Je kan uren door Shanghai reizen zonder ook maar een glimp van de omgeving op te vangen; de stad doorkruisen met de hypermoderne metro en in een rechte lijn op je bestemming afgaan. Zonde, want er valt bovengronds juist zoveel te zien. Een van de leukste dingen om te doen in Shanghai is dan ook een fietstour. Want vanaf je tweewieler zie je wél die leuke wijkjes, mooie gebouwen en indrukwekkende skyline.
Fietsen in Shanghai

Ga fietsen in Shanghai
Shanghai is misschien niet de eerste bestemming die in je opkomt om een fiets te huren of fietstour te doen. Toch is het hier relatief makkelijk om de fiets te pakken. Ga mee met een georganiseerde tour of huur een fiets en ga zelf op pad. Onderstaande route brengt je langs een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden van Shanghai.
Waar kun je een fiets huren in Shanghai?
Allereerst: hoe kom je aan een fiets in Shanghai? Sommige hostels hebben fietsen te huur, maar je kunt ook op straat een deelfiets pakken. De apps van Mobike of Ofo bieden ook Engelstalige ondersteuning. Je moet je dan wel eerst registreren met je creditcard, daarna betaal je een klein bedrag per uur.
Een fietstour met gids kan ook trouwens. Dat heeft zo zijn voordelen. Je gaat dan op pad met een lokale gids die precies weet waar je moet zijn in Shanghai. Doe bijvoorbeeld deze food tour per fiets, die je meeneemt langs een aantal lekkere adresjes. Ook leuk: het oude centrum van Shanghai verkennen tijdens deze leuke fietstour.
1. Fietsen door de Franse Concessie
Ik huur een fiets bij mijn hostel en start mijn fietstocht door Shanghai bij de boeddhistische gouden Jing’an tempel. Vanaf hier trap ik in zuidelijke richting naar de Franse Concessie.
Dit gebied werd tussen 1849 en 1946 bestuurd door de Fransen en is wat mij betreft de leukste wijk van Shanghai. Hier waan je je even in het Parijs van de vorige eeuw, fiets je over lange avenues en zijn de winkelpanden gevuld met luxe boetieks en bakkerijtjes. In de etalages liggen Franse stokbroden en croissants uitgestald. Lunchen doe je in een bistro, en ’s avonds kun je aanschuiven in een wijnbar voor een flesje rood een plankje vol Franse kaas.

2. Tianzifang
De volgende halte van mijn fietstocht is Tianzifang, mijn favoriete plekje in de hele Franse concessie. Dit complex is sinds 30 jaar geadopteerd door lokale kunstenaars en designers. Een creatieve broedplaats met tientallen kunstwinkeltjes, galeries en koffiebarretjes. Hier koop je gedetailleerd Chinees aardewerk, hippe thermosbekers en prachtige foto’s van plaatselijke kunstenaars.

3. Souvenirs scoren op de Bazaar van Old Street
Vanaf Tianzifang fiets ik in een vrijwel rechte lijn naar de bazaar van Old Street. Ook hier bekijk ik aandachtig alle winkels en kraampjes vol souvenirs, maar deze zijn wel van een heel ander kaliber dan in de Franse Concessie. Van wuivende gelukskatten op zonne-energie tot antieke rode boekjes met het portret van Mao, en van gekalligrafeerde posters tot opzichtige theepotten; mooi is het niet, maar er valt genoeg te zien.

4. Yuyuan Garden
Je kunt je fiets hier wat langer laten staan, want iets verderop moet je ook de beroemde Yuyuan Garden gezien hebben. Den klassieke Chinese tuin bomvol prachtige paviljoens, vijvers met oranje koikarpers, pijnbomen, ginkgo’s en kersenbomen. Dit soort tafereeltjes vervelen nooit. Een meisje steekt haar hand in het water en aait liefkozend de vissen over hun koppie, en in een theehuisje slurp ik kostbare groene thee uit een kopje ter grootte van een vingerhoedje. Dat al dat moois wordt omringd door hypermoderne wolkenkrabbers maakt niets uit, zolang je maar niet naar boven kijkt.


5. Fietsen over de Bund
Na een korte pauze in de Chinese tuin fiets ik verder naar de Bund, de uitgestrekte stadsboulevard die wordt geflankeerd door een lange rij koloniale gebouwen. De historische gevels zijn versierd met logo’s van banken, handelshuizen en luxe hotels. Vanaf deze plek heb je een weids uitzicht op de futuristische skyline van de overkant, en zie je hoe de Huangpu-rivier de stad splijt in twee delen die van elkaar verschillen als yin en yang.

6. Met het pontje naar het nieuwe gedeelte van Shanghai
Omdat er geen bruggen naar de overkant gaan laat ik me het schommelende pontje naar de overkant van de rivier brengen. Het begint inmiddels te schemeren, en op mijn gemak fiets ik richting de wijk Lujiazu, het kloppend hart van het nieuwe Shanghai. De lichtjes op de torens knipperen, en gevels fungeren als enorme reclamezuilen. Af en toe stap ik af, en leg ik mijn hoofd in mijn nek om de hoge gebouwen te bekijken. Ik sta hier in één van de grootste metropolen ter wereld, en pas op deze plek komt dat besef pas echt binnen.

7. Laatste halte van mijn fietsroute door Shanghai: de Oriental Pearl Tower
Via de Oriental Pearl Tower fiets ik tenslotte naar de promenade en neem plaats op een bankje langs het water. De lucht kleurt langzaam van lichtblauw, naar paars, naar diepzwart en aan beide kanten van de rivier gaan steeds meer lichtjes branden. Ik bewonder de lichtshow van Lujiazu en geniet van de prachtig verlichte Bund. Op een heldere dag is er niets zo indrukwekkend als een zonsondergang in Shanghai.
