Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 maart 2023

10 dingen die je níet moet doen als je voor het eerst een lange trektocht gaat maken

Tips voor een eerste trektocht

Misschien ben je wel van plan om het Pieterpad (498 kilometer) te lopen, de West Highland Way in Schotland (154 kilometer) of zelfs de Camino de Santiago (805 kilometer). Het zijn stuk voor stuk langeafstandswandelingen die je niet zomaar uit de mouw schudt. Een gedegen voorbereiding is met zulke afstanden van groot belang en dat zit hem niet alleen in de juiste uitrusting. Je moet conditie opbouwen, je reis plannen en er komt qua wandelen zelfs wat techniek bij kijken.

EEN EERSTE LANGE TREKTOCHT MAKEN

Wie meer wil weten over de voorbereiding van zo’n trektocht, doet er goed aan om dit ontzettend handige ebook van Outdoor Inspiratie te downloaden. De complete gids voor je eerste trektocht is een zeer uitgebreid naslagwerk waarin alle aspecten van het maken van een trektocht worden uitgelicht. Onderwerpen die aan bod komen zijn voorbereiding, wat je precies mee moet nemen, tips voor onderweg en natuurlijk veiligheid, want je wordt tijdens zo’n trektocht redelijk blootgesteld aan de elementen.

Ik ken de auteur van het boek, Paulien van der Werf, persoonlijk en als er iemand kennis van zaken heeft dan is zij het. Ze trekt er bijna wekelijks op uit in binnen- en buitenland en weet ontzettend veel over het uitkiezen van de juiste uitrusting. In het ebook vertelt ze je precies hoe je je tent moet opzetten, wat je moet doen als je een onderkoeld raakt en waar je rekening mee moet houden als je gaat wildplassen- en poepen.

Ik heb het boek de afgelopen maand gelezen en formuleerde tien dingen die je voor je eerste trektocht vooral niet moer doen. Benieuwd wat je vooral wél moet doen? Het ebook is te koop via de website van Outdoor Inspiratie.

Tips voor een eerste trektocht

1. HEEL VEEL GELD UITGEVEN AAN EEN UITRUSTING

Een goede uitrusting is goud waard, maar het is misschien niet heel slim om direct voor je eerste trektocht heel veel geld te investeren. Misschien is zo’n lange wandeltocht uiteindelijk toch niets voor jou. Of vind je die peperdure lichtgewicht tent helemaal niet zo fijn in gebruik. Je kunt voor de eerste keer beter wat dingetjes huren of lenen, en later pas echt geld uitgeven aan een goede uitrusting.

2. METEEN OP PAD GAAN

Als je eenmaal in je hoofd hebt om een lange trektocht te gaan maken, wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk op pad. Doe het niet! Voordat je begint aan een tocht van honderden kilometers is het slim om eerst een keer oefenweekendje in te plannen. Doe een mooie langeafstandwandeling in Nederland en ervaar hoe het is om met flink wat bepakking op je rug te lopen. Deze generale repetitie is ook een goed moment om je uitrusting te testen en te wennen aan het wandelen, maar bijvoorbeeld ook te kijken welke kleding het lekkerste zit. Niets is zo vervelend als schurend ondergoed en tijdens deze eerste wandeling kun je het spreekwoordelijke kaf van het koren scheiden.

Tips voor een eerste trektocht

3. ALLEEN GLOBAAL JE REIS PLANNEN

Het klinkt heel romantisch: een globale route uitstippelen en wel zien waar je terecht komt. Slim is het niet, want als je een lange trektocht maakt ben je van een hoop dingen afhankelijk. Waterpunten bijvoorbeeld, maar bijvoorbeeld ook plekken om te overnachten. Omdat het succes van je trektocht valt of staat met een goede voorbereiding, is het echt slim om van tevoren de details goed te bestuderen en je trektocht alvast voor te bereiden.

4. NIEUWE WANDELSCHOENEN DRAGEN

Rookie mistake: een lange tocht maken op nieuwe wandelschoenen. Zorg dat ze op zijn minst een beetje zijn ingelopen, zodat je onderweg geen last van blaren krijgt. Ik maak zelf graag lange wandeltochten op deze van LOWA.

Tips voor een eerste trektocht
Tips voor een eerste trektocht

5. ONLINE SPULLEN KOPEN

Nog een tip in de categorie voorbereiding: koop je spullen niet online! Zeker schoenen, maar eigenlijk ook je rugzak, slaapmatje, slaapzak en tent kun je het best in een fysieke winkel kopen. Op basis van een plaatje op internet is het nou eenmaal lastig uitzoeken welke schoenen het meest geschikt zijn. Daarnaast krijg je in een goede outdoorwinkel altijd advies en is het vaak makkelijker communiceren als er iets mis blijkt te zijn met je spullen. Goede outdoorwinkels met meerdere vestigingen in Nederland zijn Bever en Vrijbuiter.

6. DIRECT DE MIDDLE OF NOWHERE INTREKKEN

Hoewel het aantrekkelijk is om direct de rimboe in te trekken, is het niet heel verstandig om te doen op je eerste trektocht. Zorg dat je op maximaal één dag lopen van bewoond gebied zit, gewoon voor de zekerheid. Stel dat er iets gebeurt, dan ben je in ieder geval snel geholpen. Als je meer ervaring hebt met wandel- en trektochten kun je altijd nog verder weg gaan.

Tips voor een eerste trektocht

7. HET WEER ONDERSCHATTEN

Warmte, kou en regen, maar ook sneeuw en mist: je kan het allemaal meemaken tijdens een trektocht en elk type weer vraagt weer om een andere aanpak. Hoe dan ook: je moet het weer niet onderschatten, zeker als je gaat wandelen in de bergen. Weersomstandigheden in de bergen zijn onvoorspelbaar en het kan totaal anders lopen dan je gewend bent. Een plotselinge regenbui, storm of zelfs sneeuw, en dat terwijl je die ochtend hebt ontbeten in het zonnetje. Als je een trekking gaat maken kun je je maar beter goed voorbereiden op alle soorten weer. Tip: in het ebook staat een heel hoofdstuk over het weer onderweg, en hoe je daar als wandelaar op kunt anticiperen.

8. TE WEINIG ETEN

Als je een lange trektocht wilt volhouden, dan moet je elke dag evenveel calorieën eten als je verbrandt. En dat kan aardig veel zijn. Gemiddeld zul je 3500 tot 4500 kcal per dag verbranden. Zorg dus dat je een behoorlijke voedselvoorraad bij je hebt of mogelijkheden om onderweg bij te kopen.

Tips voor een eerste trektocht
Tips voor een eerste trektocht

9. WATER RECHTSTREEKS UIT DE BRON DRINKEN

Op veel plekken kun je het water in theorie rechtstreeks uit de bron drinken en in geval van nood zou ik dat zeker doen. Maar wil je onderweg echt het risico lopen op diarree of darmklachten? Zorg dat je altijd iets bij je hebt om het water te filteren, zoals bijvoorbeeld een Steripen. Je kunt ook kiezen voor een waterfles met ingebouwd filter, zoals de Lifestraw Go of de Water-to-go fles. Deze nemen echter wel relatief veel plek in, maar het is minder gedoe en een stuk goedkoper.

➞ Lees ook: Plastic verminderen met de LifeStraw Go waterfles

10. LUKRAAK ERGENS JE TENT NEERZETTEN

Je bent waarschijnlijk vrij moe aan het eind van een dag wandelen, maar als je je tent gaat opzetten is het wel slim om nog even je hoofd erbij te houden. Plaats je tent bijvoorbeeld niet in een kuil, want dan kom je in de problemen als het regent. En wist je dat je je tent met het laagste punt tegen de windrichting in moet opzetten? Op die manier kan de wind er als het ware overheen glijden.

Tips voor een eerste trektocht

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

4 reacties

  1. Echt goede tips. Is het bij mij wel eens fout gegaan met eten en drinken. Op de één of andere manier denk je dat het wel goedkomt, maar voor je het weet sta je in de middle of nowhere zonder eten of drinken. Hebben uiteindelijk iets van voorbijgangers gehad, omdat zij zagen dat het niet helemaal goed ging.

    Bijna elke tip komt uiteindelijk neer op ‘goed voorbereiden’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp