Zoek
Sluit dit zoekvak.
7 april 2022

Bezoek het afgelegen Gásadalur en de Múlafossur waterval op de Faeröer Eilanden

Faeröer Eilanden: Gasadalur en Mulafossur waterval

Het meest gefotografeerde plekje van de Faeröer Eilanden ligt in een dorpje dat lange tijd hermetisch was afgesloten van de buitenwereld. Gásadalur ligt goed verstopt achter een hoge berg en was vroeger alleen bereikbaar via een uitdagende bergwandeling of de woeste zee. Dankzij de komst van een tunnel in 2004 is het dorpje eindelijk verbonden met de buitenwereld.

Sindsdien is het ook makkelijker om de indrukwekkende Múlafossur waterval te bezoeken. Deze waterval stort vanaf zo’n 60 meter in de oceaan en geldt als een van de indrukwekkendste plekken van de Faeröer. Met de auto kun je deze bezienswaardigheid eenvoudig van je lijstje strepen, maar het is ook nog steeds een optie om het oude postpad te volgen en op eigen kracht naar de waterval te hiken.

Faeröer Eilanden: Gasadalur en Mulafossur waterval
Faeröer Eilanden: Gasadalur en Mulafossur waterval

WAAR LIGT DE MÚLAFOSSUR WATERVAL?

Het dorpje Gásadalur en de Múlafossur waterval liggen in het meest westelijke puntje van het eiland Vágar, op ongeveer 20 minuten rijden van de luchthaven. Het piepkleine dorpje ligt in een groene vallei en wordt omsloten door hoge bergtoppen. Veel voorzieningen zijn er niet. Je vindt er een paar huisjes, een parkeerplaats, een toiletgebouwtje en één koffietentje waar je iets kan drinken. Omdat het dorp zo lang afgesloten is geweest van de buitenwereld, lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan.

Lees ook: 15 hoogtepunten van mijn reis naar de Faeröer eilanden

WAT IS HET BESTE MOMENT OM GÁSADALUR TE BEZOEKEN?

Omdat Gásadalur vlak bij de luchthaven ligt, is het slim om je bezoek te plannen op de dag van aankomst of vertrek. Het moment van de dag maakt niet zoveel uit, maar het is handig als er niet teveel mist hangt. De waterval is namelijk het indrukwekkendst als je ook de hoge bergen erachter kunt zien. Voor grote mensenmassa’s hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken, want die vind je hier over het algemeen niet.

Faeröer Eilanden: Gasadalur en Mulafossur waterval

VOOR DE ACTIEVELINGEN: NEEM HET OUDE POSTPAD

De wandeling van het dorp Bøur naar Gásadalur staat bekend als een van de mooisten van de hele Faeröer Eilanden. Je volgt de oude postroute en moet daarvoor de 430 meter hoge berg beklimmen die het dorp afsluit van de rest van het land. De wandeling duurt ongeveer 2 uur en is vrij steil. Niet bepaald een walk in the park en eigenlijk alleen geschikt als je een goede conditie hebt. Zorg in ieder geval dat je goede wandelschoenen aan hebt en maak de wandeling alleen als het helder is buiten. Je kunt op de Faeröer Eilanden makkelijk verrast worden door plotselinge mistbanken, sneeuw en harde wind, en dan is het niet verantwoord om deze wandeling te maken.

Ik heb deze hike zelf niet gedaan vanwege tijdgebrek, maar je kunt hier een reisverslag lezen van bloggers die deze wandeling wel hebben gemaakt.

Lees ook: Route en planning voor een roadtrip door de Faeröer Eilanden

Faeröer Eilanden: Gasadalur en Mulafossur waterval
Faeröer Eilanden: Gasadalur en Mulafossur waterval

DE WATERVAL BEZOEKEN MET DE AUTO

In principe is het openbaar vervoer op de Faeröer Eilanden redelijk goed geregeld, maar de bus rijdt helaas niet helemaal naar Gásadalur. Als je niet wilt hiken heb je dus een auto nodig, of je moet ergens langs de weg een lift regelen. Gelukkig rijden er regelmatig auto’s die kant op, dus er is vast wel iemand die je mee wilt nemen.

Om bij Gásadalur te komen moet je de 1,7 kilometer lange eenrichtingstunnel nemen. De tunnel is pikdonker en eenmaal buiten wachten nog een paar flinke haarspeldbochten naar beneden. Vanuit de auto kun je de waterval al zien liggen, maar je hebt helaas geen plek om de auto even langs de kant te zetten. In plaats daarvan moet je een stukje doorrijden naar het dorp, waar je een aantal parkeerplaatsen vindt. Vanaf hier is het vervolgens vijf minuten lopen naar het uitzichtpunt van de waterval. Je moet het hek door en vanaf het pad heb je dan het beste uitzicht. Laat je in ieder geval niet verleiden om via het gras naar de rand van de afgrond te kruipen, want het is ontzettend steil. Je zal niet de eerste toerist zijn die van een klif stort.

Faeröer Eilanden: Gasadalur en Mulafossur waterval
Faeröer Eilanden: Gasadalur en Mulafossur waterval

WANDELEN IN DE OMGEVING VAN GÁSADALUR

Als je het leuk vindt kun je na je bezoek aan de Múlafossur nog wat verder wandelen door de groene vallei. Er staan paaltjes in de grond die het pad aangeven en er zijn picknickplekken waar je een hapje kunt eten. De wandeling duurt ongeveer een half uurtje en onderweg heb je mooie uitzichten over het dorp, de vallei en de zee.

Faeröer Eilanden: Gasadalur en Mulafossur waterval
Faeröer Eilanden: Gasadalur en Mulafossur waterval

WAT KOST EEN BEZOEK AAN DE MÚLAFOSSUR WATERVAL?

In principe is deze bezienswaardigheid nu nog gratis te bezoeken, maar dat kan veranderen. Vanwege het toenemende aantal toeristen zijn er steeds meer boeren op de Faeröer Eilanden die een toegangsprijs vragen aan toeristen. Veel bezienswaardigheden, uitzichtpunten en bijzondere plekken liggen namelijk op boerenland en hun land wordt constant kapot getrapt. Op verschillende plekken moet je daarom betalen, en het schijnt dat dat binnenkort ook voor de Múlafossur waterval gaat gelden.

Tijdens mijn reis naar de Faeröer Eilanden was de website van het toerismebureau niet heel actueel. Gelukkig zijn de gebruikers van Tripadvisor beter op de hoogte. Ben je benieuwd naar de huidige stand van zaken? Neem een kijkje op de Múlafossur-pagina van Tripadvisor.

COMBINEER DE GÁSADALUR MET ANDERE BEZIENSWAARDIGHEDEN OP VÁGAR

Behalve Gásadalur en de Múlafossur waterval zijn er nog een aantal bekende bezienswaardigheden op Vágar. Zo kun je in dezelfde omgeving ook een bezoek brengen aan het meer Sørvágsvatn en de Trøllkonufinger rotsformatie. Als je niet heel veel tijd hebt, is het slim om deze met elkaar op dezelfde dag te combineren.

Lees ook: Faeröer Eilanden: Papegaaiduikers spotten op het eiland Mykines

Bezienswaardigheden tijdens een vakantie op de Faëroer Eilanden

WAAR TE OVERNACHTEN OP VÁGAR?

Tot slot een leuke tip voor accommodatie op het eiland Vágar. Het aanbod op booking.com is schaars op de Faeröer Eilanden en de hotels vrij duur. Op Vágar kun je bijvoorbeeld overnachten bij Guesthouse Hugo of het Magenta Boutique Guest House.

Rondreis Faeröer Eilanden: Route en planning

REISVIDEO: ZO MOOI IS REIZEN OP DE FAERÖER EILANDEN

Benieuwd hoe reizen op de Faeröer Eilanden eruit ziet? Bekijk hieronder ook het filmpje dat ik maakte tijdens mijn rondreis.

Reizen naar de Faeröer Eilanden

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

Eén reactie

  1. Wat ziet dit er prachtig uit! Je hebt hele mooie foto’s gemaakt, vooral die bovenaan. Dat spreekt me echt enorm aan, het lijkt me een bijzondere plek om rond te lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rondreis Faeröer Eilanden

Er zijn maar weinig mensen die de mysterieuze Faeröer Eilanden kennen. De Deense eilandengroep ligt ongeveer halverwege Schotland en IJsland, en staat vooral bekend om haar ongerepte natuurschoon. Hier maak je spectaculair mooie wandelingen en kun je roadtrippen door een landschap dat wordt gedomineerd door watervallen, vuurtorens, torenhoge rotsklippen en heel veel schapen.

Wil je meer lezen over reizen door de Faeröer Eilanden? Lees hier alle reisblogs over de Faeröer Eilanden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset