Search
Close this search box.
7 maart 2023

Editorial: Jaaroverzicht 2016

Jaaroverzicht 2016

Eind december, het moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. 2016 was een jaar vol reizen in zowel binnen- als buitenland, en ook Expeditie Aardbol is ontzettend gegroeid. Ik sluit het jaar af met mooie bezoekersaantallen en een heleboel nieuwe volgers op social media. Het is fijn om te zien dat alle energie en tijd die ik de site stop zich beloont met cijfers om trots op te zijn.

Over cijfers gesproken, de teller van afgelopen jaar staat op 17 tripjes, ik maakte 13 vluchten en sliep in 33 verschillende accommodaties. Ik bezocht in totaal 11 landen op 4 continenten, mocht 2 nieuwe landen van mijn lijstje krassen en leerde verder heel veel nieuwe plekken kennen in landen die ik al eens bezocht.

Meer van Nederland ontdekt

Zo maakte ik begin dit jaar met mezelf de afspraak om ook meer van Nederland te ontdekken, iets wat absoluut gelukt is. Ik ging een weekend naar Arnhem en eilandhoppen op de Waddenzee. Daarnaast bleef ik nachtjes slapen in Amsterdam en Rotterdam, en die trend wil ik volgend jaar proberen door te zetten.

In 2016 ging ik er bijna elke maand wel een keer op uit, er waren periodes dat ik geen enkel weekend thuis was. Het afgelopen jaar voelt daarom als een aaneenschakeling van avonturen, iets waar ik ontzettend dankbaar voor ben. Dankzij mijn werk en blog krijg ik regelmatig de kans om te reizen, ik weet dat dat niet voor iedereen is weggelegd. Toch hoop ik met mijn verhalen iedereen te inspireren om meer van de wereld te ontdekken. Want of dat nou dichtbij of ver weg is, onze aarde is een magisch mooie plek.

En omdat het zo leuk is om terug te kijken, maakte ik net als voorgaande jaren een overzicht van mijn 2016.

JANUARI: PORTUGAL

Het jaar begon goed met een reisje naar het noorden van Portugal. Ik bezocht de regio Alto Minho, bakermat van de Vinho Verde, en verbleef drie nachten in een heerlijk luxe spahotel. Ondanks de regen een fijne trip dankzij de mooie dorpjes, het lekkere eten en de goede wijnen. En ik had meteen een mooi excuus om een hele middag te genieten van stoom- en bubbelbaden.

FEBRUARI: ROTTERDAM

In februari besluiten mijn vriend en ik een spontaan weekendje naar Rotterdam te gaan. We slapen in het ontzettend mooie designhotel CitizenM, perfect gelegen in het centrum van Rotterdam en ook nog eens heel betaalbaar. Rotterdam is een fijne stad om lekker uit eten te gaan, musea te bezoeken en te winkelen. Ik wil snel nog eens terug.

Rotterdam CitizenM

MAART: BRUGGE

Een verlaat kerstkado brengt me in maart naar het Vlaamse Brugge. Een stad die ik al heel lang wilde bezoeken, maar die me qua sfeer uiteindelijk een beetje tegenvalt. Wel geniet ik er van al het fijns dat België heeft te bieden: goed eten en lekkere biertjes. Want Brugge blijkt de ideale stad om onder te duiken in een bruin café met een speciaalbiertje binnen handbereik. Bekijk hier mijn lijstje met favoriete adresjes in Brugge.

APRIL: DUBAI

Ik wilde Dubai wel eens zien tijdens een overstap naar Azië en onderweg naar Japan bleek de perfecte gelegenheid. Mijn vriend en ik vliegen met de uiterst comfortabele A380 van Emirates naar Dubai, waar we twee hele dagen de tijd hebben om de stad te verkennen. Het hoogtepunt is onze woestijnsafari, iets dat ik zeker kan aanraden als je tijd over hebt in Dubai.

Vliegen met Emirates: 10 x doen tijdens een overstap Dubai

APRIL: JAPAN

En toen was het tijd voor die droomreis die al een paar maanden gepland stond: Japan. Na jaren dromen bezoeken we het land tijdens de bloeiende kersenbloesem. We beginnen in Tokyo en reizen via de Japanse Alpen naar Kyoto en Osaka. Een geweldige trip waar ik niet over raak uitgepraat. Dat ik ooit terug ga komen staat vast, de vraag is alleen: wanneer? Lees hier alle tips voor over Japan.

Japan: Dit zijn de 7 leukste wijken in Tokyo

JUNI: NEW YORK

In het vliegtuig van Japan terug naar Nederland krijg ik een hele leuke mail: ik heb een pitch gewonnen en mag voor Skyscanner naar New York voor een artikel over Brooklyn. In 2014 was ik al eens in The Big Apple, maar dit keer leer ik de stad pas echt waarderen. Ik slaap in het prachtige Paper Factory Hotel in de superleuke wijk Queens en bezoek heel veel nieuwe en leuke plekken. Een goede reden mijn artikel over Brooklyn te updaten.

New York, tips voor Manhattan, Brooklyn en Queens

JUNI: ARNHEM

Hoe heerlijk een weekendje in eigen land kan zijn bewijst Arnhem. Samen met mijn vriend ga ik een paar dagen op ontdekking in deze leuke stad op de Veluwe. We slapen in het mooie Hotel Haarhuis in het centrum van de stad en in Hotel De Bilderberg in Oosterbeek. Een weekend dat in het teken staat van lekker eten en cultuur. Ook voor herhaling vatbaar.

Toerist in eigen land: een weekendje weg in Arnhem

JULI: BERLIJN

Met twee vriendinnen reis ik in juli naar Berlijn, gewoon omdat het zo’n fijne stad is. Het blijft leuk om hier op het terras te hangen, over rommelmarkten te struinen en door de stad te fietsen. Ik bezoek het afluisterstation Teufelsberg en kan weer heel wat nieuwe restaurants aan mijn lijstje met favorieten toevoegen. Ik combineer het met een bezoek aan een van mijn opdrachtgevers die in Berlijn zit, de perfecte combi van business en pleasure.

10 x doen tijdens je eerste bezoek aan Berlijn

AUGUSTUS: WADDENEILANDEN

Eilandhoppen op de Wadden, ik doe het tijdens een bezoek aan festival Horizontoer. Een zeilend festival dat van eiland naar eiland trekt. Samen met crew en artiesten slaap ik op een historisch zeilschip van de Bruine Vloot en bezoek ik ’s avonds optredens van zowel onbekend als gevestigd talent. Overdag heb ik alle tijd om Vlieland en Terschelling beter te leren kennen, verzamel ik oesters op het wad en sluit ik mijn bezoek aan de eilanden af met een kort verblijf in het mooie Harlingen.

10 x doen op Terschelling en Vlieland

AUGUSTUS: BERLIJN

Voor de tweede keer in korte tijd reis ik deze zomer af naar Berlijn, dit keer samen met mijn vriend om mijn goede vriendin D. op te zoeken, die daar met haar vriend woont. Het is bloedheet in Berlijn, dus behalve chillen langs de Spree en het bezoeken van de Lange Nacht der Museen doen we niet heel erg veel. Ook wel eens fijn. Ga je binnenkort voor de eerste keer naar Berlijn? Ik heb mijn favoriete plekken op een rijtje gezet.

10 x eten en drinken in Berlijn: dit zijn de lekkerste restaurants

SEPTEMBER: OOSTENRIJK

Ook in Oostenrijk wonen bekenden en in september rijd ik samen met een groepje vrienden naar het leuke Graz. We hebben de eerste paar dagen een blokhut in de bergen gehuurd en blijven daarna nog een paar dagen in Graz, waar we getuige zijn van echte Oostenrijkse folklore tijdens het Aufsteiern festival, inclusief een echte dirndl. Een leuke combi van ultiem chillen in de bergen en kennismaken met Oostenrijkse tradities.

Oostenrijk: 10 x doen in Graz en omgeving

SEPTEMBER: GENT

In september breng ik ook een bliksembezoekje aan het Vlaamse Gent, een stad die me meer aansprak dan Brugge. Ik bleef slapen in het mooie Charmehotel Hancelot en heb genoten van alle lekkere biertjes, leuke terrassen en mooie plaatjes in de stad.

Jaaroverzicht 2016: Gent

SEPTEMBER: GRIEKENLAND

Voor een opdracht voor het Grieks Verkeersbureau en TUI vlieg ik eind september in mijn eentje naar Griekenland om het eiland Lesbos te ontdekken. Een plek met een reputatie, maar het blijkt een heerlijk eiland te zijn. In mijn huurauto verken ik het hele eiland en geniet ik van het mooie weer en goede eten. Ik schreef in dit artikel waarom je juist nu Lesbos moet bezoeken.

Griekenland: 10 x doen op Lesbos

OKTOBER: MAROKKO

Na mijn eerste bezoek aan Marrakech in 2012 wilde ik heel graag terug om meer van het land te zien. In oktober zet ik weer voet op Marokkaanse bodem, en maak ik met mijn vriend een prachtige road trip langs Marrakech, Fez, Chefchaouen, Rabat en het Atlasgebergte. Ik had hoge verwachtingen, maar ben alleen nog maar meer van het land gaan houden, want wat is Marokko beeldschoon. Een geweldige trip met alleen maar hoogtepunten. Lees hier al mijn verhalen over Marokko.

Jaaroverzicht 2016: Marokko

NOVEMBER: HAMBURG

Met mijn vriendinnen rijd ik begin november naar de Duitse stad Hamburg voor een weekendje weg. Een stad die al heel lang op mijn lijstje stond, maar waar ik veel te weinig van heb gezien. We doen een street art tour door het centrum en zijn daarnaast vooral erg druk met elkaar. Een goede reden om snel nog eens terug te gaan.

Street art in Hamburg

NOVEMBER: AMSTERDAM

Hoewel Amsterdam maar op een half uurtje treinen van Utrecht ligt, blijft het leuk om hier een weekendje te zijn. We slapen in het mooie Hotel Pulitzer aan de Prinsengracht en gaan ontzettend lekker uit eten bij Hotel De Goudfazant in Amsterdam Noord. Beide zijn absolute aanraders voor een weekendje Amsterdam.

Review: Hotel Pulitzer in Amsterdam

NOVEMBER: PARIJS

Mijn laatste bezoek aan Parijs was in 2012 en ik had ontzettend veel zin om deze heerlijke stad weer eens te bezoeken. Ik vind een prachtig hotel en een goede deal voor tickets voor de Thalys, dus een prima excuus voor een weekendje Parijs. Ik hou echt ontzettend veel van Parijs en de stad wint het wat mij betreft toch echt van Berlijn, Istanbul of Lissabon. Een waardige afsluiter van een mooie reisjaar. Lees hier mijn artikel met originele tips voor je tweede bezoek aan Parijs.

Jaaroverzicht 2016: Parijs

EN WAT BRENGT 2017?

2017 ligt grotendeels nog open. Ik hoop net zoveel mooie reizen te maken als in 2016, maar voor nu liggen alleen twee weekendjes in Londen en België vast. Mijn vriend en ik hebben ons huis te koop gezet en dat maakt het plannen van een lange reis helaas een beetje lastig. Maar geloof mij: zodra we uitsluitsel hebben over een verhuisdatum is het eerste wat ik doe een ticket boeken naar een droombestemming. Ik kan me geen betere plek bedenken om bij te komen van een verhuizing.

Ga op reis

38 reacties

 1. Wat een mooi jaar is 2016 voor je geweest. Vol met hoogtepunten en avonturen. Fijn dat al die verhalen ook weer terug te lezen zijn op je blog ;) Mij is het ook gelukt om in 2016 veel te reizen en veel te kunnen zien. Daarvoor ben ik erg dankbaar.

  1. Reizen maakt gelukkig inderdaad, goed om te horen dat je lekker veel van de wereld hebt gezien. Het is het mooist wat er is!

 2. Wat een geweldig jaar heb je achter de rug! Heel gaaf dat je bijna elke maand op reis bent geweest :D Leuk dat jullie willen verhuizen in 2017. Dat maakt het plannen van reizen inderdaad lastig helaas. Ook wij gaan verhuizen in 2017, ons huis moet nog gebouwd worden. We hebben in ieder geval al 1 reis geboekt: onze huwelijksreis naar Zuid-Afrika :D

  1. Jaa elke maand is wel een unicum hoor, ben benieuwd of dat volgend jaar ook gaat lukken. Ik vrees van niet ;)! Jullie hebben mooie plannen voor 2017, heel veel geluk!

 3. Wat een mooi overzicht en wat een gave plekken heb je bezocht! Mooi om dat zo op een rijtje te zien. En spannende plannen voor 2017, heel veel succes en plezier ?!

 4. Wat een mooi reisjaar! Spannend ook met jullie huis. Ben benieuwd waar jullie droombestemmingen zijn in 2017! Behalve een reis naar Nederland staat er nog niks op de planning bij ons, maar dat komt vast nog :D

  1. Hele spannende tijden inderdaad, ben zo benieuwd wat 2017 gaat brengen! En jij hebt een flinke reis voor de boeg alvast, fijne feestdagen!

 5. Wat een mooi jaar Stephanie! En spannend zeg, het huis in de verkoop… Op zich een gegronde reden om even niet weg te gaan natuurlijk ;-) Wie weet wat voor moois er op jullie pad komt. Soms is het des te leuker niet alles al van te voren te weten. Een mooi 2017 voor jullie gewenst! :)

 6. Wat een ontzettend mooi jaar! Wat een gave reizen en wat fijn dat je blog zo is gegroeid. Ik ben benieuwd waar je volgend jaar allemaal gaat komen. Want een nieuw huis dempt die reiskriebels natuurlijk niet ;)

  1. Haha nee precies. Het wordt eigenlijk alleen maar erger, want stress, drukte, dingen aan je hoofd. Goede reden om er even tussenuit te gaan ;)!

  1. Ja Nederland heeft zoveel moois te bieden. Ik hoop dat ik volgend jaar ook weer een heleboel mooie dingen (in eigen land) kan zien. Jij ook fijne feestdagen!

  1. Ja terugblikken is leuk. En als je zoveel weg bent wil er nog wel eens een herinnering vervliegen. Daarom is het ook goed dat het nu zwart op wit staat.

 7. Wat een super mooi reisjaar! Leuk om al je avonturen te volgen :) Wij begonnen met Boedapest in februari, gingen naar Maleisië, Singapore en Thailand voor 6 weken, daarna bezocht ik Gdansk met srprs.me en binnenkort breng ik kerst door in Praag :) Niet verkeerd dacht ik zelf! Volgend jaar staan China en een weekend Amsterdam op de planning

  1. Oooh jij bent ook goed verwend afgelopen jaar. Heerlijk, China! Waar ga je precies naartoe? Ik heb er een hoop over geschreven :)!

 8. Wat een mooi jaar Stephanie! En wat een toffe bestemmingen ook weer! Binnenkort ook maar eens terugkijken op mijn reizen in 2016 :) Volgend jaar heb ik 4 weken Nieuw-Zeeland op de planning staan, dat wordt wel de trip van het jaar denk ik!

  Succes met de verkoop van jullie huis en op naar een mooi 2017!

  1. Thanks Natasja! En Nieuw-Zeeland, wat een droombestemming. Geweldig vooruitzicht, lijkt me een prachtig land!

 9. Wat een heerlijk jaar Stephanie! Mooie reizen heb je gemaakt :) Ik wens jullie veel succes met de verkoop van jullie huis, zodat jullie snel een nieuwe droomreis kunnen boeken.

 10. Wat een gave bestemmingen heb je bezocht! Vooral Japan. Jaloers! Al mag ik ook niet klagen natuurlijk :) Spannend dat jullie huis te koop staat. Hopelijk gaat het een beetje snel allemaal en kunnen jullie snel weer mooie reisplannen maken!

 11. Wat maakte je een hoop mooie reizen! Japan lijkt me echt geweldig! Ik zou het ook graag combineren met een stopover Dubai. Ben ik heel benieuwd naar, maar wil er niet al die uren alleen voor de stad naartoe vliegen. Ik vind Gent trouwens ook leuker dan Brugge. Veel relaxter!

 12. Soms is het wel fijn om juist alles ongepland te laten, al helemaal met jullie huisje ;) Zo tof dat je Japan tijdens de bloesem hebt bezocht, heb echt genoten van je artikelen over en foto’s van Japan :) Een heel mooi en reislustig 2017 gewenst en wie weet zien we elkaar bij de Vakdagen? ;)

  1. Ja precies. Ik zie wel waar het schip (of vliegtuig) strand. Ik ben er volgende week inderdaad bij, leuk om je dan even te spreken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Dit Nederlandse reisblog is het gelukkige huwelijk tussen mijn twee grote passies.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset