Zoek
Sluit dit zoekvak.
11 april 2022

De wereld als werkplek: 10 manieren om werken en reizen te combineren

Geld verdienen op reis

Misschien droom je wel van een baan waarvoor je de hele wereld mag overvliegen. Of wil je juist tijdens je wereldreis geld blijven verdienen. Als je het een beetje slim aanpakt kun je het op die manier verrassend lang volhouden. Lijkt reizen en geld verdienen je een onmogelijke combinatie? Niet als je voor onderstaande (bij)banen kiest.

Tip: in het boek Take a Break van reisjournalist Sara van Geloven lees je alles over het nemen van een tussenjaar, en hoe je werken met reizen kunt combineren. Lees hier mijn uitgebreide review over dit boek.

GELD VERDIENEN OP REIS

1. WERKEN ALS AU PAIR

Ben je goed met kinderen en wil je een specifiek land of een bepaalde cultuur beter leren kennen, dan is een baantje als au pair misschien wel iets voor jou. Als au pair woon je bij een gezin in huis en help je met de verzorging van de kinderen en het huishouden. Je verdient daar niet heel veel mee, je werkt vaak voor kost en inwoning en soms krijg je daarnaast nog een zakcentje. Maar er staat wel een bijzonder avontuur in het buitenland tegenover. Het is dé manier om een nieuwe taal te leren en in je vrije tijd kun je de omgeving beter leren kennen. Lijkt het je interessant om als au pair aan de slag te gaan? Bestel hier het gratis Au Pair Magazine van Travel Active!

2. SKILERAAR

Houd je van wintersport en dikke pakken sneeuw? Laat je dan opleiden tot skileraar en breng de winter door in de bergen in Oostenrijk. Overdag breng je je enthousiasme over op beginnende skiërs en in je vrije tijd kun je werken aan je eigen skills.

Wintersport in skigebied Les Sybelles in Frankrijk

3. DIGITAL NOMAD

Een digital nomad is iemand die locatie onafhankelijk kan werken. Het enige wat je nodig hebt is een stabiele internetverbinding, want voor je werk maakt het niet uit of je in Amsterdam of in Timboektoe achter je laptop zit. Ben je in loondienst, dan kun je je baas lief aankijken, maar de meeste digital nomads zijn zelfstandig ondernemer.

Welke beroepen zich goed lenen voor het digital nomadschap? Schrijven, illustreren, fotograferen, webdesign en vertalen bijvoorbeeld, maar je kunt natuurlijk ook een webshop runnen vanuit het buitenland, aan het werk gaan als zelfstandig reisagent of online coaching doen via Skype. Zolang je opdrachtgevers het geen probleem vinden zijn de mogelijkheden eindeloos, en anders zijn er nog tal van creatieve manieren om geld te verdienen.

Zo kun je als schrijver een blog beginnen, een fotograaf kan zijn (reis)foto’s verkopen aan beeldbanken, maar je kunt bijvoorbeeld ook als vertaler aan de slag via platforms als Fairlingo.

Tip: Blogcollega Suzanne van Duijn schreef een heel boek over werken als digital nomad: Work Hard Travel Harder. Het is een praktische gids vol met tips waar je wat aan hebt. Ook verkrijgbaar als ebook (handig als je al op reis bent!)

5 GOUDEN REGELS VOOR EEN LEVEN ALS DIGITAL NOMAD:

1. Formuleer een doel

Wat is het doel van je onderneming? Wil je alleen werken om je reiskosten eruit hebben of wil je een stabiele financiële basis opbouwen? Zorg dat je voor vertrek een helder doel voor ogen hebt en werk daar naartoe.

2. Investeer

Wees bereid om geld en tijd te investeren in opleiding en kennis. Iedereen mag zich in principe journalist, vertaler of coach noemen, maar kennis van zaken is noodzakelijk als je jezelf als freelancer wil kunnen bedruipen. Dat geldt overigens ook voor ondernemen in het algemeen. Lees je in en zorg dat je op de hoogte bent van alle wet- en regelgeving.

3. Discipline

Onmisbaar als je aan het werk bent in tropische oorden: discipline. Het is verleidelijk om de hele dag aan het strand te liggen en tot laat in de avond cocktails te drinken, maar als digital nomad moet je ook je verantwoordelijkheid nemen. Plan je werkzaamheden bijvoorbeeld in de ochtenden en beloon jezelf met leuke dingen als de opdrachten klaar zijn.

4. Makkelijk geld verdienen bestaat niet

De wereld bereizen, bijzondere bezienswaardigheden afstrepen en nog betaald krijgen ook: de wereld rondreizen als digital nomad klinkt als de ideale levensstijl. Fout! Makkelijk geld verdienen bestaat niet en er gaat een hoop tijd zitten in het opstarten van een onderneming. Reken ook tijd voor acquisitie, administratie, het onderhouden van je website en het beantwoorden van mails.

5. Heb plezier

Tot slot het belangrijkste: heb plezier! Kom op tijd achter je computer vandaan en kijk om je heen. Je bent aan het werk op de mooiste plekken ter wereld en vergeet ook niet om daarvan te genieten.

Senggigi, Lombok

4. CREËER EEN PASSIEF INKOMEN

Als je slim bent, bedenk je iets waarmee je een passief inkomen kan genereren. Dat wil zeggen: je moet iets bedenken waarmee je inkomen blijft doorlopen, ook als je niet achter je computer zit. Dat kan bijvoorbeeld een online dienst zijn, zoals een e-book, e-course of een digitale fotoprint, maar je kunt je ook verdiepen in affiliate marketing waarbij je mensen doorverwijst naar webshops en daar een vergoeding voor krijgt. Zelf heb ik ook verschillende verdienmodellen die mij een passief inkomen opleveren als ik aan het reizen ben. Een daarvan is bijvoorbeeld de Preset-collectie die ik aanbied in mijn shop. Dit loopt allemaal geautomatiseerd heb ik bijna geen omkijken meer naar.

Let op: om een passief inkomen te genereren moet je eerst veel tijd investeren. Het kan maanden en soms wel jaren duren voordat je die tijdsinvestering hebt terugverdiend. Begin dus ruim op tijd met het uitdenken en opzetten hiervan, zodat hier op reis weinig omkijken naar hebt.

5. WERKEN IN AUSTRALIË

Australië is een populaire plek om het reistempo terug te schroeven en geld te verdienen. Met een Working Holiday Visum kun je een jaar lang legaal aan het werk in Australië en op die manier geld verdienen voor de rest van je reis. Van een baantje in de horeca tot fruit plukken of werken op een boerderij, de mogelijkheden zijn eindeloos. Het is over het algemeen niet moeilijk om aan werk te komen in Australië, maar je kunt er ook een beetje hulp bij krijgen van Nederlandse organisaties zoals Activity International.

10 trucjes voor het vinden van goedkope vliegtickets

6. STEWARDESS

Als stewardess vlieg je letterlijk de hele wereld over en heb je tussen de verschillende diensten vaak genoeg tijd om een stad te bekijken. Van Singapore tot New York en van Rio de Janeiro tot Parijs, als je voor een grote maatschappij vliegt ga je gegarandeerd wat van de wereld zien. Zie je een baan als stewardess wel zitten? KLM is altijd op zoek naar cabin attendants en op deze pagina vind je meer informatie over de selectieprocedure.

7. WERKEN OP EEN CAMPING IN FRANKRIJK

Parlez-vous français? Ga dan werken op een camping in Frankrijk. Je bent een paar maanden van huis weg en kunt in je vrije tijd volop genieten van het goede Franse leven. In het zomerseizoen liggen de campingbaantjes voor het oprapen en er zijn verschillende organisaties die dat voor je kunnen regelen. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de website van RCN.

Geld verdienen op reis

8. VRIJWILLIGERSWERK

Hoewel je er niet echt geld mee verdient mag vrijwilligerswerk natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Vrijwilligerswerk in het buitenland is een manier om jezelf te ontplooien en het staat goed op je CV. Wees echter wel kritisch en denk goed na over het project dat je wilt stenen en met welke vrijwilligersorganisatie je in zee gaat. Rambam maakte vorig jaar een interessante reportage over ’Voluntourism’ en wat de gevolgen daarvan zijn voor de lokale bevolking.

9. HOSTELWERK

Blijf je langere tijd op één plek en spreek je een aardig woordje over de grens? Vraag eens rond naar werk in een hostel. In veel grote steden staan ze te springen om internationaal personeel en als je houdt van de dynamiek in een hostel, dan is dit echt een baantje voor jou. Vaak werk je in ruil voor een slaapplaats, maar er zijn ook zat plekken waar je gewoon betaald krijgt. Een leuke manier om geld te verdienen en tegelijkertijd veel nieuwe mensen te leren kennen.

➞ Lees ook: 10 types die je nooit wil tegenkomen in een hostel

10. WWOOF

Wwoof staat voor World Wide Opportunities on Organic Farms. Bij deze organisatie werk je op duurzame boerderijen en krijg je in ruil daarvoor eten en onderdak. Het is een goedkope manier om een cultuur te leren kennen en ondertussen draag je bij aan een betere wereld. Wwoofen kan over de hele wereld en het aanbod is groot. Zo kun je bijvoorbeeld werken op een koffieplantage in Peru, groenten verbouwen in IJsland of rijst oogsten in Indonesië.

Reistips

Picture of Stéphanie - Expeditie Aardbol

Stéphanie - Expeditie Aardbol

In het dagelijks leven tik ik stukjes, in mijn vrije tijd reis ik de wereld rond. Mijn naam is Stéphanie en op Expeditie Aardbol deel ik reisverhalen, travel tips en de mooiste reisfoto's, alle geschreven, verzameld en gefotografeerd door mijzelf. Een reisblog bomvol inspiratie!

6 reacties

 1. Leuk stukje, geeft een goed beeld van de verschillende mogelijkheden. Digital nomad heeft mijn voorkeur (zoals waarschijnlijk de meesten), maar het vergt natuurlijk wel tijd en inspanning om dat te bereiken. Voordeel is dat je bijzonder flexibel bent in waar je kunt gaan en staan. Mijn ervaring leert toch dat ski-leraren en stewards/stewardessen toch aan bepaalde locatie en regels gebonden zijn.

  1. Hi Thijs, dank voor je reactie! Ik denk inderdaad dat je als digital nomad de meeste vrijheid hebt, maar ook dan zul je soms helaas dingen moeten laten voor een opdracht of afspraak. Dat zou mij heel moeilijk lijken, omdat de grens tussen reizen en arbeid heel dun wordt. Dank in ieder geval voor je reactie!

 2. Goed artikel. Ik bevind me in de vertaalbranche en ons bedrijf heeft ook vele ‘digital nomads’ over de wereld zitten. Als hier de Nederlandse vertalers stoppen met werken, starten ze in Amerika met de werkdag. Hierdoor kan het bedrijf dus eigenlijk 24/7 gerund worden. Misschien is de digital nomad wel de werknemer van de toekomst?

 3. Leuk en motiverend artikel.
  Ik ben op dit moment bezig met wat cursussen voor webdesign zodat ik kan reizen als Digital Nomad.
  Ik vroeg me wel af of de wereld van webdesigners niet te krap is geworden misschien dat er nu meer aanbod is dan vraag.

  weten jullie misschien hoe dat op dit moment zit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

REistips

Op zoek naar handige reistips voor het backpacken of rondreizen? Expeditie Aardbol helpt je met de voorbereiding van jouw reis. Wil je weten wat écht onmisbaar is in je backpack of ben je op zoek naar een bijzonder hotel? Hier vind je een overzicht van alle reistips, travel hacks en gadgets.

Of je nou gaat backpacken in Azië of een stedentrip maakt in Europa: lees hier alle blogs met praktische reistips.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

REistips per onderwerp