Shanghai is een stad vol tegenstellingen, met twee stadsdelen die elkaar aanvullen als yin en yang. Aan de ene kant heb je het hypermoderne Pudong, aan de andere het historische Puxi. Een typisch Aziatische miljoenenstad met wolkenkrabbers, winkelcentra, magneettreinen en een knipperende skyline. Shanghai is de belangrijkste handelsstad van China, maar doet vanwege zijn internationale karakter nog maar weinig Chinees aan.
Shanghai
Wat te doen in Shanghai?
Tijdens mijn reis door China was Shanghai de grote favoriet. Shanghai is een stad waar ontzettend veel valt te zien en te doen. Je maakt er kennis met het moderne China en waant je je soms heel even in een ander land. Benieuwd wat te doen in Shanghai? In deze blog heb ik alle tips en bezienswaardigheden in Shanghai op een rijtje gezet.
1. Futuristische gebouwen spotten in Pudong
De futuristische skyline van Shanghai bestaat uit enkele iconische gebouwen, die in rap tempo gebouwd worden. Let vooral op deze bezienswaardigheden:
- Een gebouw dat in het oog springt is de Oriental Pearl Tower. Deze hypermoderne televisietoren is 468 meter hoog en bestaat uit elf reusachtige bollen. Er zijn drie observatieplatforms, waarvan de hoogste zich bevindt op 350 meter.
- De Shanghai Tower is ook een ware bezienswaardigheid; met 632 meter is dit de grootste wolkenkrabber van heel China.
- Tot slot is ook het Shanghai World Financial Center een opvallend bouwwerk. Deze lijkt van boven de vorm van een flesopener te hebben. Hier zitten een aantal grote bedrijven in, maar bijvoorbeeld ook een hotel: het Park Hyatt Shanghai (kamers beginnen bij € 300).
2. Flaneren over de Bund
De Bund is gelegen in het oude gedeelte van Shanghai en omvat een 1,5 kilometer lange wandelpromenade langs de Huangpu-rivier. Aan deze kant van de stad wordt de skyline gedomineerd door historische panden en je kunt er heerlijk wandelen langs de waterkant. Onderweg heb je waarschijnlijk de neiging om naar de wolkenkrabbers aan de overkant te kijken, maar juist de neoklassieke gebouwen van de Bund zijn het bewonderen waard. Maar liefst 22 van deze gebouwen zijn aangeduid als ‘heritage building’ en interessant om even bij stil te staan.
Zo vind je in het gebouw van de Shanghai Club (nr 2) de langste bar ter wereld, deze is maar liefst 34 meter lang.
➞ Shanghai tip: The Great Firewall omzeilen tijdens je reis naar China? Koop een eSIM datapakket met VPN, zodat je Google, Facebook en Instagram kan blijven gebruiken.
3. De rust opzoeken in de Yuyuan Garden
Naast de bazaar van Old Street ligt de Yuyuan Garden (ook wel: Yu Garden). Dit is een van de beroemdste tuinen van de stad en je ontvlucht er makkelijk aan de mensenmassa. De Yuyuan Garden is een echte Chinese tuin met paviljoens, vijvers vol oranje koikarpers en heel veel groene bomen. De tuin wordt omringd door wolkenkrabbers, maar het is verrassend hoe snel het geluid van de stad hier verstomt. Je kunt er thee proeven in een theehuisje of mensen observeren vanaf een bankje.
4. Souvenirs shoppen op de bazaar van Old Street
Sfeer proeven van het oude Shanghai? Ga dan eens neuzen op de bazaar van Old Street, dat om de hoek van de Yuyuan Gardens ligt. In de historische huisjes met traditionele Chinese daken kun je goedkope souvenirs kopen, maar wie een paar straatjes verder loopt staat tussen de antiekwinkeltjes waar je Chinese curiositeiten op de kop tikt. Iets om rekening mee te houden: het is hier altijd ontzettend druk, want deze markt vormt het toeristische toppunt van Shanghai.
5. Huur een fiets of doe een tour met lokale gids
Shanghai is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt om een fiets te huren, maar ik kan je verzekeren dat het de moeite waard is. Veel hostels hebben fietsen te huur, maar er zijn ook verschillende plekken in de stad waar je met behulp van een app een fiets kan pakken.
Een fietstour onder leiding van een lokale gids kan ook, en is misschien wel de leukste manier om de stad te leren kennen. Deze tour duurt de hele dag en neemt je mee langs enkele van de mooiste bezienswaardigheden in Shanghai. Je gids neemt je tussen de middag mee uit lunchen en weet veel meer te vertellen dan de gemiddelde reisgids.
6. Croissantjes eten in de Franse Concessie
Even een stukje geschiedenis. Shanghai is onderverdeeld in een aantal zogenoemde concessies. Dit zijn delen van de stad die ooit onder buitenlands bestuur stonden. Tijdens de 19e en vroege 20e eeuw kregen westerse landen, waaronder Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten, speciale privileges om bepaalde delen van de stad te besturen en te ontwikkelen. Deze concessies hadden hun eigen wetten, bestuurssystemen en architectuur, waardoor ze elk een een uniek karakter kregen.
Zo ook de Franse Concessie, wat ons betreft een van de leukste wijken in Shanghai. Dit gebied werd tussen 1849 en 1946 bestuurd door de Fransen en je waant je er even in het Parijs van de vorige eeuw. Lange avenues bepalen het straatbeeld en de winkelpanden zijn gevuld met luxe boetieks en bakkerijtjes. Hier liggen Franse stokbroden en croissants in de etalage, lunch je in een typisch Franse bistro en kun je ’s avonds borrelen met een flesje rood en een kaasplankje. Santé!
➞ Shanghai tip: Leer de Franse Concessie pas echt goed kennen tijdens deze gratis wandeltour met lokale gids. Stadsgids Bill is geboren en getogen in Shanghai en kent alle leuke plekjes.
7. Street art spotten in kunstdistrict M50
Kunstdistrict M50 de culturele hotspot van Shanghai. In het noordwesten van de stad is een industrieel complex omgetoverd tot een kunstzinnige broedplaats met grensverleggende galeries en vette street art. Tussen de moderne installaties vind je talloze kunstcafés en hippe boekwinkels, maar vooral de vele graffiti valt op. Je verwacht het niet in een land waar vrije kunst niet vanzelfsprekend is. Een on-Chinese plek en alleen daarom al een bezoek waard.
8. Shanghai Museum
Op een regenachtige dag is het Shanghai Museum de beste plek om te schuilen. Het is een van de beste en meest uitgebreide musea van heel China en de toegang is helemaal gratis. Je kunt er verschillende tentoonstellingen over (oude) Chinese kunst en schatten uit onder andere de Ming- en Qing-dynastieën bekijken. Het museum telt vijf verdiepingen, dus je bent hier makkelijk een hele middag zoet.
9. Bezoek de huwelijksmarkt in het People’s Park
Als de jongeren in Shanghai op zoek zijn naar een leuke date, dan gaat het er iets anders aan toe dan in Nederland. Elke zaterdag en zondag vindt in het People’s Park een huwelijksmarkt plaats, dé plek waar ouders op zoek gaan naar hun nieuwe schoonfamilie. Het park is op deze dagen bezaaid met duizenden pasfoto’s en profielen van jonge, huwbare Chinezen. Met informatie over leeftijd, lengte, gewicht, beroep, inkomen en sterrenbeeld proberen ouders een geschikte partner voor hun kinderen te vinden. Jongeren zelf zul je er niet aantreffen en het schijnt dat veel ouders er zonder toestemming van hun kinderen staan. Een bijzonder tafereel. Als je op zaterdag in de buurt bent moet je zeker even langswippen in het People’s Park.
10. Neem een kijkje in de glimmende winkelcentra in Lujiazu
De wijk Lujiazu is gelegen in het nieuwe gedeelte van Shanghai: Pudong. Hier vind je een aaneenschakeling van glimmende winkelcentra en hypermoderne malls. Je kunt er uitstekend shoppen bij de grote modemerken en bekende winkelketens, maar ook heel erg lekker eten. Uit eten in een winkelcentrum? Yes, in Shanghai vind je de beste restaurants van de stad vaak op de bovenste verdieping van een shopping mall.
➞ Shanghai tip: Winkelen in China is niet heel goed voor je portemonnee, want veel Westerse merken zijn extra belast. Op zoek naar een koopje? Sla de Zara en H&M over, en ga in plaats daarvan snuffelen bij Chinese modemerken.
11. Tianzifang: creatieve broedplaats in de Franse Concessie
In het hart van de Franse Concessie vind je Tianzigang, een creatieve broedplaats met kunstwinkels, galeries en hippe koffiebarretjes. Je kunt er mooi Chinees aardewerk kopen of werken van lokale kunstenaars. Een leuk wijkje om doorheen te wandelen en de beste plek in Shanghai om bijzondere souvenirs op de kop tikken. Trek een paar uur uit om hier te winkelen en te lunchen.
➞ Shanghai tip: Bestel een broodje en een biertje bij het gezellige Kommune Cafe.
12. Xintiandi
Net zoals Tianzifang is ook Xintiandi leuk om op je lijstje te zetten. Deze charmante wijk trekt veel reizigers vanwege de unieke mix van geschiedenis en het moderne China. Deze buurt ademt de sfeer van oude Shanghai met zijn goed bewaard gebleven Shikumen-architectuur, maar je kunt er ook goed shoppen, eten en uitgaan. De traditionele stenen poortwoningen zijn omgebouwd tot winkels en eetgelegenheden met internationale gerechten op de kaart.
13. Wereldkeukens proeven
Dankzij het internationale karakter zijn alle wereldkeukens goed vertegenwoordigd in Shanghai. Of je nu zin hebt in een echte Italiaanse pizza, Korean barbecue of een goede burger, het aanbod is groot. Ben je aan het rondreizen door China, dan is Shanghai een welkome afwisseling op de noodles en dim sum. Vrijwel overal in de stad vind je restaurants met zowel westerse als lokale kaart.
De lokale restaurants zijn het goedkoopst, al wordt op de meeste plekken heel beroerd Engels gesproken. Toch kan ik het je aanraden om eens bij een restaurantje aan te schuiven waar alleen maar locals eten. Mijn tactiek? Als je iets lekkers hebt gegeten, dan moet je aan het personeel vragen om de naam van het gerecht in Chinese karakters op te schrijven. Dat briefje kun je dan in een volgend restaurant weer laten zien. Aan het eind van de reis had ik een hele rits met briefjes van gerechten die ik erg lekker vond.
➞ Shanghai tip: De leukste manier om de lokale keuken te leren kennen? Tijdens deze drie uur durende food tour! Plan ‘m meteen aan het begin van verblijf, zodat je nog tijd hebt om alle tips nog in de praktijk te brengen.
14. Maak een dagtrip naar het stadje Suzhou
Wat er allemaal te doen valt in de omgeving van Shanghai? Een heleboel! Met de supersnelle bullettrain sta je binnen een uurtje in leuke steden zoals Suzhou, Hangzhou en Zhujiajiao. Zelf maak ik vanuit Shanghai een dagtrip naar Suzhou, dat dat met haar vele grachten ook wel het Venetië van Azië wordt genoemd. Het is er verrassend gemoedelijk en je vindt er een aantal mooie Chinese tuinen. Met de hogesnelheidstrein reis je binnen een half uur van Shanghai naar Suzhou. Aanrader!
15. Tips voor een hotel in Shanghai
In Shanghai kun je het wat betreft overnachtingen zo bont maken als je zelf wilt. Je kan slapen in luxe hotels met rooftopbar en een geweldig uitzicht over de stad. Het Park Hyatt bijvoorbeeld, maar als je een beetje goed zoekt vind je ook genoeg fijne hotels waar je rond de € 100 per nacht betaalt. Het Golden Tulip Bund New Asia Hotel heeft bijvoorbeeld hele nette kamers en is gelegen op een toplocatie.
16. Bonustip: Wat te doen tijdens een lange overstap in Shanghai?
Vlieg je binnenkort naar China en heb je een lange overstap in Shanghai? Je kunt bij een lange overstap in China een transit visum krijgen voor maximaal 72 uur. Ideaal als je even van het vliegveld af wilt om de stad te bekijken.
Het internationale vliegveld van Shanghai ligt een stukje buiten de stad en er zijn verschillende manieren om in het centrum te komen. De goedkoopste optie is de metro, maar die doet er meer dan een uur over om in het centrum te komen. Sneller is de Maglev trein, die snelheden tot 430 kilometer per uur kan halen. Met de Maglev trein reis je binnen 8 minuten naar station Longyang Road, vanwaar je verder kan reizen met de metro.
Reizen naar Shanghai
Vanuit Nederland: Shanghai ligt op ruim 10 uur vliegen van Amsterdam. Maatschappijen KLM, China Southern Airlines en China Eastern Airlines vliegen rechtstreeks. Het is vaak goedkoper als je onderweg ergens overstapt en als je goed zoekt kun je al vanaf € 600 heen en weer. Bekijk op Tix.nl de actuele prijzen voor vliegtickets naar Shanghai.
Vanuit Beijing: Vanuit Beijing kun je op verschillende manieren naar Shanghai reizen. Zelf deed ik dat een keer met het vliegtuig en een keer met de hogesnelheidstrein. Met het vliegtuig ben je ruim 2 uur onderweg, met de trein duurt het 5,5 uur. Qua tijd zal het niet veel verschillen, want als je gaat vliegen moet je ook rekening houden met inchecken en boarden. Mijn treinticket naar Shanghai boekte ik al in Nederland via Chinaticketonline.com.
Vanuit Hong Kong: Vanuit Hong Kong kun je zowel per trein als per vliegtuig naar Shanghai reizen. Ik zou er persoonlijk voor kiezen om te vliegen, want met de trein doe je er bijna 20 uur over.
4 reacties
Super goed artikel! Ik ga met school 3 weken naar China waarvan we 1 week zelf mogen invullen met als uitvalsbasis Shanghai (hier moeten we ook eindigen want we vliegen vanaf daar terug). Eerst baalden we wel dat we niet buiten China mochten reizen (ivm visum) maar als ik dit zo zie komt het wel goed!
Wat ontzettend tof zeg, ik zou daar heel graag een keer naar toe gaan. Het lijkt me veel afwisselender als ik zelf gedacht had. Interessante blog!
Lijkt me heerlijk exotisch!
hoi