Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

Doen: Wijn proeven in Israël

Wijnproeverij in Israel

Israël een wijnland? Ik wist het ook niet, maar vrolijk werd ik er wel van. Toen ik afgelopen winter in Israël was, stonden er ook twee bezoekjes aan lokale wijnbedrijven op het programma. Een goede gelegenheid om de Joodse wijnen eens uitgebreid te proeven en te keuren.

FLAM

De eerste winery die ik bezoek is Flam, een Israelisch wijnhuis dat in 1998 werd opgericht met als doel om de állerbeste wijnen te maken. Ik word ontvangen op een zonnig terras met uitzicht over een kleine wijngaard. Het is lekker warm en tot mijn grote vreugde staat er een grote schaal met brood en kaasjes op tafel. De perfecte setting voor een bescheiden wijnproeverij.

Bij mij aan tafel zit een groepje Joodse mannen uit Chicago. Terwijl de dame van Flam meer vertelt over de historie van het bedrijf, leer ik van deze jongens alles over het begrip ‘koosjere wijnen’. Want net als bij het eten zitten er voor Joden ook een hoop zogenoemde spijswetten aan het maken en drinken van wijn. Zo wordt er geen dierlijke mest gebruikt voor de druiven en mag de wijn niet worden aangeraakt door niet-Joodse mensen.

Het wordt me pas verteld nádat ik de fles wijn even goed heb beetgepakt

En dat is precies waar ik in de fout ga. Het wordt me pas verteld nádat ik de fles wijn even goed heb beetgepakt om het etiket te bestuderen, maar blijkbaar mag dat niet. Oeps. Het zijn van die dingen waar je helemaal niets van af weet en ook zeker niet bij stilstaat. Gelukkig is de fles al vrijwel leeg, anders had ik ‘m in mijn eentje mogen leegdrinken.

Met de koosjere etiquette in mijn oren geknoopt gaan we verder met proeven. Er komen steeds meer verschillende wijnen op tafel, de berg met broodjes en kaasjes slinkt gestaag en met de zon zo op mijn hoofd is het niet moeilijk om de rest van de dag met een gelukzalige glimlach rond te lopen.

Wijnproeverij in Israel
Wijnproeverij in Israel
Wijnproeverij in Israel
Wijnproeverij in Israel
Wijnproeverij in Israel

TISHBI

Twee dagen later is het de beurt aan het tweede wijnhuis: Tishbi. Stiekem hoop ik weer op glooiende heuvels, een zonnig terras en hapjes, maar deze setting is met de enorme bar en hippe bediening een stuk informeler.

Ik begin vandaag met een rondleiding over het terrein. Ik wordt langs de verschillende processen geloodst en eindig in een enorme ruimte waar honderden wijnvaten vol drank liggen opgestapeld. Met mijn eerdere blunder nog vers in het geheugen een uiterst gevaarlijke plek, maar gelukkig kun je de vaten vanaf de kant vaten niet aanraken. Want een fles wijn bevlekken kan nog wel worden vergeven, een vat wijn daarentegen… Dan had ik flink mogen doordrinken.

Ook dit keer een indrukwekkende line up (of moet ik zeggen wine up?)

Terug naar de proeverij. Ik neem plaats aan een grote, vierkant bar, die wordt omringd door stellingkasten vol wijn. Dit keer geen kaasjes, maar chocolaatjes voor bij de proeverij, en ook dit keer een indrukwekkende line up (of moet ik zeggen wine up?) van witte en rode wijnen. Dé ingrediënten voor wederom een middag genieten van Israël, haar bijzondere producten en bijzondere tradities.

Lees hier al mijn verhalen over Israel

Wijnproeverij in Israel
Wijnproeverij in Israel
Wijnproeverij in Israel

Reizen naar Israel

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

11 reacties

  1. Oh wat cool! Waar zit je en wat heb je allemaal al gezien? Als je de tijd hebt en van wijntjes houdt is dit een erg leuk uitstapje :)!

   1. Ik zit in Tel Aviv, woon er vlak naast maar werk in het centrum – onwijs mooie plek! Ik heb al een heleboel gezien zeker in Tel Aviv, aantal weken geleden ben ik ook naar Tiberias geweest, prachtig daar! Verbleef je ook in Tel Aviv? :)

    1. Zo’n mooie stad! Geen verkeerde plek :). Ik was inderdaad ook, echt genoten van alle mooie plekjes, straatjes etc.

 1. Bij wijn denk ik inderdaad niet zo snel aan Israël. Bijzonder om eens andere wijnsoorten te proeven buiten de standaard grote wijnlanden! Wij dronken maandag een bijzondere rode wijn uit Tsjechië, die mijn vriend had meegenomen van zijn bezoek aan Brno. Het proberen waard :-)

  1. Ja leuk die Oost-Europese wijnen! Ik heb er vorig jaar een paar uit Bosnië en Kroatië meegenomen, en laatst kreeg mijn vriend een fles uit Bulgarije kado. Bijzonder wel!

 2. Aan deze combinatie had ik ook niet eerder gedacht! Maar wat een gave ervaring. En haha, misschien moeten ze bij de ingang even een bordje plaatsen met de belangrijkste regels daarop, wat betreft de fles vastpakken ;p
  Israel lijkt me prachtig, met of zonder wijn!

  1. Haha dat had me wel een ongemakkelijk momentje gescheeld inderdaad. Hoe zou je het anders moeten weten?

 3. De combinatie tussen reizen en wijnproeven is voor mij echt goud waard en zodra ik de plekken die ik bezoek ook een mooi wijnaanbod hebben, schuif ik zonder morren aan voor een proeverij. Mooie foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reizen naar Israel

Als je lekker eten belangrijk vindt, dan is het een aanrader om een keer op reis naar Israel te gaan. Dit land staat bekend om haar fantastische lokale keuken en is dé foodiebestemming bij uitstek. Er valt daarnaast genoeg te doen. Tel Aviv is een van de leukste steden in het Midden-Oosten, maar ook het indrukwekkende Jeruzalem verdient een plekje in je reisplanning.

Meer lezen over reizen en backpacken in Israel? Lees hier alle blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset