Zoek
Sluit dit zoekvak.
2 januari 2023

Alles wat je moet weten over het ESTA en hoe je deze eenvoudig online kunt aanvragen

Route 66, Verenigde Staten

Slenteren door de drukke straten van New York, loungen op de stranden van Florida, cruisen over Route 66 of sterren spotten in Hollywood. Amerika is voor Nederlanders niet voor niets al jaren een van de populairste vakantiebestemmingen. Maar wat het doel van je reis ook is, zorg ervoor dat je voor vertrek alle reisdocumenten in orde hebt. Zo heb je onder andere een ESTA nodig om het land in te komen. In deze blog lees je wat het ESTA precies inhoudt, en hoe je deze eenvoudig online kunt aanvragen. 

Wat houdt het ESTA precies in? 

Om de nationale veiligheid in Amerika te waarborgen – mede door de aanslagen op de Twin Towers in 2001 – heeft de Amerikaanse Homeland Security het ESTA ingevoerd. Het ESTA is geen visum, maar een elektronische reistoestemming dat digitaal aan je paspoort wordt gekoppeld. Deze vervangt het I-94 formulier dat reizigers voorheen in het vliegtuig moesten invullen. 

Het grote voordeel is dat je het ESTA eenvoudig online kan aanvragen. Je hoeft dus niet de hele visumprocedure via de ambassade of het consulaat te doorlopen. Wel moet je deze van tevoren aanvragen. Het goedkeuren kan soms een paar dagen duren, dus het is slim om dit niet tot het laatste moment uit te stellen.

ESTA aanvragen voor Amerika

Geldigheid en verblijfsduur van het ESTA

Je kunt je aanvraag voor het ESTA 24 uur per dag, 7 dagen per week online indienen. Het maakt niet uit of je deze week al naar Amerika vertrekt of er bijvoorbeeld volgend jaar pas naartoe gaat. Omdat je bij het aanvragen van je ESTA geen vaste reisdatum hoeft op te geven, kun je ermee reizen zodra het is goedgekeurd. Als het ESTA is goedgekeurd, blijft deze maximaal twee jaar geldig en mag je in die periode een onbeperkt aantal reizen naar de VS maken. Let er wel op dat je per keer maar tot maximaal 90 dagen in Amerika mag verblijven. 

Ben je op doorreis naar Canada, Mexico of de Caraïben? Let op!

Bij deze 90 dagen maximale verblijfsduur wordt ook een bezoek aan Canada, Mexico of een van de Caribische eilanden meegerekend. Reis je dus vanuit de VS naar een van deze landen, om van daaruit weer terug te reizen naar de VS? Dan wordt de tijd die je daar hebt doorgebracht opgeteld bij de maximale verblijfsduur van 90 dagen in Amerika en zou je Amerika dus sneller moeten verlaten dan je misschien had gepland. 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om een ESTA aan te vragen?

Om een ESTA aan te kunnen vragen, moet je kunnen garanderen dat je aan de voorwaarden voldoet. Zo moet je een paspoort hebben uit een land dat is aangesloten bij het Visa Waiver Program. De meeste Europese landen, waaronder ook Nederland, maken hier deel van uit. Het paspoort moet gedurende je gehele verblijf in Amerika geldig blijven. Omdat het ESTA aan je paspoortnummer is gekoppeld, verloopt het ESTA tegelijkertijd met je paspoort. 

Kom je erachter dat je paspoort niet lang genoeg meer geldig is? Dan is het verstandig om eerst een nieuw reisdocument aan te vragen, en dan pas een ESTA. 

New York, Verenigde Staten

Je hebt ook het ESTA nodig als je een overstap maakt

Met een ESTA kun je verschillende soorten reizen naar Amerika maken, of dat nu zakelijke of toeristische reizen zijn. Hieronder vallen ook het bezoeken van familie of vrienden, of het ondergaan van medische behandelingen. Het is zelfs toegestaan met het ESTA bepaalde werkzaamheden uit te voeren, mits deze werkgever buiten de VS is gevestigd. Goed om te weten: ook als je een overstap maakt in de Verenigde Staten moet je in het bezit zijn van een ESTA. Veel vluchten naar Midden- en Zuid-Amerika gaan bijvoorbeeld via Atlanta of Houston. Iets om rekening mee te houden.

Alle voorwaarden op een rijtje

Als je een ESTA gaat aanvragen, moet je kunnen verklaren dat je geen gevaar vormt voor de veiligheid. In het ESTA-aanvraagformulier staan een aantal veiligheidsvragen die je allemaal met ‘nee’ moet kunnen beantwoorden. Zo moet je kunnen aantonen dat:

 • Je geen lichamelijke en/of geestelijke aandoening hebt die mogelijk een gevaar vormt voor je omgeving
 • Je nooit een misdrijf hebt gepleegd dat tot ernstige materiële schade of letsel heeft geleid
 • Je geen drugs gebruikt of een drugsgerelateerde wet hebt overtreden
 • Je geen Amerikaanse visumwet hebt overtreden
 • Je geen spion of terrorist bent
 • Je nooit bent afgewezen voor een Amerikaans visum (een afgewezen ESTA vormt geen probleem)
 • Je nog nooit de toegang tot Amerika bent geweigerd of het land bent uitgezet
 • Je niet in Cuba bent geweest op of na 12 januari 2021
 • Je na 1 maart 2011 niet in Irak, Syrië, Noord-Korea, Soedan, Libië, Somalië en/of Jemen bent geweest
 • Je niet de nationaliteit hebt (gehad) van Irak, Syrië, Noord-Korea, Soedan, Libië, Somalië en/ of Jemen

Mocht je niet aan deze voorwaarden voldoen of kun je een van de bovenstaande veiligheidsvragen niet waarheidsgetrouw met ‘nee’ kunnen beantwoorden, dan zul je in plaats van een ESTA een fysiek visum moeten aanvragen om naar Amerika te reizen.

Paspoortscan aanleveren sinds 29 november 2022 verplicht

Amerika heeft sinds 29 november dit jaar het aanleveren van een paspoortscan verplicht gesteld. Dit is een veiligheidsmaatregel vanuit de Amerikaanse overheid om te voorkomen dat mensen bij het indienen van hun aanvraag foutieve gegevens aanleveren. Door het aanleveren van een paspoortscan kunnen veel foutieve gegevens in het aanvraagformulier tijdig gecorrigeerd kunnen worden en voorkom je dat een ESTA ongeldig blijkt te zijn of een aanvraag wordt afgekeurd. Daarnaast is het voor de US Customs and Border Protection een manier om al over een paspoortscan van de reiziger te beschikken bij aankomst in Amerika. 

ESTA aanvragen voor Amerika

ESTA aanvraag eenvoudig online indienen

Een ESTA aanvragen hoeft niet moeilijk te zijn, ook al ben je niet zo technisch onderlegd of heb je geen uitgebreide talenknobbel. Het aanvraagformulier op Visumbuitenland is in het Nederlands opgesteld in duidelijke, begrijpbare taal. 

 1. In het aanvraagformulier vul je de contactgegevens van de aanvrager(s), gegevens over je reis en reizigers in en als laatste de veiligheidsvragen in. 
 2. Zodra je het aanvraagformulier hebt ingevuld, kun je doorklikken naar de controlepagina, waar je nogmaals alle ingevulde gegevens kunt nalezen en eventuele fouten eruit kunt halen.
 3. Daarna kun je een scan van je paspoort aanleveren. Zorg ervoor dat de scan scherp en volledig in beeld is, om te voorkomen dat je aanvraag vertraging oploopt. 

Zodra dit allemaal gedaan is, kun je je aanvraag voltooien en betalen. Voor het ESTA betaal je bij Visumbuitenland.nl €44,95, dit is inclusief servicekosten en consulaire kosten die je moet betalen bij het indienen van de aanvraag. Het ESTA wordt doorgaans snel in behandeling genomen, en gemiddeld binnen drie dagen goedgekeurd. Mocht je het ESTA nog sneller nodig hebben, dan kun je ook een spoedaanvraag indienen. Deze wordt doorgaans al binnen een uur goedgekeurd. Let er wel op dat daarvoor een spoedtoeslag van €17,50 wordt gerekend. 

Meer tips voor reizen naar de Verenigde Staten? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

Verantwoording: met dank aan Visumbuitenland.nl

Reizen naar de Verenigde Staten

Picture of Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol is hét toonaangevende reisblog van Nederland. Een online magazine vol reistips over de mooiste bestemmingen wereldwijd. Op de hoogte blijven? Volg Expeditie Aardbol op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VerenigdE STATEN

Grote steden, unieke natuurparken en eindeloze roadtrips: dat is een reis door de Verenigde Staten. Met name New York spreekt tot de verbeelding en is misschien wel de leukste stad op aarde. Tijdens een stedentrip naar de Big Apple moet je je echter niet alleen concentreren op de iconen: er valt namelijk zoveel meer te zien dan Central Park en het Vrijheidsbeeld.

Wil je meer lezen over een vakantie in Amerika? Lees hier alle reisblogs over de Verenigde Staten.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset