Nederlands Reisblog Expeditie Aardbol
9 april 2022

Met de fiets van Valencia naar Albufera

Afgelopen week was ik een paar dagen in het Spaanse Valencia. Mijn liefde voor Italië maakt blind, en daarom vergeet ik steeds hoe ontzettend fijn het is om in Spanje te zijn. Gelukkig realiseer ik me dat weer zodra ik de deur van het hotel achter me dicht trek. Ik geniet van haar warmte, het heerlijke eten, de prachtige palmbomen die je hier overal tegenkomt, de smalle steegjes en de statige huizen met hun schattige balkonnetjes. Ik ben blij dat ik hier weer mag zijn.

Al wandelend door het oude centrum weet ik ook weer wat ik zo leuk vond aan Valencia. Het is hier zó bizar rustig. Op het mooie Plaza del Virgen is op deze maandagmiddag geen ziel te bekennen. Ik kan in alle rust foto’s maken, rondwandelen en even mijn hand door het water van de fontein halen zonder dat ik iemand – of iemand anders mij – in de weg loop.

De eerste twee dagen word ik weer even opnieuw vriendjes met de stad. Ik wandel en fiets veel, stof mijn kennis van de Spaanse taal grondig af en kom op plekken die ik de vorige keer heb overgeslagen.

FIETSROUTE NAAR ALBUFERA

Op dag drie fiets ik naar het nabijgelegen natuurpark Albufera (niet te verwarren met de Portugese badplaats Albufeira). De natte omgeving wordt gebruikt voor visserij en het verbouwen van rijst, en van het Valenciaanse bureau voor toerisme hoor ik dat een bezoek absoluut de moeite waard is. Ik word geadviseerd om de toeristenbus te pakken, want dat doet immers iedereen. Maar ik heb deze dagen niet voor niets een fiets tot mijn beschikking en met behulp van Google Maps vind ik een fietsroute die dwars door de duinen gaat. De bus kan me gestolen worden. Ik leg die 45 kilometer veel liever met de fiets af.

Valencia Albufera
Valencia Albufera

En dus zit ik op mijn laatste ochtend al vroeg op mijn inmiddels vertrouwde huurfiets. Ik stuur naar het prachtige Jardín del Turia, een gigantisch park dat is aangelegd in een droge rivierbedding (waarover je hier meer kunt lezen), en fiets in de schaduw van de palmbomen naar het zuiden van de stad.

Een paar kilometer verderop, bij het futuristische cultuurcomplex van Ciudad de las Artes y las Sciencias rij ik het park weer uit. De omgeving verandert bijna direct. Het weelderige, goed onderhouden groen uit het park maakt plaats voor een droog landschap. De eerste krekel begint te tsjirpen, het geluid van auto’s verstomt en ik ben even de enige op de weg.

Het fietspad naar Albufera leidt me over een spoorweg, door het industriële havengebied, en zet me ten slotte af op een boulevard ten zuiden van de stad. Het strand is leeg, de bebouwing verdwenen en in tegenstelling tot Valencia, waar het water zachtjes aan land komt, hoor ik hier wel het ruisen van de zee. Golf na golf werpt zich op het warme zand, om vervolgens alles wat op zijn pad komt mee de diepte in te trekken.

AUTHENTIEKE PAELLA

Het pad slingert verder door de duinen. Ik rij over zandweggetjes en door het bos. De smalle bandjes van mijn degelijke stadsfiets krijgen maar moeilijk grip op het zachte zand. Maar dat maakt niet uit, want het ruikt hier naar dennennaalden en lichtpaarse bloemetjes wiegen zachtjes in de wind. Mijn kuiten beginnen te trekken en mijn hartslag gaat omhoog. Schaduwen worden met de minuut korter. De zon klimt steeds hoger aan de hemel en vlak voor het middaguur meld ik me bij de steiger van het Albuferameer. Vanaf hier kun je met een vissersbootje een tochtje over het meer maken, of verder fietsen naar het nabijgelegen El Palmer voor een authentieke paella.

Ik staar in de verte en kijk naar de contouren van de stad. Helaas heb ik niet genoeg tijd voor een boottochtje of een hapje paella, en dus moet ik na een paar minuten mijn dagdromen alweer onderbreken en omkeren.

STRAND EN DUINEN

Jammer van de paella, maar stiekem geniet ik veel meer van de rit zelf. Wat zonde dat mensen dit stuk per bus afleggen, bedenk ik me. Waarom zou je kiezen voor een saaie route over het asfalt, als je ook lekker buiten kan zijn? Ik kijk nogmaals om heen. De rit door duinen en langs het strand is zo ontzettend mooi dat ik ondanks mijn strakke schema toch een korte pauze inlas. Ik ga zitten tussen het droge gras en doe even mijn ogen dicht.

Het liefst zou ik hier uren blijven liggen en naar de geluiden om me heen luisteren. Naar het constante ruisen van de zee en de zacht ritselende plantjes. Naar de zoemende vliegen die onrustig rond mijn hoofd cirkelen en de eenzame krekel die ergens achter me in de bosjes zit verstopt. Maar Valencia brult naar me op de achtergrond en dus stap ik met lichte tegenzin weer op de fiets.

Even later zie ik in de verte de industrie van de haven opdoemen en het zandpad maakt plaats voor een geasfalteerde boulevard. Wanneer de stad in zicht komt kijk ik nog één keer om. Naar het golvende duinlandschap, het lege strand en de lichtpaarse bloemetjes, die nog steeds op hetzelfde ritme deinen op de wind.

OOK EEN FIETS HUREN IN VALENCIA?

Een fiets huren in Valencia kan eigenlijk overal in de stad. Ik huur zelf mijn fiets via Passion Bike, dat op loopafstand van het centrum het Turia Park zit. Je betaalt € 6 – 9 per dag voor een fiets, een zeer nette prijs.

Je kunt er ook voor kiezen om een fietstour te doen met gids. Deze kent de stad op zijn duimpje en weet precies hoe je de mooiste routes aflegt. Via Getyourguide kun je eenvoudig van tevoren een tour boeken met een Nederlandstalige gids. Ideaal als je de stad vanaf de fiets wilt leren kennen.

Valencia Albufera
Valencia Albufera
Valencia Albufera
Valencia Albufera
Valencia Albufera
Valencia Albufera
Valencia Albufera
Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

51 reacties

 1. Oooh, wat leuk om te doen! Was zelf onlangs ook in Valencia (staat toevalig vandaag een post over online) en vind het jammer dat we niet een uitstapje buiten de stad gedaan hadden. En haha, ik was eerst verward en dacht dat het écht ging over een fietstocht tot in Portugal, zou nogal uitdagend zijn ;)

 2. Wat een mooie fietstocht moet dat geweest zijn! Ik ben eigenlijk nog niet heel veel in Spanje geweest, alleen in Barcelona en Baskenland, maar ben zeker benieuwd naar andere plekken. Valencia klinkt goed :)

 3. Leuk dat je ook buiten Valencia bent geweest ;D Ik las eerst inderdaad Albufeira en schrok van je enthousiasme om helemaal naar Portugal te fietsen haha!

  1. Haha je bent niet de enige blijkbaar! En ik dacht nog wel dat mijn kop maar weinig te fantaseren overliet ;)!

 4. Heerlijk zeg Stéphanie! Ik ben zoals je weet sowieso al verliefd op Spanje, maar in Valencia ben ik helaas nog niet geweest. Ziet er super uit! Kan me voorstellen dat je bekaf moet zijn geweest na dat fietsten ;) Maar wel een gave manier om de stad en omgeving te ontdekken..

  1. Haha het verbaast me dat jij er inderdaad nog niet bent geweest. Zeker doen hoor, is een mooie stad!

 5. Wat goed dat je naar het Albufera gefietst bent, hier vinden ze dat nogal een stuk fietsen ;) Maar je hebt gelijk het is een leuke route! Wel jammer dat je er geen paella hebt gegeten, die is hier echt het allerlekkerst. Ik kan het weten want woon al 6 jaar in deze mooie stad! Leuk om te lezen dat je er zo positief over bent. Mocht je nog een x terug komen, laat het mij dan weten dan geef ik je graag nog leuke tips!

  Saludos uit het zonnige Valencia, Suzie

  1. Haha thanks, de vrouw van het PR-bureau vond het ook maar gek… En helaas voor de paella, maar ik had een lunchafspraak in de stad dus kon echt niet langer blijven hangen :(!

 6. Ah wat mooi ziet het er allemaal uit en groot gelijk dat je lekker gaat fietsen in plaats van in zo’n suffe bus te gaan zitten.. :) Mijn vent heeft jammer genoeg een grondige hekel aan fietsen en dat is op reis altijd wel een beetje onhandig. En Valencia moet ik nog eens goed doen! Vorige keer zijn we de verkeerde kant op gelopen (en dus nooit een centrum gezien..haha)

  1. Oooh wat jammer! En het centrum is nog wel zo mooi! En kun je die man van je geen elektrisch fietsje geven ;)?

 7. Prachtig, en wow wat een fietstocht! Bij mij staat Valencia ook op het lijstje inmiddels. Na een tijd alleen maar buiten Europa te hebben gereisd ben ik de laatste twee jaar weer fan van Griekenland en Italië, en sinds mijn vakantie in Normandië twee weken geleden ook van Frankrijk. Next up: Spanje! Behalve Blanes en Salou in mijn tienerjaren en een tripje Barcelona heb ik alles nog te ontdekken daar…

  1. Ooooh jaaa doen! Spanje is zo fijn! Zelfs Mallorca vond ik een heerlijke plek, en dat eiland heeft nogal een reputatie ;)

  1. Oh dat wist ik niet eens! Ik ben vorig jaar op Mallorca geweest, maar te weinig van het eiland gezien helaas :(

 8. Hoi Stéphanie allereerst mijn compliment voor jou mooi blog met veel informatie. Ik had ergens gelezen dat er iets buiten Valencia een olijfolie fabriekje staat, ik weet niet zeker of ik het op jou blog heb gelezen. Nu kan ik het niet meer vinden. Als het op jou blog staat zou ik het graag het plaatsje willen weten. B.V.D en wens jou een fijne dag.
  Groetjes, Joyce

  1. Dankjewel Joyce! Ik heb helaas geen adres voor je, maar het klinkt wel heel erg leuk. Misschien dat je het nog ergens anders kan vinden, ik hoop het!

 9. Prachtige foto’s, wat een fijne fietstocht! Wij zijn 3 dagen in Valencia, dus ik denk dat we deze fietstocht overslaan. Maar interessant is het zeker!!

 10. Willen graag met de fiets maar is er dan echt geen tijd meer voor een boottrip want dat zou wel de bedoeling zijn! Hebben een hele dag de tijd voorzien?

  1. Hoi Leen! Leuk dat jullie van plan zijn om te gaan fietsen. Het is ongeveer een uurtje rijden vanuit Valencia, dus genoeg tijd om ook een boottochtje te doen! Ik moest zelf snel terug vanwege een andere afspraak rond lunchtijd! Wel slim om even rekening mee te houden: de siesta. Tussen de middag nemen de vissers graag een uurtje rust ;)!

 11. Wat een leuk idee! Ik ga waarschijnlijk met mijn vader naar Valencia en hij houd van fietsen dus misschien is dit ook wel een leuk idee. Hoe lang was het eigenlijk fietsen?

  1. Als je flink doortrapt ben je er wel met een uurtje, maar er zijn veel plekjes onderweg waar je vast een keer stil zal staan. Ik zou er wel even een paar uurtjes voor uittrekken, zeker als je nog bootje gaat varen!

  1. Hoi Ana! Het is inderdaad in totaal 45 kilometer heen en terug. Wel grotendeels vlak, dus er wordt wat dat betreft niet heel veel van je verwacht. Een pittig stuk wel, maar er zijn genoeg mooie plekken onderweg om te stoppen langs het strand en als je genoeg tijd uittrekt moet het te doen zijn! Veel succes en plezier! Groetjes, Stephanie

 12. Hey Stéphanie, jouw stukje hier dateert al van een tijdje geleden maar ik wilde even informeren of de fietsroute naar Albufera makkelijk te vinden is of dat je er ergens een plattegrondje van kan krijgen en of de route ook onderweg aangegeven staat met wegwijzers, ik vertrek binnen 2 weken namelijk in mijn eentje naar Valencia en wil ook graag met de fiets naar Albufera :-).

  Grtjs : Nancy

  1. Hi Nancy! Het is wel handig als je de route ergens hebt (op je telefoon of op een kaart), want voor fietsers stond er niet echt iets aangegeven. Ik weet dat mijn fietsverhuurder destijds een fietsroute had die kant op. En misschien dat ze bij de lokale VVV inmiddels ook iets hebben. Anders het kaartje in deze blog opslaan of uitprinten?

 13. Vond het erg tegen vallen; fietsroute was soms lastig te vinden, en elke Spanjaard die we tegen kwamen gaf een totaal anders advies. Vond de route helemaal niet zo mooi, weinig strand, weinig duinen, slecht wegdek.
  Rijstvelden waren kaal.
  Rustig was het er wel; het dorp El Palmar was uitgestorven, de paella best lekker, maar erg prijzig.
  Kortom voor ons achteraf niet de moeite waard om het heerlijke Valencia te verlaten.

  1. Dan heb je niet de juiste route gefietst denk ik zo. Wij hadden de route via Verrassend Valencia en daar zie je alles wat hier beschreven wordt.

 14. Wat een leuke route! Ik ga zelf een paar dagen naar valencia en ga een fietstour doen bij baja bikes en was aan het denken om nog fietsen daarna te gaan huren. Dit is wel een leuke route. Bedankt voor de tip!!

 15. Ik ben vandaag van Valencia naar Albufera gefietst. Ik herken de plekken die gefotografeerd hebt. Maar goed dat je niet naar El Palmar bent gefietst voor de paella, want ze verkopen het alleen voor 2 personen haha. Het is zeker allemaal aan te raden!

  1. Haha ja dat doen ze op meerdere plekken in Valencia inderdaad, geen porties voor één persoon :(.

 16. Ook ik en mijn zus hebben dit natuurpark per fiets doorkruist en hebben genoten van dit prachtige gebied. Wij zijn door gefietst naar El Palmar en vonden dit ook de moeite waard. Gestopt voor een heerlijke paella bij een gezellig restaurant waar veel Spanjaarden zaten dus altijd goed en voor een schappelijke prijs.
  Een geweldige dag gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vakantie Spanje

Een vakantie naar Spanje is altijd een goed idee. Het Zuid-Europese land is vrijwel het gehele jaar verzekerd van aangename temperaturen, en dat maakt het de ideale bestemming voor een zonnige stedentrip. Bezoek Barcelona, Valencia of San Sebastián, of boek een ticket naar een van de Spaanse eilanden en geniet van de charme van bijvoorbeeld Mallorca of Lanzarote.

Wil je meer lezen over een vakantie naar Spanje? Lees hier alle reisblogs over Spanje.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset