Op een uurtje rijden ten noorden van Chiang Mai ligt het Elephant Nature Park, een van de bekendste olifantenparken in Thailand. Dit is een klein natuurpark waar mishandelde olifanten uit de toeristenindustrie liefdevol worden opgevangen en verzorgd. Dieren die vroeger toeristen moesten dragen op hun rug of samen met hun baas in Bangkok de straat op gingen om geld te verdienen, hebben nu een plaatsje in de beste olifantenopvang van Chiang Mai – en misschien wel heel Thailand.
Elephant Nature Park
Het Elephant Nature Park, een olifantenopvang bij Chiang Mai
De olifant is een van de meest indrukwekkende dieren die je in Thailand tegen kan komen. Er zijn een paar parken waar ze in het wild rondlopen, maar je kunt ook naar een zogenoemde olifantenopvang. Deze olifantenparken vind je vooral in het noorden van Thailand, rondom de stad Chiang Mai.
Tijdens een verblijf in Chiang Mai zul je genoeg excursies kunnen boeken naar olifantenparken die rondom de stad liggen, maar eigenlijk is er maar één plek waar je naartoe wilt. Het Elephant Nature Park. Ik bezoek dit park tijdens mijn backpackreis door Thailand, en het was absoluut een van mijn hoogtepunten. Wil jij ook een bezoek brengen aan het Elephant Nature Park in Chiang Mai? Hier vind je alle informatie.
In een land waar menig toerist nog steeds ritjes maakt op de rug van deze dikhuiden is het geweldig om te zien dat er ook mensen zijn die zich om hun lot bekommeren.
➞ Lees: Wat te doen in Chiang Mai? Tips voor de leukste stad in Noord-Thailand
Waaorm je NIET op een olifant wil rijden in Thailand
Het zijn bekende beelden: toeristen die tijdens een reis door Thailand op de rug van een olifant zitten. Klinkt als een mooi avontuur, want de olifanten worden toch goed verzorgd door hun begeleiders?
Maar schijn bedriegt. De olifanten in Thailand die werken in de toeristenindustrie hebben het niet zo goed. Integendeel zelfs. Want waarom zou een wild, sterk en intelligent dier als een olifant er ooit mee akkoord gaan om mensen op zijn rug te dragen? Dat is toch eigenlijk heel raar?
De waarheid is: dat doet een olifant ook niet vrijwillig. Aan dat ‘onschuldige’ ritje gaat een wrede mishandeling vooraf. In de praktijk is het namelijk zo dat de olifant al op jonge leeftijd tam wordt gemaakt. En dat gebeurt niet met zachte woordjes en urenlange liefkozingen.
Olifanten worden met veel geweld tam gemaakt
Het tam maken van een olifant is een vreselijk proces. Ze halen de baby olifant weg bij zijn moeder weggehaald en zetten ‘m klem in een houten kooi. Vervolgens wordt het arme beestje net zo lang mishandeld en tot bloedens toe met stokken geslagen tot de olifant zich overgeeft aan zijn overheerser. In het begin zal de olifant nog protesteren, maar na dagen van stokslagen zit er voor hem niets anders op dan zich bij zijn lot neer te leggen. De olifant is vanaf dan zo mak als een lammetje en zal alles pikken van zijn verzorgers. Waaronder een olifantenritje met toeristen.
Waarom ze het in het Elephant Nature Park wél goed doen
In Thailand heb je heel veel olifantenparken waar je ritjes kan maken, maar het Elephant Nature Park in Chiang Mai is een van de weinige plekken waar ze het wel echt goed doen. Het is een opvangpark voor mishandelde olifanten, waar de dieren de rest van hun leven in rust kunnen doorbrengen. Ze hoeven geen trucjes meer te doen voor toeristen.
In plaats daarvan worden ze liefdevol verzorgd, hebben ze alle ruimte om te spelen met hun vriendjes en hoeven ze geen zwaar werk te doen of mensen op hun rug te dragen. De olifanten zijn stuk voor stuk getraumatiseerd, maar met heel veel aandacht en liefde kunnen ze hier toch nog een beetje genieten van hun oude dag.
Dit is het park voor dierenliefhebbers
Voor dierenliefhebbers is een bezoekje aan het park daarom een absolute must. Vroeger mocht je hier nog olifanten wassen, aaien en voeren, maar dat is inmiddels gestopt omdat deze manier van toerisme gewoonweg niet deugt. Wat wel kan? De dieren van een afstandje bekijken en observeren, en zien hoe goed het werk is dat dit park doet. Een ervaring die een stuk bijzonderder is dan een olifantenritje.
Tijdens een bezoek leer je meer over de olifanten in Thailand
Op het park wordt ook veel aandacht besteed aan educatie over het olifantenleed in Thailand. Zo krijg ik een vreselijke documentaire te zien over hoe het tam maken van olifanten. Geloof mij, daarna wil je nooit meer te maken hebben met dergelijke praktijken. Ook de oprichtster van het park, Sangduen Chailert, komt regelmatig langs om te praten met de bezoekers. Er wordt alles aan gedaan om tot de bezoekers door te dringen dat rijden op een olifant écht niet meer kan.
Het is afschuwelijk dat deze praktijken nog steeds voorkomen in Thailand – en nog afschuwelijker dat we het in stand met het toerisme. Olifanten zijn prachtige, wijze dieren en ze verdienen een beter leven. Zolang toeristen op blijven rijden zal er niets veranderen, maar ik hoop dat je door deze blog heb om dat zelf in ieder geval niet te doen.
Nog steeds niet overtuigd? Bekijk dan dit filmpje (pas op, schokkend).
Hoe was mijn bezoek bij de olifanten in Chiang Mai?
Hoe ik mijn bezoek aan het Elephant Nature Park heb ervaren? Het was het leukste dat ik in Chiang Mai heb gedaan. Olifantjes rollen met elkaar door de modder en je ziet de grotere olifanten echt genieten van hun bad in de rivier. De olifanten zijn omringd door dierenliefhebbers en ze hebben het hier ontzettend goed. Het is echt fantastisch om zulke enorme beesten zo te zien genieten. Ik ben blij dat ik met mijn toegangsgeld een beetje heb kunnen bijdragen aan dit fantastische project.
Pas op voor slechte ‘olifantenparken’ in Chiang Mai
Er komt gelukkig steeds meer aandacht voor het lot van de olifanten en toeristen lijken zich ook steeds meer bewust van het leed dat hierachter schuil gaat. Helaas merken olifantenhoeders dat ook.
Steeds meer parken rondom Chiang Mai noemen zich tegenwoordig een ‘olifantenopvang’ en proberen op die manier toeristen te trekken. Klinkt allemaal heel mooi, maar in werkelijkheid is er maar weinig veranderd: de olifanten worden nog steeds ingezet voor het toerisme en tam gemaakt voor menselijk contact.
Wil je een olifantenopvang bezoeken tijdens je reis door Thailand, wees je daar dan heel goed van bewust. En dat geldt eigenlijk niet alleen voor reizen door Thailand, maar ook door bijvoorbeeld Laos en Cambodja en India. Op deze lijst van World Animal Protection vind je een overzicht met parken die wel olifant-vriendelijk zijn en waar je op moet letten als je een park bezoekt.
Olifanten knuffelen anno 2024
Inmiddels is het 2024 en enkele jaren na mijn bezoek aan het Elephant Nature Park. Er is veel discussie geweest in de reacties onder deze blog. De afgelopen jaren heb ik daarom regelmatig nagedacht over mijn bezoek aan het Elephant Nature Park en of dit nog wel verantwoord is. Want eigenlijk moet je elke vorm van menselijk contact met olifanten vermijden.
Mijn conclusie: ik denk nog steeds dat het geen kwaad kan om dit park te bezoeken. Het park is een van de weinige parken in Thailand die op de lijst van World Animal Protection staat en dat is wat mij betreft een betrouwbare graadmeter in dit geval.
Het Elephant Nature Park is pionier op het gebied van dierenwelzijn
Het Elephant Nature Park in Chiang Mai wordt bovendien al jarenlang gezien als pionier op het gebied van dierenwelzijn en heeft een absolute voorbeeldfunctie in Thailand. Dat ook zij nog veel te leren hebben is overigens een feit. Tijdens mijn bezoek kon je de olifanten nog wel wassen en voeren, maar dat is inmiddels ook niet meer toegestaan. Gelukkig maar, want dat is ook helemaal niet nodig om hier een leuke dag te hebben.
Zo kun je het Elephant Nature Park bezoeken
Zin gekregen om een kijkje te nemen bij een van de beste olifantenparken van Thailand? Het Elephant Nature Park ligt vlakbij Chiang Mai, in het noorden van Thailand. Je kunt een excursie doen, maar het is ook mogelijk om op je op te geven voor vrijwilligerswerk in het park. Zie voor meer informatie de website van het Elephant Nature Park: http://www.elephantnaturepark.org/.
Je betaalt 2500 baht voor een dagtrip naar het park. Een overnachting kost 5800 baht.
31 reacties
Hoera voor dit onderwerp! Hier kan niet genoeg aandacht naar uitgaan. :-)
Thanks! En helemaal met je eens. Dit moet echt stoppen.
Goed artikel! Hopelijk opent dit inderdaad weer een aantal ogen.
Ik wilde ook heel graag naar dit park toen ik in Thailand was, maar helaas was het al voor een week volgeboekt en zo lang bleven we niet in Chiang Mai. Dus dat is misschien wel goed om te weten voor degenen die ook willen gaan: ver van tevoren boeken ;-)
Dat is zeker goed om te weten! Dank voor de tip, ik ga het erbij zetten. Ik kon destijds een dag van tevoren boeken, dus er is wel wat veranderd!
Wat een praaaachtige foto’s, laat ik dat even voorop stellen. Maar man wat heb ik met tranen in mijn ogen gelezen over het tam maken van de olifanten, bah helemaal de bibbers.Het moet een fantastische ervaring geweest zijn dat je met ze kon knuffelen, ze wassen etc. Bijzonder hoor!
Dankjewel! En inderdaad heel triestig, ik word er zelf ook verdrietig van als ik er aan denk. Moet je nagaan hoe ontzettend fijn het was om in dat park te zijn :)!
Oh wat een vreselijke verhalen! Dat wist ik niet maar ga ik zeker in mijn achterhoofd houden als ik ooit in Thailand kom (of welk land dan ook waar je op een olifant kunt rijden dan ook)!
Goed om te horen! En vertel het voort aan mensen die ook naar Thailand gaan :)!
Mijn vrouw en ik zijn daar drie jaar geleden een hele dag geweest. Een geweldig park. Wij hebben daar o.a. gesproken met de founder genaamd Lek.
Fijn he? En heel goed dat de founder met alle bezoekers een praatje maakt. Dit zou iedereen moeten weten.
Helemaal eens. Het is bizar dat er zo met dieren omgegaan wordt dus het is maar al te mooi dat dit soort initiatieven ontstaan!
Inderdaad! Ik ben heel blij dat er ook mensen zijn die zich wel om de dieren bekommeren!
Wat een onwijs prachtig park! Lijkt me echt zo gaaf om met die mooie dieren genieten van het water. Een super ervaring! Ik zet ‘m op mijn wishlist als we nog eens die kant op gaan!
Ja, zeker doen! Echt een fantastische ervaring :)
Wat is dit ontzettend mooi. Al dat leed wat die olifanten hebben moeten doorstaan, wat erg. Gelukkig is dit park er.
Jaa, fijn he?
Goed artikel! Ik had al eerder over het olifantenleed in Thailand gelezen. Vreselijk :(. Ik ga volgend jaar naar Thailand toe en ik wil zeker naar een olifantenopvangkamp, dus ik zet deze ook op mijn lijstje!
Zeker doen! Echt een bijzondere ervaring :)
Ik ben net terug uit Thailand en heb daarbij ook Chiang Mai bezocht. Het Elephant Nature Park stond hoog op mijn lijstje, maar helaas doen ze alleen full-day tours. In verband met onze reisdagen kwam dit net niet voor ons uit. Maar ik kom zeker terug in Chiang Mai! Helaas heb ik wel veel toeristische olifantenritjes gezien, vooral op de eilanden. Thailand heeft nog een lange weg te gaan.
Jammer dat het niet gelukt is, maar nog erger dat die olifantenritjes nog steeds gebeuren :(
Wat goed dat je hierover hebt geschreven! Ik zie dit artikel nu pas voorbij komen. Ik had laatst een artikel aan de olifantenmishandeling in Azië gewijd en op advies inderdaad dit park als alternatief voor de ritjes getipt. Lijkt me een prachtige ervaring! Mooie foto’s ook weer.
Tranen in mijn ogen als ik lees hoe een olifant tam wordt gemaakt. Het staat heel hoog op mijn verlanglijstje om hier vrijwilligerswerk te doen. Wanneer het er van komt weet ik niet, maar dat ik ga staat vast!
Vreselijk he :(. Heel mooi voornemen, vooral gaan. Zo’n mooi project!
Goed artikel! Het is inderdaad een trieste zaak dat de toeristenindustrie dit in stand blijft houden. Hopelijk verdwijnt dit langzaam, mede dankzij dit soort artikelen.
Yes, ik ben blij met iedere toerist die zich nu twee keer bedenkt of hij op een olifant stapt! Beetje bij beetje…
Is het filmpje van het park in chiang mai zelf ook beschikbaar? Een vriendin van mij gaat ook naar thailand en in chang mai naar olifanten. Maar ze weet niet precies waar.
Nu heb ik haar verteld over dat filmpje wat je in de busjes te zien krijgt. Ik hoop niet dat ze de fout begaat als vele anderen.
Verdiep je ook eens in het knuffelen en wassen………
Het nieuwe rijden heet dit, de olifanten doen dit altijd nog onder dwang. Waarschijnlijk denk je Bla Bla, over een paar jaar denk je wel anders.
Deze olifanten worden gedwongen met een bullhook. Let maar eens op foto’s overal zie je ze die stokken bij zich hebben.
Het pressiemiddel van phajaan.. Rijden, wassen aanraken, knuffelen.
Blijft allemaal 1 pot nat. Dwang.
Na jou nog 100 andere toeristen, dag in dag uit. Vreemd he, je kunt zomaar naast een olifant staan, doe dat eens bij een wilde olifant.
Ik wil je niet afkraken maar bewust maken dat fysiek contact met olifanten een dikke No is.
Hoi Sandra, dank voor je nuttige bijdrage! Goed dat je dit noemt, want er zitten inderdaad wat haken en ogen aan de olifantenopvangs. Het is zeker de moeite waard om me hier wat meer in te verdiepen. Zeker omdat er steeds meer ‘sanctuary’s’ komen waar olifanten alsnog worden uitgebuit. Daar wil ik nog een keer een toevoeging over schrijven, want er zijn een heleboel parken die zogenaamd goed doen, terwijl de olifanten nog steeds slecht worden behandeld. Toch ben ik ervan overtuigd dat het Elephant Nature Park een plek is waar de olifanten wel goed worden behandeld. Het ENP juist is een van de pioniers op het gebied van olifantenwelzijn, en doen heel veel aan educatie en bewustwording. Dat heb ik zelf gezien in het park en dat wordt door verschillende organisaties onderschreven. Op de website van Responsible Travel vind je een mooi overzicht met parken die wel het bezoeken waard zijn. Zie ook: https://www.responsibletravel.com/holidays/elephant-conservation/travel-guide/elephant-sanctuaries-which-we-do-and-dont-support
Ook het wassen van olifanten is niet natuurlijk dat kunnen ze prima zelf en het vele verplichte contact met mensen kan ze Veel stress geven.
Dat er baby olifantjes zijn is vaak een slecht teken goede opvang reservaten fokken niet. geen gefokte olifant in gevangenschap kan een normaal leven opbouwen. Het zijn wilde dieren wat gaat er gebeuren met de baby olifant als die groter wordt? Die laat zich echt niet zomaar wassen…
Ik kies voor een reservaat waar ik deze prachtige beesten kan bekijken terwijl ze vrij rond lopen zonder verplichte wasnummertjes..
https://footprinttravel.nl/blog/thailand/olifanten-zien-in-azie-deze-opvangcentra-doen-het-goed_301
Dank voor je aanvulling Gabrielle! Het Elephant Nature Park wordt genoemd in het artikel dat je linkt en wordt ook door World Animal Protection aangemerkt als park dat verantwoorde ervaringen aanbiedt.
Ik heb dit park zelf ook bezocht tijdens mijn 3 werken rondreis door Thailand en het was ook voor mij een onvergetelijke ervaring om te zien hoe ze opgevangen worden. Ik wil dan ook mensen bewust maken om zo’n dingen te doen als ze op reis gaan i.p.v. op de dieren te zitten of andere zaken te doen die de dieren kunnen schaden puur voor hun entertainment.