Search
Close this search box.
7 maart 2023

10 duurzame voornemens voor als we straks weer kunnen reizen

10 duurzame voornemens als we weer mogen reizen

Noodgedwongen niet kunnen reizen geeft ook ruimte voor bezinning. Het is een mooi moment om na te denken over de manier waarop we reizen en hoe we daarin groenere en duurzamere keuzes kunnen maken. Met zijn allen, maar ook op individueel niveau. Want eerlijk is eerlijk, als reisblogger ben ik ook onderdeel van het probleem.

Ik formuleerde daarom 10 duurzame voornemens voor als we straks weer kunnen reizen.

DUURZAAM REIZEN

10 DUURZAME VOORNEMENS

1. MINDER VLIEGEN

Natuurlijk is helemaal niet meer vliegen de allerbeste optie, maar ik weet ook wel dat dit niet het juiste medium is om die levensstijl te prediken. Laten we in plaats daarvan proberen om de komende jaren mínder te vliegen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af of om niet meer het vliegtuig te pakken voor bestemmingen binnen een straal van 1000 kilometer. Of voor tripjes die niet langer duren dan een weekendje weg. Wat ook helpt: boek altijd een directe vlucht voor reizen buiten Europa, want hoe vaker je moet landen en opstijgen, hoe slechter voor het milieu.

2. KIES VOOR SLOW TRAVEL

Vervoer van A naar B is een van de vervuilendste aspecten van reizen en kan worden beperkt door te kiezen voor slow travel. Wat dat precies inhoudt? Neem de tijd en beperk de afstanden die je moet afleggen. Dat scheelt een hoop kilometers. Met die extra tijd kun je bovendien makkelijk duurzamere keuzes maken. Leg bijvoorbeeld een deel van het traject af met fiets, kano of te voet, is nog avontuurlijk ook!

10 duurzame voornemens als we weer mogen reizen

3. WEG VAN DE MASSA

Overtoerisme is een groot probleem. Niet alleen op de Thaise eilanden, maar ook grote Europese steden en zelfs Amsterdam worstelen ermee. En dat terwijl de oplossing helemaal niet zo lastig is. Spreiding is hier het toverwoord en dat kan op verschillende manieren. Zoek in jouw vakantieland naar een bestemming die niet in elke reisgids wordt aangeprezen of ga buiten het seizoen op reis. Je kunt namelijk ook in de winter op stedentrip naar Venetië en ik weet uit ervaring dat het tijdens de Ramadan in Indonesië een stuk rustiger is dan normaal. Bijkomend voordeel: deze vorm van duurzaam reizen is ook nog eens beter voor je portemonnee.

4. COMPENSEER JE REIS

Over het nut van CO2-compensatie is men het nog niet helemaal eens, maar vooralsnog kun je het beter wel dan niet doen. Compenseren kan door bijvoorbeeld bomen te planten, maar ook door te investeren in klimaatneutrale projecten in ontwikkelingslanden. Vroeger kon je alleen je vliegreizen compenseren, maar tegenwoordig zijn er ook allerlei tools waarmee je de uitstoot van bijvoorbeeld je huurauto kan compenseren. En nog een tip: als je kiest voor een bedrijf met ANBI-registratie, mag je je donatie aan het eind van het jaar zelfs aftrekken bij je belastingaangifte.

5. SUPPORT DE LOCALS

Een mooi voornemen als je duurzame keuzes wilt maken tijdens het reizen: zorg dat jouw geld ook daadwerkelijk bij de locals terecht komt. Dat doe je door te kiezen voor accommodaties, restaurants en excursiebureaus die door de lokale bevolking worden gerund. Laat de grote hotel- en restaurantketens links liggen en kies in plaats daarvan voor iets kleinschaligs. Reisorganisaties als LocalHeroTravel en BetterPlaces zijn gespecialiseerd in dit soort reizen en kunnen je helpen met het uitstippelen van een mooie route.

10 duurzame voornemens als we weer mogen reizen

6. RESPECTEER LOKALE CULTUUR

Zoenen in het openbaar in India? Doe maar niet. In een stringbikini naar het strand in Indonesië? Ook niet zo gepast. Overal ter wereld geldt een andere etiquette en het is zinvol om je van tevoren in te lezen over de gedragsregels en gebruiken op jouw vakantiebestemming. Als vakantieganger moet je altijd respect tonen naar de lokale cultuur.

7. VERMIJD DIERENATTRACTIES

Laten we alsjeblieft stoppen met attracties waar dieren worden uitgebuit ten behoeve van goedbetalende toeristen. Nog steeds worden op veel plekken in Thailand en Laos olifantenritjes aangeboden, maar ook zwemmen met dolfijnen is echt een no go. Vermijd alle soorten attracties en activiteiten waar dieren aan te pas komen, ook als ze op het eerste gezicht onschuldig lijken.

10 duurzame voornemens als we weer mogen reizen

8. LEAVE NOTHING BUT FOOTPRINTS

Klinkt cliché, maar dit is wel een hele belangrijke. Laat enkel voetafdrukken achter door een plek precies zo achter te laten als je hem hebt gevonden. Neem je rommel mee mee als je gaat wildkamperen, kras je naam niet in een monument en probeer zoveel mogelijk plasticvrij te reizen. Met name dat laatste is belangrijk, want op veel plekken in de wereld is er geen fatsoenlijk afvalverwerkingssysteem. Investeer in een hervulbare waterfles met filter, gebruik een blok zeep in plaats van een fles douchegel en neem een eigen (rug)tas mee als je boodschappen gaat doen.

9. DRAAG BIJ

Reizen is consumeren. We maken gebruik van een bepaalde bestemming zonder dat we er iets voor teruggeven. Door niet bij te dragen aan het lokale afvalprobleem (zie hierboven) zet je al een stap in de goede richting, maar je kunt pas echt verschil maken als je probeert om tijdens elke reis iets terug te geven. Help bijvoorbeeld mee met het opruimen van het strand of sluit je aan bij lokaal georganiseerde beach clean ups. Ook een optie: verblijf in accommodaties waarvan de opbrengsten regelrecht in mooie ontwikkelingsprojecten worden geïnvesteerd. Goede voorbeelden daarvan zijn Residence Madalief in Madagascar en Hotel Con Corazon in Midden-Amerika.

10. BLIJF OOK EENS IN NEDERLAND

Op vakantie in eigen land? Nu is het moment om Nederland als volwaardige vakantiebestemming te gaan beschouwen. Want ook ons eigen kikkerlandje heeft ontzettend veel mooie plekjes en er valt in eigen land genoeg te doen. Benieuwd wat? Bekijk ook mijn blogs met inspiratie voor een vakantie in Nederland.

10 duurzame voornemens als we weer mogen reizen

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp