Bangkok is het absolute walhalla voor liefhebbers van street food. Het is niet moeilijk om hier een lekkere maaltijd te scoren. Zodra het begint te schemeren vullen de straten zich met honderden verrijdbare restaurantjes en piepkleine keukentjes waar ze de lekkerste street food gerechten voor je klaarmaken. Van verse vruchtensapjes tot pad thai, sateetjes en mango met kleefrijst: je kunt in Bangkok overal genieten van lekker eten. Alles wordt vers voor je neus bereidt, en het leukste is om bij elk kraampje een ander gerecht te proberen. Mijn favoriete plek voor street food? Zonder twijfel Chinatown, waar ik samen met een locale gids op zoek ga naar het lekkerste eten in Bangkok.
CHINATOWN BANGKOK
EEN LEUKE EXCURSIE IN BANGKOKGa je binnenkort naar Thailand en ben je op zoek naar een leuke excursie in Bangkok? Ga mee met een street food tour door Chinatown, en leer de lokale eettradities kennen. Meer inspiratie voor leuke excursies in Bangkok? Lees ook het verslag van mijn fietstour door Bangkok en mijn kookcursus in Bangkok.
CHINATOWN: DE LEKKERSTE WIJK VAN BANGKOK?
Het is niet lang zoeken naar een leuke plek om te eten in Bangkok. Overal in de stad zullen de karretjes met street food je namelijk meteen opvallen. De beste plek voor street food in Bangkok is wat mij betreft het kleurrijke Chinatown. Na zonsondergang verandert het hier in een hectische warboel van hongerige mensen en honderden street food stalletjes. Zijstraten van Yaowarat Road worden afgezet en trottoirs ingericht als restaurants. Je kunt er terecht voor een biertje en een snelle hap uit de frituur, maar hier staan ook fonduestellen en complete barbecues op tafel. Het eten is allemaal spotgoedkoop en het leuke: in Chinatown weet je nooit naast wie je aan tafel komt te zitten. Er komen hier namelijk zowel locals als expats en toeristen om te eten. Bijzondere ontmoetingen liggen er daarom constant in het verschiet.
Lees ook: Route en planning: 4 weken backpacken in Thailand

MET EEN LOCAL OP PAD
Al zoekend naar een rode draad in al dat aanbod van eten maak ik kennis met het concept Local Alike, een website die excursies en rondleidingen met locals faciliteert. Perfect voor een avondje speuren naar het lekkerste street food van Bangkok, want met zoveel kraampjes om uit te kiezen is het fijn om iemand te hebben die weet waar je moet zijn.
Met mijn gids Good heb ik afgesproken tegenover het Hualampong treinstation, op steenworp afstand van Chinatown. De groep is met vier man bewust klein gehouden. Met veel mensen is het nou eenmaal lastig om een tafeltje te bemachtigen op straat. Wel zo fijn, want nu heb je alle ruimte om met elkaar te praten.
Voordat we beginnen maken we nog een kleine omweg langs enkele bezienswaardigheden in Chinatown. We bezoeken onder andere de Chinatown Gate en de Wat Traimit met zijn beroemde gouden Boeddhabeeld. Een van de bekendste bezienswaardigheden van Chinatown is een oud ziekenhuis dat zit verstopt achter een Chinese tempel. Heel bijzonder om te zien, maar we maken daarna ook tijd voor het belangrijkste onderdeel van deze excursie in Bangkok: het eten.
Lees ook: Meet the locals met deze 7 universele reistips

IN DE RIJ VOOR NOODLESOEP
Met een knorrende maag is het verleidelijk om bij het allereerste stalletje iets te bestellen. De echte kenners sluiten echter eerst achteraan in de rij voor een kommetje soep met rijstnoedels, krokant varkensvlees en een gepeperde bouillon. Deze Kway Chap is in wezen een simpel gerechtje, maar het wachten zeker waard. Alle locals beginnen hun street food tour door Chinatown met een kommetje van deze soep. Er zijn in Chinatown drie plekken waar ze deze klassieker serveren, wij eten hem aan de linkerkant van Yaowarat Road, ter hoogte van het Chinatown Rama Theatre. Je herkent het ’restaurant’ aan de lange rij met hongerige mensen.


PAD THAI, LAAB KAI & SATÉ
De soep was slechts een opwarmertje, want al snel slaan we een zijstraat in: Soi Yaowarat 11. Hier staat de straat vol met plastic stoelen en tafeltjes, en schuiven we aan voor een tweede, derde en vierde gang. Pad Thai, Laab Kai (Thaise kipsalade) en botermalse saté passeren de revu. Het zijn stuk voor stuk Thaise gerechten, maar gemaakt met een Chinese slag, we zijn ten slotte in Chinatown. Zo is de pad thai hier bijvoorbeeld een stuk minder zoet dan in andere delen van de stad.
Lees ook: Dit zijn de lekkerste gerechten van Azië

BUA LOY NAM KHING
In Chinatown kun je zonder problemen terecht voor een diner met een kop en een staart. Als afsluiter schuiven we daarom aan bij een stalletje dat Bua Loy Nam Khing serveert: een toetje van sesamdumplings in gemberbouillon. Dit gerecht is ontzettend populair in Chinatown en perfect om je avond mee af te sluiten. Er zijn een heleboel eettentjes in Chinatown die dit gerecht serveren. Wij eten het in de Seafood Street van Chinatown: Phadung Dao Road bij een stalletje aan de rechterkant van Yaowarat Road.
Tip: Meer leuke tips voor Bangkok? Lees hier mijn overzicht met bezienswaardigheden in Bangkok.

MET DE TUKTUK NAAR EEN ROOFTOPBAR
Om de ervaring compleet te maken pakken we na het toetje de tuktuk naar het hippe River View Guest House, een hip hostel met een leuke rooftopbar. Het is een leuke plek om een biertje te drinken, want de drankjes zijn betaalbaar en de sfeer is ongedwongen. Je komt er veel andere reizigers tegen en is daarmee een goed alternatief voor de prijzige en ultratrendy rooftopbars elders in de stad. We klinken de glazen met uitzicht op de Chao Phraya-rivier en eindigen deze zeer geslaagde street food tour door Chinatown.

PRAKTISCHE INFORMATIE: STREET FOOD TOUR MET LOCAL ALIKE
Je kunt natuurlijk op eigen gelegenheid van kraampje naar kraampje hoppen, zeker met bovenstaande adressen kom je een heel eind. Toch kan ik het aanraden om met een local op pad te gaan. Een excursie is de beste manier om meer te leren over lokale gebruiken en eetgewoontes, én om nieuwe dingen uit te proberen. Ik heb gerechten geproefd die ik uit mezelf niet zou hebben besteld, bij kraampjes die ik zelf niet had uitgezocht.
Wil je ook deze excursie doen doen in Bangkok? Ik kan het je van harte aanraden. Deze food tour door Chinatown is eenvoudig te boeken via de website van Local Alike. Je betaalt 1200 baht per persoon en wordt voor de hele avond voorzien van eten, drinken en mooie verhalen. De ontmoetingsplek is bij het MRT station Hualampong en de tour duurt ongeveer 3 uur. Het grootste deel van de route leg je te voet af, maar voor het laatste stukje naar de rooftopbar neem je de tuktuk (incl.). Aan het eind van de avond word je weer netjes op het beginpunt afgezet en kun je makkelijk met de metro terug naar je hotel.
TIPS VOOR HET ETEN VAN STREET FOOD IN BANGKOK
- Eet bij stalletjes waar de locals eten.
- Bestel geen dingen die al de hele dag in de vitrine hebben gelegen. Alle gerechten moeten voor je neus worden geschild, gekookt en gebakken.
- Eet bij voorkeur bij stalletjes waar ook veel andere mensen eten: hoe meer omloop van eten, hoe verser de ingrediënten.
- Bestel niet 4 gerechten bij één stalletje, maar eet op meerdere plekken verschillende gerechten.
- Doe net als de locals en deel je gerechten met je reisgenoot. Op die manier valt er extra veel te proeven!


WAAR TE OVERNACHTEN IN BANGKOK?
In Bangkok kun je slapen voor elk budget. Van enkele euro’s tot enkele honderden, er is altijd iets te vinden dat past bij je budget. Goedkoop overnachten doe je in Bangkok op Khao San Road, dé backpackersstraat van Bangkok. Ik sliep daar ooit in het simpele Mom’s Guesthouse, waar je zo’n € 7,50 per nacht betaalde, maar er zijn nog tientallen andere hostels en guesthouses te vinden waar je dezelfde prijs betaalt.
Heb je iets meer te besteden, dan kun je bijvoorbeeld logeren in bovengenoemd River View Guest House, waar je vanaf € 24 betaalt voor een tweepersoonskamer.
Iets duurder is een verblijf in het U Sukhumvit Hotel, maar het is een heerlijk hotel met fijne kamers, dakterras met zwembad én goede locatie. Ik heb hier tijdens mijn laatste verblijf in Bangkok geslapen en vond het een regelrechte aanrader.

Meer lezen over reizen in Thailand? Deze blogs vind je misschien ook interessant:
• Route en planning voor 1 maand backpacken in Thailand
• Hoteltip Bangkok: Boek een kamer bij het U Sukhumvit Hotel in Bangkok
• Bangkok: 10 dingen die elke reiziger een keer gedaan moet hebben (en 6 tips die minder voor de hand liggen)
• Doen in Bangkok: Fietsen met Bamboo Bicyle Tours Thailand
Met dank aan Better Places.
5 reacties
Oh als ik dit zo lees heb ik nog heel wat gemist in Bangkok. Goeie reden om nog een sterug te gaan ;-)
Jeetje, wat gaaf zeg. Denk dat dit niet de goeie stad is voor mij om te bezoeken, want met al dat lekkere eten kom ik tonnetje rond terug. Maar desondanks ga ik het toch doen ;-)
Groetjes,
Julia Koning
Jaaaa, leuk, mmmm! Niks fijner dan lekker eten in Bangkok! Ik ruik het gewoon bijna! En ik mis het nog steeds… Ik sliep in januari nog een nachtje in het River View Guesthouse trouwens. Dat had je misschien wel gezien? Op de Facebookpagina van m’n blog had ik filmpjes gepost. Ik wil er nog steeds eens over schrijven. Je kunt er trouwens ook op een slaapzaal overnachten voor minder dan een tientje.
O heerlijk! Ik ben gek op Thailand en Bangkok is zo’n fijne stad! Ik was er de eerste keer voor werk en dat was fijn want onze Thaise collega’s namen ons mee op sleeptouw en dan kom je al gauw op plekken waar je als toerist niet zo snel beland. Het is alweer een tijd geleden dat we er waren maar ik krijg meteen zin om weer te gaan!
Articles like this really grease the shafts of kngoledwe.