Doen: Rondleiding over Flughafen Tempelhof in Berlijn

Zet een reisblogger op een vliegveld, en je hebt een gouden combinatie. Zet diezelfde reisblogger op een verlaten vliegveld, en er komen gegarandeerd mooie verhalen.

Herinneren jullie nog het stuk dat ik schreef over Tsjernobyl? Ik ben gefascineerd door zulke verlaten plekken en tijdens mijn korte ontmoeting met Berlijn was een bezoek aan het desolate vliegveld Tempelhof dan ook onvermijdelijk. Het is de plek waar ik elke keer weer terugkom als ik in Berlijn ben, maar dit keer bleef het niet alleen bij wandelen over de oude landingsbaan.

Berlijn Flughafen TempelhofBerlijn Flughafen Tempelhof

Een aantal keer per dag worden hier rondleidingen over het complex gegeven en gaan er deuren open die normaal gesloten zouden blijven. Wij sluiten aan bij een Engelse middagtour, en terwijl buiten het laatste zomerzonnetje zich laat zien, verschuilen wij ons in de koele schaduw van het vliegveld.

SCHUILKELDERS EN HANGARS

We beginnen in een grote hangar, en worden door onze gids meegenomen naar het Interbellum. De nazi’s zijn aan de macht, en in opdracht van Hitler wordt het kleine Tempelhof omgebouwd tot een ontzagwekkend complex van vertrekhallen, bunkers en hangers. Vanwege het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog wordt de bouw nooit helemaal voltooid, maar indrukwekkend is het wel. De hal is enorm, en het is bizar om je voor te stellen welke historische figuren hier tig jaar geleden op dezelfde plek hebben gestaan.

Berlijn Flughafen TempelhofBerlijn Flughafen Tempelhof

Heel veel tijd om daar over na te denken is er overigens niet, want de tour gaat verder. De deur van de hangar valt achter ons in het slot, en via een tunnel lopen we naar het Tempelhof van de Geallieerden. We zigzaggen door het stelsel van gangen en staan even stil in een oude schuilkelder. Het ruikt er muf en ik wil graag snel weer verder. De aanwezigheid van de Amerikaanse troepen is in dit deel van het complex nog goed voelbaar. We komen door kamers waar strategieën werden bepaald en langs een muur waarop haastig een plattegrond van het complex is geprobeerd weg te poetsen. We lopen over een basketbalveld, voorbij de kegelbaan en houden even halt in hun oude kantine, waar sinds 1993 maar weinig aan is veranderd.

Berlijn Flughafen TempelhofBerlijn Flughafen Tempelhof

LEGE VERTREKHAL

Een korte pauze later staan we in het Berlijn van na de Koude Oorlog. Ik bevind me midden in de lege vertrekhal en spiek voorbij de onbemande incheckbalies. De reizigers zijn weg en het restaurant is leeg, maar de grote klok aan de muur tikt steeds, alsof er elk moment een vlucht kan vertrekken.

Met de lift reizen we vervolgens naar het dak van de vertrekhal, weer terug naar het heden. We staan op een uitkijkpunt en in de verte wordt de felle zon verdreven door donkere wolken. De tour zit er op, en wat rest is een wijds uitzicht over de oude landingsbanen van Tempelhof. Een vliegveld dat zoveel meer is dan alleen een vliegveld. Het is een plek waar de geschiedenis tot leven komt.

Flughafen Tempelhof
Platz der Luftbrücke 5
Prijs: € 13,00

Lees hier al mijn verhalen over Berlijn

Berlijn Flughafen Tempelhof Berlijn Flughafen Tempelhof Berlijn Flughafen Tempelhof Berlijn Flughafen Tempelhof Berlijn Flughafen Tempelhof Berlijn Flughafen TempelhofBerlijn Flughafen Tempelhof Berlijn Flughafen Tempelhof Berlijn Flughafen TempelhofBerlijn Flughafen Tempelhof

22 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *