Nederlands Reisblog Expeditie Aardbol
15 december 2020

Duurzaam reizen #1: Regel je reis lokaal

Duurzaam reizen #1

Sinds mijn bezoek aan Sumatra besef ik pas echt wat een impact wij als mensen hebben op de natuur en wereld om ons heen, zeker tijdens het reizen. In deze nieuwe rubriek bespreek ik elke maand een aspect van duurzaam reizen en zet ik groene en inspirerende initiatieven op het gebied van toerisme in het zonnetje. Deze keer: waarom je een reis bij voorkeur lokaal moet organiseren.

DE LOKALE BEVOLKING PROFITEERT

Slapen in een homestay of op pad met een lokale gids: er zijn tal van mogelijkheden om tijdens je reis te kiezen voor lokale initiatieven. Maar waarom is het nodig om op die manier te reizen? Wat is er mis met een hotel van Holiday Inn of een Nederlandse gids?

Verreweg de belangrijkste reden om je reis lokaal te organiseren is vanwege de positieve impact op de lokale bevolking. Toeristen brengen drukte en afval met zich mee, maar ook geld en werkgelegenheid. Door lokaal je reis te regelen heeft de bevolking dus niet alleen de lasten, maar kunnen ze ook profiteren van de positieve kanten. Het geld blijft binnen de gemeenschap en wordt niet besteed aan dure marketingcampagnes of andere indirecte kostenposten, wat over het algemeen wel gebeurt als je het bij een grote organisatie boekt.

In plaats daarvan kan geld worden geïnvesteerd in lokale projecten, zoals natuurbehoud of onderwijs. Zo is er een mooi project in Malawi waar het onderhoud van een nationaal park wordt bekostigd met het geld van een toeristische accommodatie. Een constante stroom toeristen betekent bovendien dat mensen financieel gezien minder afhankelijk hoeven te zijn van bijvoorbeeld landbouw of visserij, en dat draagt bij aan de stabiliteit van de gemeenschap.

Duurzaam reizen #1

EEN AUTHENTIEKE REISERVARING

Maar niet alleen de lokale bevolking profiteert, je krijgt er zelf ook wat voor terug: een authentiekere reiservaring. Je maakt kennis met de lokale bevolking en bijzondere ontmoetingen met nieuwe mensen en culturen geven kleur aan je reis. Het is zo leuk om een kijkje te nemen in het dagelijks leven van mensen die op een totaal andere manier leven dan jijzelf en het is heel bijzonder om daar even onderdeel van te kunnen zijn. Wedden dat je met een lokale gids heel andere verhalen te horen krijgt dan wanneer iemand van een grote reisorganisatie je rondleidt? En dat een nachtje in een homestay mooiere herinneringen oplevert dan een nachtje in een hotelketen?

Duurzaam reizen #1

LOKAAL OP REIS MET THE LOCAL PACKAGE

Zo’n lokaal georganiseerde reis is steeds makkelijker te regelen, ook gewoon van tevoren vanuit Nederland. Je hoeft dus niet per sé op de bonnefooi te reizen, want er zijn steeds meer organisaties die een brug slaan tussen duurzame reisinitiatieven en bewuste reizigers.

Laatst kreeg ik bijvoorbeeld een leuke mail van lezeres Marieke, die haar liefde voor reizen en de wereld heeft gecombineerd door een website op te starten die mensen helpt om hun reis lokaal te organiseren. Op The Local Package bundelt ze lokale initiatieven in onder andere Indonesië en Nepal, en helpt ze Nederlandse toeristen om ‘community based’ bestemmingen te vinden.

“Tijdens de reizen die ik zelf maakte, heb ik ontdekt dat toerisme dat lokaal is georganiseerd door kleine communities, de ideale manier is om de bevolking mee te laten profiteren van toerisme in hun eigen gebied. De bevolking krijgt niet alleen de lasten (zoals drukte en afval) maar ook de lusten (zoals werkgelegenheid en ontwikkeling). Voor reizigers is het een unieke kans om authentieke bestemmingen te bezoeken en in contact te komen met lokale mensen.”

Hoe het werkt? Je betaalt een klein bedrag aan The Local Package om aan een lokale host te worden gekoppeld: als je een bestemming wil bezoeken koop je voor 15 of 25 euro een pakket met contactgegevens en tips. Kies je voor het goedkoopste pakket, dan moet je zelf de host benaderen. Voor een tientje meer wordt dat allemaal voor je geregeld. Afrekenen doe je vervolgens ter plaatse: de kosten voor verblijf, vervoer en activiteiten betaal je rechtstreeks aan je lokale host.

Oproepje: ken jij een duurzaam reisinitiatief dat in het zonnetje gezet moet worden? Stuur me een berichtje op info@expeditieaardbol.nl

Duurzaam reizen #1

Meer praktische reistips? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Duurzaam reizen #2: Plastic verminderen met de LifeStraw Go waterfles
• Duurzaam reizen #3: Hoe groen is jouw vakantie?
• Duurzaam reizen #4: 10 makkelijke tips om de wereld een beetje mooier te maken
• Dit moet je weten over het afsluiten van een reisverzekering

Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp