Zoek
Sluit dit zoekvak.
30 november 2023

Thailand: Olifanten verzorgen in het Elephant Nature Park in Chiang Mai

Route en planning: 1 maand Thailand

Op een uurtje rijden ten noorden van het Thaise Chiang Mai ligt het Elephant Nature Park. Een klein natuurpark waar mishandelde olifanten uit de toeristenindustrie liefdevol worden opgevangen en verzorgd. Dieren die vroeger toeristen moesten dragen op hun rug of samen met hun baas in Bangkok de straat op gingen om geld te verdienen, hebben nu een plaatsje in een van de mooiste olifantenparken van heel Thailand.

ELEPHANT NATURE PARK BEZOEKEN

Tijdens mijn backpackreis door Thailand breng ik een bezoek aan dit bijzondere project. Het blijkt achteraf mijn mooiste ervaring van de hele reis te zijn. In een land waar menig toerist nog steeds ritjes maakt op de rug van deze dikhuiden is het geweldig om te zien dat er ook mensen zijn die zich om hun lot bekommeren. Wil jij ook een bezoek brengen aan het Elephant Nature Park in Chiang Mai? Hier vind je alle informatie.

Thailand: Het Elephant Nature Park in Thailand

WAAROM JE NOOIT OP EEN OLIFANT MAG STAPPEN

Het is een bekend plaatje: vanaf de rug van een olifant een ritje maken door de jungle van Thailand. Het klinkt leuk en avontuurlijk, en de olifanten worden toch goed verzorgd door hun begeleiders? Maar schijn bedriegt. De olifanten in Thailand die worden ingezet in de toeristenindustrie hebben het namelijk niet zo goed. Want waarom zou een wild, sterk en intelligent dier als een olifant er ooit mee akkoord gaan om mensen op zijn rug te dragen? Dat is toch eigenlijk heel raar?

De waarheid is: dat doet een olifant ook niet vrijwillig. Aan dat ‘onschuldige’ ritje gaat een wrede mishandeling vooraf. In de praktijk is het namelijk zo dat de olifant al op jonge leeftijd tam wordt gemaakt. En dat gebeurt niet met zachte woordjes en urenlange liefkozingen.

DIERENLEED

Het tam maken van een olifant is een vreselijk proces: de baby olifant wordt bij zijn moeder weggehaald en klem gezet in een houten kooi. Vervolgens wordt het arme beestje net zo lang mishandeld en tot bloedens toe met stokken geslagen tot de olifant zich overgeeft aan zijn overheerser. In het begin zal de olifant nog protesteren, maar na dagen van stokslagen zit er voor hem niets anders op dan zich bij zijn lot neer te leggen. De olifant is vanaf dan zo mak als een lammetje en zal alles pikken van zijn verzorgers. Waaronder een olifantenritje met toeristen.

HET ELEPHANT NATURE PARK

In Thailand heb je heel veel olifantenparken waar je ritjes kan maken, maar het Elephant Nature Park in Chiang Mai is een van de weinige uitzonderingen. Dit is een opvangpark voor mishandelde olifanten en kunnen ze de rest van hun leven doorbrengen zonder dat ze trucjes moeten doen voor toeristen. In plaats daarvan worden ze liefdevol verzorgd, hebben ze alle ruimte om te spelen met hun vriendjes en hoeven ze geen zwaar werk te doen of mensen op hun rug te dragen. De olifanten zijn stuk voor stuk getraumatiseerd, maar met heel veel aandacht en liefde kunnen ze hier toch nog een beetje olifant zijn.

HET PARK VOOR DIERENLIEFHEBBERS

Voor dierenliefhebbers is een bezoekje aan het park daarom een absolute must. Vroeger mocht je hier nog olifanten wassen, aaien en voeren, maar dat is inmiddels gestopt omdat deze manier van toerisme gewoonweg niet deugt. Wat wel kan? De dieren van een afstandje bekijken en observeren, en zien hoe goed het werk is dat dit park doet. Een ervaring die een stuk bijzonderder is dan een olifantenritje.

Op het park wordt ook veel aandacht besteed aan educatie over het olifantenleed in Thailand. Zo krijg ik een vreselijke documentaire te zien over hoe een olifant tam wordt gemaakt. Geloof mij, daarna wil je nooit meer te maken hebben met dergelijke praktijken. Ook de oprichtster van het park, Sangduen Chailert, komt regelmatig langs om te praten met de bezoekers. Er wordt alles aan gedaan om tot de bezoekers door te dringen dat rijden op een olifant écht niet meer kan.

Thailand: Het Elephant Nature Park in Thailand

OP BEZOEK BIJ DE OLIFANTEN IN CHIANG MAI

Mijn bezoek aan het Elephant Nature Park was de leukste dag van mijn hele reis door Thailand. Olifantjes rollen met elkaar door de modder en je ziet de grotere olifanten echt genieten van hun bad in de rivier. De olifanten zijn omringd door dierenliefhebbers en ze hebben het hier ontzettend goed. Het is echt fantastisch om zulke enorme beesten zo te zien genieten. Ik ben blij dat ik met mijn toegangsgeld een beetje heb kunnen bijdragen aan dit fantastische project.

Want het is afschuwelijk dat deze praktijken nog steeds voorkomen in Thailand, en het is nog afschuwelijker dat het in stand wordt gehouden door het toerisme. Olifanten zijn prachtige, wijze dieren en ze verdienen het niet om zo behandeld te worden. Zolang toeristen op de rug van een olifant blijven klimmen zal er niets veranderen, maar ik hoop dat ik met deze blog in ieder geval één persoon heb kunnen behoeden voor een ritje op de rug van een olifant. Nog steeds niet overtuigd? Bekijk dan dit filmpje (pas op, schokkend).

Thailand: Het Elephant Nature Park in Thailand

OLIFANTEN KNUFFELEN ANNO 2020

Inmiddels is het 2020 en enkele jaren na mijn bezoek aan het Elephant Nature Park. Er komt steeds meer aandacht voor het lot van de olifanten en toeristen lijken zich ook steeds meer bewust van het leed dat hierachter schuil gaat. Helaas merken olifantenhoeders dat ook. Steeds meer parken noemen zich tegenwoordig een olifantenopvang en proberen op die manier toeristen te trekken. Klinkt allemaal heel mooi, maar in werkelijkheid is er maar weinig veranderd: de olifanten worden nog steeds ingezet voor het toerisme en tam gemaakt voor menselijk contact.

De afgelopen jaren heb ik regelmatig nagedacht over mijn bezoek aan het Elephant Nature Park en of dit nog wel verantwoord is. Want eigenlijk moet elke vorm van menselijk contact met olifanten worden vermeden. Mijn conclusie: ik denk nog steeds dat het geen kwaad kan om dit park te bezoeken. Het park is een van de weinige parken in Thailand die op de lijst van World Animal Protection staat en dat is wat mij betreft een betrouwbare graadmeter in dit geval. Het Elephant Nature Park in Chiang Mai wordt bovendien al jarenlang gezien als pionier op het gebied van dierenwelzijn en heeft een absolute voorbeeldfunctie in Thailand. Dat ook zij nog veel te leren hebben is overigens een feit. Tijdens mijn bezoek kon je de olifanten nog wel wassen en voeren, maar dat is inmiddels ook niet meer toegestaan. Gelukkig maar, want dat is ook helemaal niet nodig om hier een leuke dag te hebben.

HET ELEPHANT NATURE PARK BEZOEKEN

Het Elephant Nature Park ligt vlakbij Chiang Mai, in het noorden van Thailand. Je kunt een excursie doen, maar het is ook mogelijk om op je op te geven voor vrijwilligerswerk in het park. Zie voor meer informatie de website van het Elephant Nature Park: http://www.elephantnaturepark.org/

KOSTEN ELEPHANT NATURE PARK

Je betaalt 2500 baht voor een dagtrip naar het park. Als je wilt blijven overnachten, kost dat 5800 baht.

Thailand: Het Elephant Nature Park in Thailand

Reizen naar Thailand

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

31 reacties

 1. Goed artikel! Hopelijk opent dit inderdaad weer een aantal ogen.
  Ik wilde ook heel graag naar dit park toen ik in Thailand was, maar helaas was het al voor een week volgeboekt en zo lang bleven we niet in Chiang Mai. Dus dat is misschien wel goed om te weten voor degenen die ook willen gaan: ver van tevoren boeken ;-)

  1. Dat is zeker goed om te weten! Dank voor de tip, ik ga het erbij zetten. Ik kon destijds een dag van tevoren boeken, dus er is wel wat veranderd!

 2. Wat een praaaachtige foto’s, laat ik dat even voorop stellen. Maar man wat heb ik met tranen in mijn ogen gelezen over het tam maken van de olifanten, bah helemaal de bibbers.Het moet een fantastische ervaring geweest zijn dat je met ze kon knuffelen, ze wassen etc. Bijzonder hoor!

  1. Dankjewel! En inderdaad heel triestig, ik word er zelf ook verdrietig van als ik er aan denk. Moet je nagaan hoe ontzettend fijn het was om in dat park te zijn :)!

 3. Oh wat een vreselijke verhalen! Dat wist ik niet maar ga ik zeker in mijn achterhoofd houden als ik ooit in Thailand kom (of welk land dan ook waar je op een olifant kunt rijden dan ook)!

 4. Wat een onwijs prachtig park! Lijkt me echt zo gaaf om met die mooie dieren genieten van het water. Een super ervaring! Ik zet ‘m op mijn wishlist als we nog eens die kant op gaan!

 5. Goed artikel! Ik had al eerder over het olifantenleed in Thailand gelezen. Vreselijk :(. Ik ga volgend jaar naar Thailand toe en ik wil zeker naar een olifantenopvangkamp, dus ik zet deze ook op mijn lijstje!

 6. Ik ben net terug uit Thailand en heb daarbij ook Chiang Mai bezocht. Het Elephant Nature Park stond hoog op mijn lijstje, maar helaas doen ze alleen full-day tours. In verband met onze reisdagen kwam dit net niet voor ons uit. Maar ik kom zeker terug in Chiang Mai! Helaas heb ik wel veel toeristische olifantenritjes gezien, vooral op de eilanden. Thailand heeft nog een lange weg te gaan.

 7. Wat goed dat je hierover hebt geschreven! Ik zie dit artikel nu pas voorbij komen. Ik had laatst een artikel aan de olifantenmishandeling in Azië gewijd en op advies inderdaad dit park als alternatief voor de ritjes getipt. Lijkt me een prachtige ervaring! Mooie foto’s ook weer.

 8. Tranen in mijn ogen als ik lees hoe een olifant tam wordt gemaakt. Het staat heel hoog op mijn verlanglijstje om hier vrijwilligerswerk te doen. Wanneer het er van komt weet ik niet, maar dat ik ga staat vast!

 9. Goed artikel! Het is inderdaad een trieste zaak dat de toeristenindustrie dit in stand blijft houden. Hopelijk verdwijnt dit langzaam, mede dankzij dit soort artikelen.

  1. Yes, ik ben blij met iedere toerist die zich nu twee keer bedenkt of hij op een olifant stapt! Beetje bij beetje…

 10. Is het filmpje van het park in chiang mai zelf ook beschikbaar? Een vriendin van mij gaat ook naar thailand en in chang mai naar olifanten. Maar ze weet niet precies waar.

  Nu heb ik haar verteld over dat filmpje wat je in de busjes te zien krijgt. Ik hoop niet dat ze de fout begaat als vele anderen.

 11. Verdiep je ook eens in het knuffelen en wassen………

  Het nieuwe rijden heet dit, de olifanten doen dit altijd nog onder dwang. Waarschijnlijk denk je Bla Bla, over een paar jaar denk je wel anders.

  Deze olifanten worden gedwongen met een bullhook. Let maar eens op foto’s overal zie je ze die stokken bij zich hebben.

  Het pressiemiddel van phajaan.. Rijden, wassen aanraken, knuffelen.

  Blijft allemaal 1 pot nat. Dwang.
  Na jou nog 100 andere toeristen, dag in dag uit. Vreemd he, je kunt zomaar naast een olifant staan, doe dat eens bij een wilde olifant.

  Ik wil je niet afkraken maar bewust maken dat fysiek contact met olifanten een dikke No is.

  1. Hoi Sandra, dank voor je nuttige bijdrage! Goed dat je dit noemt, want er zitten inderdaad wat haken en ogen aan de olifantenopvangs. Het is zeker de moeite waard om me hier wat meer in te verdiepen. Zeker omdat er steeds meer ‘sanctuary’s’ komen waar olifanten alsnog worden uitgebuit. Daar wil ik nog een keer een toevoeging over schrijven, want er zijn een heleboel parken die zogenaamd goed doen, terwijl de olifanten nog steeds slecht worden behandeld. Toch ben ik ervan overtuigd dat het Elephant Nature Park een plek is waar de olifanten wel goed worden behandeld. Het ENP juist is een van de pioniers op het gebied van olifantenwelzijn, en doen heel veel aan educatie en bewustwording. Dat heb ik zelf gezien in het park en dat wordt door verschillende organisaties onderschreven. Op de website van Responsible Travel vind je een mooi overzicht met parken die wel het bezoeken waard zijn. Zie ook: https://www.responsibletravel.com/holidays/elephant-conservation/travel-guide/elephant-sanctuaries-which-we-do-and-dont-support

 12. Ook het wassen van olifanten is niet natuurlijk dat kunnen ze prima zelf en het vele verplichte contact met mensen kan ze Veel stress geven.

  Dat er baby olifantjes zijn is vaak een slecht teken goede opvang reservaten fokken niet. geen gefokte olifant in gevangenschap kan een normaal leven opbouwen. Het zijn wilde dieren wat gaat er gebeuren met de baby olifant als die groter wordt? Die laat zich echt niet zomaar wassen…

  Ik kies voor een reservaat waar ik deze prachtige beesten kan bekijken terwijl ze vrij rond lopen zonder verplichte wasnummertjes..

  https://footprinttravel.nl/blog/thailand/olifanten-zien-in-azie-deze-opvangcentra-doen-het-goed_301

  1. Dank voor je aanvulling Gabrielle! Het Elephant Nature Park wordt genoemd in het artikel dat je linkt en wordt ook door World Animal Protection aangemerkt als park dat verantwoorde ervaringen aanbiedt.

 13. Ik heb dit park zelf ook bezocht tijdens mijn 3 werken rondreis door Thailand en het was ook voor mij een onvergetelijke ervaring om te zien hoe ze opgevangen worden. Ik wil dan ook mensen bewust maken om zo’n dingen te doen als ze op reis gaan i.p.v. op de dieren te zitten of andere zaken te doen die de dieren kunnen schaden puur voor hun entertainment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Thailand

Van alle Aziatische landen is Thailand de meest toegankelijke. Als beginnende backpacker kun je hier makkelijk wennen aan het Aziatische ritme, maar ook voor geroutineerde reizigers heeft Thailand nog volop mooie plekjes te bieden. Waar je moet beginnen? In de hoofdstad Bangkok natuurlijk, een van de meest diverse steden in Azië.

Wil je meer weten over een vakantie naar Thailand? Lees hier alle reisblogs over Thailand.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

Rondreizen door Thailand | FOX.nl