Dwalen door de steegjes van Alfama in Lissabon

Lissabon Alfama
Home » Portugal » Dwalen door de steegjes van Alfama in Lissabon

‘Denk je dat we hier vandaag zouden zijn als we vorig jaar niet in Lissabon waren gestrand?’, vraag ik mijn vriend als we in de trein van Porto naar Lissabon zitten. Hij denkt van niet, en ikzelf eerlijk gezegd ook niet. Als we vorig jaar niet onze overstap naar Kaapverdië hadden gemist en niet noodgedwongen 24 uur in Lissabon hadden moeten wachten op een volgende vlucht, dan zouden we waarschijnlijk nooit hebben gekozen voor een rondreis door Portugal.

Maar we hadden wel vertraging en 24 uur de tijd. En Lissabon bleek een plek die je alleen maar leuk kan vinden, een stad die ons in zo’n kort tijdsbestek helemaal wist in te pakken. Het was een kennismaking die ons nieuwsgierig maakte naar de rest Portugal, en alleen om die reden bevinden we ons vandaag in de trein van Porto naar Lissabon.

Een vrijwillige keuze dit keer en net iets meer tijd, waardoor dit avontuur het sowieso wint van vorige jaar. We dwalen door de gezellige wijkjes, bekijken de stad vanaf de mooiste uitzichtpunten, maken ritjes in het karakteristieke oude trammetje, eten verse visjes en bestellen héél wat karafjes met koude, Portugese wijn. De goede sfeer werkt wederom betoverend, en ik verwelkom dat fijne gevoel zodra we uit de trein stappen.

Lissabon AlfamaLissabon Alfama

KLEURRIJK ALFAMA

Maar verreweg het meest geniet ik van het plekje dat ik zo kort thuis mag noemen. We slapen in een klein appartement van Airbnb in de wijk Alfama. Een oud volksbuurtje dat is gebouwd tegen een heuvel en aan de voet van een nog ouder kasteel ligt. Het bestaat uit een wirwar van smalle, slingerende straatjes,verstopte binnenplaatsjes, trappetjes her en der die soms naar niets anders dan iemands voordeur leiden, en kleine pleintjes. De huisjes hebben spierwit pleisterwerk op de gevels en de straten zijn versierd met kleurrijke slingers.

Als de zon schijnt zou ik zweren dat het een warme lentedag was, maar het gebrek aan andere toeristen verklapt dat we ver buiten het seizoen zitten. Overdag zie ik slechts belegen dametjes door de buurt schuifelen, ’s avonds weerklinkt de dramatische Fado, het Portugese levenslied, in de lege steegjes.

Wij proberen het met z’n tweeën een beetje goed te maken. Schuiven toch nog even aan in die gezellige wijnbar. Bestellen een doosje verse pasteitjes bij de lokale bakker. Proeven vis tot we écht niet meer kunnen, en compenseren al dat eten gelukkig ruimschoots als we ons appartement weer eens kwijt zijn. Want je moet in Alfama vooral niet je best doen om de weg te leren kennen. Verdwalen is hier zoveel leuker.

Lekker uit eten in Alfama? Lees hier mijn tips voor restaurants in Lissabon.

Lissabon AlfamaLissabon AlfamaLissabon AlfamaPortugal Lissabon AlfamaLissabon AlfamaLissabon Alfama

Meer lezen over reizen in Portugal? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

• Portugal: een road trip van Porto naar de Algarve
• 10 x eten en drinken in Lissabon
• Bezoek Quinta da Regaleira, het mooiste kasteel van Sintra
• Tips voor de leukste bezienswaardigheden in Lissabon

OVER EXPEDITIE AARDBOL

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, allen geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!22 REACTIES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.