Nederlands Reisblog Expeditie Aardbol
6 maart 2023

Doen: Fietsen in charmant Shanghai

Fietsen door Shanghai

Je kan uren door Shanghai reizen zonder ook maar een glimp van de omgeving op te vangen. De stad doorkruisen met de hypermoderne metro en in een rechte lijn op je bestemming afgaan. Doodzonde, want Shanghai is zo leuk. Ik ben gek op Aziatische miljoenensteden, maar de elegante stadsjungle van Shanghai heeft een speciaal plekje in mijn herinnering heeft gekregen. De leukste manier om deze stad te leren kennen? Met de fiets. Want vanaf je tweewieler zie je wél die leuke wijkjes, mooie gebouwen en indrukwekkende skyline.

DE FRANSE CONCESSIE

Ik start mijn fietstocht door Shanghai bij de boeddhistische gouden Jing’an tempel en trap daarna in zuidelijke richting naar de Franse Concessie. Dit gebied werd tussen 1849 en 1946 bestuurd door de Fransen en is wat mij betreft de leukste wijk van Shanghai. Hier waan je je even in het Parijs van de vorige eeuw, fiets je over lange avenues en zijn de winkelpanden gevuld met luxe boetieks en bakkerijtjes. In de etalages liggen Franse stokbroden en croissants uitgestald. Lunchen doe je in een bistro, en ’s avonds kun je aanschuiven in een wijnbar voor een flesje rood een plankje vol Franse kaas.

Mijn favoriete plekje van de concessie is Tianzifang, een complex dat de laatste 20 jaar is geadopteerd door kunstenaars en designers. Een creatieve broedplaats met tientallen kunstwinkeltjes, galeries en koffiebarretjes. Hier koop je gedetailleerd Chinees aardewerk, hippe thermosbekers en prachtige foto’s van lokale kunstenaars. Maar liefst twee keer weet ik me er een hele middag te vermaken. Een plek die je misschien niet in China zou verwachten, maar hier in Shanghai past het perfect.

Fietsen door Shanghai
Fietsen door Shanghai
Fietsen door Shanghai

SOUVENIRS OP DE BAZAAR VAN OLD STREET

Vanaf Tianzifang fiets ik in een vrijwel rechte lijn naar de bazaar van Old Street. Ook hier bekijk ik aandachtig alle winkels en kraampjes vol souvenirs, maar deze zijn wel van een heel ander kaliber dan in de Franse Concessie. Van wuivende gelukskatten op zonne-energie tot antieke rode boekjes met het portret van Mao, en van gekalligrafeerde posters tot opzichtige theepotten; mooi is het niet, maar er valt genoeg te zien.

Veel leuker vind ik het om rond te lopen in de nabijgelegen Yuyuan Garden, een klassieke Chinese tuin bomvol prachtige paviljoens, vijvers met oranje koikarpers, pijnbomen, ginkgo’s en kersenbomen. Dit soort tafereeltjes vervelen nooit. Een meisje steekt haar hand in het water en aait liefkozend de vissen over hun koppie, en in een theehuisje slurp ik kostbare groene thee uit een kopje ter grootte van een vingerhoedje. Dat al dat moois wordt omringd door hypermoderne wolkenkrabbers maakt niets uit, zolang je maar niet naar boven kijkt.

Fietsen door Shanghai
Fietsen door Shanghai
Fietsen door Shanghai

FIETSEN TUSSEN DE WOLKENKRABBERS

Na een korte pauze in de Chinese tuin fiets ik verder naar de Bund, de uitgestrekte stadsboulevard die wordt geflankeerd door een lange rij koloniale gebouwen. De historische gevels zijn versierd met logo’s van banken, handelshuizen en luxe hotels. Vanaf deze plek heb je een weids uitzicht op de futuristische skyline van de overkant, en zie je hoe de Huangpu-rivier de stad splijt in twee delen die van elkaar verschillen als yin en yang.

Omdat er geen bruggen naar de overkant gaan laat ik me het schommelende pontje naar de overkant van de rivier brengen. Het begint inmiddels te schemeren, en op mijn gemak fiets ik richting de wijk Lujiazu, het kloppend hart van het nieuwe Shanghai. De lichtjes op de torens knipperen, en gevels fungeren als enorme reclamezuilen. Af en toe stap ik af, en leg ik mijn hoofd in mijn nek om de hoge gebouwen te bekijken. Ik sta hier in één van de grootste metropolen ter wereld, en pas op deze plek komt dat besef pas echt binnen.

Via de Oriental Pearl Tower fiets ik tenslotte naar de promenade en neem plaats op een bankje langs het water. De lucht kleurt langzaam van lichtblauw, naar paars, naar diepzwart en aan beide kanten van de rivier gaan steeds meer lichtjes branden. Ik bewonder de lichtshow van Lujiazu en geniet van de prachtig verlichte Bund. Op een heldere dag is er niets zo indrukwekkend als een zonsondergang in Shanghai.

Lees hier al mijn verhalen over China

Fietsen door Shanghai
Fietsen door Shanghai
Fietsen door Shanghai
Fietsen door Shanghai
Fietsen in Shanghai
Fietsen door Shanghai
Fietsen door Shanghai
Fietsen door Shanghai
Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

23 reacties

 1. Ik heb twee maanden in Shanghai gewoond, maar ben geen enkele keer op de fiets gestapt! Een gemiste kans, zie ik nu. Prachtige foto’s, ze brengen Shanghai weer helemaal tot leven voor mij!

 2. Wauw! Supermooie foto’s! Op de fiets zie je inderdaad veel meer van de stad. Ik heb fietstours gegeven in Málaga als stage en je ziet dan de hele stad in 2,5 uur. Altijd handig om je citytrip mee te beginnen, want je weet meteen hoe de stad in elkaar zit en waar je later nog eens terug moet komen :)

  1. Wat een toffe stage! Ik ben gek op fietsen in het buitenland (mits ik geen bergen op hoef), zou ook best eens naar Malaga willen.

 3. Mooie foto’s. Wij zijn zelf al op verschillende plekken in China geweest maar hebben helaas nooit Shanghai bezocht. Altijd gedacht dat er niet veel meer te doen was dan de promenade. Erg jammer maar des te leuker om dit artikel te lezen. Shanghai staat in ieder geval nu ook op ons lijstje!

  1. Ooh wat jammer! Ik vond qua sfeer Shanghai de leukste stad van China, want ik hou wel van dat metropoolgevoel en het internationale karakter!

  1. 1,5 dag is ook wel kort inderdaad, dan zit je echt de helft van de tijd in de metro ;). Gelukkig was het bij mij niet zo druk, het enige voordeel als je in de koude herfst/winter in China bent!

 4. Fantastische foto’s weer zoals altijd. Ik ben helaas nog niet in Shanghai geweest maar lijkt me echt een fascinerende stad. Het is altijd jammer dat Tom echt niet van fietsen houdt en ik dus of alleen moet of met wildvreemden. Of hem heel lief aankijken, maar meestal is het dan alsnog niet echt een goed idee.

  1. Ja zelf uitgestippeld! En Shanghai is inderdaad de perfecte combi. Hoewel Beijing natuurlijk heel speciaal is met het Zomerpaleis en de Verboden Stad, voelde Shanghai gewoon beter. Een stad waar ik echt met plezier heb rondgefietst, en waar ik zou kunnen wonen!

 5. Mooie foto’s, ze stralen echt een fijn sfeertje uit :-) Het valt me op dat Nederlanders toch vaker een fiets huren op reis, dit Belgje kiest toch vaak voor de benenwagen. ;-) Misschien toch maar eens een keertje proberen, zo zie je natuurlijk wel meer van de stad dan te voet!

 6. Wat een goed idee! Ik heb binnenkort een overstap van 10 uur in Shanghai en hoop dan wel de stad in te kunnen; misschien is fietsen nog wel het leukst om in zo’n korte tijd veel te kunnen zien.

  1. Aah Shanghai is echt zo leuk! Op welk vliegveld land je? Want vanaf Pudong Airport ben je helaas 2 uur onderweg met de metro naar downtown Shanghai :(. Andere vliegveld is een half uurtje ongeveer!

   1. Oh sorry ik zie nu pas dat je had geantwoord… Ik vlieg inderdaad op Pudong Airport. Wow… dat is nog best lang.. dan kan ik niet vóór 16u in de stad zijn helaas. Is de stad (en metro!) ’s avonds een beetje ok als vrouw alleen of beter van niet? Ik vlieg ’s nachts weer door naar Nieuw Zeeland, maar zou het wel leuk vinden om een paar uurtjes iets te zien van Shanghai. Anders ook zo zonde alleen op de airport…

    1. Ik voelde me totaal niet onveilig in China en Shanghai, dus daar zou ik me niet te veel zorgen om maken. Er zijn altijd veel mensen op straat, winkels tot laat open. Gewoon gezond verstand gebruiken :).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis china

China is een van de fascinerendste bestemmingen van Azië. Een land met schitterende natuur, mooie tempels en overweldigende miljoenensteden. Enerzijds hypermodern, anderzijds traditioneel tot in de details. Het land is te groot om in één reis te kunnen doorgronden, maar een bezoek aan Beijing, Shanghai en Hong Kong is een goed begin.

Wil je meer weten over rondreizen en backpacken in China? Lees hier alle reisblogs over China.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset