Zoek
Sluit dit zoekvak.
9 november 2023

Wat te doen in Varanasi? Tips voor de spirituele hoofdstad van India

Tips voor Varanasi / Benares, India

Varanasi, gelegen aan de heilige Ganges-rivier in India, is een stad doordrenkt van spiritualiteit en geschiedenis. Het is een van de oudste steden ter wereld en een plek waar je getuige bent van eeuwenoude rituelen en tradities. In Varanasi kan je India in al zijn kleuren en geuren ervaren en daarom hoort het zonder twijfel in elke reisplanning thuis. 

Varanasi

Varanasi bezienswaardigheden

Wat te doen in Varanasi?

Er zijn maar weinig bestemmingen die zo indringend zijn als de heilige stad Varanasi (ook wel: Benares). Van de betoverende Ganga Aarti-ceremonie tot een dwaaltocht door de smalle steegjes, Varanasi prikkelt alle zintuigen. Benieuwd wat te doen in Varansi, India? In deze blog nemen we je mee op een reis door de kleurrijke straten en delen we een aantal onmisbare tips waarmee je alles uit je bezoek kan halen.

1. Maak een boottocht over de heilige Ganges-rivier

De Ganges is de heiligste rivier in India en speelt een centrale rol in het leven van Varanasi. Een van de leukste dingen om te doen in Varanasi is een boottocht over de Ganges tijdens zonsopgang. Terwijl de stad langzaam ontwaakt krijg je een uniek perspectief op ghats (trappen die naar de rivier leiden) en de ochtendrituelen langs de oever van de rivier. 

Je kunt ter plekke een boottochtje regelen, maar ook vooraf online iets vastleggen. Deze boottocht tijdens zonsondergang kun je via Viator boeken.

Tips voor Varanasi

2. De burning ghats van Varanasi bezoeken

Langs de oevers van de Ganges vind je de zogenoemde ‘burning ghats’ van Varanasi. Dit zijn plekken waar overledenen en plein public worden gecremeerd. Voor Indiërs is gecremeerd worden in Varanasi het hoogst haalbare: door uitstrooiing in de Ganges kan de ziel van de overledene de eindeloze reïncarnatiecyclus doorbreken.

Omdat alles open en bloot langs de rivier gebeurd, kun je ook als reiziger een kijkje nemen bij deze burning ghats. Daarvoor moet je bij Manikarnika Ghat zijn, een van de oudste en bekendste ghats van Varanasi. Hier kun je vanaf een afstandje zien hoe de lichamen worden verbrand. Het is geen vrolijk gezicht, maar wel heel indrukwekkend om mee te maken.

➞ Varanasi tip: Wil je de burning ghats bezoeken? Doe dat altijd met respect voor rituelen en rouwende families. Fotografie is meestal niet gepast, tenzij je uitdrukkelijke toestemming hebt gekregen van de betrokkenen. Het is het verstandigst om met een lokale gids op pad te gaan, zodat je meer kan leren over de betekenis van deze traditie.

Burning Ghats, Varanasi

3. Ganga Aarti ceremonie

Een tip van iets lichtere aard: elke avond kun je getuige zijn van de Ganga Aarti ceremonie ter hoogte van de Dashashwamedh Ghat. Dit is een van de bekendste bezienswaardigheden in Varanasi. Volgens het hindoeïstische geloof bouwde hindoegod Brahma deze ghat om Shiva te verwelkomen. 

Elke avond rond zonsondergang komen priesters bijeen om een ceremonie uit te voeren waarin ze olielampen aansteken en de rivier eren. Er wordt gezongen, wierook gebrand en op een schelp geblazen. Zoek een plekje op de trappen voor een goed uitzicht over het spektakel.

Ganges Rivier, Varanasi

4. Verken het doolhof aan steegjes met een lokale gids

Varanasi is een van de indrukwekkendste en tegelijkertijd mysterieuste steden van India. Er is zo veel gaande dat het onmogelijk is om alles in één blog te beschrijven. Dat kan bij vlagen overweldigend zijn en daarom willen we je aanmoedigen om een rondleiding met gids te doen. Lokale gidsen kennen de weg en kunnen je bovendien een hoop vertellen over de Indiase cultuur. Want hoe zit het nou met die burning ghats? En waarom komen Indiërs massaal naar Varanasi om hier hun laatste adem uit te blazen? Een rondleiding met gids is een van de beste manieren om de stad een beetje te doorgronden, want wie weet het nou beter dan iemand die er ook daadwerkelijk woont? 

➞ Varanasi tip: Tijdens deze tour kun je een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden afstrepen, waaronder Manikarnika Ghat, waar de crematies langs de oevers van de Ganges plaatsvinden.

Varanasi bezienswaardigheden

5. Kashi Vishwanath-tempel

Varanasi geldt als bedevaartsoord in India en een van de belangrijkste trekpleisters is de Kashi Vishwanath-tempel. Deze tempel is gewijd aan Lord Shiva, een van de belangrijkste goden in het hindoeïsme en trekt elke dag tienduizenden pelgrims en toeristen. Het is een van de drukst bezochte bezienswaardigheden in Varanasi, en de rijen kunnen lang zijn. Deze tempel ligt midden in de stad en alleen al de weg ernaartoe is indrukwekkend. De hectiek die je ervaart in de smalle kruip-door-sluip-door straatjes rondom het complex is het India zoals je je van tevoren had voorgesteld.

Wat te doen in Varanasi

6. Street food eten 

Overal in Varanasi wordt het eten pal voor je neus op straat bereid. Het is goedkoop, snel en door de kleine porties kan je lekker veel verschillende gerechtjes proberen. Bestel bijvoorbeeld een kruidig kopje chai of een romige lassi. Ook lekker: samosa (driehoekjes van deeg met groentevulling) en masala dosa (flinterdunne pannenkoekjes met kruidige aardappel en linzen). 

➞ Varanasi tip: Als je op reis gaat naar India moet je een sterke maag hebben; je zal niet de eerste zijn die een Delhi-belly oploopt. Wil je zo min mogelijk risico lopen op buikklachten? Ga dan mee met deze street food tour, die je meeneemt langs de beste en schoonste stalletjes.

Street Food in Varanasi, India

7. Tip voor een hotel in Varanasi

Varanasi kan overweldigend zijn, daarom is het een aanrader om een fijn, schoon en rustig hotel uit te kiezen. 

Wij zaten in het Alka Hotel, dat op een geweldige locatie direct aan de Ganges ligt en dus mooie uitzichten biedt over het water. Dit hotel heeft ook een eigen restaurantje, wat fijn kan zijn als je ’s avonds niet meer de straat op wilt. Echter zijn niet alle reviews even positief en de prijzen per nacht enorm gestegen. 

Een alternatief is Hotel Anand Kanan, een vrij nieuw hotel met nette kamers met ensuite badkamers. Er is airconditioning en de waterdruk is goed, maar vooral de locatie is een pluspunt. Je zit midden in het centrum van Varanasi, op loopafstand van bezienswaardigheden zoals Dashashwamedh Ghat en de Ganges.

Wat te doen in Varanasi?

Reizen naar Varanasi

Varanasi ligt in het oosten van India, op ongeveer elf uur treinreizen vanuit New Delhi. Met de nachttrein vertrek je ’s avonds laat uit New Delhi en kom je de volgende ochtend in Varanasi aan. Reizen met de trein in India is een groot avontuur en verreweg de goedkoopste manier om in Varanasi te komen. 

Met het vliegtuig kan ook. Het is ongeveer anderhalf uur vliegen en er zijn verschillende maatschappijen met een rechtstreekse verbinding. Via momondo.nl kun je eenvoudig zoeken naar de goedkoopste tickets. Je hebt al een enkeltje vanaf € 70.

Varanasi tips

Reizen naar India

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis India

India is niet de makkelijkste bestemming om te bereizen, maar eenmaal gewend aan alle chaos en indrukken sluit je het land al snel in je hart. Je kunt er op spirituele reis naar Varanasi, op een kameel rijden in de buurt van Rajasthan en aan het eind van de reis een paar dagen bijkomen op de mooie stranden van Goa.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in India? Lees hier alle reisblogs over India.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset