Zoek
Sluit dit zoekvak.
30 april 2024

Baobabs, maki’s & tsingy’s: een vierdaagse roadtrip door het wilde westen van Madagascar

Roadtrip door het westen van Madagascar

Het hoogtepunt van mijn reis naar Madagascar was een vierdaagse excursie door het westen van Madagascar. Een gebied dat onbegaanbaar is met een oude Renault 4, dus wissel ik mijn rode autootje een paar dagen in voor een degelijke 4×4 met chauffeur én Engelstalige gids. Dit is absoluut de duurste excursie die ik ooit op reis heb gemaakt, maar het was elke cent waard en ik had dit voor geen goud willen missen.

Benieuwd hoe zo’n vierdaagse roadtrip door het westen van Madagascar eruit ziet? Ik heb deze excursie al in eerdere blogs genoemd, maar hier vind je alle benodigde informatie bij elkaar.

PLANNING

Dag 1: Allée des Baobabs & Mad Zebu
Dag 2: Tsingy de Bemaraha
Dag 3: Manambolo rivier, Mad Zebu & nachtwandeling in Kirindy Forest
Dag 4: Kirindy Forest & Avenue de Baobab

DAG 1

Avenue de Baobab & Mad Zebu

ALLÉE DES BAOBABS

Vanuit Morondava is het slechts een uurtje rijden naar het meest gefotografeerde plekje van het hele land: Allée des Baobabs. Het is de eerste noemenswaardige attractie op weg Tsingy de Bemaraha, dus een uitstekend excuus om hier even te stoppen. Tijdens deze vierdaagse tour breng ik op drie verschillende momenten een bezoek aan deze bezienswaardigheid en elke keer ben ik diep onder de indruk. Allée des Baobabs wordt geflankeerd door torenhoge bomen en is in het echt nog mooier dan op de foto. En ondanks dat dit het meest iconische plekje van Madagascar is, zul je er overdag maar weinig mensen tegenkomen. Zowel in de ochtend als rond het middaguur zijn we de enige toeristen en pas tegen zonsondergang wordt het echt druk. Al kun je het aantal mensen dan alsnog nauwelijks vergelijken met de massa’s die afkomen op plekken als de Eiffeltoren en het Colosseum.

➞ Lees ook: Allée des Baobabs: het icoon van Madagascar

Allée des Baobabs in Madagascar
Allée des Baobabs in Madagascar

HET WILDE WESTEN VAN MADAGASCAR

Dat in dit deel van Madagascar de reis net zo’n avontuur is als een bestemming wordt snel duidelijk. Als je vanuit Morondava naar het noorden reist, moet je twee keer een rivier oversteken. Bruggen zijn er niet, dus ben je aangewezen op de ferry. Dat klinkt luxer dan het daadwerkelijk is. Het gaat hier namelijk om een geïmproviseerde autoferry die bestaat uit lange, houten planken die twee bootjes overspannen. Er past een handjevol auto’s op en de chauffeurs moeten tijdens een spelletje real life Tetris zoveel mogelijk auto’s erop zien te krijgen.

Het kan hier wel even duren voordat je aan de overkant bent want het gaat tergend langzaam allemaal. De hele operatie kost vrij veel tijd en er kunnen maar beperkt aantal auto’s mee. Kom je net te laat aan, dan zul je een hele tijd moeten wachten. Maar zoals ik hierboven al zei, het is zeker een mooi avontuur.

Daarnaast wordt deze regio niet voor niets het wilde westen van Madagascar genoemd. Soms is het ronduit onveilig om hier te rijden en dus mag je alleen onder politiebegeleiding verder. Ook wij mogen vanaf Belo-sur-Tsiribihina niet zelfstandig doorrijden. Alle toeristen en auto’s naar het noorden worden verzameld, er sluiten twee gewapende mannen aan en in colonne trekken we verder. Het schijnt dat hier nogal wat overvallen plaatsvinden die niet altijd goed aflopen, dus wel zo’n prettig idee om dan in ieder geval in zo’n grote groep te reizen.

10 redenen voor een vakantie naar Madagascar
Wat je kan overkomen tijdens een roadtrip door Madagascar

STERRENWAARDIG ETEN BIJ MAD ZEBU

Voor Madagascar geldt eigenlijk hetzelfde als voor India: ergens onderweg ga je flink ziek worden. Dat is een garantie. Controleer dus altijd of je eten wel goed is gekookt en kijk uit met rauwkost. Er is echter één uitzondering en dat is het fantastische restaurant Mad Zebu. Het ligt midden in het dorpje Belo-sur-Tsiribihina en staat bekend als het beste restaurant van heel Madagascar. Hier koken ze de sterren van de hemel en is het eten waanzinnig lekker. Je hebt elke dag keus uit een wisselend menu en ik droom nog steeds over het ijs met groene peperkorrels dat als toetje werd geserveerd. Mad Zebu ligt precies op de helft en je komt er op de heen- en terugweg langs. Echt een aanrader om beide keren te gaan eten hier, want er zijn maar weinig plekken in Madagascar waar ze zo goed kunnen koken.

➞ Lees ook: 14 redenen om een reis naar Madagascar te plannen

10 redenen voor een vakantie naar Madagascar
10 redenen voor een vakantie naar Madagascar

BEKOPAKA

Tegen het eind van de middag komen we na heel wat nieuwe indrukken dan eindelijk aan in Bekopaka. Dit piepkleine dorpje is de toegangspoort tot het Tsingy de Bemahara National Park. Hier vind je het kantoortje van het nationale park, maar de ingang van het park ligt nog een uurtje verderop. Om ’s ochtends tijd te besparen, kan het daarom slim zijn om ’s middags direct bij aankomst in Bekopaka langs het kantoor te gaan om een gids te regelen, klimmaterialen op te halen en alvast te betalen. Je kunt dan direct naar het park rijden en hoeft ’s ochtends niet meer in de rij te gaan staan bij het kantoortje. Bijkomend voordeel: als het erg druk is kunnen gidsen en klimharnassen op zijn, dat voorkom je door alles de dag van tevoren alvast te regelen.

Roadtrip door het westen van Madagascar

DAG 2

Tsingy de Bemaraha

TSINGY DE BEMARAHA

Tijd voor Tsingy. We worden in alle vroegte opgehaald door onze chauffeur en rijden in een uurtje naar het park. Tsingy de Bemaraha staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en omvat een gebied met verschillende soorten landschappen. Je kunt hier maki’s spotten, maar hoogtepunt is de wandeling over de vlijmscherpe rotsformaties. Er is een parcours uitgezet dat je al klimmend, kruipend en klauterend moet afleggen. Doodeng op zijn tijd, maar je zit goed gezekerd aan stevige, stalen kabels. Hoogtepunt is de wiebelige hangbrug die een ravijn van zo’n 70 meter diepte overspant, al mogen de vele mooie uitzichtpunten er ook zijn.

Omdat Tsingy een enorm gebied overspant, raad ik het aan om een hele dag uit te trekken voor je bezoek. Je kunt namelijk verschillende Via Ferrata routes volgen en het is ook leuk om de Petite Tsingy in Bekopaka zelf te bekijken.

➞ Lees ook: Alleen voor durfals: bezoek het Tsingy de Bemaraha National Park in Madagascar

Tsingy de Bemaraha, Madagascar
Tsingy de Bemaraha, Madagascar
Tsingy de Bemaraha, Madagascar

DAG 3

Manambolo rivier, Mad Zebu & nachtwandeling in Kirindy

BOOTTOCHT OVER DE MANAMBOLO RIVIER

Voordat we op dag drie aan de terugreis beginnen, maken we eerst nog een excursie over de Manambolo rivier. In vergelijking met het indrukkende natuurgebied van Tsingy kan dit een beetje tegenvallen, maar ik raad het toch aan om aan boord te stappen. We maken een korte tocht over de rivier en de gids kan ons een hoop over de geologische geschiedenis van het gebied vertellen. Erg interessant, want ook het ontstaan van Tsingy komt aan de orde. Onderweg bezoeken we ook nog een van de gigantische grotten langs de rivier en na een uurtje zijn we alweer terug bij de auto.

Roadtrip door het westen van Madagascar

NACHTWANDELING MET GIDS

De rest van de dag zijn we onderweg naar Kirindy Forest. Dit natuurpark ligt ongeveer halverwege Belo-sur-Tsiribihina en Morondava, en ook nu krijgen we politie-escorte. De reisdag is vrijwel hetzelfde als twee dagen geleden, want tussen de middag schuiven we aan bij Mad Zebu en moeten we wederom de rivier oversteken.

Aan het eind van de middag komen we aan bij ons hotel nabij Kirindy Forest en bij schemer rijden we naar de ingang van het natuurreservaat. Kirindy Forest is geen nationaal park, maar wel beschermd natuurgebied en het thuis van verschillende soorten maki’s. Daarnaast is dit een van de weinige plekken waar je de fossa kan spotten, het katachtige roofdier dat het op maki’s voorzien heeft.

Vanavond gaan we na zonsondergang op pad met een gids voor een zogenoemde night walk. Onder de maki’s heb je namelijk dag- en nachtdieren, en tijdens deze wandeling proberen we de diertjes te spotten die zich overdag schuilhouden. Gewapend met een zaklantaarn speuren we de boomtoppen af en het blijkt al snel dat je hier héle goede ogen voor moet hebben. De nachtmaki’s zijn piepklein en weten zich goed te verstoppen in hoge boomtoppen en tussen de bladeren.

Om je een idee te geven hoe moeilijk het is: ik denk regelmatig dat ik er eentje zie, maar dat blijkt bij nadere inspectie een ster te zijn. Gelukkig hebben we een goede gids die wél het een en ander blijkt te spotten en uiteindelijk lukt het ons om ook zelf een beestje te ontdekken. En we hebben nog meer geluk: op de terugweg zien we dan ook eindelijk de beroemde fossa oversteken. Check!

Wilde dieren in Madagascar
Wilde dieren in Madagascar

DAG 4

Kirindy Forest, Morondava & Avenue de Baobab

KIRINDY BIJ DAGLICHT

Bij daglicht ziet Kirindy er een stuk minder spannend uit. We beginnen de dag met een wandeling door het park en hebben dezelfde gids als gisteravond bij ons. Zo op het eerste gezicht is het best een saai bos, dus landschappelijk gezien moet je hier niet teveel van verwachten. Haar inwoners maken het echter interessant en ook nu kun je verschillende soorten maki’s spotten. Ook de fossa laat zich bij daglicht een stuk makkelijker spotten. Sterker nog: Kirindy Forest is een van de weinige plekken op Madagascar waar je grote kans hebt om ze te zien. Hoewel ze overal in het land op maki’s jagen, laten ze zich eigenlijk alleen in dit park aan mensen zien. En daar hoef je niet eens heel veel moeite voor te doen. Als je geluk heb zie je ze slapen in de bosjes rondom het kantoortje.

Wilde dieren in Madagascar
Roadtrip door het westen van Madagascar
Roadtrip door het westen van Madagascar

ZONSONDERGANG BIJ AVENUE DE BAOBAB

Na een mooie wandeling door Kirindy Forest zetten we koers in de richting van Morondava. We maken wederom een stop op Avenue de Baobab en de rest van de middag hebben we vrije tijd. Fijn, want na een paar dagen heel vroeg opstaan is er niets zo fijn als een beetje hangen aan het strand. In Morondava zijn tal van leuke strandtenten te vinden waar je met je tenen in het zand kan lunchen. Aanrader is Blue Soleil, waar ze ook veel lokale gerechten op de kaart hebben staan. Een fijne afwisseling op het (overwegend) Franse eten dat in de hotelrestaurants werd geserveerd de afgelopen dagen.

Aan het eind van de middag worden we voor een laatste keer opgehaald door onze gids en chauffeur, en rijden we nog één keer naar Allée des Baobabs. Zoals je hierboven al kon lezen is de zonsondergang verreweg het drukste moment om Avenue de Baobab te bezoeken. Chinese toeristen, natuurfotografen en groepen met Nederlandse reizigers: het lijkt dan bijna alsof alle toeristen van het hele eiland zich op dezelfde plek hebben verzameld. Toch moet je het ze nageven: deze plek is vlak voor zonsondergang ook echt heel mooi.

➞ Lees ook: Hoeveel kost een reis door Madagascar? Alles over het bepalen van je reisbudget

Allée des Baobabs in Madagascar

PRAKTISCHE INFO

HOE REGEL JE HET?

OOK EEN ROADTRIP MAKEN DOOR HET WESTEN VAN MADAGASCAR?

Ik regelde deze vierdaagse excursie bij Chez Maggie in Morondava, en legde het al een paar maanden van tevoren vast via de mail.

De kosten

Mijn vriend en ik betaalden in 2018 € 550 per persoon voor een privé-excursie en hier kregen wij het volgende voor terug:

  • Vervoer in een 4×4 met chauffeur
  • Engelstalige gids
  • 4 overnachting in goede hotels (zwembad, kamer met airco en goed restaurant)
  • 4 x halfpension (ontbijt en diner)
  • Toegangsprijzen voor de natuurparken én gidsen (een gids is in alle parken van Madagascar verplicht)

Kan het ook goedkoper?

Jazeker. Bovenstaande is de ‘luxe’ variant. Ik kreeg destijds ook een goedkopere offerte à € 415 per persoon. In dat geval zouden we slapen in goedkopere accommodaties met alleen ontbijt, en ook geen Engelstalige gids bij ons hebben. We kozen uiteindelijk toch voor de comfortabele optie en daar hebben we geen spijt van gehad.

Let op: er is recent een belastingverhoging geweest in Madagascar en daarom kunnen de actuele prijzen hoger uitvallen dan hierboven staat vermeld.

Alternatieven:

Je kunt tegenwoordig ook via Viator een dergelijke tour boeken, het aanbod rondom Morondava is vrij groot. Kijk wel kritisch naar de prijs, want sommige aanbieders vragen enorme bedragen voor praktisch dezelfde trip. Onderstaande optie is voor zover ik kan inschatten de moeite waard om te overwegen.

5 dagen Tsingy, Kirindy en Morondava voor € 667

KUN JE DEZE REIS OOK OP EIGEN GELEGENHEID MAKEN?

Als je een 4×4 hebt gehuurd, dan is dat zeker mogelijk. De enige reden dat wij het georganiseerd hebben gedaan, is omdat het gewoonweg niet mogelijk was met onze huurauto. Hotels boeken kan door een mailtje te sturen naar de accommodatie en via maps.me kun je de route uitstippelen. Laat je van tevoren wel goed inlichten hoe het zit met de veiligheid onderweg. Ook als je zelfstandig door dit deel van Madagascar reist, moet je mogelijk in colonne rijden en dan is het wel fijn als je weet waar en hoe laat je precies moet verzamelen.

10 redenen voor een vakantie naar Madagascar
10 redenen voor een vakantie naar Madagascar

Reizen naar Madagascar

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

2 reacties

    1. Hoi Anoniem, ik ben wel in India geweest, dus zodoende weet ik dat je daar flink ziek kan worden van het eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RONDREIS MADAGASCAR

Avontuurlijke reizigers zetten koers naar Madagascar, ook wel het Rode Eiland genoemd. Dit unieke paradijs voor de kust van Zuid-Afrika is de ultieme bestemming voor liefhebbers van wildlife en ongerepte natuur, en een geweldig roadtrip land. Huur een 4×4 en zoek de ultieme wildernis op, of ontdek dit bijzondere land in stijl en kies voor een roadtrip met een oude Renault 4.

Wil je meer weten over reizen en backpacken in Madagascar? Lees hier alle reisblogs over Madagascar.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REISORGANISATIES