Doen: Rondleiding over Flughafen Tempelhof in Berlijn

Home » Duitsland » Doen: Rondleiding over Flughafen Tempelhof in Berlijn

Vliegveld Tempelhof, een plek die je niet mag overslaan tijdens een bezoek aan Berlijn. Dit oude vliegveld sloot in 2008 de deuren en was jarenlang de toegangspoort tot de stad. De luchthaven is gebouwd in 1923 en werd ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in gebruik genomen door de nazi’s. Na de oorlog diende het vliegveld als luchtbrug voor de Amerikanen, ten tijde van de blokkade van West-Berlijn door de Sovjet-Unie.

Een plek met historie, en anno nu een van de hoogtepunten van een bezoek aan Berlijn. De vroegere landingsbanen liggen nu in een groot en uitgestrekt park, de oude vertrekhallen kun je alleen tijdens een rondleiding volgen. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Hier lees je mijn verslag over een rondleiding door het verlaten vliegveld Tempelhof in Berlijn.

TEMPELHOF BEZOEKEN

Zet een reisblogger op een vliegveld en je hebt een gouden combinatie. Zet diezelfde reisblogger op een verlaten vliegveld zoals Tempelhof in Berlijn en er komen gegarandeerd mooie verhalen.

Herinneren jullie nog het stuk dat ik schreef over Tsjernobyl? Ik ben gefascineerd door zulke verlaten plekken en tijdens mijn korte ontmoeting met Berlijn was een bezoek aan het desolate vliegveld Tempelhof dan ook onvermijdelijk. Het is de plek waar ik elke keer weer terugkom als ik in Berlijn ben, maar dit keer bleef het niet alleen bij wandelen over de oude landingsbaan.

Ik sluit aan bij de officiële rondleiding door Tempelhof. Een aantal keer per dag worden hier namelijk rondleidingen over het complex gegeven en gaan deuren open die normaal gesloten zouden blijven. Samen met mijn vriend krijg ik een Engelstalige middagtour door Tempelhof.

Berlijn Flughafen TempelhofBerlijn Flughafen Tempelhof

SCHUILKELDERS EN HANGARS

We beginnen in een grote hangar, en worden door onze gids meegenomen naar het Interbellum. De nazi’s zijn aan de macht en in opdracht van Hitler wordt het kleine Tempelhof omgebouwd tot een ontzagwekkend complex van vertrekhallen, bunkers en hangers. Vanwege het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog wordt het vliegveld nooit helemaal voltooid, maar indrukwekkend is het wel. De hal is enorm en je moet je even voorstellen welke historische figuren hier op dezelfde plek hebben gelopen.

Berlijn Flughafen TempelhofBerlijn Flughafen Tempelhof

HET TEMPELHOF VAN DE GEALLIEERDEN

De tour gaat verder en we lopen via een tunnel naar het Tempelhof van de Geallieerden. We zigzaggen door het stelsel van gangen en staan even stil in een oude schuilkelder. Het ruikt er muf en het is naar mijn mening allemaal wel heel erg klein. De aanwezigheid van de Amerikaanse troepen is in dit deel van het complex nog goed voelbaar. We komen door kamers waar strategieën werden bepaald. Langs een muur waarop haastig een plattegrond van het complex is geprobeerd weg te poetsen. We lopen over een basketbalveld, voorbij de kegelbaan en houden even halt in hun oude kantine, waar sinds 1993 maar weinig aan is veranderd.

Berlijn Flughafen TempelhofBerlijn Flughafen Tempelhof

LEGE VERTREKHAL

Een korte pauze later staan we in het Berlijn van na de Koude Oorlog. Ik bevind me midden in de lege vertrekhal en spiek voorbij de onbemande incheckbalies. De reizigers zijn weg en het restaurant is leeg, maar de grote klok aan de muur tikt steeds. Alsof er elk moment een vlucht kan vertrekken.

Met de lift reizen we vervolgens naar het dak van de vertrekhal, weer terug naar het heden. We staan op een uitkijkpunt en in de verte wordt de felle zon verdreven door donkere wolken. De tour zit erop, maar we krijgen nog wel even de tijd om te genieten van het wijdse uitzicht over de oude landingsbanen van Tempelhof. Een vliegveld dat zoveel meer is dan alleen een vliegveld. Het is een plek waar de geschiedenis tot leven komt.

TEMPELHOF BEZOEKEN

Het oude vliegveld Tempelhof is niet meer in gebruik, maar je kunt het complex wel bezoeken. Het omliggende Park Tempelhof en de landingsbanen zijn vrij toegankelijk. Wil je een kijkje nemen in de gebouwen, dan moet je aansluiten bij de officiële rondleiding door Tempelhof.

Rondleidingen door Tempelhof zijn elke woensdag, donderdag, zaterdag en zondag, dus dat valt goed te combineren met een weekendje Berlijn. De tour begint om 13:30 en duurt twee uur. Een kaartje kopen kan het beste van tevoren via Getyourguide, de voucher mag je op je telefoon laten zien.

Flughafen Tempelhof
Platz der Luftbrücke 5
Prijs: € 16,50

Berlijn Flughafen Tempelhof Berlijn Flughafen Tempelhof Berlijn Flughafen Tempelhof Berlijn Flughafen Tempelhof Berlijn Flughafen Tempelhof Berlijn Flughafen TempelhofBerlijn Flughafen Tempelhof Berlijn Flughafen Tempelhof Berlijn Flughafen TempelhofBerlijn Flughafen Tempelhof

Meer tips voor Berlijn? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• 10 x eten en drinken in Berlijn
• 10 x doen tijdens je eerste bezoek aan Berlijn
• Rondleiding door Teufelsberg, een voormalig afluisterstation in Berlijn
• 25hours Hotel Bikini Berlin, designhotel met uitzicht op de dierentuin

Lees hier alle verhalen over Duitsland »

OVER EXPEDITIE AARDBOL

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, allen geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!22 REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.