11 maart 2021

Luang Prabang: culturele hoofdstad en mijn favoriete plek in Laos

Wat te doen in Luang Prabang? 22 tips voor de mooiste bezienswaardigheden en acitiveiten

Luang Prabang is niet alleen de leukste stad van Laos, het is wat mij betreft zelfs een van de leukste steden van heel Azië. Je blijft er gemakkelijk een paar dagen langer hangen, want je raakt niet uitgekeken in de prachtige binnenstad.

Hier wordt het straatbeeld gedomineerd door sfeervolle koloniale huizen met kleurrijke luiken voor de ramen. Er liggen croissants in de etalage en je kunt er borrelen in stijlvolle wijnbarretjes. Tegelijkertijd is het op en top Azië, met tuktuks, tempels, street food en een kleurrijke night market. Luang Prabang is een gemoedelijke mengelmoes van Franse en Laotiaanse invloeden, en een van de leukste bestemmingen in Azië. Ga je naar Laos? Sla Luang Prabang zeker niet over.

Benieuwd wat te doen in Luang Prabang en wat de hoogtepunten en bezienswaardigheden zijn van deze mooie stad? In dit artikel deel ik mijn tips voor de leukste activiteiten, restaurants en hotels in Luang Prabang.

| Lees ook: Route en planning voor 3 weken backpacken in Laos

#1 ZET DE WEKKER VOOR DE TAK BAT

Voor de indrukwekkendste bezienswaardigheid van Luang Prabang moet je de wekker zetten. Bij zonsopgang ben je namelijk getuige van de Tak Bat: de dagelijkse stoet met monniken. Elke ochtend schuifelen honderden monniken door de straten van Luang Prabang om aalmoezen te verzamelen. Een bijzondere ceremonie waarbij de inwoners van Luang Prabang rijst en zoetigheden uitdelen. Het is doodstil op straat en je moet je als toerist zoveel mogelijk afzijdig houden. Foto’s maken kan, mits zonder flits en het liefst zo onopvallend mogelijk.

Route en planning: 3 weken backpacken in Laos en Thailand

#2 ZWEM IN DE KUANG SI WATERVALLEN

Een van de mooiste hoogtepunten van Noord-Laos is de Tat Kuang Si, ofwel de Kuang Si watervallen. Deze waterval ligt op een uur rijden van Luang Prabang en is paradijselijk mooi. De waterval bestaat uit verschillende lagen en is wereldberoemd vanwege de diepblauwe kleur. Er zijn verschillende niveaus waar je kan zwemmen. Vooral bij het laagste niveau is het heel erg druk met toeristen, maar hoe verder je loopt, hoe rustiger het wordt. Hoogtepunt is de grote waterval die met veel lawaai naar beneden komt geklaterd. Veel mensen keren hier weer om, maar het is de moeite waard om verder te lopen. Er loopt een glibberig pad naar de top van de waterval en daar kan je heerlijk rustig zwemmen het koele water.

Heb je maar heel even de tijd in Luang Prabang? Bezoek in ieder geval de Kuang Si watervallen, want het is een van de mooisten op aarde. Lees ook mijn uitgebreide blog over de Kuang Si watervallen.

Route en planning: 3 weken backpacken in Laos en Thailand

#3 VERMIJD DE SAE WATERVALLEN

Behalve de Kuang Si watervallen kun je ook een bezoek brengen aan de Sae watervallen. Het is vergelijkbaar, maar ik vond deze waterval persoonlijk een stuk minder mooi en indrukwekkend. De Sae watervallen zijn erg gericht op Aziatische bezoekers en een de grootste attractie is een olifantenritje. Ik vind het verschrikkelijk dat dit nog steeds wordt aangeboden en het was voor mij een enorme afknapper en reden om heel snel weer om te draaien. Ik zou deze waterval niet bezoeken. Vind je het interessant om meer te lezen over olifantenritjes en wat daar allemaal mee te maken heeft? Lees dan ook mijn blog over olifanten in Thailand.

#4 GA EEN MIDDAG TEMPELHOPPEN

Het centrum van Luang Prabang stikt van de bezienswaardigheden staat vol met tempels. Je bent rustig een hele dag zoet als je ze allemaal wil bekijken, dus begin op tijd met wandelen. Een van de hoogtepunten is de Wat Xieng Thong, maar ook langs Sakkarin Road vind je een heleboel mooie tempels. Sowieso is het heel erg leuk om gewoon een middag te struinen door de mooie binnenstad. Het centrum van Luang Prabang staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en je kunt er heel mooi wandelen langs de waterkant.

| Lees ook: Backpacken in Laos: 15 tips voor je bezoek aan het dorpje Nong Khiaw

Wat te doen in Luang Prabang? 22 tips voor de mooiste bezienswaardigheden en acitiveiten

#5 BOEDDHA’S TELLEN IN DE PAK OU GROTTEN

De mysterieuze Pak Ou grotten bevinden zich een stukje buiten Luang Prabang en zijn een leuke bestemming voor een dagtrip. Deze grotten staan helemaal vol met boeddhabeeldjes in alle vormen en maten. Met een zaklamp kun je de grotten bekijken, die zo donker zijn als de nacht. Wij bezochten de Pak Ou grotten tijdens onze kanotrip, maar je kunt ook met een tuktuk of boot heen en weer.

Doen in Luang Prabang: Kajakken over de Mekong en boeddha's tellen in de Pak Ou Caves

#6 BEKIJK LUANG PRABANG VANAF DE PHU SI BERG

Het is even afzien op een warme dag, maar het is zeker de moeite waard om naar de top van Phu Si te klimmen. Deze 100 meter hoge heuvel bevindt zich midden in het centrum en aan het eind van de 329 trappen heb je een geweldig uitzicht. Bovenop is een kleine tempel, maar vooral het uitzicht over de stad en omgeving is de moeite waard. Er zijn twee wandelpaden die naar de top lopen, neem de ene omhoog en de ander naar beneden. Je betaalt 20.000 kip (2 euro) entree voor deze bezienswaardigheid.

Wat te doen in Luang Prabang? 22 tips voor de mooiste bezienswaardigheden en acitiveiten

#7 BEWONDER HET KONINKLIJK PALEIS VAN LUANG PRABANG

Blikvanger in het centrum van Luang Prabang is het voormalige Koninklijk Paleis. Dit bijzondere bouwwerk combineert Laotiaanse architectuur met invloeden uit Frankrijk en dateert uit 1904. Je kunt er verschillende exposities, fototentoonstellingen en het wagenpark van de koninklijke familie bekijken.

#8 DWAAL OVER DE NIGHT MARKET

Elke avond rond zonsondergang wordt de hoofdstraat van Luang Prabang afgezet en maken de auto’s plaats voor tientallen marktkramen. Op de night market van Luang Prabang worden handgemaakte souvenirs, olifantenbroeken en snuisterijen verkocht. Je kunt er ook eten, al is het aanbod niet heel groot. Een leuke plek om rond te lopen en een goede plek om souvenirs te kopen.

Wat te doen in Luang Prabang? 22 tips voor de mooiste bezienswaardigheden en acitiveiten

#9 DOE EEN KOOKCURSUS

In Laos komt het beste van de Thaise en Vietnamese keuken samen. Je kunt er heerlijke curry’s eten, gebakken noodles en heerlijke noodlesoepen. Wil je de lokale eettradities leren doorgronden, dan is het aan te raden om een kookcursus in Luang Prabang te volgen. Een van de beste plekken om dat te doen is bij kookschool Tamarind, dat is gelegen aan de rivier. Je begint met een rondleiding over een lokale markt in Luang Prabang om vervolgens met je aankopen te gaan koken. Tijdens deze kookcursus leer je verschillende gerechten bereiden en na afloop kun je uiteraard alles zelf proeven. Deze kookcursus in Luang Prabang kost 215,000 kip (€ 21) voor een halve dag en 285,000 kip (€ 28) voor een hele dag

#10 LOOP OVER DE BAMBOEBRUG

Het centrum van Luang Prabang wordt ingeklemd door twee rivieren: de Mekong en Nam Khan rivier. In het droge seizoen kun je per bamboebrug de Nam Khan oversteken. De wiebelige constructie wordt elk jaar op- en afgebroken en voor 5000 kip (5 cent) kun je naar de overkant lopen. Het is zeker een aanrader om dat een keer te doen. Het uitzicht over Luang Prabang en het water is ontzettend mooi, en je steunt de makers met jouw kleine gift. In het regenseizoen kun je met een bootje naar de overkant. Tijdens mijn verschillende bezoeken aan Luang Prabang zie ik beide kanten: het ene moment staat de brug nog overeind, een week later is deze verdwenen.

Wat te doen in Luang Prabang? 22 tips voor de mooiste bezienswaardigheden en acitiveiten

#11 KAJAK OP DE MEKONG

Luang Prabang is het startpunt voor veel excursies en een van de leukste dingen om te doen is kajakken. Wij gaan een hele middag op pad met een gids en kajakken door de mooiste landschappen in de omgeving van Luang Prabang. We combineren het met een bezoek aan de Pak Ou grotten en het beruchte Lao Lao dorp. Een geweldige ervaring en een hele leuke manier om het land te bekijken.

| Lees ook: Doen in Luang Prabang: Kajakken over de Mekong en boeddha’s tellen in de Pak Ou Caves

#12 HUUR EEN SCOOTER

Vrijwel alle bezienswaardigheden rondom Luang Prabang zijn eenvoudig met een tuktuk te bezoeken. Leuker is het echter om zelf een scooter te huren en op eigen gelegenheid te gaan. Overal in de stad kun je scooters huren, maar niet elk bedrijf staat even goed aangeschreven. Op internet gaan de wildste verhalen rond, dus let op bij welk bedrijfje je de scooter huurt. Wij huurden onze scooter daarom via ons guesthouse, omdat het fijn is om een vertrouwd aanspreekpunt te hebben.

Scooters in de buurt van Luang Prabang is niet heel uitdagend, maar de wegen zijn niet overal even goed. Bewaar daarom deze kaart van Hobo Maps op je telefoon en let onderweg goed op. Je kunt deze kaart eventueel ook hard copy krijgen bij de tourist information, aan het begin van de night markt. Het is ook een tip om de app Maps.me te downloaden. Een scooter huren kost rond de 120.000 kip (12 euro) per dag.

Wat te doen in Luang Prabang? 22 tips voor de mooiste bezienswaardigheden en acitiveiten

#13 KOOP SOUVENIRS IN BAN XANG KONG

De souvenirs op de night market in Luang Prabang worden gemaakt in de dorpjes rondom de stad. Als je op zoek bent naar iets unieks, dan is het een aanrader om een van deze dorpjes te bezoeken. Hier bevinden zich de ateliers en koop je je souvenir direct bij de makers. Wij bezoeken het dorpje Ban Xang Kong, waar men zijden sjaals weeft en kunstwerken van rijstpapier maakt. De dorpjes bevinden zich ten noorden van het vliegveld van Luang Prabang en zijn prima te bereiken met de scooter.

Wat te doen in Luang Prabang? 22 tips voor de mooiste bezienswaardigheden en acitiveiten

#14 ONTDEK DE CULTURELE HOOFDSTAD VAN LAOS

Luang Prabang wordt ook wel de culturele hoofdstad van Laos genoemd en het stikt er van de leuke initiatieven. Zo kun je speciale handwerkworkshops volgen, waarbij je leert weven en batikken van lokale bewoners. Je kunt naar een voorstelling van het Koninklijk Ballet, maar ook de fototentoonstelling in de Suvannakhili tempel is de moeite waard. Ook leuk: bezoek het Storytelling Theatre of schuif aan voor een avondje films kijken in hetzelfde gebouw.

RESTAURANTS IN LUANG PRABANG

Luang Prabang vormt het culinaire hoogtepunt van je reis door Laos. Hier vind je enkele steengoede en relatief dure restaurants, maar ook plekken waar je lekker en betaalbaar kan eten. Zeker als je al een tijdje door Azië hebt gereisd, kun je hier weer eens wat anders eten dan de klassieke gerechten met noodles en rijst. Hieronder heb ik mijn favoriete restaurants in Luang Prabang op een rijtje gezet.

Wat te doen in Luang Prabang? 22 tips voor de mooiste bezienswaardigheden en acitiveiten

DYEN SABAI

Aan de overkant van de Nam Khan rivier ligt het sfeervolle restaurant Dyen Sabai. Op de kaart staan bekende Laotiaanse gerechten, maar je moet er vooral de Laotiaanse barbecue proberen: een soort combinatie tussen fondue en barbecue. Tijdens happy hour van 12:00 tot 17:00 krijg je 2 cocktails voor de prijs van 1. Een aanrader! In het droge seizoen kom je er via de bamboebrug, in het regenseizoen kun de rivier met een bootje oversteken.

BOUANG

Mijn favoriete restaurant in Luang Prabang is Bouang. Een hippe tent met zowel lokale gerechten als internationale smaken op de kaart. De ideale plek als je even iets anders wil dan curry of gebakken noodles. Ik eet er twee keer en kan de rijstsalade van harte aanbevelen, maar het lekkerste was de vegetarische ’Falang’ burger op een knalroze broodje.

Wat te doen in Luang Prabang? 22 tips voor de mooiste bezienswaardigheden en acitiveiten

UTOPIA

Utopia is de backpackers hotspot van Luang Prabang. Dit eettentje is gelegen aan de rivier en je hebt er geweldige uitzichten over het water. Je kunt er lekker eten en leuk borrelen, maar er zijn ook regelmatig activiteiten. Zo kun je er yogalessen volgen en sportwedstrijden kijken.

NANG TAO

Het is verleidelijk om bij een van de gezellige restaurants op Sissavong Road aan te schuiven, maar deze zijn toch vooral gericht op toeristen. Voor de authentieke ervaring moet je een zijstraatje induiken en op zoek gaan naar het restaurantje Nang Tao. Hier kun je voor een prikkie noodles en noodlesoep eten, en het smaakt er extreem goed. Je zit er tussen de locals die hier komen voor de lunch en de prijzen zijn lekker laag.

Wat te doen in Luang Prabang? 22 tips voor de mooiste bezienswaardigheden en acitiveiten

ETEN OP DE NIGHT MARKET

Hoewel de night market van Luang Prabang vooral gericht is op souvenirs en snuisterijen, kun je er ook erg lekker eten. Ongeveer halverwege is een smal straatje vol kleine eetkraampjes en het is het leukst om overal iets anders te proeven. Mijn vriend en ik bestellen loempia’s, saté, kokospoffertjes, 2 grote kommen met noodlesoep en een vers fruitsapje en zijn in totaal slechts 70.000 kip kwijt. € 3,50 per persoon. Tussen de middag vind je aan het begin van de night market een stel kraampjes waar je belegde sandwiches en crêpes kan kopen.

BAKKERIJTJES

Tijdens je verblijf in Luang Prabang zullen de vele bakkerijtjes je ongetwijfeld opvallen. Hier vind je op elke straathoek een bakkerij waar je luxe croissants, muffins en andere lekkernijen kan kopen. Perfect als je in een hostel slaapt zonder ontbijt en een fijne traktatie als je al een tijdje door Zuidoost-Azië aan het reizen bent. Reken wel op Europese prijzen.

Wat te doen in Luang Prabang? 22 tips voor de mooiste bezienswaardigheden en acitiveiten

OVERNACHTEN IN LUANG PRABANG

Ben je op zoek naar een hotel of guesthouse in Luang Prabang, dan heb je volop keus. Er zijn sfeervolle boetiekhotels voor zo’n 30 euro per nacht, maar je hebt ook simpele kamers voor een paar euro of luxe hotels voor een paar honderd euro. Bekijk hier een overzicht van leuke en goedkope hotels en hostels in Luang Prabang. Ik sliep in de volgende hotels:

VILLA CHITDARA

De eerste nachten slapen in Villa Chitdara, een hele fijne accommodatie langs de route van de Tak Bat. De kamers hier zijn ruim, heerlijk koel, en gesitueerd rondom een mooie tuin vol tropische bloemen. Vooral de kleine veranda met uitzicht op het groen en de minibar met spotgoedkope biertjes (10.000 kip, 1 euro) zijn hier fijn. Na een lange dag in Luang Prabang kun je hier even lekker bijkomen op je eigen terrasje. Ook het ontbijt is goed en bestaat uit een buffet met vers fruit en lekkere broodjes. Extra pluspunten voor de vriendelijke mensen bij de receptie, die je overal mee kunnen helpen en graag advies geven.

LOTUS VILLA BOUTIQUE HOTEL

De beste ervaring hadden wij bij het Lotus Villa Boutique Hotel. Ook hier nette en fijne kamers, maar ook de rest was tot in de puntjes geregeld. Zo mocht je elke ochtend kiezen uit een kaart vol ontbijtgerechten: wentelteefjes, pannenkoeken, eieren, vers fruit.. Geweldig! De kamer werd 2 keer per dag schoongemaakt en elke avond lag er een klein cadeautje te wachten.

Wat te doen in Luang Prabang? 22 tips voor de mooiste bezienswaardigheden en acitiveiten

HOE KOM JE IN LUANG PRABANG?

Luang Prabang vanuit Vang Vieng & Vientiane: Vanuit de hoofdstad Vientiane is het ongeveer 9 uur reizen naar Luang Prabang. Er gaan meerdere keren per dag minibusjes en touringcars die je op het busstation van Luang Prabang afzetten. Om in het centrum te geraken kun je vervolgens een tuktuk nemen. Kom je vanuit Vang Vieng, dan ben je ongeveer 5 uur onderweg.

Luang Prabang vanuit Thailand: Kom je vanuit het noorden van Thailand, dan is de kans groot dat je de grens oversteekt ter hoogte van het dorpje Huay Xai. Vanaf hier kun je met de slow boat verder reizen naar Luang Prabang. Deze doet er ongeveer 2 hele dagen over. Veel backpackers kiezen voor deze optie, vanwege het avontuur en de prijs. Je betaalt 220.000 kip (€ 22) voor de overtocht en daarmee is het een stuk goedkoper dan vliegen.

Luang Prabang vanuit Vietnam: De Vietnamese stad Dien Bien Phu is de toegangspoort tot Laos en ligt op ongeveer 10 uur rijden van Luang Prabang.

Luang Prabang vanuit Bangkok: Wij reisden per vliegtuig vanuit Bangkok naar Luang Prabang. Tickets vonden we voor een paar tientjes bij Air Asia en de reis duurt ongeveer 1,5 uur. Een aanrader. Via Tix.nl vind je de goedkoopste vluchten.

REIZEN NAAR LAOS

Mijn vriend en ik hebben Laos op eigen gelegenheid bezocht en zelf onze route uitgestippeld en accommodaties geboekt. Alle informatie over zelfstandig rondreizen door Laos vind je in dit artikel. Laat je het plannen van je reis liever over aan de experts? Neem dan eens een kijkje op de website van VNC Asia Travel, voor een overzicht van compleet verzorgde rondreizen door Laos.

Wat te doen in Luang Prabang? 22 tips voor de mooiste bezienswaardigheden en acitiveiten

Meer lezen over backpacken in Laos? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Route en planning: 3 weken Laos
• Doen in Luang Prabang: Kajakken over de Mekong en boeddha’s tellen in de Pak Ou Caves
• Alles wat je moet weten over de Kuang Si Watervallen in Laos
• Muang Ngoi Neua: Waarom ik meteen weer weg wilde uit het ‘mooiste’ dorp van Laos
• Backpacken in Laos: 15 tips voor je bezoek aan het dorpje Nong Khiaw
• Waarom je Vang Vieng niet moet overslaan tijdens een rondreis door Laos

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

3 reacties

  1. Die waterval ziet er geweldig uit, dat uitzicht ook! Jammer van die andere waterval, mocht ik in Laos komen en Luang Prabang bezoeken weet ik in ieder geval waar ik niet heen moet. Olifantenritten doen mij gewoon pijn, alleen al erover lezen vind ik vreselijk. Ik snap echt niet dat het nog steeds gebeurt. Laos staat hoog op mijn bucketlist, je foto’s zijn prachtig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rondreis LAOS

Laos is een land vol ongerept natuurschoon, waar je maar relatief weinig andere toeristen zal tegenkomen. Het culturele hoogtepunt vind je in de stad Luang Prabang, wat tevens een goede uitvalsbasis is voor schitterende trips naar de natuur. Laos is de ideale bestemming voor reizigers die houden van natuur, bergen en outdoor activiteiten zoals kajakken, mountainbiken en bergbeklimmen.

Wil je meer lezen over een reizen en backpacken in Laos? Lees hier alle reisblogs over Laos.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

Route
De mooiste backpackroute voor Laos
Lees verder
Luang Prabang
De leukste tips voor een verblijf in Luang Prabang
Lees verder
Kuang Si Falls
Alles wat je moet weten over de Kuang Si Falls bij Luang Prabang
Lees verder
Previous
Next