Zoeken
Sluit dit zoekvak.
15 augustus 2023

12 originele tips voor Melaka, het leukste stadje van Maleisië

Malakka

Melaka heeft een Nederlands tintje en is daarom een interessante halte tijdens je rondreis door Maleisië. Wist je namelijk dat Melaka een belangrijke handelspost was voor de VOC en dat je hier nog volop Nederlandse invloeden tegenkomt? Maar bovenal is het een sfeervol stadje, waar je lekker kan eten en een hoop kan bezichtigen. Niet voor niets staat het centrum van Melaka op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Benieuwd naar de bezienswaardigheden van Melaka? In dit artikel lees je waarom je deze plek niet mag overslaan en geven we tips voor leuke dingen om te doen in Melaka.

Is het nou Melaka, Melakka, Malakka of Malacca? Het is allemaal goed! De officiële Maleisische naam van het stadje is trouwens Melaka Bandaraya Bersejarah, maar wij houden het bij de korte versie.

Melaka

Wat te doen in Melaka, Maleisië? 10 tips voor de mooiste bezienswaardigheden

Wat te doen in Melaka?

Wat er allemaal te zien en te doen is in Melaka (of Malakka)? De stad staat bekend om de rijke culturele achtergrond en heeft veel historische bezienswaardigheden. Maar je komt hier als toerist niet alleen maar voor sightseeing. Melaka is namelijk ook een heel gezellig stadje, en daarmee de perfecte plek om sfeer te proeven en kennis te maken met de Maleisische cultuur.

1. Struin door Chinatown

Net zoals in de rest van Maleisië is ook Melaka een multicultureel bolwerk. Verreweg de meeste inwoners zijn van Chinese afkomst en dat is goed te zien in het straatbeeld. Het toeristische centrum van Melaka concentreert zich rondom Chinatown. Hier reis je even terug in de tijd, want als je de auto’s wegdenkt lijkt het alsof de klok heeft stilgestaan. De gezellige straatjes worden geflankeerd door oude Chinese ‘shophouses’ met lampionnetjes aan de gevel, en dat is geweldig om te zien. Vooral ’s avonds na zonsondergang, als de straten worden verlicht door de vele lampionnetjes. Veel van deze huisjes zijn omgebouwd tot hostel, en het is daarom erg leuk om op zo’n oud, sfeervol plekje te overnachten.

➞ Melaka tip: Een goed en betaalbaar hotel is het centraal gelegen JonkeRED Heritage Hotel. Nette kamers, fijne bedden en een geweldige locatie, namelijk om de hoek van de Jonker Street Night Market.

Wat te doen in Melaka, Maleisië? 10 tips voor de mooiste bezienswaardigheden

2. Duik in het Nederlandse verleden van Melaka

Vanwege zijn ligging aan zee was Malakka een belangrijke handelspost in de tijd van de VOC. De Nederlandse erfenis is nog goed te zien in het straatbeeld. Er zijn een aantal bezienswaardigheden in Melaka die vooral voor Nederlanders interessant zijn om te bekijken. Zo is het Stadthuys op een kopie van het stadhuis in Hoorn. Binnen vind je een interessante tentoonstelling over de geschiedenis van de stad en rol die de Nederlanders daarin hebben gespeeld. En ook fijn: Dan heb je gelijk een goede reden om een paar uur uit de bloedhitte te zijn.

Wat te doen in Melaka, Maleisië? 10 tips voor de mooiste bezienswaardigheden

3. Luister naar de verhalen van Heerenstraat 8

Een groot deel van de oorspronkelijke bebouwing in Malakka heeft door de jaren heen een opknapbeurt gekregen, tot groot verdriet van sommige inwoners. De oude huisjes hebben een moderne facelift gekregen, en dat is best zonde. Als je wil weten hoe de huisjes er vroeger van binnen uit hebben gezien, ga dan naar Heerenstraat 8. In dit minimuseum zijn nog veel originele details te zien, en leer je over het leven van toen. Het museum wordt gerund door een ontzettend leuke man die graag een praatje met je maakt. Niet alleen weet hij heel veel van die periode, hij heeft zich ook verdiept heeft in de Nederlandse geschiedenis van Melaka. Het is een aanrader om binnen te lopen en naar zijn verhalen te luisteren. Gegarandeerd een bezoek waar je vrolijker van terugkomt, vanwege de mooie verhalen en de passie van die man.

Wat te doen in Melaka, Maleisië? 10 tips voor de mooiste bezienswaardigheden

4. Maak een rondje in een hysterische trishaw

Ze zullen je ongetwijfeld opvallen tijdens je bezoek aan Melaka: de hysterische riksja’s. Overal in Azië kun je je door een fietstaxi laten rondrijden, maar nergens is dat zo’n giller als in Malakka. De zogenoemde ‘trishaws’ zijn hier namelijk uitgedost met boa’s, glitters, lampjes, knuffels en andere prullaria. Je kunt je eigen muziekspeler op de fiets aansluiten en wanneer het donker wordt is het net een rijdende kermisattractie. Voor een paar ringgit maak je een rondje door de stad, waarbij je langs de bezienswaardigheden van Melaka wordt gefietst.

Wat te doen in Melaka, Maleisië? 10 tips voor de mooiste bezienswaardigheden

4. Bijzondere souvenirs scoren in een galerie

Voor een echt bijzonder souvenir zit je goed in Melaka. Je hebt hier een heleboel winkeltjes waar ze zelfgemaakte t-shirts verkopen, maar nog leuker is een bezoekje aan een galerie. Overal in het stadje vind je galeries en kunstwinkels, waar je bijzondere kunstwerken van lokale artiesten kan kopen. Zelf doen we inkopen bij The Orang Oetan House, te herkennen aan de kleurrijke gevel met de – je raadt het al – afbeelding van een orang oetan.

Wat te doen in Melaka, Maleisië? 10 tips voor de mooiste bezienswaardigheden

5. Hop van tempel naar tempel in Melaka

Er zijn veel bezienswaardigheden in Melaka, maar vooral de vele religieuze gebouwen vallen op. Een Chinese tempel, een Indiase tempel, een moskee en een kerk. Ze zitten allemaal in dezelfde straat. Melaka is een smeltkroes van religies en het is heel bijzonder om die bouwwerken zo dicht op elkaar te zien staan. Je maakte nog nooit zo snel een reis langs zoveel verschillende culturen.

Wat te doen in Melaka, Maleisië? 10 tips voor de mooiste bezienswaardigheden

6. Street art spotten in Melaka

Het centrum van Melaka staat vol met traditionele huisjes, maar het stikt er tegelijkertijd van de street art. Het zal je ongetwijfeld opvallen dat elke vrije centimeter is gevuld met straatkunst, dus houd je camera in de aanslag. Sla een willekeurig steegje in en de kans is groot dat je er de meest geweldige schilderingen aantreft. Tegenover The Orang Oetan House zit zelfs een ‘Instagram-muur’ waar jonge meisjes de hele dag selfies aan het maken zijn.

Wat te doen in Melaka, Maleisië? 10 tips voor de mooiste bezienswaardighedenWat te doen in Melaka, Maleisië? 10 tips voor de mooiste bezienswaardigheden

7. Eet met je handen in Little India

Als je het Chinatown van Melaka hebt gezien, dan wordt het tijd om Little India te ontdekken. Het is alsof je in een ander land staat. Hier klinkt Indiase muziek op straat en lopen de vrouwen in prachtige sari’s. Ook vind je er een aantal goede restaurants waar je voor een prikkie kan eten. Wij aten bijvoorbeeld bij Restoran Saravanna aan de Jalan Bendahara. Een tent met TL-licht, aluminium tafels, bananenbladeren in plaats van borden en het allerlekkerste eten voor een hele lage prijs. Wij waren zo enthousiast dat we hier twee avonden op rij hebben gegeten. Mijn aanbevelingen: De masala dosa en de thali.

Wat te doen in Melaka, Maleisië? 10 tips voor de mooiste bezienswaardigheden

8. Ga theeleuten bij het Cheng Ho Tea House

Pal tegenover ons guesthouse zit een van de best bewaarde geheimen van Melaka: het Cheng Ho Tea House. Een Chinees theehuisje dat ook zeker niet in Shanghai zou misstaan. Het lijkt van buiten op een tempel, maar binnen kun je Chinese thee drinken. Tijdens ons bezoek is het theehuis eigenlijk gesloten, maar de eigenaar komt speciaal voor ons zijn bed uit. We drinken thee uit kleine kommetjes, krijgen steeds weer nieuwe smaakjes aangeboden en het is heerlijk rustig op de mooie binnenplaats. Wat mij betreft een van de leukste dingen om te doen in Melaka.

Wat te doen in Melaka, Maleisië? 10 tips voor de mooiste bezienswaardighedenWat te doen in Melaka, Maleisië? 10 tips voor de mooiste bezienswaardigheden

10. Street food eten op de Jonker Street Night Market

De meeste toeristen bezoeken Melaka in het weekend. Elke vrijdag en zaterdag verandert Jonker Street namelijk in een bruisende night market. Je kunt dan heel goedkoop street food eten en souvenirs scoren bij een van de kraampjes. De kleine karretjes verkopen de lekkerste Maleisische gerecht, zoals sateetjes en noedels. Het is op deze avonden ontzettend druk, maar ook heel erg gezellig.

11. Trakteer jezelf op een goed kopje koffie

Aan leuke koffiebarretjes geen gebrek in Melaka. Je kunt hier de dag beginnen met een echt goed kopje koffie, maar je kunt er ook terecht voor een westerse lunch. Onze favorieten in Melaka zijn Kaya-kaya Café en 13 State Coffee.

Wat te doen in Melaka, Maleisië? 10 tips voor de mooiste bezienswaardigheden

12. Ga een dagje touren met een huurauto door de omgeving van Melaka

Melaka is een prima bestemming om wat langer te blijven hangen. Zelfs als je alle bezienswaardigheden in Meleka al hebt gezien, dan nog valt er genoeg te beleven. Wij reisden met een huurauto en bekeken de omgeving van Melaka.

Wij bezochten op aanraden van Lonely Planet de Melaka Botanical Garden, waar je verschillende bomen en planten kan bekijken. Er is ook een canopy walk, maar die was tijdens ons bezoek gesloten.

Het strand van Melaka ligt op een klein stukje rijden, maar verwacht geen tropische droomstranden. Daarvoor kun je beter koers zetten naar het eiland Tioman. Wij bezoeken twee stranden ten noorden van Melaka: Tanjung Keling Beach of Tanjung Bidara Beach. Op Tanjung Bidara Beach vind je een simpel hotel met zwembad, daar zijn wij even gestopt om een hapje eten.

➞ Melaka tip: Wij huurden onze auto via Sunny Cars, vanwege hun relaxte all-inclusive voorwaarden en Nederlandse klantenservice. Houd er wel rekening mee dat ze in Maleisië aan de linkerkant van de weg rijden.

Overnachten in Melaka

Het fijne aan reizen in Maleisië: het is niet duur om hier te overnachten. Voor een budget van € 50 per nacht slaap je in mooie hotels met fijne bedden. Dat geldt ook voor Melaka. Het JonkeRED Heritage Hotel is daar een goed voorbeeld van, je hebt hier al een tweepersoonskamer vanaf € 45 per nacht.

Vind je een grote kamer en eigen sanitair minder belangrijk, dan kun je zelfs nog meer geld besparen. Slaap bijvoorbeeld in een futuristische pod in het SPOT ON 90746 Vspace Guesthouse (€ 16 voor twee personen), dat in Chinatown ligt.

Reizen naar Maleisië

Maleisië is een fijn vakantieland en heel toegankelijk voor alle typen reizigers. Om er te komen kun je rechtstreeks met KLM naar Kuala Lumpur vliegen, maar soms kan het veel geld schelen als je onderweg ergens overstapt. Check Tix.nl om de verschillende prijzen voor vliegtickets met elkaar te vergelijken.

Vanuit Kuala Lumpur is het vervolgens maar een klein stukje reizen naar Melaka. Je kunt met de taxi, huurauto of gewoon met de bus verder reizen, maar er gaan ook dagtours die kant op. Heb je niet heel veel tijd? Tijdens deze tour ga je in één dag op en neer vanuit Kuala Lumpur en heb je een volle dag de tijd om de verschillende bezienswaardigheden in Melaka af te strepen. Een goeie deal, want lunch is inbegrepen.

Reizen naar Maleisië

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

20 reacties

  1. Leuk! Ik vond Malakka ook een.heerlijke plek voor een paar dagen. Na die paar dagen had ik het ook wel gezien moet ik zeggen. Wij sliepen in Chinatown en dat was een fijne wijk idd.. Verder vond ik de te gekke street art het leukst om te zien en de night market in het weekend.

    1. Ja het is niet heel groot inderdaad, maar wel een leuke stop! Ik was er twee nachtjes en dan heb je het inderdaad wel gezien.

  2. Jaa, ik vond de sfeer van Malakka ook helemaal geweldig. En sommige cafeetjes waren zó hip! Grappig om te zien dat de muur van dat gebouw met de aap zo vervaagd is… toen ik er was waren de kleuren nog helemaal fel en helder! Ik word oud… :’)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Maleisië

Maleisië wordt ook wel “Azië voor beginners genoemd”. Niet voor niets, want het is er verrassend comfortabel rondreizen. In Maleisië is alles goed geregeld, maar kun je je tegelijkertijd regelmatig verwonderen over de cultuur, landschappen en gebruiken. Wereldstad Kuala Lumpur mag uiteraard niet in je reisschema ontbreken, maar plan ook een paar dagen op een van de vele tropische eilandjes die Maleisië rijk is.

Meer lezen over reizen en backpacken in Maleisië? Lees hier alle blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset