Zoeken
Sluit dit zoekvak.
11 september 2023

Maak een hike naar de top van de Acatenango vulkaan in Guatemala

Acatenango vulkaan beklimmen in Guatemala

De Acatenango vulkaan beklimmen is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van mijn reis door Guatemala. Tijdens de tweedaagse trekking wandel je over de hellingen van de Acatenango naar het basiskamp waar je zult overnachten. Eenmaal boven word je beloond met een van de mooiste uitzichten. Je kijkt uit over meerdere vulkanen, waaronder Agua en Fuego. 

Acatenango vulkaan

Hiken op de Acatenango vulkaan in Guatemala

De Acatenango beklimmen in Guatemala

In dit blog vertel ik je over mijn ervaring tijdens de trekking. Wat je kunt verwachten, of je trekking naar de Fuego vulkaan erbij wilt combineren, welke organisatie je kiest, hoe zwaar de beklimming is, en wat handig om mee te nemen op de trekking in je rugtas.

Vulkanen in Guatemala

Guatemala telt 37 vulkanen. In verhouding zijn dit er best veel als je je bedenkt dat Guatemala maar 2,5 keer groter is dan Nederland. Van die 37 vulkanen zijn er 3 actief, waaronder de Fuego vulkaan: de ster van de show. 

De Acatenango vulkaan

De Acatenango vulkaan is met zijn 3976 een grote slapende reus. Het is tevens de op een na hoogste vulkaan van Guatemala. En precies deze vulkaan kun je beklimmen. Vanuit het basiskamp op Acatenango zit je eersterangs voor een panoramisch uitzicht op de Fuego vulkaan, die elke 10-20 minuten uitbarst. Lava, stenen en as worden hierbij in de lucht gespoten. Wanneer het donker wordt is dit een spectaculair gezicht. De ene uitbarsting is indrukwekkender dan de andere, maar om hiervan getuige te zijn is al een avontuur op zich. 

➞ Acatenango tip: De meeste reizigers kiezen voor de stad Antigua als uitvalsbasis. Vanaf hier is het nog zo’n 1,5 uur rijden naar het startpunt van de trail. Selina Antigua is een gezellig hostel in Antigua met zowel privékamers als dorms, volle activiteitenkalender en een enorme binnentuin.

Uitzicht op indrukwekkende uitbarstingen

Leuk om te weten: Ik had het geluk dat tijdens mijn trekking (mei 2023) de Fuego vulkaan vanaf 02.00 ’s nachts onophoudelijk begon met uitbarsten. Moeder natuur liet de erupties achter elkaar door gaan. Het was één grote show. Lava spuwde tientallen meters hoog met de daarbij horende aswolken. Voor mij een van de meest spectaculaire reiservaringen ooit. Pas achteraf werd duidelijk dat dit maar heel zelden gebeurt. We hebben zelfs het internationale nieuws gehaald. Ik ben nog steeds dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken. 

Uitbarsting vulkaan Fuego in Guatemala
Hiken op de Acatenango vulkaan in Guatemala

Hoe ziet de hike naar de Acatenango vulkaan eruit?

Tijdens een reis naar Guatemala is een beklimming van de Acatenango vulkaan een regelrechte aanrader. Ook die kant op? Zo ziet de hike naar de top van de Acatenango eruit.

Dag 1: hiken naar het basiskamp op de Acatenango

De hike naar het basiskamp op de Acatenango vulkaan begint in het dorpje La Soledad op 2100 meter. Vanuit Antigua is dit een uurtje rijden. Vanuit hier is het ongeveer 5 uur naar boven wandelen. De hike wordt onderverdeeld in 3 etappes. Akkerland, nevelwoud en het vlakke gedeelte. 

Hiken op de Acatenango vulkaan in Guatemala

Akkerland en nevelwoud

Je begint meteen met de zwaarste etappe en wandelt langs stoffige akkers met maïs en weinig begroeiing. Met een scherp zonnetje kan dit best wel even bikkelen zijn. Na entree betaald te hebben bij de ingang van het National Park, vervolgt de hike zich door een heel mooi nevelwoud. Alles is hier heerlijk fris en groen. De welverdiende lunch zorgt weer voor nieuwe energie. 

Aankomst in het basiskamp

Tijdens het laatste deel laat je het nevelwoud achter je en loop je richting het basiskamp. Vulkaan Agua verschijnt dan aan je linkerzijde en de uitzichten zijn fenomenaal. Het basiskamp is gelegen op ongeveer 3600 meter. Bij aankomst kun je maar één ding doen, met een drankje in je hand staren naar de imposante en hopelijk uitbarstende Fuego. ’s Avonds is er kampvuur en komen de marshmallows tevoorschijn.

Uitbarsting vulkaan Fuego in Guatemala

Ook een optie: Acatenango in combinatie met de Fuego vulkaan

Een optionele mogelijkheid is om door te hiken naar deactieve Fuego vulkaan. Ik besloot dit te doen en heb hier zeker geen spijt van. Vanuit het basiskamp wandel je eerst naar beneden over los lavazand. Hierna vervolg je het wandelpad omhoog naar Fuego. Op en neer ben je hier zo’n 3 tot 4 uur mee kwijt. Maar de ervaring liegt er niet om. Je staat niet iedere dag zo dicht bij een lava spuwende vulkaan. 

Ik vond het een magische en onbetaalbare ervaring. De kleuren van de zonsondergang, de toppen van Agua en Pacaya, volle maan, bliksem in de lucht en het gerommel en de uitbarstingen van Fuego. Ik heb me nog nooit zo nietig en dicht bij de natuur gevoeld als op de flanken van Fuego. Terug loop je in het donker, het is dus noodzakelijk dat je een goede hoofdlamp bij je hebt.

Hiken op de Acatenango vulkaan in Guatemala

Dag 2: naar de top van Acatenango hiken en weer terug naar beneden

Om 04.00 ’s nachts gaat de wekker. De hike naar de top van de Acatenango vulkaan staat op de planning. Ik heb dit zelf niet gedaan omdat ik het na de beklimming van Fuego wel welletjes vond. Ook was ik zo onder de indruk van de alsmaar spuwende Fuego dat ik al vanaf 02.00 buiten zat om dit natuurwonder te aanschouwen. De klim naar boven is 1 tot 1,5 uur. Je loopt over los grind en lavazand wat veel energie kost. Maar eenmaal boven kun je genieten van een hele mooie zonsopgang. Terug naar het basiskamp gaat een stuk sneller. Door het losse lavazand roets je zo naar beneden en voor je het weet drink je je welverdiende kopje koffie. Vanuit het basiskamp loop je binnen 3 uur weer terug naar La Soledad. 

Wat is de beste organisatie om de Acatenango trekking mee te doen

Het is niet toegestaan om de trekking in je eentje zonder gids te voltooien. Er zijn behoorlijk wat aanbieders die de tweedaagse Acatenango hike aanbieden. Na wat onderzoek en gesprekken met andere reizigers kwam ik uit bij Charlie & Wicho. Ik betaal hier iets meer dan gemiddeld, maar daarmee steun je meteen een tweetal goede doelen. Een opvang voor zwerfdieren en een lokale school. Ook hebben ze fijne houten cabines, lekker eten en gratis kleding die je kunt lenen. 

Zo is er voor iedere organisatie wel iets te zeggen. Zoek goed uit wat jij belangrijk vindt. Het verschil zit ‘m voornamelijk in groepsgrootte en accommodatie. Wil je net als ik ook graag de Fuego beklimmen? Check dan goed of jouw organisatie dat aanbiedt. Dit doen ze namelijk niet allemaal.

➞ Acatenango tip: Je kunt ter plekke in Antigua op zoek naar een organisatie, maar ook vanuit Nederland alvast een beetje research doen. Via Getyourguide zijn er verschillende aanbieders die beklimmingen van één, twee of drie dagen aanbieden. 

Acatenango vulkaan beklimmen in Guatemala

Hoe zwaar is de beklimming van de Acatenango? 

De beklimming van de Acatenango vulkaan vond ik best een beetje spannend. Mede ook door de verhalen van andere reizigers over de zwaarte van de hike. De beklimming is zeker een uitdaging maar met een gemiddelde conditie en wat doorzettingsvermogen is het echt prima te doen. De paar steile stukken met los zand zijn wat zwaarder, maar door de vele pauzes onderweg krijg je genoeg tijd om op adem te komen. 

Door de hoogtemeters die je maakt, kun je wat sneller buiten adem raken. Of symptomen van hoogteziekte krijgen, zoals hoofdpijn en misselijkheid. De gidsen hebben vaak medicijnen mee, maar je kunt ook vanuit Nederland medicatie meenemen. Persoonlijk had ik nergens last van. 

➞ Acatenango tip: Op ruim 3600 meter is de lucht ijler en kouder, zorg dus dat je genoeg laagjes draagt en warme kleding meeneemt. 

Uitbarsting vulkaan Fuego in Guatemala

Wat is handig om mee te nemen op de trekking?

Een aantal organisaties die de Acatenango hike aanbieden, verschaffen warme kleding zoals een winddichte jas en broek. Maar ook wandelstokken, hoofdlampjes, sjaals en mutsen zijn prima te regelen in Guatemala zelf. Check van tevoren wel even wat er inclusief is bij de door jouw gekozen organisatie. Vergeet de volgende spullen in ieder geval niet: 

  • Pet                                                                        
  • Zonnebril
  • Zonnebrand
  • Extra energierepen
  • Regenpak
  • Pijnstillers
  • Toiletpapier
  • Fooi voor de gids en de dragers
  • Extra accu voor je camera

Je moet je eigen water meenemen

Per persoon moet je ook 4 liter water mee naar boven te nemen. Dit wordt onder andere gebruikt bij het koken maar je drinkt hier zelf ook van. Al met al draag je veel kilo’s mee naar boven. Omdat de hike inspannend kan zijn is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een porter. Ik heb dit zelf ook gedaan. Deze persoon loopt mee met de groep en draagt tegen betaling jouw tas. Dit kost zo rond de 20 euro. 

Uitbarsting vulkaan Fuego in Guatemala

Ook op reis naar Guatemala en de Acatenango beklimmen?

Guatemala ligt in Midden-Amerika, ingeklemd tussen de landen Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. Je kunt Guatemala dus goed combineren met een van deze buurlanden. Zeker de combinatie met Mexico is een populaire keus onder veel reizigers.

Vanuit Nederland gaan er geen directe vluchten naar Guatemala, maar je moet je ergens onderweg overstappen in bijvoorbeeld Panama of Houston (VS). Via zoekmachine Tix.nl heb je al vanaf € 600 een vliegticket naar Guatemala-Stad

Eenmaal aangekomen in Guatemala-Stad is het nog maar een klein stukje verder reizen naar de stad Antigua en La Soledad, het startpunt van de hike.

Ga op reis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Dit Nederlandse reisblog is het gelukkige huwelijk tussen mijn twee grote passies.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset