Vaste prik tijdens elke reis naar Azië: eten bij Din Tai Fung. Na wekenlang street food te hebben gegeten op een plastic stoel langs de kant van de weg, is er niets fijner dan aanschuiven in een van de restaurants van Din Tai Fung. Vaak te vinden op de bovenste verdieping van een steriel winkelcentrum in een willekeurige Aziatische wereldstad, ver weg van de uitlaatgassen, met een belletje op tafel om de serveerster te roepen en een menukaart vol overheerlijke dumplings.
Din Tai Fung
Want Din Tai Fung is niet zomaar een restaurant. Deze dumplingtent komt oorspronkelijk uit Taiwan, maar heeft inmiddels tientallen vestigingen verspreid over heel Azië. Mijn eerste herinnering dateert uit 2013, wanneer ik tijdens mijn rondreis door China toevallig terechtkom in een restaurant in Shanghai. Toegegeven, het is een stukje duurder dan een maaltijd in het gemiddelde Chinese restaurant, maar de dumplings van Din Tai Fung zijn dan ook schandalig lekker.
XIAO LONG BAO
Wat kun je er zoal eten? Op de kaart vind je verschillende dim sum, kleine hapjes met vlees, vis en groente om te delen. Mijn persoonlijke favoriet zijn de Xiao Long Bao ofwel Chinese soepdumplings. Kunstig gevouwen dumplings, gemaakt van een flinterdun deeg. Delicate zakjes die zijn gevuld met een warme, hartige bouillon en varkensvlees. Het is het bekendste gerecht dat bij Din Tai Fung op de kaart staat – wereldberoemd zelfs – en als er één ding is dat je hier een keer geproefd moet hebben, dan is het Xiao Long Bao.
Het eten van zo’n soepdumpling vraagt wel een beetje souplesse, want als je het verkeerd aanpakt heb je niet alleen je gehemelte verbrand, maar ook de lokale bevolking beledigd (zo mag je bijvoorbeeld niet wijzen met je stokjes).
Wat je wel moet doen: Allereerst moet je de dumpling tussen stokjes vast zien te houden zonder dat je het deeg kapot prikt. Vervolgens dip je de dumpling in een mengsel van azijn, sojasaus en gember. Leg daarna je dumping op je soeplepel en prik er met je stokje een gaatje in zodat de soep eruit loopt. Slurp dan eerst de soep uit je lepel en eet daarna pas de rest van de dumpling op.
ETEN IN EEN STERRENRESTAURANT
Of ik de enige ben die graag tafelt bij Din Tai Fung? Verre van. The New York Times nam het restaurant in 1993 op in de Top 10 Gourmet Restaurants in the World en in 2009 kreeg Din Tai Fung in Hong Kong voor het eerst een Michelinster.
Goede reden dus om tijdens diezelfde reis door China ook een keer aan te schuiven in het bewuste restaurant in de wijk Tsim Sha Tsui. En een dinertje bij Din Tai Fung mag dan wel ietsjes meer kosten dan een portie noodles bij een karretje op straat, maar als je ooit nog eens bij een sterrenrestaurant wilt eten is dit je kans. Want waar kun je nou voor een paar tientjes een sterrenmaaltijd eten? Bij Din Tai Fung dus.
DIN TAI FUNG
Din Tai Fung heeft in Azië onder andere vestigingen in Taiwan, China, Thailand, Korea, Japan en Indonesië. Daarnaast vind je restaurants in de Verenigde Staten, Australië en de Verenigde Arabische Emiraten. Mocht je ooit in de buurt zijn: twijfel niet, claim een tafeltje en bestel een portie van die waanzinnig lekkere soepdumplings. Je zal niet worden teleurgesteld.
Let wel op: Din Tai Fung is waanzinnig populair in Azië en zeker in de sterrenrestaurants in Hong Kong sta je rustig een uur te wachten op een tafeltje. Maar geloof mij: het is het absoluut waard. En als je toch staat te wachten heb je meteen een goed excuus om even te spieken in de open keuken, waar men op duizelingwekkend tempo dumplings vouwt en ze met veel spektakel worden klaargestoomd.
Meer tips voor reizen in Azië? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
• Waarom reizen tijdens het regenseizoen in Azië best wel chill is
• 11 redenen om te backpacken in Azië
• Van Sumatra naar Lombok: zo plan je de ideale Indonesië rondreis
• Route en planning: twee weken rondreizen door Taiwan
8 reacties
Dank voor de tip, klinkt goed! Ik had nog nooit van deze restaurants gehoord, maar ik ga het zeker onthouden :)
Ah tijdens al je reizen nooit bij Din Tai Fung terecht gekomen? Voor de volgende keer ;)!
Wat leuk om je enthousiasme te lezen!
Ik was er eerder dit jaar in Hong Kong en afgelopen weekend, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik ze beide keren toch echt niet zo lekker vond als dat iedereen altijd beweert. Misschien is het mijn slechte smaak, maar ik heb betere xialongbao gehad. :)
Jij hebt natuurlijk veel meer vergelijkingsmateriaal! Ik ben wel benieuwd, heb je nog goede adresjes?
Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sinds de eerste hap fan!
Hahaha, ik ook!
Hah, dumplings… ik ben nog steeds verliefd. Heb je trouwens in mn overzichtje gestopt voor Hong Kong tips!
Heel leuk, dankjewel!!