum van de stad en na zonsondergang komt hier de geschiedenis van Jeruzalem tot leven. Wanneer de avond valt wordt hier een bijzondere lichtshow over het ontstaan van de stad op de oude muren geprojecteerd en word je als bezoeker even honderden jaren mee terug in de tijd genomen. Het is al heel bijzonder om in het donker op deze historische plek rond te lopen, maar ik was echt even onder de indruk van deze voorstelling.

6 must dos in Jeruzalem

#3 TREED IN DE VOETSPOREN VAN JEZUS CHRISTUS

In het Christelijke deel van de oude stad van Jeruzalem treed je bijna letterlijk in de voetsporen van Jezus Christus. De Via Dolorosa is de plek waar Jezus na zijn veroordeling door Ponitus Pilatus met het kruis op zijn rug naar zijn executieplaats werd gebracht. Door middel van 14 ’staties’, een soort hoofdstukken in de laatste uren van Jezus Christus, word je langs de weg geleid die hij 2000 jaar geleden heeft afgelegd. De tocht eindigt in de Heilig Grafkerk, de plek waar Jezus werd gekruisigd en begraven. Een bijzondere ervaring. Lees hier het uitgebreide verhaal over mijn wandeling door Jeruzalem.

Israel: Een wandeling door het oude centrum van Jeruzalem

#4 BEZOEK HET HOLOCAUST MUSEUM

Het is niet de leukste plek in Jeruzalem, maar wel één die je niet moet overslaan. Yad Veshem, het Holocaust museum, houdt de herinnering aan de vele Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog levend. Het is het meest uitgebreide museum dat ik ooit over dit onderwerp heb bezocht. Er is een enorme tentoonstelling met foto’s en verhalen waar je even helemaal stil van wordt. Maar het meest aangrijpend vond ik zelf het ‘Children Memorial’. Hier loop je door een doodstille, pikzwarte ruimte. Het licht van duizenden kaarsenvlammetjes wordt weerkaatst door de spiegelende muren, en kindernamen worden stuk voor stuk worden opgenoemd. Wauw, dat komt wel even binnen.

6 must dos in Jeruzalem

#5 DWAAL DOOR DE OUDE STAD

Jeruzalem behoort tot de meest heilige plaatsen op aarde. Werkelijk elke steen heeft een verhaal te vertellen, dus neem de tijd om hier te verdwalen. De oude stad van Jeruzalem bestaat uit vier verschillende kwartieren. Een Islamitisch, een Christelijk, een Joods en een Armeens deel. Elk deel heeft zijn eigen sfeer en karakter, en een wandeling voelt als een wereldreis langs verschillende continenten. Loop door de smalle straatjes en voel hoe de atmosfeer per kwartier verandert. Het hoogtepunt van het oude centrum van Jeruzalem is de prachtige Dome of The Rock. Hier ligt de basis van zowel het Joodse als het Islamitsche geloof, want het prachtige bouwwerk staat bovenop de heilige Tempelberg. Als je niet zo thuis bent in de geschiedenis van Jeruzalem, is het aan te raden om een gids mee te nemen.

Tip voor Jeruzalem: Via deze site kun je een gratis wandeltour met gids door de stad boeken.

Lees ook: 20 tips voor je stedentrip naar Tel Aviv

Israel

#6 EET JE BUIK VOL MET MEZZE

Israel is het paradijs voor wie graag uitgebreid tafelt. Het is hier de normaalste zaak van de wereld dat je hele tafel vol staat met kleine hapjes om te delen. Veel restaurants hebben daarom een soort proefmenu, waarbij je niet zelf je gerechten hoeft te kiezen. Ikzelf at bij het restaurant Chakra, buiten de stadsmuren. Een gezellig restaurant met bijzondere gerechtjes op de kaart en waar de wijn rijkelijk vloeide. Ik had geen enkele controle over wat er op tafel kwam, maar goed was het zeker. Denk aan geroosterde bloemkool, carpaccio van courgette, geroosterde aubergine, lever met vijgenjam en gefrituurde visjes. Een aanrader!

6 must dos in Jeruzalem

#7 EEN BRIEFJE ACHTERLATEN IN DE KLAAGMUUR

Een plek die je tijdens je stedentrip Jeruzalem gewoonweg niet kan overslaan: de Klaagmuur. Deze muur wordt beschouwd als het enige overblijfsel van de Joodse tempel die ooit op de Tempelberg heeft gestaan. Hier komen veel Joodse gelovigen op af om te bidden en je kunt ook zelf een briefje achterlaten of de muur even aanraken. Er is een apart deel voor mannen en vrouwen. Schrik trouwens niet van de uitgebreide beveiligingsmaatregelen. Er lopen veel gewapende militairen rond, en als je de muur wil bezoeken moet je eerst door detectiepoortjes.

6 must dos in Jeruzalem

#8 VERKEN DE STAD PER SEGWAY

Een segway? Seriously? Jep, toen ik in Jeruzalem was deed ik een tour op deze rare gemotoriseerde voertuigen. Al rollend verkende ik het Jeruzalem van buiten de stadsmuren en dat is stiekem leuker dan dat je denkt. Toen ik bijna tegen een geparkeerde auto aanbotste was ik minder geamuseerd, maar uiteindelijk had ik er erg veel lol in. Het enige nadeel? Na een tijdje krijg je last van je voeten, het voelt heel onnatuurlijk om ze constant op dezelfde plek te hebben staan.

6 must dos in Jeruzalem

#9 PROEF ALLE HAPJES OP DE MARKT

Wat hebben ze op de Machne Yehuda Market een geniaal systeem bedacht. Met een soort strippenkaart kan je bij eettentjes op en rond de markt een hapje proeven. Wat ik zoal voor mijn kiezen kreeg tijdens deze food tour door Jeruzalem? Ik heb eerst een bak hummus uitgelepeld. Daarna werd in een eetcafé de tafel volgezet met warme hapjes. Vervolgens kreeg ik een bladerdeegbroodje met kaas bij de bakker en een ijsje van de ijsboer. Ik sloot ten slotte af met een halve liter fruitsap. Bang zijn dat je te weinig krijgt is dus nergens voor nodig. Lees hier mijn volledige verslag van de Machne Yehuda Market.

Machne Yehuda Market Jeruzalem

#10 DE DODE ZEEROLLEN IN HET ISRAEL MUSEUM BEKIJKEN

De Dode Zeerollen zijn de oudste exemplaren van de Hebreeuwse Bijbel die ooit zijn gevonden, en van onschatbare waarde voor het Joodse erfgoed. In het Israel Museum kun je een fragment van dit bijzondere stukje geschiedenis vondst bekijken. Daarnaast zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen over archeologische vondsten in het Midden-Oosten.

Israel

 

WAT IS ER TE DOEN IN DE OMGEVING VAN JERUZALEM?

Israel is vrij compact en dat maakt het rondreizen hier erg makkelijk. Zo ligt Jeruzalem op slechts een uur rijden van Tel Aviv, en dus kun je een stedentrip Jeruzalem makkelijk combineren met een bezoek aan Tel Aviv. In de omgeving van Jeruzalem is echter ook genoeg te doen. Zo is het in de heuvels van Jeruzalem prachtig wandelen door dichte naaldbossen, dus neem je wandelschoenen mee als je een dag de natuur in wilt.

Houd je van wijn en lekkere hapjes? Op een half uurtje rijden buiten de stad vind je de wijngaard van Flam, een van de bekendste wijnen van Israëlische bodem. Hier kun je de lekkere wijnen proeven en genieten van hapjes terwijl je uitkijkt over de glooiende wijngaarden. Waar ik tijdens deze reis niet aan toe ben gekomen is een bezoek aan gebieden als de Dode Zee en de woestijn in Israël, maar ook dat valt goed te combineren met een stedentrip Jeruzalem.

Lees ook: Doen: Wijn proeven in Israel

Wijnproeverij in Israel

HOTELS IN JERUZALEM

Zelf slaap ik tijdens mijn stedentrip Jeruzalem in het moderne Leonardo Hotel Jerusalem. Dit hotel ligt op ongeveer 800 meter van de oude stad. Het hotel werd ten tijde van mijn verblijf gerenoveerd en is inmiddels volledig aangepast naar de wensen de moderne reiziger. Er zijn verschillende restaurants en elke ochtend staat er een zeer uitgebreid ontbijtbuffet klaar, vol verse producten en Israëlische gerechten.

Ten westen van het oude centrum van Jeruzalem vind je daarnaast nog enkele andere knusse hostels en kleinschalige boetiekhotels, bekijk hier een overzicht van alle accommodaties. Het is daarnaast ook mogelijk om via Airbnb een slaapplek te regelen. Via deze link krijg je 35 euro korting op je eerste verblijf.

JERUZALEM  – HOE KOM JE ER?

Vanuit Nederland vlieg je met maatschappijen El Al, KLM of Transavia naar Ben Gurion International Airport, gelegen ten oosten van Tel Aviv. Vanaf hier kun je met de bus of taxi naar het centrum van Jeruzalem reizen. Je kan een kaartje kopen in de aankomsthal op het vliegveld en doet er vervolgens nog een klein uurtje over om in Jeruzalem te komen. Kom je vanuit het centrum van Tel Aviv, dan kun je daar de trein pakken naar Jeruzalem en het laatste stukje richting het centrum met de bus afleggen.

Meer lezen over reizen in Israel? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Israel: 20 x doen tijdens een stedentrip Tel Aviv
• Israel: Een wandeling door historisch Jeruzalem
• Doen: Lekker eten op de Machne Yehuda Market in Jeruzalem
• Doen: Wijn proeven in Israël

Lees hier alle verhalen over Israel »

OVER EXPEDITIE AARDBOL

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, allen geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!26 REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.